Wat Eten Kippen? (Voer, Snacks, Restjes)

Voor wie nog nooit kippen heeft gehouden, is het juiste voer kiezen niet altijd gemakkelijk. Er is zo veel keuze! En, kippen zijn echt lekkerbekken, ze eten alles! Maar is alles wel gezond voor ze?
We kijken samen met jou naar de verschillende soorten kippenvoer, hoe je volwaardig en aanvullend kippenvoer herkent, welke snacks geschikt zijn en welke keukenrestjes je kan geven.
1. Volwaardig Kippenvoer: De Basis
Wil je gezonde kippen die alle nodige voedingsstoffen binnen krijgen en vlot eieren leggen? Dan kun je niet om een volwaardig (of compleet) kippenvoer heen.

Dit type voer is speciaal samengesteld met alle nodige voedingsstoffen, vitaminen en mineralen. Denk bijvoorbeeld aan calcium, eiwitten of koolhydraten.
Je hebt hier verschillende soorten; speciaal voer voor sierkippen, voer met of zonder legkorrel, legmeel (ook wel mash genoemd) of pellets, keuze genoeg!

Welke soort je kiest is aan jou, maar controleer steeds het etiket dat er ‘compleet voer’ of ‘volwaardig voer’ op staat.
Net zoals bij ons in de supermarkt, heb je voor kippen de keuze tussen A-merken en huismerken. Tuincentra zoals Horta en Aveve verkopen steeds zowel merkproducten zoals Versele-Laga als hun eigen huismerk.

Beide zijn volwaardige en volledige voeders voor jouw kippen en welke je kiest is volledig je eigen keuze!
2. Aanvullend Voer: Aanvulling, Geen Vervanging!
Het aanbod aan kippenvoer in de winkel is groot. Je vindt er verschillende aanvullende mengelingen zoals graanmixen, gemengde zaden of gemengde kruimel (voor de allerkleinsten).

Dit soort voer kan een leuke afwisseling of tractatie zijn voor je kippen, maar geef het nooit als enige voer.
Het frustrerende is dat zowel aanvullend als volwaardig voer bij elkaar en door elkaar in de winkel staan, je zal het verschil niet meteen zien, zeker als je nooit eerder kippen had.
Lees hiervoor het etiket. Als er ‘aanvullend voer’ of ‘gerantsoeneerd te verstrekken’ op het etiket staat, weet je dat het om aanvullend voer gaat.

Je mag echter met een gerust hart je kippen van tijd en stond trakteren met een lekkere graanmix, maar combineer steeds met volwaardige voeding.
3. Snacks
Wie al kippen heeft, weet hoe gek ze zijn van gedroogde meelwormen of zwarte soldaatvlieg (black soldier fly). Deze eiwitrijke snacks zijn echte traktaties!

Maar let op voor overdaad! Zorg dat snacks maximum 10% uitmaken van hun dagelijkse voer.
Omdat meelwormen en zwarte soldaatvlieg boordevol eiwitten zitten, kan je je kippen wel wat extra geven tijdens periodes dat ze wat extra eiwit kunnen gebruiken, zoals tijdens de rui, of tijdens een hittegolf.
Sommige kippenhouders kiezen voor levende meelwormen, maar de gedroogde vorm bevat meer eiwit!
4. Tafel- en Keukenrestjes: Wat Mag Wel?
Het is verleidelijk om je kippen te verwennen met restjes uit de keuken of van de tafel. Dat kan zeker, zolang je op een paar dingen let. Sommige tafelrestjes zijn prima, maar andere geef je liever niet.

Veilige opties zijn:
- De meeste groenten en fruit
- Gekiemde granen
- Gekookte pasta, rijst of aardappelen
- Brood
Geef ze echter geen beschimmelde voeding (brood), bereide gerechten met alcohol (sauzen, desserts), fruit met een hoog suikergehalte (mango, ananas, overrijpe banaan), vette of gesuikerde voeding of zaken met chocolade.
Een volledige lijst van wat je NIET geeft aan kippen kan je hier terugvinden.
Ook hier geldt ‘geef met mate’, want te veel lekkernijen kan zorgen voor overgewicht én dat ze hun gewoon voer niet meer gaan eten. Geef het dus eerder sporadisch, maak er geen gewoonte van.
Zorg er ook voor dat alle restjes elke dag op zijn. Anders zal dit ongedierte aantrekken.
Conclusie
Kippen zijn echte omnivoren en ze eten alles, maar geef ze enkel volwaardig kippenvoer. Houd je aan de 10%-regel voor snacks en wees kritisch bij tafelrestjes.