Kippen Houden

Beste Legkippen: Welke Kippen Leggen De Meeste Eieren?

Door Kippen.be Redactie

Veel kippenhouders kiezen hun kippen op basis van de hoeveelheid eieren ze leggen, om dagelijks verse eitjes te rapen. Sommige rassen zijn echte uitblinkers, terwijl anderen het eerder zullen hebben van hun looks dan van de legcapaciteiten.

We geven een overzicht van de beste legkippen en de hoeveelheid eieren die je dagelijks mag verwachten.

Beste Legkippen

  1. Bruine legkip (ISA Brown)
  2. Leghorn
  3. Bleu De Landes
  4. Rhode Island Red
  5. Australorp
  6. Orpington
  7. Sussex
  8. Marans
  9. Wyandotte
  10. Plymouth Rock

De beste legkippen zijn de kippen die speciaal voor dit doel gekweekt zijn, zogenaamde hybride kippen.

Hybride kippen zijn geen raskippen, maar een kruising van verschillende rassen om zo tot een sterke, beginnersvriendelijke en onderhoudsarme legkip te komen.

Voorbeelden van hybride rassen zijn de bruine legkip en de Bleu De Landes, maar er zijn er veel meer.

Deze kippen leggen op korte tijd veel eieren maar worden meestal niet ouder dan vier jaar. Ze beginnen ook vroeger te leggen dan raskippen, vaak al na vijf maanden.

gekleurde eieren

In dit artikel focussen we enkel op de vaakst voorkomende rassen en kippensoorten die ook in België en Nederland vrij gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Met meer dan 500 kippenrassen wereldwijd, waarvan het grootste deel meer dan behoorlijke leggers zijn, kunnen we ze onmogelijk allemaal overlopen.

Wil je toch een overzicht waar je per ras kan opzoeken hoeveel eitjes ze leggen? Kijk dan op onze complete lijst van 500+ ‘Kippenrassen wereldwijd‘ waar je kan filteren op naam van het ras of de hoeveelheid eieren.

1. Bruine Legkip

De bekenste kip en één van de beste leggers uit dit lijstje is de ‘gewone’ bruine legkip, ook gekend als de ISA Brown

ISA staat voor ‘Institut de Sélection Animale’, het Franse bedrijf dat deze populaire hybride kip ontwikkelde en is een auteursrechtelijk beschermde merknaam. Welke rassen zijn betrokken in de creatie van de bruine legkip is ook een goedbewaard geheim.

De bruine legkip is de populairste kip in België omdat ze zeer gemakkelijk te onderhouden is, weinig zorg nodig heeft en toch veel eieren legt. Daar tegenover staat dat ISA Brown kippen gemiddeld niet zo lang leven als raskippen en ze vaak niet ouder worden dan 4 jaar.

Eieren

Bruine legkippen behoren tot de beste legkippen ter wereld. Deze kippen zijn speciaal gefokt voor hun legcapaciteiten en worden veelvuldig gebruikt in de eierindustrie.

Vanaf vijf maanden oud beginnen ze al met leggen en gedurende hun eerste en tweede legjaar produceren ze ongeveer 320 grote bruine eieren per jaar. Dat zijn tot zes eieren per week.

Dankzij hun uitstekende voedselconversieratio kunnen ze grote hoeveelheden eieren leggen zonder veel voedsel nodig te hebben.

Je krijgt dus veel eieren, terwijl ze niet meer voer nodig hebben. Meestal blijven ze leggen tot ze ongeveer twee of drie jaar oud zijn en hebben ze tegen die tijd minstens 500 eieren geproduceerd.

Zorg

De bruine legkip is een zeer beginnersvriendelijke kip. Ze hebben niet meer zorg nodig dan water, voer en ruimte. Het zijn winterharde kippen die goed gedijen in de meeste klimaten en zijn zeer gezond met weinig kans om ziek te worden.

Ze zijn een vriendelijk en zachtaardig ras, nooit luidruchtig of agressief. Dit maakt ze uitstekende kippen om in de tuin te houden, zelfs als je buren dichtbij wonen of als je kleine kinderen hebt.

De bruine legkip wordt ook in andere kleurvarianten verkocht, zoals zwart, wit grijs of koekoekskleur.

2. Leghorn

Als je op zoek bent naar een winterhard, onderhoudsarm ras dat bijna dagelijks legt, dan is de Leghorn een uitstekende keuze!

Ze bestaan in een witte en bruine kleurvariant. Witte eieren die je in de supermarkt vindt komen hoogstwaarschijnlijk van de Witte Leghorn.

