Rassen

Bruine Legkip: Alles over de ISA Brown

Door Kippen.be Redactie

De gewone bruine legkip, ook gekend als ISA Brown, is één van de populairste kippenrassen. Ze leggen niet alleen bijna dagelijk, maar deze kippen zijn ook erg winterhard en onderhoudsarm. Hun lieve, volgzame karakter en kalme persoonlijkheid zijn de kers op de taart.

Laten we alles ontdekken over deze uitstekende legkippen.

  • Bruine legkippen leggen ongeveer 320 eieren per jaar
  • ISA staat voor Institut de Sélection Animale
  • Beginnersvriendelijk en zeer kalm en volgzaam
  • Ontwikkeld in 1978 in Frankrijk als legbatterijhen
  • Kruising van verschillende rassen maar de rascombinatie blijft geheim

Eigenschappen

ISA Brown is de officiële naam voor wat de meeste mensen een gewone bruine legkip noemen. Ze zijn erg populair omdat ze veel eieren leggen en heel onderhoudsvriendelijk zijn.

Eieren320 per jaar
Kleur eierenBruin
Grootte eierenGroot
Gewicht kip+- 2,5 kilo
HardheidWinter en zomerhard
TemperamentKalm en vriendelijk
Geschikt voor beginnersJa
KleurHen: Roodbruin met witte veren. Haan: wit.

ISA Browns zijn hybride kippen, wat betekent dat ze geen echt ras zijn, maar een mix van verschillende rassen. De beste legkippen zijn meestal hybride kippen. Zij worden speciaal gekweekt voor hun eierproductie.

Kleursexende Kip

Een ander voordeel aan de bruine legkip is dat kwekers via de kleur van de veren mannelijke en vrouwelijke kippen van elkaar kunnen scheiden op erg jonge leeftijd. Dit noemt men kleursexen. 

bruine legkippen

Mannelijke ISA browns zijn lichter van kleur dan vrouwtjes. Kippen die je kan kleursexen zijn altijd hybride kippen: kruisingen van raszuivere kippen. Bij de ISA Brown kan je eenvoudig het geslacht van een eendagskuiken bepalen, wat interessant is voor kwekers.

Volwassen ISA Brown hennen hebben een roodbruine kleur met witte bevedering tussenin, terwijl volwassen hanen wit tot geel van kleur zijn. Omdat ISA Browns worden gefokt voor hun eiproductie, is het ongebruikelijk om mannelijke ISA-bruinen te vinden. De meeste hanen worden na het uitkomen vernietigd.

Hun kleur en uiterlijk lijken veel op andere rode geslachtsgebonden kippen zoals de Golden Comet, de Cinnamon Queen of de Calico Princess. 

Bruine leghennen zijn op jonge leeftijd lichtbruin tot oranje met witte spikkels. Zodra ze ouder worden, wordt hun kleur donkerder tot roodachtig bruin met witte bevedering.

Er bestaat ook een grijze variant van de bruine legkip; de Bleu De Landes.

een bruine en een grijze legkip
Een bruine legkip en een Bleu de Landes, een grijze legkip

Grootte

ISA Brown kippen hebben een gemiddelde grootte, waarbij de vrouwtjes ongeveer 2,3 kg wegen en hanen ongeveer 2,7 kg. Dit maakt ze minder geschikt als vleeskippen. Hun poten zijn onbevederd en bleek. Alle ISA Brown kippen hebben een enkele rode kam.

De ISA Brown staat gekend als een sterke kip, die best tegen een stootje kan en niet veel zorg nodig heeft. Ze is echter net zo vatbaar voor veel voorkomende gezondheidsproblemen bij kippen, zoals kalkpoten en bloedluis.

Interessant om op te merken is dat een plastic kippenhok, zoals de Omlet Cube, de kans op bloedluis aanzienlijk vermindert. Lees meer over dit uniek kippenhok in onze Omlet kippenhok review.

Ei Productie

ISA browns behoren tot de beste legkippen ter wereld. Ze zijn speciaal voor dat doel gekweekt en worden gebruikt in de eierindustrie. 

