Rassen

Padua Kip: Alles Wat Je Moet Weten

Door Kippen.be Redactie

De Padua kip, ook gekend als Polish of Nederlandse baardkuifhoen, zijn razend populair bij kippenhouders met kinderen. Ze hebben een zeer apart uiterlijk en zien er niet uit als andere kippen.

Omwille van deze speciale looks en lieve karakter zijn ze een favoriete huisdierkip. Ze hebben echter iets meer zorg nodig dan een gewone legkip, dus het is het beste om voorbereid te zijn.

Laten we alles ontdekken wat er te weten valt over deze gekuifde schoonheid

  • Padua hennen leggen tot vier eieren per week, behalve in de winter
  • Oud ras, afkomstig uit Nederland
  • Gekend om hun grote kuif
  • Vriendelijk ras, maar nerveus. Vliegen ook snel op
  • Zijn zelden broeds
Eieren150 per jaar
Kleur EierenWit
Grootte EiMedium
Gewicht2 tot 3 kg
HardheidWarmte bestendig
TemperamentVriendelijk maar schichtig
Beginner VriendelijkJa, mits wat extra aandacht
KleurslagVerschillende

Kenmerken

De Padua kip heeft een unieke uitstraling waardoor ze steeds populairder werden als tuinkip. Ze zijn een absolute favoriet onder kippenhouders met kinderen, omdat kinderen dol zijn op hun rare verenkleed . 

Alle Padua kippen hebben een opvallende kuif op de kop die eruit ziet als een pom-pom. Hun felrode kam heeft een v-vorm, maar de overvloed aan veren verbergt deze vaak.

een padua kip

Padua zijn middelgrote kippen met een rechtopstaande houding. Hun lichaam is relatief kort maar ze hebben een grote, wijde staart. Hanen wegen ongeveer 2,7 kg en kippen ongeveer 2 kg. Er is ook een kriel-miniatuurversie beschikbaar van de Padua met hanen die 850gr wegen en kippen 740gr.

Hun poten zijn onbevederd. De oorlellen zijn wit maar door de dichte bevedering niet altijd zichtbaar. Lellen zijn helder rood.

Eieren

Padua kippen leggen zo’n 150 eieren per jaar, dat is drie tot vier per week, behalve in de winter. De eieren van een Padua kip zijn middelgroot en wit.

Op dit moment worden Padua kippen vooral gehouden als sierkip, maar dat was niet altijd het geval. Toen het ras rond 1840 in de VS werd geïmporteerd, stond het bekend als een uitstekende legkip en werd het gehouden voor de eieren. 

Maar na een paar jaar werd de Leghorn geïntroduceerd. En aangezien de Leghorn een echte eimachine is, verloren pluimveehouders al snel hun interesse in de Padua kippen als legkip.

een padua haan

Padua kippen zijn niet de meest productieve, maar ze leggen toch jaarlijks een behoorlijk aantal eieren. Ze hebben de neiging om wat laat in het seizoen te beginnen met leggen, maar als ze eenmaal zijn begonnen, zijn ze niet meer te stoppen. 

Padua kippen zijn niet winterhard; de meeste kippen stoppen tijdens de winter volledig met leggen.

Padua hennen worden zelden broeds; ze zijn dus niet het beste ras om te overwegen als je eieren wil laten uitbroeden. Maar aan de andere kant, omdat ze niet gemakkelijk broeds worden heb je steeds een betrouwbare eiervoorraad, behalve in de winter.

Persoonlijkheid

Padua kippen zien er niet alleen schattig uit; het zijn uitstekende huisdierenkippen, omdat ze dol zijn op het gezelschap van mensen. Het zijn rustige, volgzame kippen die zeer geschikt zijn om te houden als je kleine kinderen hebt. 

Ze kunnen echter nieuwsgierig en nerveus zijn. Ze kunnen nogal snel opvliegen en daarom zet je best een hogere afsluiting rond de ren.

een padua kip

Samen met Zijdehoentjes en Frizzle kippen zijn Padua kippen een populaire keuze bij gezinnen omwille van hun vriendelijke aard en aaibaarheid. Het belangrijkste verschil tussen het houden van Padua of Zijdehoenders is dat Zijdehoenders snel broeds worden en Padua hennen niet. Dit is zeker iets om in gedachten te houden, want broedse kippen stoppen tijdelijk met leggen.