Credits via ChickenFans: @friendlyflockfarms (IG)

De Leghorn is een mediterraan ras dat z’n oorsprong vindt in Italië. Leghorn is het Engelse woord voor Livorno, een stad aan de westkust van Toscane, Italië. De Leghorn is een raskip, dus geen hybride kip zoals de bruine legkip.

Eieren

Zoals eerder gezegd, behoren Leghorns tot de beste eierleggers ter wereld. Deze kippen kunnen jaarlijks tussen de 290 en 310 witte eieren leggen, tot wel zes eieren per week!

De eieren zijn middelgroot en wegen ongeveer 55 gram en zijn wit van kleur.

Dankzij hun winterhardheid blijven ze ook in de winterperiode leggen, waardoor je het hele jaar door van eieren wordt voorzien. Al kan de productie wel tijdelijk iets minder worden.

Bovendien zijn Leghorns eerder geslachtsrijp dan de meeste andere rassen en beginnen ze al met leggen rond de leeftijd van 18 weken.

Zorg

Leghorns zijn vriendelijke kippen met een actievere persoonlijkheid dan de bruine legkip. Ze kunnen prima in gevangenschap worden gehouden maar houden er echter van om rond te scharrelen. 

Leghorns kunnen ook vliegen, of toch hoog opflapperen, dus zorg ervoor dat het hek hoog genoeg is (minstens 1,80 meter hoog).

Credits via ChickenFans: @friendlyflockfarms (IG)

Net zoals bij de bruine legkip, hebben Leghorns een uitstekende voer-ei-ratio. Ze eten niet zoveel terwijl ze toch ongeveer zes eieren per week leggen. Over het algemeen zijn ze zeer gemakkelijk te houden, uitstekend voor beginners, en vragen ze niet veel zorg.

3. Bleu De Landes

Een andere zeer populaire legkip is de Bleu de Landes, of de grijze legkip. De Bleu de Landes is geen kippenras, maar ook een hybride kip, net zoals de bruine legkip.

Bleu de landes zijn dus een kruising van verschillende rassen, gekweekt om veel eitjes te leggen en gemakkelijk te zijn in onderhoud.

Hoewel ze een iets leukere naam meedragen dan de bruine legkip, is het gewoon een grijze variant van de bruine legkip. Ze zijn echter wel meestal iets groter dan een bruine legkip.

Met ongeveer 300 eieren per jaar zijn hybride kippen zoals de Blue de Landes veel interessanter voor de ei-industrie dan raskippen.

Eieren

Een Bleu de Landes is een legkip, gekweekt om veel eieren op te leveren. En dat doen ze. Je mag verwachten dat de grijze legkip rond de 280 eieren per jaar legt. Dat zijn er minstens 5 per week. De eieren zijn groot van formaat en bruin tot lichtbruin van kleur. 

Ze doen het qua eiproductie iets minder goed dan de bruine legkip, die tot 320 eieren per jaar legt. Maar voor de meeste hobby-kippenhouders is vijf eieren per week nog steeds meer dan voldoende.

Zorg

Een Bleu de Landes is een sterke kippensoort, gekweekt om zo weinig mogelijk zorg nodig te hebben en is zeer geschikt voor beginners.

Maar kippen blijven dieren en blijven daarom vatbaar voor verschillende aandoeningen. Hou dus zeker ook hybride kippen extra in het oog als je veranderingen in gedrag of gewoonten opmerkt.

Net zoals de Bleu de Landes op de onderstaande foto, kunnen ook zij te maken krijgen met gezondheidsperikelen zoals kalkpoten.

De Bleu de Landes is een zeer vriendelijke kip en daarom een uitstekende keuze voor gezinnen met jonge kinderen.

Ze zijn over het algemeen niet lawaaierig en vertonen geen agressief gedrag. Bovendien zijn ze zeer sociaal met andere kippen en niet dominant.

Omdat ze net wat zwaarder zijn dan de bruine legkip zullen ze minder snel geneigd zijn om over de afsluiting van de ren te springen of te flapperen. Een afsluiting van 1.20m volstaat om je kippen binnen de ren te houden.

4. Rhode Island Red

De Rhode Island Red is een Amerikaans kippenras en is erg populair vanwege zijn knappe looks en uitstekende eiproductie. Het is een van de gekendste kippenrassen wereldwijd en ook een beginnersvriendelijke kip.

