Gezondheid

Hoe Oud Worden Kippen?

Door Kippen.be Redactie

Kippen behoren tot de meest gedomesticeerde vogels ter wereld en voorzien miljoenen gezinnen elke dag van eieren. Afhankelijk van verschillende factoren, zoals ras, voeding en leefomstandigheden, kan de levensduur van een kip variëren. Maar hoe oud worden kippen? En wanneer stoppen ze met eieren leggen?

We zoeken het uit!

Hoe Oud Worden Kippen?

De gemiddelde levensduur een kip ligt tussen de vijf en tien jaar, maar is vooral afhankelijk of de kip een echt ras is, of een hybride. Hybride kippen worden gemiddeld slechts twee tot vier jaar oud, terwijl raskippen tot tien jaar (en ouder) kunnen worden. De levensduur hangt ook af van voeding, leefomstandigheden en algehele gezondheid.

een groep kippen aan het scharrelen

Hoe Oud Worden Hybride Kippen?

Hybride kippen zijn geen raskippen; ze zijn een kruising van verschillende rassen. Deze kruisingen worden gecreëerd om bepaalde genetische eigenschappen te verbeteren, zoals de ei- of vleesproductie of de weerstand tegen ziekten. De meeste hybride kippen zijn daarom geweldige legkippen, beginnersvriendelijk en winterharde vogels.

Hybride kippen genieten de voorkeur van commerciële pluimveehouders omdat ze een hoge productiviteit en efficiëntie hebben. Ze zijn gefokt om in korte tijd veel eieren te leggen en groeien snel. Als gevolg hiervan hebben deze vogels een kortere levensduur dan raskippen. De meeste hybride kippen worden niet ouder dan vier jaar.

een bruine legkip

Welke bekende kippensoorten zijn hybride kippen? Laten we eens kijken naar enkele favoriete kippen die hybride kippen zijn en daarom geen echte rassen.

Gemiddeld worden deze kippen ongeveer 2 tot 4 jaar oud, hoewel sommige afhankelijk van de omstandigheden langer of korter kunnen leven. Het nodig te vermelden dat factoren zoals voeding, toegang tot schoon water en regelmatige veterinaire zorg kunnen helpen de levensduur van hybride kippen te verlengen.

Hoe Oud Worden Raskippen?

Een raskip is een kip die generaties lang selectief is gefokt. Hoewel veel raskippen zeer goede eileggers zijn, zijn hybride kippen meestal productiever.

Raskippen leven over het algemeen langer dan hybride kippen, waarbij de velen wel acht of tien jaar oud worden. Met de juiste zorg en een goede gezondheid kunnen ze zelfs ouder dan tien jaar worden.

een araucana hen

Welke bekende kippen zijn een raskippen? Een kort overzicht van vaak voorkomende raskippen in België en Nederland

 1. Mechelse Koekoek
 2. Wyandotte
 3. Orpington
 4. Plymouth Rock
 5. Zijdehoentjes
 6. Padua
 7. Witte Leghorn
 8. Brahma
 9. Araucana
 10. Cream Legbar

Net zoals bij hybride kippen, kan bij raskippen de levensduur worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals ziekte, verwondingen en roofdieren.

Vanaf Welke Leeftijd Stoppen Kippen met Eieren Leggen?

De exacte leeftijd waarop een kip stopt met leggen hangt grotendeels af van het feit of het een hybride kip of raskip is. De meeste hybride kippen verminderen de eierproductie aanzienlijk na slechts twee tot drie jaar, terwijl raskippen tot op hogere leeftijd blijven leggen.

Over het algemeen leggen de meeste hennen, hybride en raskip, consistent eieren gedurende ongeveer 2-3 jaar, met de hoogste eierproductie in het eerste jaar. Daarna neemt de eierproductie geleidelijk of abrupt af, afhankelijk van het type kip.