Door hun enorme kuif kunnen Padua’s niet goed zien. Ze zijn daarom schichtig en snel bang, vooral als je ze geluidloos benadert. Het is altijd het beste om een ​​Padua kip te laten weten dat je eraan komt door tegen ze te praten of lawaai te maken als je dichterbij komt. 

Padua kippen zijn niet de meest zelfverzekerde vogels en staan ​​meestal laag in de pikorde. Ze kunnen gepest worden wanneer ze bij assertieve rassen worden geplaatst, dus controleer altijd op voorhand of een Padua kip binnen je toom zal passen

Rassen die goed samengaan met Padua’s: ZijdehoentjesFaverollesOrpingtons, of Cochin Krieltjes.

Te vermijden rassen vanwege hun dominante aard: Rhode Island RedWyandottePlymouth Rock. Deze rassen zijn niet agressief, maar staan ​​meestal hoog in de pikorde en zijn veel assertiever en dominant.

een padua kip

Padua kippen houden niet van koude en natte klimaten omdat hun kuif doorweekt kan raken en ze het zo koud kunnen krijgen. Ze worden het liefst in warme en droge klimaten gehouden en kunnen vrij goed tegen warme temperaturen zolang ze maar voldoende schaduw, beschutting en water hebben.

Padua Ras

De exacte geschiedenis van de Padua kip blijft onbekend, hoewel kippen die veel op Padua kippen lijken al in de jaren 1400, 1500 en 1600 op schilderijen te zien zijn. Het is ook niet zeker of ze in Polen zijn ontstaan, omdat wordt aangenomen dat de Spanjaarden in de 16e eeuw de Padua naar Nederland hebben geïmporteerd. 

We kunnen voorlopig alleen maar raden welke vogels de voorouders van dit ras zijn en hoe ze naar Europa zijn gebracht.

Het enige zekere is dat Nederlandse pluimveehouders in de 18e eeuw dit ras verfijnden door de kleurpatronen en hun kuif te ontwikkelen. 

Er wordt aangenomen dat de Padua rond 1840 naar de VS werd geëxporteerd en tien jaar later al wijdverspreid waren. Het ras bestaat, naast Padua en Polish, ook onder de naam Nederlandse baardkuifhoen.

De naam ‘Polish’, die vooral in Engelstalige landen wordt gebruikt, zou niets te maken hebben met hun oorsprong, aangezien het niet zeker is waar dit ras zijn oorsprong vindt. 

In Nederland en België kennen we deze kippen alleen onder de naam Padua of Hollandse Kuifhoen. Er is geen verwijzing naar Polen. 

De naam ‘Polish’ werd door Charles Darwin aan gekuifde kippen gegeven, waarschijnlijk vanwege de gelijkenis van het kuif met de verenmutsen die door Poolse soldaten werden gedragen.

De eerste variëteiten van het Padua ras werden in 1874 geaccepteerd in de American Standard For Perfection. Padua kippen zijn verkrijgbaar in verschillende kleurslagen: zwart, wit, zilver, blauw, geel en nog veel meer.

Samenvatting

Padua kippen zijn gemakkelijk te herkennen vanwege hun unieke uiterlijk. Hun kuifveren zien eruit als een gigantische pompon. Ze zijn een uitstekende aanvulling op je toom; kinderen zijn er dol op! Er zijn echter enkele dingen waarmee je rekening moet houden.

Padua kippen houden niet van koud en nat weer en kunnen best in droge en warme klimaten worden gehouden. Het zijn niet erg zelfverzekerde kippen en staan ​​meestal laag in de pikorde. Je kunt ze het beste houden bij vriendelijke rassen zoals Silkies, in plaats van assertieve rassen zoals Rhode Island Reds.

Vanwege hun enorme kuif kunnen ze niet zo goed zien en kunnen ze behoorlijk schichtig zijn. Als je bereid bent om ze extra zorg en aandacht te geven, belonen ze je met maximaal 150 eieren per jaar.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

Padua Kip: Alles Wat Je Moet Weten
4 maart, 2023

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
4 maart, 2023
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
4 maart, 2023
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
4 maart, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
4 maart, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
4 maart, 2023