Rhode Island Reds lijken groot, maar zijn eigenlijk middelgrote kippen. Ze werden oorspronkelijk gefokt als dubbeldoelras, een ras dat wordt gekweekt zowel vlees als eieren, en zijn daarom zwaarder dan legkippen zoals de ISA Brown of Leghorn.

Eieren

De Rhode Island Red werd oorspronkelijk ontwikkeld als dubbeldoelras, maar tegenwoordig ligt de focus echter op de eierproductie, aangezien er zijn intussen betere vleeskippen op de markt zijn dan de Rhode Island Red.

Een Rhode Island Red legt gemiddeld ongeveer vijf eieren per week, wat neerkomt op meer dan 250 eieren per jaar. Hun eieren zijn groot van formaat en hebben een lichtbruine kleur.

Credits via ChickenFans: @outlawhens (IG)

Dankzij hun winterharde karakter stoppen de Rhode Island Reds in de winterperiode niet gemakkelijk met leggen, hoewel de eierproductie tijdelijk kan afnemen.

Zorg

Rhode Island Reds zijn onderhoudsarme, beginnersvriendelijke kippen die bijna nooit ziek worden of extra zorg nodig hebben. Ze zijn weerbestendig en kunnen gedijen bij zowel hete temperaturen als strenge winters.

Dit ras is erg vriendelijk en nieuwsgierig naar mensen toe. Dit geldt echter niet voor Rhode Island Red-mannetjes. Zij staan er eerder om gekend om luidruchtig en dominant te zijn.

een close up van een rhode island red hen, een van de beste legkippen
Credits via ChickenFans: @outlawhens (IG)

De Rhode Island Red hennen zijn zelden aggressief, zeker niet naar mensen toe, maar kunnen wel dominant zijn ten opzichte van andere rassen. Ze staan meestal bovenaan de pikorde.

Vandaar zet je dit ras best niet samen met een onderdanig kippenras, zoals een Zijdhoen of Cochin.

5. Australorp

De Australorp is een groot Australisch kippenras met een goede eierproductie. Ze zijn volgzaam en vriendelijk, wat ze geweldige kippen maakt om in de tuin te houden.

De Australorp stamt af van de Orpington, een ander groot en vriendelijk ras.

Ze zijn beginnersvriendelijk en vragen weinig zorg. Australorps zijn meestal zwart, al bestaan er ook nog andere varianten. De zwarte variant is echter de vaakst voorkomende.

een australorp kip

Eieren

Australorps zijn uitstekende legkippen die gemiddeld tussen de 250 en 300 eieren per jaar leggen. Dat komt neer op zo’n vijf à zes eieren per week.

Deze kippen beginnen meestal met leggen rond de leeftijd van 5 maanden, hoewel dit kan variëren van hen tot hen.

De eieren van de Australorp zijn middelgroot tot groot en hebben een lichtbruine kleur. Door hun winterharde karakter blijft dit ras ook in de winter leggen, hoewel de eiproductie tijdelijk kan afnemen.

Australorp-kippen hebben echter de neiging om snel te zwaar te worden als ze in gevangenschap worden gehouden, zeker als ze te weinig ruimte krijgen om rond te scharrelen.

Eens een kip te veel gewicht meedraagt, kan dit snel invoed hebben op de eiproductie. Geef je kippen dus meer dan voldoende ruimte en niet te veel tafelrestjes, zodat ze op gewicht blijven.

Zorg

Australorps stammen af ​​van de Orpingtons, bekend als de vriendelijke reuzen en hebben hun lieftallige en vriendelijke persoonlijkheid geërfd. 

Ze kunnen goed overweg met andere kippen en zijn geweldig om te houden als je kinderen hebt. Zelfs de hanen zijn zelden assertief of agressief.

Credits via ChickenFans: @bonitto_farmstead (IG)

Zoals eerder gezegd, hebben Australorps de neiging om snel dik te worden wanneer ze in gevangenschap worden gehouden. Als je de ruimte en mogelijkheid hebt, laat je ze best het grootste deel van de dag scharrelen.

Australorps zijn onderhoudsarm, beginnersvriendelijk en winterharde vogels. Naast water, eten en onderdak hebben ze niet veel extra zorg nodig. Ze zijn een over het algemeen gezond en robuust ras.

6. Orpington

Een niet zo verre neef van de Australorp, is de Orpington. Orpington kippen zijn gemakkelijk te herkennen. Het is een groot kippenras en hun zware en brede lichaam is typerend, evenals hun pluizige uiterlijk.

