Rassen

Mechelse Koekoek: Alles Wat Je Moet Weten

Door Kippen.be Redactie

De Mechelse koekoek, Mechelse Hoen, of Coucou De Malines, is een Belgisch kippenras. Ze zijn vrij groot en zwaar maar het zijn geweldige kippen om te houden vanwege hun vriendelijke aard en vele eitjes. Maar opgelet, niet alle kippen met een koekoekskleur zijn een Mechelse Koekoek.

Laten we alles ontdekken wat er te weten valt over deze Mechelse trots:

  • De Mechelse hoeder legt ongeveer 160 eieren per jaar
  • Kruising tussen lokale hoen met koekoekspatroon en Oosterse rassen
  • Geschikt voor beginners en zeer vriendelijk en volgzaam
  • Eén van de zwaarste kippenrassen wereldwijd

Eigenschappen

Een Mechelse koekoek is een zwaar kippenras en, samen met de Jersey Giant, één van de grootste kippenrassen ter wereld. Hij werd oorspronkelijk gefokt als vleeskip, maar is ook een behoorlijke legkip. De bouw van een Mechelse hoender is wat je verwacht van een vleeskip; groot en zwaar met een grote gespierde borst en lange horizontale rug.

Eieren160 per jaar
Kleur eierenCrème
Grootte eierenGroot
Gewicht kipHennen: +- 4 kilo, Haan: minstens 5 kilo
HardheidWinterhard
TemperamentKalm en vriendelijk
Geschikt voor beginnersJa
KleurVerschillende kleurslagen mogelijk, waarvan koekoek de bekendste

Hanen zullen meer dan 5 kg wegen en hennen wegen ongeveer 4 kg. Er is ook een krielversie van de Mechelse hoen, maar die komt niet zo vaak voor en is minder goed gekend.

zwarte goudhals hen mechelse koekoek
Mechelse hoender in zwart-goudhalsige kleurslag. (Foto & hen eigendom van Klaas Verwimp.)

Mechelse hoenders hebben een redelijk grote kop met een relatief kleine bleke snavel. De lellen, enkele kam en oorlellen zijn felrood. Door hun dichte bevedering zijn ze zeer winterhard, hoewel de grote kam gevoelig kan zijn aan vriestemperaturen. Poten en tenen zijn wit en bevederd.

In België worden acht kleurslagen van de Mechelse Koekoek erkend. In Duitsland zijn er negen officiele kleuren. De meest voorkomende kleurslag is het koekoekspatroon, maar blauw en wit winnen aan populariteit.

Mechelse Ras

Het ras vindt zijn oorsprong in Mechelen, in de provincie Antwerpen in België. De kip werd oorspronkelijk gefokt als vleeskip in het midden van de 19de eeuw door verschillende rassen van oosterse kippen, zoals Cochins, Langshans en Brahma’s, te kruisen met lokale hoenders met koekoekspatroon.

De Mechelse koekoek heeft de prominente en gedistingeerde uitstraling van Oosterse rassen, maar met de vleeskwaliteit van inheemse soorten. Tegen het einde van de negentiende eeuw was dit gigantische ras de populairste vleeskip in België, en vele andere landen volgden daarna.

Vandaag kan je nog steeds een perfect bereide Mechelse Koekoek bestellen als delicatesse in Mechelse restaurants.

een blauwe mechelse koekoek hen
Een blauwe Mechelse Koekoek. Credits fokker: Klaas Verwimp.

Mechelse hoenders zijn een winterhard ras; ze vinden hun oorsprong in België, waar de winters koud kunnen zijn. Ze zijn beter bestand tegen koud weer dan warme temperaturen. Denk er bij het houden van Mechelse kippen aan om extra zorg te bieden tijdens warm weer (meer dan 25°C).

De Mechelse koekoek is een gezonde ras en heeft niet veel extra zorg nodig behalve voedsel, water en onderdak. Zoals bij elk ander kippenras, zijn ze vatbaar voor veelvoorkomende gezondheidsrisico’s zoals coccidiose, verzuurde krop of kalkpoten of veerluis.

Als je erover nadenkt om met de Mechelse Koekoek te kweken, kunnen we je verzekeren dat er geen rare genetica aan te pas komt. Bij het kruisen van een Mechelse haan met een Mechelse hen is het resultaat altijd een Mechels kuiken. Meer informatie over het kweken van de Mechelse Koekoek vind je op de officiële website van ‘Mechelse Koekoek‘.

Eieren

De Mechelse hoender werd gefokt als vleeskip, waar het ras nog steeds bekend om staat. Mechelse hennen zijn echter behoorlijke legkippen, waardoor ze een dubbeldoelras zijn. Ze kunnen dus een mooie aanvulling zijn op uw toom.

De hennen leggen tot 160 eieren per jaar. De eieren zijn crèmekleurig en groot van formaat.

Als ze op de eieren mogen zitten, zijn Mechelse hennen uitstekende moeders. Ze worden niet vaker broeds dan andere rassen. Het kan af en toe gebeuren, maar niet in het bijzonder op regelmatige basis. Door hun winterhardheid blijven Mechelse hennen doorleggen in de winter; de eierproductie kan echter tijdelijk afnemen tot maximaal één of twee eieren per week.

Ze stoppen alleen met leggen tijdens de rui of wanneer ze broeds zijn.

Persoonlijkheid

Mechelse koekoek kippen zijn vriendelijk en rustig. Ze zijn een interessant ras, nieuwsgierig, niet schichtig en nooit agressief .

een koekoekskleurige Mechelse Koekoek haan
Een Mechelse Koekoek haan in de typische koekoekskleur. Credits fokker: Nathan Sagaert. Eigenaar: Klaas Verwimp.

Het zijn grote kippen, dus ze zullen wat extra ruimte nodig hebben in vergelijking met kleinere rassen, maar je hoeft ze niet persé vrij te laten lopen. Ze zullen zich prima redden in een omheinde ren.

Het grote voordeel aan de Mechelse hoender is dat ze zelden zullen ontsnappen uit de ren omdat te zwaar zijn om over de omheining te springen of vliegen. Een omheining van 120 cm is meer dan voldoende om de Mechelse kip in de ren te houden. Zorg er wel voor dat ze voldoende ruimte hebben om hun benen en vleugels te strekken, een stofbad te nemen of te zonnen.

Mechelse hoenders zijn vriendelijke kippen, ook naar andere kippen toe. Omwille van hun grootte staan ze waarschijnlijk bovenaan de pikorde. Ze kunnen zonder problemen bij andere rassen gehouden worden. De hanen zijn rustig, dus ze kunnen zelfs in een meer dichtbevolkte buurt gehouden worden. Het is echter het beste om altijd eerst even uw buren te verwittigen.

Samengevat

Mechelse hoenders zien er misschien niet uit als het knuffelige type, maar ze zijn een vriendelijk en kalm ras dat heel goed overeenkomt met andere rassen. Mechelse kippen werden oorspronkelijk gefokt als vleeskip, maar het zijn ook behoorlijk goede legkippen. Ze hebben niet veel extra zorg nodig behalve water, voedsel en onderdak en zijn dus erg beginnersvriendelijk.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘Kippenrassenpagina‘ om elk specifiek ras te bekijken dat we bespreken. 

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

zwarte mechelse koekoek hen
Mechelse Koekoek: Alles Wat Je Moet Weten
30 december, 2022

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
30 december, 2022
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
30 december, 2022
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
30 december, 2022
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
30 december, 2022
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
30 december, 2022