Rassen

Ayam Cemani: Alles Over Deze Pikzwarte Kip

Door Kippen.be Redactie

De Ayam Cemani is’s werelds meest mysterieuze kippenras vanwege het pikzwarte uiterlijk, hoge prijs en zeldzaamheid. Met een Ayam Cemani voeg je een echte wereldster toe aan je toom. Er zijn echter enkele zaken om rekening mee te houden als je overweegt een Ayam Cemani aan te houden.

We overlopen eerst enkele belangrijke punten over dit speciale ras:

 • Ayam Cemani hennen leggen tot 100 eieren per jaar
 • Indonesisch zeldzaam en duur ras
 • Volledig zwart, inclusief skelet organen
 • Winterhard ras en beginnersvriendelijk
Eieren100 per jaar
Kleur EierenCrème
Grootte EiKlein
Gewicht1,3 kg tot 2,5 kg
HardheidGedijen zowel in zomer als winter
TemperamentVriendelijk en rustig
Beginner VriendelijkJa
KleurslagZwart

Dingen om te Weten Voor je een Ayam Cemani Koopt

Een Ayam Cemani is een prachtige kip. Waarom zou je ze niet willen? Er zijn echter een paar zaken om rekening mee te houden. We sommen de voor- en nadelen van de Ayam Cemani kort op, en gaan er verder in dit artikel dieper op in.

Voordelen:

 • Extreem mooie kip
 • Volgzaam en vriendelijk
 • Bestand tegen alle klimaten, warm of koud

Nadelen:

 • Vrij prijzig
 • Leggen niet veel eieren
 • Eieren zijn klein van formaat

Wat je ook moet weten:

 • Eieren zijn crèmekleurig, NIET zwart
 • Worden zelden broeds
 • Koop alleen bij gekende fokkers, veel namaak op de markt

Voordelen van de Ayam Cemani

1. Extreem knap

Sommige kippenliefhebbers noemen de Ayam Cemani de ‘Lamborgini van het pluimvee’ en ze hebben niet helemaal ongelijk. 

Een raszuivere Ayam Cemani is prachtig, met zijn extreem donkere kleur en trotse rechtopstaande houding

De Ayam Cemani is momenteel (nog) niet erkend door de American Poultry Association, dus je kan er geen officiële rasstandaarden van terugvinden. De Ayam Cemani Breeders Association diende een aanvraag tot erkenning, maar tot op de dag van vandaag werd deze nog niet aanvaard.

Er wordt aangenomen dat de Ayam Cemani is ontstaan ​​door het selectief fokken van zogenaamde wilde ‘landrace’ kippen met een natuurlijke mutatie, de zwarte pigmentatie. 

De bij de Ayam Cemani bekende genetisch mutatie die verantwoordelijk is voor de van top tot teen donkere kleur, wordt fibromelanose genoemd. 

Alles aan deze kip is zwart; de organen, botten, huid, snavel, tong, lellen, kam en bevedering. Alles, behalve de eieren, die zijn crèmekleurig.

In tegenstelling tot wat soms wordt beweerd, zijn er geen kippenrassen die zwarte eieren leggen.

2. Volgzaam en Vriendelijk

Laat je niet misleiden door hun mysterieuze en enge uiterlijk; Ayam Cemani kippen zijn vriendelijke kippen. Ze zijn volgzaam, lief en zachtaardig zowel naar mensen, als naar andere kippen toe. 

Het ras heeft er geen problemen mee om in een afgesloten ren te worden gehouden, maar zorg ervoor dat ze voldoende ruimte hebben om rond te scharrelen.

3. Geschikt voor alle Klimaten

Ayam Cemani kippen kunnen in elk klimaat worden gehouden, ze kunnen zowel tegen koud als warm weer. 

Ze zijn ook een gezond ras dat niet veel andere zorg nodig heeft dan water, voedsel en onderdak. Dit maakt ze een beginnersvriendelijk ras, onderhoudsarm en gemakkelijk te verzorgen.

Hun grote kam en lellen kunnen vatbaar zijn voor bevriezing. Neem altijd voorzorgsmaatregelen als er vriestemperaturen op komst zijn. 

Het is niet nodig om in de winter voor een verwarmd hok te zorgen, maar hou ze tijdens vriestemperaturen extra in de gaten, zeker als het weer ook vochtig en nat is.

Zoals met alle kippen, gedijt Ayam Cemani beter bij koud weer dan bij te hoge temperaturen. Een omgevingstemperatuur van ongeveer 24°C of lager is de meest geschikte temperatuur voor alle kippensoorten. Geef je kippen daarom extra zorg tijdens een hittegolf, ze kunnen de afkoeling best gebruiken.

Nadelen van de Ayam Cemani

1. Vrij prijzig

Ayam Cemani’s zijn het duurste kippenras ter wereld. Afhankelijk van de voorouders van de kip, variëren de prijzen tussen €100 en een verbluffende €2500 per ongesekst kuiken. Deze hoge prijzen worden echter alleen betaald voor zuivere vogels met een beroemde lijn voorouders.