De populairste kleurslag is ‘buff‘, een goudbruine kleur die dieper wordt na elke rui.

Credits via Chickenfans: @sylvia0223 (IG)

Hun lieve karakter, volle verenkleed en goede eierproductie maakt de Orpingon zeer populair als tuinkip. Het zijn echter grote kippen, waarvan een hen tussen 3,5 en 4 kilo weegt, en hebben dus best wat meer ruimte nodig.

Eieren

Een Orpington hen is volwassen rond de leeftijd van 20 weken en zal ook rond die tijd beginnen leggen. Het zijn uitstekende legkippen en leggen ongeveer vijf grote lichtbruine eieren per week. Dat zijn meer dan 250 eieren per jaar.

een orpington hen met ei
Credits: @sylvia0223 (IG)

Orpingtons zijn winterhard en blijven daarom meestal het hele jaar door eieren leggen, met uitzondering van de ruitijd waarin hun eierproductie tijdelijk stopt.

We moeten hier wel de kanttekening bij maken dat een Orpington hen nogal snel broeds kan worden. Sneller of gemakkelijker dan de meeste andere rassen uit deze lijst.

Tijdens de broedsheid zal een kip tijdelijk stoppen met leggen. Het is dus niet uitzonderlijk dat een Orpington een aantal keer per jaar stopt met leggen omdat ze broeds is.

Zorg

Orpingtons staan ​​bekend als vriendelijke reuzen, gentle giants. Ze zijn enorm, maar hebben een vriendelijke en lieve persoonlijkheid. Het ras reageert goed op elke vorm van menselijke aandacht. Ze zullen je gezelschap leuk vinden en kunnen vrij gemakkelijk opgepakt worden. 

orpington kip
Credits: @sylvia0223 (IG)

Vanwege hun volgzame en passieve karakter staan ze vaak nogal laag in de pikorde, zeker als je ze samenzet met dominante rassen zoals de Rhode Island Red. 

Het beste is daarom om Orpingtons te houden met andere lieve rassen zoals de Sussex, Faverolles of Zijdehoentjes.

Zoals eerder gezegd, Orpingtons zijn grote kippen, dus ze hebben vrij veel ruimte nodig. Hou hier dus rekening mee als je graag een groot ras wil houden.

7. Sussex

Het Sussex-ras vindt zijn oorsprong in, wie had het kunnen raden, Sussex, Zuidoost-Engeland. Ze zijn geweldige tuinkippen om te houden vanwege hun geweldige eierproductie en zeer lieve karakter.

 Het ras is beginnersvriendelijk, onderhoudsarm en nieuwsgierig naar mensen toe. 

twee sussex hennen
Credits via ChickenFans: @friendlyflockfarm (IG)

Sussex kippen zijn vrij grote kippen, omdat ze oorspronkelijk werden gefokt als dubbeldoelras. Ze hebben een breed, groot lichaam, brede schouders en een rechthoekige bouw. 

Eieren

Sussex kippen zijn zeer goede leggers en kunnen tot wel 250 eieren per jaar leggen. Dit zijn maximaal vijf eieren per week. Alle eieren zijn vrij groot van formaat en hebben een getinte bruine kleur.

Een Sussex kip werd gefokt als dubbeldoelras, wat betekent dat ze ook voor vlees werden gehouden. Dit verklaart hun brede en grote lichaamsbouw, maar betekent ook dat ze vrij snel te dik kunnen worden. Eens een Sussex kip te veel weegt, zal dit invloed hebben op de eierproductie.

Credits via ChickenFans: @friendlyflockfarm (IG)

Door hun winterhardheid kunnen Sussex-kippen het hele jaar door blijven leggen, hoewel de eiproductie in de winter mogelijk tijdelijk vermindert.

Sussex hennen kunnen af ​​en toe broeds worden; ze zijn uitstekende moeders. Hou hiermee rekening, want een kip stopt tijdelijk met leggen tijdens de broedsheid.

Zorg

Sussex-kippen zijn een onderhoudsarm ras en hebben geen andere speciale aandacht nodig dan voedsel, water en onderdak. Hierdoor zijn ze zeer geschikt voor beginnende kippenhouders. Daarnaast zijn Sussex-kippen erg vriendelijk en zachtaardig.

Over het algemeen zijn Sussex-kippen een gezond en winterhard ras. Ze zijn echter beter bestand tegen lage temperaturen dan tegen warmte. Hou er rekening mee dat deze kippen extra zorg nodig hebben tijdens periodes van extreem warm weer, net zoals de meeste andere kippenrassen trouwens.

