Eieren

Blauw, Groen of Roze: Welke Kippenrassen Leggen Gekleurde Eieren?

Door Kippen.be Redactie

Als je op zoek bent naar een uitstekende legkip die gekleurde eieren legt, ben je hier aan het juiste adres. Blauw, groen, olijf, chocoladebruin, het kan allemaal en zorgt voor een regenboog van kleur in je eierdoosje.

Ontdek de meest kleurrijke kippensoorten die je zullen verbazen met hun opvallend gekleurde eieren. Perfect voor gezinnen met kinderen of als je originele eitjes wil verkopen.

een doos met gekleurde eieren

Er zijn tal van hybride kippen op de markt, speciaal gekweekt om gekleurde eieren te leggen. Een hybride kip is geen raskip, maar een mix van verschillende rassen. Ze worden gekweekt omwille van hun hoge weerstand, goede legcapaciteiten (bv de bruine legkip), hun speciale uiterlijk of de kleur van de eieren.

In dit overzicht beperkten we ons tot kippensoorten en rassen die (vrij) gemakkelijk te vinden zijn in België en Nederland en courant voorkomen.

  1. Araucana
  2. Marans
  3. Barnevelder
  4. Cream Legbar
  5. Groenlegger
  6. Easter Egger
  7. Faverolles

1. Araucana

Araucana kippen zijn zeer populair omdat ze één van de weinige rassen ter wereld zijn die blauwe eieren leggen. Niet alleen de buitenkant van de schaal kleurt blauw, de binnenkant heeft dezelfde kleur.

Naast hun kleurrijke eieren hebben Araucana’s een speciaal uiterlijk. Ze zijn namelijk staartloos en hebben veertoefjes op de zijkant van de kop.

Een araucana hen

Araucana hennen zijn niet de beste legkippen in vergelijking met echte eileggers zoals een bruine legkip of een Bleu De Landes . Maar ze doen nog steeds goed hun best met ongeveer drie eieren per week

Alle eieren zijn middelgroot en blauw of groen van kleur, al maken we hier wel een kanttekening bij. Wees niet teleurgesteld als de eieren van je Araucana niet felblauw zijn; meestal hebben de eieren een kleur ergens tussen lichtgroen en lichtblauw.

Soms zijn ze zelfs wit met een blauwe of groene schijn. Maar speciaal, dat zijn deze eitjes zeker en vast!

de blauwe tinten van een araucana ei

Een echte Araucana moet volgens kenners steeds voldoen aan drie eisen: blauwe eieren leggen, staartloos zijn, en veertoefjes op het gezicht hebben. Dat je een originele kip zal toevoegen aan je toom is zeker, en hun aangename karakter is een mooie kers op de taart.

Araucanas zijn aangename kippen met vriendelijke persoonlijkheden. Ze zijn aardig en niet agressief; ze kunnen echter aan de dominante kant zijn ten opzichte van andere kippen. Zet ze daarom best niet samen met onderdanige rassen.

Meer weten? Lees hier ons volledige artikel over de Araucana kip.

2. Marans

De Marans is een Frans kippenras dat prachtige bruine tot zeer donkerbruine eieren legt. Marans kippen zijn wereldwijd erg populair geworden vanwege hun vriendelijke karakter en prachtige donker gekleurde eieren.

een marans hen in een winterlandschap

Marans zijn goede legkippen en leggen jaarlijks tot 200 eieren, een viertal per week. De eieren zijn relatief groot van formaat en hebben een chocoladebruine kleur. Het is echter eerder uitzonderlijk dat een Marans zeer donkerbruine eieren legt zoals je die ziet op sociale media.

Ze zullen ook hun meest donkere eieren leggen aan het begin van de leg, hoe ouder ze worden, hoe lichter de kleuren worden, al blijven ze altijd aan de donkerdere kant van bruin.

De Marans is afkomstig uit de stad Marans, Frankrijk. Daarom gebruik je altijd de naam Marans in het meervoud en schrijf je deze met een hoofdletter ‘M’ vanwege de plaatsnaam. Zeg dus nooit ‘één Maran, twee Marans’, maar ‘één Marans, twee Marans’.

Het zijn vriendelijke kippen en kunnen snel overweg met andere leden van de toom, maar kunnen wat wispelturig en actief zijn. Dit maakt ze uitstekende scharrelkippen, maar minder aantrekkelijk als je niet genoeg ruimte hebt.

Meer weten? Lees hier ons volledige artikel over de Marans kip.

3. Barnevelder

een barnevelder kip

Barnevelders leggen, net als Marans, chocoladekleurige eieren. Het is een ras afkomstig uit Nederland en hun bestaan is uitsluitend te danken aan hun donkerbruine eieren. Dit ras ontstond namelijk ​​in de 19e eeuw toen diepbruine eieren commercieel interessanter en duurder waren dan witte eieren.