ISA Browns leggen jaarlijks ongeveer 320 grote bruine eieren en beginnen al na vijf maanden te leggen. Ze hebben een uitstekende voedselconversieratio, wat leidt tot een groot aantal eieren zonder dat ze grote hoeveelheden voedsel opnemen.

een bruine legkip hen

Ze blijven meestal leggen tot ze twee jaar oud zijn en zullen tegen die tijd ongeveer 500 eieren hebben gelegd. Na twee jaar neemt hun eiproductie aanzienlijk af. Ze worden ook minder oud dan raskippen. Een bruine legkip wordt zelden ouder dan vier jaar.

Bruine legkippen worden niet snel  broeds, hoewel het af en toe kan gebeuren. Dit is iets om te onthouden als u van plan bent eieren uit te broeden, aangezien ISA Browns waarschijnlijk niet op de eieren zullen zitten.

Wat Eet een Bruine Legkip?

Om ervoor te zorgen dat je bruine legkip voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, raden we gezond en kwalitatief kippenvoer aan.

Kies niet voor aanvullend voer als hoofdvoer, dit is geen volwaardige maaltijd voor een legkip. Een bruine legkip zal op korte tijd zeer veel eieren produceren en om het risico tot windeieren te verminderen is kwalitatief voer een must.

Je kan kiezen tussen verschillende soorten volwaardig voer.

  1. Voer met legkorrel: Dit voer bevat de juiste mix van eiwitten, vitaminen en mineralen die nodig zijn voor een goede eiproductie. Legkorrel is verkrijgbaar in meel, gebroken graan of pellets en wordt aanbevolen voor legkippen vanaf ongeveer 18 weken oud. Voor hanen is legkorrel minder geschikt.
  2. Graanmengeling: Een gevarieerde graanmengeling biedt voldoende voedingsstoffen voor zowel legkippen als hanen. Het is belangrijk om te kiezen voor een mengeling die verschillende soorten granen bevat, zoals maïs, tarwe, gerst en haver.
Beste Voer voor Legkippen
pellets
Volledig Pellet Legkorrel Voer
Versele-Laga Country’s Best Gold
Beschikbaar in 5kg en 20kg
Graanmix
Graanmix met Legkorrel – Volledig Voer
Versele-Laga Country’s Best Gold
Beschikbaar in 5kg en 20kg
Graanmix
Graanmix Geschikt voor Hennen en Hanen
Garvo Alfamix
Beschikbaar in 4.5kg en 12kg

Extra Calcium

ISA Browns zijn echte legkippen, wat betekent dat ze in een korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid eieren produceren. De meeste legkippen worden slechts vier jaar oud, maar leggen in die korte tijd een groot aantal eieren.

Het leggen van eieren vergt veel energie en voedingsstoffen van een kip. Daarom is het van essentieel belang om legkippen voldoende calcium te geven, zodat de eierschalen sterk en hard blijven. In kwalitatief voer zit reeds calcium, maar extra calciam aanbieden aan legkippen is nodig.

Je kan extra calcium geven door een apart bakje met oesterschelpen of grit aan te bieden. Het is niet nodig om dit onder het voer te mengen, omdat de kippen zelf nemen wat ze nodig hebben.

Aan de andere kant kan ook voedingssupplement worden toegevoegd aan het voer om de eierschalen te versterken. Dit supplement ondersteunt kippen tijdens de leg om sterke eieren te produceren. Dit is vooral aanbevolen als je vaker windeieren of abnormaal gevormde eieren opmerkt.

Persoonlijkheid

ISA Browns zijn niet alleen beroemd vanwege hun legcapaciteiten, maar ook omdat ze extreem weinig onderhoud vragen. Het zijn winterharde kippen die in de meeste omgevingen gedijen en ze zijn een gezond ras dat niet veel extra zorg nodig heeft, behalve voedsel, water en onderdak.

Dit maakt van de bruine legkip een zeer beginnersvriendelijk kippenras, geschikt voor elke kippenhouder, of je nu nieuw bent in het houden van kippen of niet. 

Ze houden van vrij rond scharrelen; maar ISA browns kunnen ook gemakkelijk in een afgesloten ren worden gehouden. Ze zijn gelukkig in eender welk kippenhok zo lang ze maar genoeg ruimte hebben om hun poten en vleugels te strekken.

een donkerder gekleurde bruine legkip of isa brown

ISA Browns zijn winterhard waardoor ze geweldig zijn om in koudere klimaten te houden. Maar zoals alle dieren hebben ze extra zorg nodig als er extreem weer op komst is. Houd uw kippen extra in de gaten tijdens extreme kou of tijdens hittegolven.

