Rassen

Brahma Kippen: Alles Over Dit Reuze Ras

Door Kippen.be Redactie

Brahma-kippen zijn gigantische kippen die ‘King of Poultry’ worden genoemd. Ze staan gekend als lieve en vriendelijke kippen, maar zien er zeer impressionant uit. Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden als je een Brahma kip wil houden. We overlopen de belangrijkste kenmerken.

  • Brahma’s leggen tot 300 eieren per jaar, afhankelijk van de soort
  • Zeer beginner-vriendelijk, ookal zijn ze zeer groot
  • Kalm en vriendelijk ras
  • Kunnen goed tegen de koude
  • Blijven ook tijdens wintermaanden leggen
EierenAfhankelijk van de soort: 150 – 300 jaarlijks
Kleur EierenBruin
Grootte EierenGroot
Gewicht4 – 5,5 kg
HardheidWinterhard
TemperamentKalm, vriendelijk
Beginner-vriendelijkJa
KleurslagenVerschillende mogelijkheden

Kenmerken

Brahma kippen zijn gigantische, indrukwekkende, zware, robuuste kippen met een opvallende uiterlijk. De hanen wegen 4.5 tot 5.5 kg en de hennen wegen rond 4 kg. Ze zien er enorm uit en zijn van top tot teen bevederd.

Brahma’s hebben een grote, brede kop, een erwtenkam en wat lijkt op zware, overhangende wenkbrauwen. Ze kunnen tot 80 centimeter groot worden en kunnen er behoorlijk eng uitzien. Omdat ze zo enorm zijn, zijn het niet de meest bekwame vliegers. Je hebt geen te hoge omheining nodig om ze in de ren te houden.

een brahma haan

Brahma’s zijn er in lichte, donkere en bleekgele kleurslagen. Er bestaan ​​echter vele andere (niet-officiële) kleurslagen met verbazingwekkende kleurpatronen. Er is ook een krielversie van de Brahma.

Eieren

De meeste Brahma hennen die tegenwoordig in kwekerijen worden verkocht, leggen jaarlijks ongeveer 200-250 eieren. Alle eieren zijn groot tot extra groot en bruin van kleur. 

Sommige soorten Brahma-kippen worden speciaal gefokt voor hun uiterlijk en om mee te doen aan shows. Zij zijn minder goede leggers en leggen minder dan 200 eieren per jaar. Dat gezegd, een gezonde Brahma kip zal nooit minder dan 150 eieren per jaar leggen. Ze zijn echter wat trager in ontwikkeling en zullen pas op iets latere leeftijd beginnen leggen dan de meeste andere rassen.

Brahma’s werden oorspronkelijk gefokt als vleeskip. Decennialang was dit ras een belangrijke vleesbron voor het zondagse diner. In de loop der jaren raakten fokkers meer geïnteresseerd in het uiterlijk van een Brahma-kip dan in het vlees, waardoor het doel voor kwekers veranderde.

een brahma hen

De hoeveelheid eieren hangt af van de soort Brahma. Sommige lijnen zijn zeer goede leggers en leveren jaarlijks tot 300 grote bruine eieren. Andere soorten, gefokt voor hun uiterlijk, zullen slechts tot 150 leveren. Hennen beginnen relatief laat met leggen in vergelijking met typische legkippen.

Brahma’s zijn populair omdat ze tijdens de winterperiode blijven leggen. De meeste eieren worden gelegd van oktober tot mei.  Brahma hennen zijn daarom een interessante toevoeging aan elke toom, omdat ze het hele jaar door een constante stroom aan eieren garanderen.

Sommige hennen worden in de zomer broeds. Als je Brahma hennen eieren wil laten uitbroeden, neem dan enkele voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat ze hun jonge kuikens vertrappelen met hun zware lichaam.

Persoonlijkheid

Brahma’s zijn kalme en volgzame kippen die het niet erg vinden om opgesloten te leven. Ze zijn meestal de grootste leden van de toom, maar zijn rustig en niet agressief naar andere rassen. Brahma’s zullen quasi nooit vechten.

