Rassen

Bekijk hieronder alle informatie over specifieke rassen (gerangschikt op type kip), ontdek alles over kweken en genetica, of leer meer over welk ras welke kleur van ei legt.

Beste Legkippen

De meeste kippenliefhebbers houden hun toom omwille van de dagelijkse hoeveelheid lekkere eitjes. Of je de eieren voor eigen gebruik houdt of een paar dozijn eieren per week wilt verkopen om de voedingskosten te dekken, is helemaal aan jou! 

Om alvast een eerste overzicht te krijgen, kan je onze lijst van ‘Beste Legkippen‘ raadplegen. Alle kippen in deze lijst leggen minstens 200 eieren per jaar, zijn beginnersvriendelijk én gemakkelijk te verkrijgen in België en Nederland.

een overzicht van de beste legkippen
Beste Legkippen: Welke Kip Legt Het Meeste Eieren?

Maar je kan ook ras per ras raadplegen.

Alle kippensoorten in deze lijst leggen meer dan 160 eieren per jaar. Dat zijn minimaal drie eieren per week!

Legkippen die Gekleurde Eieren Leggen

Waarom geen regenboog aan kleuren verzamelen? Er zijn verschillende rassen gemakkelijk te verkrijgen die prachtig gekleurde eieren leggen. Donkerbruin, blauw, groen of olijf, het kan allemaal. Deze rassen leggen allemaal meer dan 150 eieren per jaar in een prachtige kleur.

een marans hen in een winterlandschap
Marans
(Chocoladebruin)
een cream legbar kip
Cream Legbar (Pastelgroen/blauw)
Araucana
(Blauw)
een barnevelder kip
Barnevelder
(Chocoladebruin)
een groenlegger hen
Groenlegger (Olijf)

Kippen met Speciale Looks

Sommige rassen zijn het beste van twee werelden! Het zijn goede legkippen en zien eruit als een superster! Misschien wil je je kippen showen op sociale media, of wil je gewoon een kleurrijke en diverse toom. Deze rassen komen niet zo vaak voor of zien er anders dan anders uit, met een unieke uitstraling.

Vleeskippen

Veel kippenrassen werden oorspronkelijk gefokt als dubbeldoelras. Dit betekent dat ze zowel voor eieren als voor vlees worden gehouden. De kippen in deze lijst zijn dus niet alleen goede vleeskippen, maar ook goede leggers.

Alle kippen in deze lijst zijn vrij goede legkippen en leggen jaarlijks ongeveer 150 – 200 eieren of meer.