Een kip legt gemiddeld gezien tijdens haar ganse levensloop rond de 600 eieren, maar alles is afhankelijk van het ras en de algemene gezondheid.

Omdat hybride kippen meestal niet langer dan 2 tot 4 jaar oud worden, stoppen ze veel eerder met het produceren van eieren dan echte rassen. De eierproductie zal naar verwachting afnemen zodra ze twee jaar oud zijn.

kippen in de legnest

Raskippen vertragen gewoonlijk de eiproductie na de eerste zeer productieve jaren, maar kunnen doorgaan met leggen tot ze 6 of 7 jaar oud zijn. Daarna is het tijd voor hun pensioen.

Gepensioneerde leghennen kunnen nog steeds van waarde zijn in een toom. Deze volwassen hennen kunnen nieuwere kippen rondleiden en ze leren over het leven in en rond het kippenhok.

Hoe Oud is de Oudste Kip ter Wereld?

Op dit moment is ’s werelds oudste kip een leghen genaamd Peanut. Ze woont in Michigan, VS en wordt door het Guiness Book of World Records bevestigd als de oudste nog levende kip. Peanut is geboren in het voorjaar van 2002, waarmee ze minstens 20 jaar oud is.

Het wereldrecord van de oudste kip staat op naam van de kip Muffy. Ze werd 23 jaar en 152 dagen! Muffy stierf in 2012.

Tips om Kippen een zo Lang Mogelijk Leven te Geven

Als kippenhouders zijn we verantwoordelijk voor de beste zorg te bieden aan onze kippen. Hierbij hoort ook het nemen van maatregelen om hun leven zo gezond en kwalitatief mogelijk te maken. Door een paar eenvoudige richtlijnen te volgen, kan je ervoor zorgen dat het leven van je kippen zo lang en comfortabel mogelijk is.

een groep kippen
 1. Zorg voor een voedzaam dieet : Zorg ervoor dat je kippen toegang hebben tot kwaliteitsvol voer. Een uitgebalanceerd dieet met de juiste mix van eiwitten, calcium, vitamines en mineralen is essentieel.
 2. Hou hun leefruimte schoon : Een schone leefomgeving is belangrijk om ziektes te voorkomen. Maak het hok regelmatig schoon, verwijder vuil strooisel en zorg voor voldoende bioveiligheid.
 3. Zorg voor schoon, vers water : Kippen hebben dagelijks schoon water nodig.
 4. Bescherm ze tegen roofdieren : plaats een omheining, dek de ren af, installeer een automatische kippenhokdeur en let op tekenen van roofdieren in het gebied.
 5. Regelmatige gezondheidscontroles : Vroege detectie van gezondheidsproblemen kan ernstige problemen helpen voorkomen.
 6. Houd de omgeving stressvrij : probeer harde geluiden, overbevolking en andere stressvolle factoren tot een minimum te beperken.
 7. Zorg voor vrije uitloop en stofbaden : Kippen zijn van nature actieve dieren. Door ze de kans te geven om te scharrelen en te stofbaden, blijven ze gelukkig en gezond.

Samenvatting

De levensduur van kippen hangt af van verschillende factoren, waaronder ras, dieet, leefomstandigheden en genetica. Over het algemeen kunnen kippen tussen de 5 en 10 jaar oud worden, en van sommige rassen is bekend dat ze wel 15 jaar oud worden.

Hybride kippen leven minder lang dan raskippen. Hybriden leven gemiddeld slechts twee tot vier jaar, terwijl raskippen tot tien jaar en ouder kunnen worden.

Wilt je meer weten over kippen en gezondheidsproblemen, kijk dan op onze pagina ‘Gezondheid‘.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024
een gevangen steenmarter
Bescherm Je Kippen Tegen Vossen En Marters
13 maart, 2024

Meer Artikels

een zijdehoen haan
Hoe Oud Worden Kippen?
8 april, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
8 april, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
8 april, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
8 april, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
8 april, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
8 april, 2023