Sussex kippen scharrelen ook graag, dus je maakt ze extra blij door ze de ruimte te geven. Je kan de Sussex zetten bij elk ander kippenras, maar hou er rekening mee dat ze waarschijnlijk laag in de pikorde staan. Daarom is het best om ze bij andere meer onderdanige rassen te plaatsen.

8. Marans

De Marans is een Frans kippenras dat prachtige bruine tot zeer donkerbruine eieren legt. Het is een vrij groot ras, waardoor je ze zowel voor vlees als eieren kan houden.

Marans zijn intelligente dieren, en vaak ook de slimste kippen van de toom. Je kan ze belonen om gedrag aan of af te leren of om ze trucjes aan te leren.

een marans hen in een winterlandschap

Het zijn vriendelijke kippen en kunnen snel overweg met andere leden van de toom, maar kunnen wat wispelturig en actief zijn. Dit maakt ze uitstekende scharrelkippen, maar minder aantrekkelijk als je niet veel ruimte hebt.

Eieren

Marans staan niet alleen bekend om hun lieve karakter, maar ook om de prachtige donkerbruine eieren die ze leggen, die bijna op chocolade-eieren lijken. Het zijn ook goede leggers, met ongeveer 200 eieren per jaar, oftewel zo’n vier eieren per week.

de donkerbruine eieren van een marans kip

De kleur van de eieren is een reden waarom dit ras zo aan populariteit wint. Maar hou er rekening mee dat niet elke Marans zeer donkerbruine eieren zal leggen zoals je die ziet op sociale media.

De meeste eieren van een Marans hen zitten ergens tussen bruin en donkerbruin in. Wees dus niet teleurgesteld als je ‘gewone’ iets donkerder bruine eieren krijgt.

Marans zijn een winterhard ras, maar ze hebben de neiging om in de wintermaanden te hun eierproductie te minderen.

Zorg

Marans kippen zijn rustige kippen, maar ze zijn actiever dan andere grotere rassen. Ze staan erom gekend om snel op te vliegen.

Dit betekent dat je een hoger hek moet plaatsen zodat ze er niet overheen kunnen springen of fladderen. Zorg voor een afsluiting van minimaal 1,5 meter, maar liefst hoger.

een marans kip

Je kan er ook voor kiezen om een Marans vrij te laten rondlopen, ze zullen het geweldig vinden. Marans zijn nieuwsgierige kippen die graag ronddwalen in je achtertuin. Ze zijn daarom niet het beste ras om te houden als je maar een kleine tuin hebt.

Het is een vriendelijk ras dat goed overweg kan met zowel mensen als andere kippen. Omdat Marans behoorlijk winterharde dieren zijn, zijn ze beginnersvriendelijk en onderhoudsarm

9. Wyandotte

Wyandotte kippen zijn een Amerikaans kippenras met een middelgroot maar breed lichaam. Ze worden soms nogal omschreven als assertief en zelfs agressief, al geldt dit vooral voor de hanen. Maar dat ze een temperament hebben, dat is zeker.

Wyandottes zijn winterharde kippen die goed gedijen in koude omgevingen. Ze werden namelijk speciaal gekweekt om koude Amerikaanse winters te doorstaan.

Credits: @cactus_hill_poultry (IG)

Eieren

Een Wyandotte is omwille van zijn grootte en gewicht perfect geschikt als dubbeldoelras, maar je kan ze ook gewoon als legkip houden.

De hennen leggen zo’n vier grote bruine eieren per week, dat zijn meer dan 200 eieren per jaar. Ze zullen ook tijdens de winter blijven leggen, hoewel het aantal eieren tijdelijk kan minderen.

Wyandottes hebben de neiging om vrij gemakkelijk broeds te worden, dus als je niet van plan bent om eieren uit te broeden, moet je dit in gedachten houden.

Zorg

Hoewel ze niet bekend staan ​​als het vriendelijkste ras, zijn Wyandottes geweldige kippen om te houden. Ze zijn aardig en vriendelijk naar mensen en kinderen toe, hoewel het geen ‘schootkippen’ zijn die je kan oppakken en knuffelen.

Ze hebben wel een temperament naar andere kippen toe. Daarom zet je ze beter samen met andere Wyandottes of met een ander dominant ras. Zet ze liefst niet samen met onderdanige rassen zoals een Sussex of een Orpington.

een goud splashgezoomde wyandotte
Credits: @cactus_hill_poultry (IG)

Wyandottes zijn winterharde kippen die goed gedijen in koude omgevingen. Aan de andere kant houden ze helemaal niet van tropische temperaturen

Dus als je te maken hebt met een hittegolf, zorg er dan voor dat je ze extra zorg en afkoeling geeft. 