Ze zijn een vriendelijk en zachtaardig ras, nooit luidruchtig of agressief . Dit maakt ze een uitstekende aanvulling op uw toom, omdat ze snel met elke kip overweg kunnen en gezinsvriendelijk zijn.

Kippen zijn kwetsbare dieren, het zijn namelijk prooidieren en het is belangrijk om hun infrastructuur zo aan te passen dat ze veilig zitten voor roofdieren.

Een automatische kippenhokdeur kan een oplossing zijn om kippen te beschermen tegen nachtelijke roofdieren. Deze deur sluit het hok ’s nachts automatisch veilig af en opent ’s ochtends zodra de kippen wakker worden. Er zijn diverse aanbieders van automatische kippenhokdeuren beschikbaar op de markt, waaronder Omlet, Run Chicken, Vevor en ChickenGuard.

Het ISA Brown Ras

ISA Brown kippen zijn geen echt kippenras, maar een mix van verschillende raszuivere kippen. Ze werden speciaal gekweekt om te dienen als legkip in legbatterijen.

De geschiedenis van de ISA Brown begon in 1975 toen de Franse landbouwsector vastbesloten was een commercieel interessante leghen te ontwikkelen die ook internationaal kon concurreren. Na vele complexe kweekprocessen werd in 1978 de ISA Brown geboren. ISA staat voor Institut de Sélection Animale, het bedrijf dat deze populaire hybride kip ontwikkelde en is een auteursrechtelijk beschermde merknaam.

een isa brown hen of een bruine legkip

De volledige lijst met voorouders van de ISA-bruine blijft geheim, maar er wordt gezegd dat de Rhode Island Red en de Rhode Island White betrokken zijn bij het creëren van deze fantastische legkip. De ISA Brown is het resultaat van lange en complexe kweekprocessen, waarbij genen van verschillende rassen werden gecombineerd.

Je kan een ISA Brown niet doorfokken; als je een ISA Brown mannetje combineert met een ISA Brown vrouwtje krijg je geen ISA Brown kuikens, maar een hybride kip van tweede generatie. 

Als je wil fokken met de ISA Brown kip, raden we aan om contact op te nemen met de verdeler van de ISA Brown. Zij hebben ISA ouderparen ter beschikking. De genetische code van de ISA Brown ouders blijft echter een goed bewaard geheim.

Tot op de dag van vandaag blijft de ISA Brown één van de meest populaire, zo niet de meest populaire legkip ter wereld.

Kleursexen bij Kippen

Veel hybride kippen worden speciaal gefokt om een ​​dag na het uitkomen op kleur gesekst te worden. Dit maakt de kuikens interessanter voor kwekers, omdat gesekste kuikens interessanter zijn om te verkopen. 

Hun geslacht kan al een dag na het uitkomen worden bepaald aan de hand van de kleur van het dons, waarbij hanen veel lichter zijn dan hennen. Het is een veelgebruikte methode om het geslacht van kippen te bepalen in de pluimvee-industrie en bij kwekerijen.

Kippen die je kan kleursexen zijn altijd hybride kippen: kruisingen van raszuivere kippenrassen. Het kleurgeslachtsgen maakt het gemakkelijk om het geslacht van een eendagskuiken te bepalen, wat interessant is voor kwekers.

Samenvatting

Als een van de beste leggers is de ISA brown, of de bruine legkip, één van de meest populaire kippen ter wereld. Ze werden in eerste instantie gefokt als legbatterijkip, maar door hun vriendelijke karakter en volgzame aard zijn ze ook geschikt als kip om bij je thuis te houden. Ze zijn uiterst beginnersvriendelijk, winterhard en gemakkelijk te verzorgen.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, neem een kijkje op onze ‘Kippenrassenpagina‘.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

Bruine Legkip: Alles over de ISA Brown
30 december, 2022

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
30 december, 2022
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
30 december, 2022
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
30 december, 2022
Kleurwedstrijd Pasen
30 december, 2022
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
30 december, 2022