Dit ras kan ook goed om met menselijke aandacht. Ze zijn een geweldig ras om te houden als je kleine kinderen hebt, omdat ze lief en niet agressief zijn. Maar omwille van hun formaat zijn ze ook niet geschikt als knuffelkip, zoals Zijdehoentjes dat wel kunnen zijn. Ze zijn voor kinderen ook te zwaar om op te pakken.

Hoewel ze graag rondscharrelen, blijven ze meestal in de buurt van het hok. Ze zijn veel minder actief dan vele mediterraanse rassen of Leghorns.

een brahma haan

Hardheid

Brahma-kippen zijn zeer winterhard en zijn altijd populair geweest in noordelijke klimaten. Met hun grote lichaam, pluizige strakke bevedering over hun hele lichaam en kleine kam, zijn ze gebouwd om te overleven in de kou.

Helaas betekent dit ook dat ze niet goed tegen de hitte kunnen. Ze zijn dus minder ideaal om in warme klimaten te houden. Dit betekent dat een Brahma extra zorg nodig heeft tijdens warme temperaturen. Zorg steeds voor voldoende water en schaduw.

Geschiedenis

Het verhaal van de Brahma begint in 1800. Brahma’s werden naar de Verenigde Staten geïmporteerd via de haven van Shanghai in China. De oorspronkelijke bloedlijn komt voort uit het oorspronkelijke Shanghai-ras, tegenwoordig beter gekend als de Cochin.

Sommige wetenschappers geloven dat Brahma’s hun kammen van oude Indiase Chittigong-hoenders hebben gekregen. Het kruisen van Chittagong en Cochins was het begin van de Brahma-soort. Halverwege de 19e eeuw werd de naam Brahma bedacht op een pagina van ‘The Northern Farmer’.

een brahma haan

Hen Fever

Om terug te gaan naar de oorsprong en grote bekendheid van de Brahma, moeten we terug naar het Engeland van de 19de eeuw toen koningin Victoria een grote hoeveelheid exotische vogels bezat. De exotische vogels werden ook zeer populair bij het gewone publiek door gevogelteshows, wat zorgde voor een merkwaardige ‘kippengekte’ beter gekend als de ‘Hen Fever‘.

In 1842 kreeg de Britse koningin zeven Cochin-kippen uit China in handen. Deze elegante kippen waren adembenemend vergeleken met de saaie legkippen die ze in Engeland gewoon waren. Ze voegde telkens andere exotische rassen toe aan haar toom en zorgde zo dat verschillende rassen met elkaar gekruisd werden.

De kippen haalden de krantenkoppen en werden een echte hype in Europa. George P. Burnham beschreef later de merkwaardige kippengekte in zijn boek The History of Hen Fever. Uiteindelijk bereikte de Hen Fever de Verenigde Staten. Met de Boston Poultry Show in 1849 kwamen duizenden mensen kijken naar deze exotische kippensoorten.

Eén prominent ras steeg tijdens de Hen Fever boven alle andere uit: de robuuste en koninklijke Brahma. De Brahma werd gekroond tot de koning van alle pluimvee.

Toen de bubbel van de Hen Fever barstte, zakte de prijs van de Brahma kippen drastisch. Brahma’s werden niet meer gekweekt als sierkip, maar als dubbeldoelras om zowel vlees als eieren op tafel te brengen.

Samenvatting

Brahma kippen zijn gigantische, verbluffende kippen met unieke persoonlijkheden. Oorspronkelijk afkomstig uit het Verre Oosten, waren ze verantwoordelijk voor de Hen Fever en werden ze een van de meest gewilde kippenrassen.

Ze zijn van top tot teen bedekt met veren en zijn zeer winterhard. Brahma’s blijven ook leggen in de winter en zijn een uitstekende keuze om het hele jaar door voor een gestage stroom eieren te zorgen. Hoewel ze er impressionant uitzien, zijn Brahma kippen zeer lief en kalm en geschikt om te houden in de buurt van kleine kinderen.

Wil je meer te weten komen over verschillende kippensoorten? Bekijk dan onze ‘Rassen‘ pagina.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een close-up van een brahma haan
Brahma Kippen: Alles Over Dit Reuze Ras
9 maart, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
9 maart, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
9 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
9 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
9 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
9 maart, 2023