Ook in België en Nederland wordt de Ayam Cemani verkocht, zowel broedeieren, kuikens als jonge hennen. Hoewel het ras duurder is dan een gewone bruine legkip, is een prijs van rond de €100 niet onoverkomelijk voor een unieke kippensoort.

2. Geen Goede Legkip

​​Ayam Cemani hennen staan niet gekend als goede legkippen. Ze leggen jaarlijks tussen de 60 en 100 crèmekleurige eieren. Aanzienlijk minder dus dan de meeste legkippen, die meer dan 200 eieren per jaar leggen.

een ayam cemani haan

De eierproductie van een Ayam Cemani bestaat uit legcycli, waarbij elke cyclus eindigt nadat er 20 tot 30 eieren zijn gelegd. Na drie tot zes maanden begint een nieuwe legcyclus, waardoor je lange tijd geen eieren zal hebben.

We moeten eerlijk zijn; de Ayam Cemani is eerder een sierkip die je houdt omwille van het unieke uiterlijk. Als je op zoek bent naar een typische legkip, is de Ayama Cemani niets voor jou.

3. Kleine eieren

Ayam Cemani-kippen zijn niet alleen vrij slechte legkippen, maar de eieren zijn ook klein van formaat. Sommige kippenhouders verwijzen naar de eieren van Zijdehoentjes, om de grootte van de eieren te omschrijven.

Zoals eerder vermeld, is de Ayam Cemani niet de eerste keuze als je op zoek bent naar een legkip.

Om een ​​lijst van de beste legkippen te raadplegen, kijk op onze ‘Rassen‘ pagina of ga naar onze lijst ‘Beste Legkippen: Welke Kippen leggen de Meeste Eieren‘.

Wat je ook moet weten over de Ayam Cemani

1. Eieren Zijn Crèmekleurig, Niet Zwart

We hebben het al eerder genoemd, maar omdat er veel verkeerde informatie online is, willen we hier heel duidelijk over zijn. Geen enkel kippenras ter wereld legt zwarte eieren. Ayam Cemani kippen leggen crèmekleurige eieren. Zwarte kippeneieren die je online terug kan vinden, zijn chemisch of kunstmatig gekleurd.

We raden aan om kritisch om te gaan met foto’s of video’s die je op sociale media ziet. Video’s van kippen die zwarte eieren leggen, moeten worden gerapporteerd als dierenmishandeling, omdat de eieren eerst werden gekleurd en daarna worden teruggeduwd in het lichaam van een kip.

een zwart kippenei met de teks fake erover. Er bestaan geen kippen die zwarte eieren leggen

Lees voor meer informatie over deze algemene misvatting ons artikel ‘Zwarte Kippeneieren: De Mythe Doorprikt‘.

2. Zelden Broeds

Voor de meeste kippenhouders is een ras dat zelden broeds is een zegen. Broedsheid kan een kip verzwakken en het zal ook de eierproductie tijdelijk stopzetten. Als je niet van plan bent eieren uit te broeden, kun je het beste kippenrassen kiezen die zelden broeds zijn.

We hebben een uitgebreide lijst gemaakt van kippenrassen, gerangschikt op basis van de frequentie van broedsheid. Raadpleeg onze volledige ‘SOS Broedse Kip‘ om de lijst te raadplegen .

Langs de andere kant, als je wilt kweken met de Ayam Cemani, is het handig om te weten dat je waarschinlijk een broedmachine zal nodig hebben om eieren uit te broeden.

3. Veel Namaak Ayam Cemani

Helaas blijkt een verkochte Ayam Cemani niet altijd een echte Ayam Cemani te zijn. Zoek een betrouwbare fokker met veel ervaring en betrouwbare recensies. Als het aanbod te mooi klinkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo.

Vanwege hun hoge prijs en zeldzaamheid zijn Ayam Cemani kippen alom tegenwoordig op de namaakmarkt. Bevruchte broedeieren verkocht als Ayam Cemani blijken gewone legkippen te zijn, of andere zwarte rassen zoals hybride kippen die het fibromilanosis-gen meedragen, worden verkocht als Ayam Cemani.

Samenvatting

Een Ayam Cemani is een prachtige kip met een pikzwart uiterlijk. Ze zijn zeldzaam en daarom duurder dan andere kippenrassen. Het zijn geen goede legkippen en leggen slechts 60 tot 100 kleine eieren. Maar het ras is erg winterhard, onderhoudsarm en beginnersvriendelijk, waardoor ze een geschikte sierkip kunnen zijn.

Hoewel deze kippen helemaal zwart zijn, inclusief botten, organen en huid, zijn de eieren crèmekleurig. Er zijn geen kippenrassen die zwarte eieren leggen.

Wil je meer weten over kippenrassen? Raadpleeg dan onze ‘Rassen‘ Pagina.

Credits afbeeldingen via Chickenfans: @hatchitfarms (IG)

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een close up van de ayam cemani kip
Ayam Cemani: Alles Over Deze Pikzwarte Kip
21 maart, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
21 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
21 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
21 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
21 maart, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
21 maart, 2023