10. Plymouth Rock

De Plymouth Rock is een van de meest populaire kippenrassen in de Verenigde Staten, maar wint ook hier aan populariteit. Er zijn meerdere kleurslagen, de meest populaire is de Barred Plymouth Rock, dewelke een gestreept patroon heeft op de veren.

De Plymouth Rock is beginnersvriendelijk, winterhard en geschikt om te houden als je kleine kinderen hebt. Het zijn ook goede leggers, vandaar dat ze het lijstje van beste legkippen mogen afsluiten.

Credits: @cactus_hill_poultry (IG)

Eieren

De Plymouth Rock is een dubbeldoelras dat jaarlijks ongeveer 200 grote bruine eieren legt, zo’n vier eieren per week

Zodra ze vier tot zes maanden oud zijn, beginnen ze met leggen. Als de winters niet té streng zijn, zullen ze ook tijdens de koudere maanden blijven leggen.

Een Plymouth Rock wordt ook gekweekt om deel te nemen aan kippenshows en tentoonstellingen. Deze gefokte lijnen zullen waarschijnlijk minder eieren leggen dan de gewone Plymouth Rock.

Hou hiermee rekening als je het ras koopt bij iemand die fokt voor deel te nemen aan shows.

Zorg

Plymouth Rock kippen zijn winterhard en doen het goed in de koudere maanden. Dit maakt hen populair bij kippenhouders overal ter wereld. 

Ze hebben echter een kam die vatbaar kan zijn voor bevriezing. Ze houden niet echt van hete zomermaanden, dus hebben ze veel beschutting en plekken met schaduw nodig.

Credits: @cactus_hill_poultry (IG)

Plymouth Rocks zijn kalm, tam, gemakkelijk in omgang en volgzaam. Ze zijn vriendelijk voor andere kippen en naar mensen toe. Ze krijgen graag aandacht en volgen je in de tuin als je klusjes doet.

Ze staan echter meestal bovenaan in de pikorde, maar zonder agressief te zijn. Plymouth Rocks staan er niet om gekend om pestkoppen te zijn en bewaren meestal de rust in de toom.

Welke Kippen zijn de Slechtste Leggers?

Over het algemeen zullen goede legkippen meer dan 200 eieren per jaar leggen, met uitschieters tot meer dan 300.

De minder goede leggers moeten het met minder dan de helft doen, 100 tot 150 eieren per jaar, wat nog steeds niet slecht is.

Rassen zoals de Mechelse Koekoek, de Araucana, de Brahma of een Jersey Giant zijn ook hier erg populair en leggen rond de 150-200 eieren per jaar. Dat zijn ongeveer drie tot vier eieren per week.

een buff zijdehoen hen
Credits via ChickenFans: @persnicketpoultry (IG)

Als je gaat kijken naar slechts één of twee eieren per week, kom je automatisch uit bij sierkippen. Rassen die eerder gekweekt werden voor hun looks, dan voor de eieren.

Zijdehoentjes of Padua kippen zullen tussen de 100 en 150 eieren per jaar leggen. Vechthoenders zoals de Maleier leggen nog minder, tussen 70 en 120 eieren per jaar.

Een Ayam Cemani, de zeer populaire pikzwarte kip, legt slechts een 60-tal eieren per jaar.

Credits via ChickenFans: @hatchitfarms (IG)

Samenvatting

Als je op zoek bent naar enkele kippenrassen die je een grote wekelijkse hoeveelheid eieren brengen, kies je best voor een goede legkip.

Er zijn verschillende soorten, zowel hybride kippen als raskippen, met elk hun eigen karakter en uiterlijk. Alle kippen in deze lijst zijn geschikt voor beginnende kippenhouders, vriendelijk van karakter en uitstekende legkippen.

Wil je meer weten over kippenrassen? Neem dan een kijkje op onze ‘Rassen‘ pagina. Zeker als je benieuwd bent naar populaire kippen die gekleurde eieren leggen!

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
20 juni, 2024
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
19 juni, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024

Meer Artikels

een australorp kip
Beste Legkippen: Welke Kippen Leggen De Meeste Eieren?
16 maart, 2023

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
16 maart, 2023
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
16 maart, 2023
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
16 maart, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
16 maart, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
16 maart, 2023