Rassen

Australorp Kip: Vriendelijk en Goede Legkip

Door Kippen.be Redactie

De Australorp is een groot Australisch kippenras en een uitstekende legkip. Ze zijn volgzaam en vriendelijk, wat ze geweldige tuinkippen maakt! Laten we alles ontdekken wat er te weten valt over dit gigantische ras.

  • Een Australorp legt tot 250-300 lichtbruine eieren per jaar
  • Begint op jonge leeftijd te leggen
  • Geschikt voor beginners en zeer vriendelijk
  • Zeer winterhard ras, kan minder goed tegen warmte

Kenmerken

Australorp kippen zijn erg populair vanwege hun verbluffende uiterlijk, gigantische lichaam en geweldige legvaardigheden.

Hun voorouders waren zwarte Orpingtons, wat de enorme omvang van deze kippen verklaart. Zowel Australorps als Orpingtons staan ​​bekend als reuzenkippen met een zeer volgzaam en vriendelijk karakter.

Hanen wegen ongeveer 4 kg en hennen ongeveer 3,2 kg. Er is ook een krielvariant van de Australorp, waar hanen 1,1 kg wegen en kippen 0,9 kg.

Credits:  @bonitto_farmstead  (IG)

Sommige Australorps wegen zelfs meer dan 4 kilo, maar het is het beste om ze niet te zwaar te laten worden. Als je Australorps in een afgesloten kleine ren houdt, is de kans groot dat ze te zwaar worden, wat de eierproductie kan verminderen.

Australorps zijn meestal zwart, en dit is de enige kleurslag die officieel wordt erkend in de VS, maar Australië erkent ook blauw en wit als kleurslagen.

Het ras heeft een lange, brede rug en een rechtopstaande houding. Hun ogen zijn donkerbruin, hun snavel is zwart en ze hebben rode oorlellen en een grote rode enkele kam. Hun poten zijn donker en onbevederd.

Het Australorp Ras

Het verhaal van de Australorp begint in het laatste decennium van de 19e eeuw toen zwarte Orpingtons vanuit het VK naar Australië werden geïmporteerd. Rond die tijd waren Orpingtons erg populair in Engeland als vleeskip, maar de Australiërs merkten meteen de uitstekende legcapaciteiten van deze kipop.

Door de Zwarte Orpington te kruisen met meerdere andere rassen, zoals Minorca, witte Leghorn en Langshan, is de Australorp ontstaan. 

Het ras kreeg meteen bekendheid toen enkele Australorp-leghennen records vestigden. Tijdens een Grafton Contest in 1923-1924 legde een Australorp hen 347 eieren in 365 dagen; dat was een absoluut wereldrecord! Maar enige tijd later werd het record verbroken door een andere Australorp-hen, die maar liefst 364 eieren legde in 365 dagen.

Credits:  @bonitto_farmstead  (IG)

Kort daarna werd het ras populair vanwege zijn vleesproductie, eierproductie en als winnaar (en deelnemer) van eilegwedstrijden. De Australorp werd voor het eerst geëxporteerd naar de VS in de jaren ’20. Ze werden erkend in ‘The Standard of Perfection’ in 1929 en kregen de naam ‘Australorp’.

Er was een tijd dat de Australorp als ‘bedreigd’ werd beschouwd, maar op dit moment staat het ras niet meer op de lijst van bedreigde diersoorten.

Eieren

Hoewel Australorps in de jaren 1920 veel wedstrijden wonnen met leggen, zullen de meeste Australorps die we vandaag kennen niet dagelijks leggen. 

Het zijn echter uitstekende legkippen, die tussen de 250 en 300 eieren per jaar leggen; dat zijn er 5 of 6 per week! Dit ras begint meestal met leggen op een leeftijd van 5 maanden, hoewel dit van kip tot kip afhangt.

De eieren zijn middelgroot tot groot en lichtbruin. Omdat Australorps winterharde kippen zijn, zullen ze waarschijnlijk in de winter blijven leggen, hoewel de eierproductie tijdelijk kan afnemen.

Australorps zijn zware kippen die gemakkelijk dik worden als ze in gevangenschap worden gehouden. Het is geen probleem om je kippen in een afgesloten ren te houden, maar een Australorp heeft wel meer dan voldoende ruimte nodig om zijn poten te strekken en actief te blijven. Als een kip te zwaar wordt, kan dit de eierproductie beïnvloeden. 

Australorp hennen kunnen af ​​en toe broeds worden, iets om rekening mee te houden als je niet van plan bent eieren uit te broeden. Broedsheid zal de eierproductie tijdelijk stoppen, dus haal ze regelmatig van het nest als je niet wilt dat de kippen op de eieren blijven zitten.

Persoonlijkheid

Australorps stammen af ​​van Orpingtons, bekend als de vriendelijke reuzen en ze hebben hun lieftallige en vriendelijke persoonlijkheid geërfd. 

Credits: @bigoctober_homestead (IG)

Australorp kippen zijn een geweldige aanvulling op elke toom; ze kunnen goed overweg met andere kippen en zijn geweldig om in de buurt van kinderen te hebben. Zelfs de hanen zijn zelden assertief of agressief.

Vanwege hun grootte zijn ze echter niet geschikt als schootkippen voor kinderen, en de krielversie kan een geschiktere keuze zijn.

Vanwege hun vriendelijke aard zijn ze het best geplaatst bij andere vriendelijke rassen, zoals OrpingtonsFaverolles of een Sussex. Ze zullen waarschijnlijk de grootste van de toom zijn, maar zijn niet assertief of agressief tegenover andere kippen. 

Australorps zijn ook nieuwsgierig en actief; ze zullen het heerlijk vinden om je te volgen in de tuin terwijl je klusjes doet.

Zoals eerder gezegd, hebben Australorps de neiging om gemakkelijk dik te worden wanneer ze in een afgesloten ren worden gehouden, wat een negatieve invloed kan hebben op hun leg. Als je de mogelijkheid hebt, laat ze dan liefst het grootste deel van de dag scharrelen. 

Australorps zijn vrij grote kippen, dus ze hebben meer ruimte nodig dan kleinere rassen zoals Zijdehoenders of krielkipjes. Zorg er altijd voor dat je kippen voldoende ruimte hebben.

Australorps zijn onderhoudsarm, beginnersvriendelijk en winterhard. Naast water, eten en onderdak hebben ze niet veel extra zorg nodig. Ze zijn over het algemeen een gezond en robuust ras. Vanwege hun zwarte verenkleed hebben zwarte Australorps tijdens de hete zomermaanden extra schaduw en beschutting nodig .

Samenvatting

Als je op zoek bent naar een grote, lieve en actieve kip die ook nog eens goed kan leggen, dan is de Australorp het juiste ras voor jou! Ze zijn beginnersvriendelijk en onderhoudsarm, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op elke toom. Australorps stammen af ​​van Orpingtons, ook bekend om hun vriendelijke persoonlijkheid.

Australorps leggen jaarlijks tot 300 eieren, allemaal lichtbruin en middelgroot tot groot. Ze zijn een dubbeldoelras, wat betekent dat ze kunnen worden gehouden voor zowel vlees als eieren.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘Kippenrassenpagina‘. 

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een australorp hen
Australorp Kip: Vriendelijk en Goede Legkip
11 juni, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
11 juni, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
11 juni, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
11 juni, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
11 juni, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
11 juni, 2023