De meeste Barnevelders leggen eieren in verschillende tinten bruin, niet altijd extreem donkerbruin. Als je een Barnevelder wil die een zeer rijke chocoladekleur van eieren legt, kun je het beste contact opnemen met een betrouwbare fokker gespecialiseerd in dit ras. 

Ze kunnen elke week wel drie tot vier eieren leggen en leggen ook tijdens de wintermaanden al kan de hoeveelheid wel tijdelijk wat minder zijn. 

een gespikkeld ei

Vanwege hun vriendelijke persoonlijkheid zijn ze geweldig om te houden als je kleine kinderen hebt, ze zijn nooit agressief. Ze zijn eerder volgzaam dan dominant, wat maakt dat ze vaker onderaan de pikorde staan.

Daarnaast zijn Barnevelders winterharde kippen, omdat ze zijn gefokt om de strenge Nederlandse winters te doorstaan. Ze kunnen koude en vochtige leefomstandigheden aan, al moet je ze wel voldoende beschutting bieden bij extreme weersomstandigheden.

Meer weten? Lees hier ons volledige artikel over de Barnevelder kip.

4. Cream Legbar

De Cream Legbar is de crèmekleurige variant van de Legbar kip, een legkip van Britse oorsprong. De Cream variant verschilt van andere Legbars omdat deze een kuif op het hoofd heeft en blauwe of groene pastelkleurige eieren legt. Gewone Legbar kippen hebben geen kuif en leggen witte eieren.

een cream legbar hen

Hoewel het ras soms wat moeilijker te vinden is, wint de Cream Legbar aan populariteit door zijn opvallende uiterlijk en prachtige pastelkleurige eieren.

Omdat de Cream Legbar een Legbar-kip is, zijn het zeer goede legkippen, die wekelijks voor een mooie hoeveelheid aan verse eieren zorgen. Ze leggen gemiddeld zo’n 250 eieren per jaar, dat zijn bijna vijf eieren per week. Het meest opvallende kenmerk van de Cream Legbar eieren is de pastelkleur.

Hoewel de persoonlijkheden van Cream Legbars van kip tot kip verschillen, staan ​​ze algemeen bekend als volgzaam en sociaal. 

De meeste Cream Legbars zijn graag in de buurt van mensen en zijn aangename dieren om te houden. Bovendien zijn het zeer winterharde kippen en kunnen ze de meeste klimaten verdragen.

Meer weten? Lees hier ons volledige artikel over de Cream Legbar kip.

5. Groenlegger

De eerste hybride kip uit dit lijstje is de Groenlegger, ook Olive Egger genoemd. Een hybride kip is geen kippenras, maar een mix van verschillende rassen.

Als je een mannelijke en vrouwelijke groenlegger mixt, zullen de kuikens geen groenleggers zijn, maar een tweede generatie hybride kip. Combineer je de ouders van een raskip, bv twee Leghorns, dan zijn de kuikens steeds 100% Leghorn.

een groenlegger hen

In de meeste gevallen ontstaat een Groenlegger door een Marans te kruisen met een Araucana. Het donkerbruine ei-gen van de Marans in combinatie met het blauwe ei-gen van de Araucana zorgen voor groene tot olijfgroene eieren.

Maar ook andere kruisingen zijn mogelijk, zolang de ene kip maar het blauwe ei-gen draagt en de andere kip donkerbruine eieren legt.

Groenleggers zijn geweldige legkippen, die tot 3 tot 5 eieren per week leggen. Alle eieren zijn groen getint en groot. De tint van groen kan verschillen naargelang de kip en de leeftijd. Hieronder zie je een aantal mogelijke kleuren, maar het kan ook nog lichter of veel donkerder.

Credits: emseggers (IG) via Chickenfans

Omdat het ras een mix is, kunnen Groenleggers er heel verschillend uitzien. Als je op zoek bent naar een kip met een specifieke look, is een Groenlegger misschien niets voor jou.

Afhankelijk van de Groenlegger, kunnen de eieren lichtgroen tot bijna wit of een zeer donkere avocadokleur zijn. Ook hier zal je de juiste kleur van de eieren pas kennen zodra ze hun eerste ei hebben gelegd.

Meer weten? Lees hier ons volledige artikel over de Groenlegger kip.

6. Easter Egger

Naast de Groenlegger of Olive Egger, bestaat nog een andere hybride kip met gekleurde eieren, de Easter Egger. Ook hier gaat het om een mix van verschillende rassen, dus geen raskip.

Credits:  @sylvia0223  (IG) via Chickenfans

Net zoals Groenleggers zijn Easter Eggers een mix van een kip die het blauwe ei-gen draagt en een kip die bruine eieren legt. Maar wat is dan het verschil tussen de twee?

Verschil tussen Groenlegger en Easter Egger

Easter Egger is de verzamelnaam voor alle hybride kippen die gekleurde eieren leggen en een mix zijn van een blauwe eierlegger en een bruine eierlegger. Easter Eggers kunnen een enorme variëteit aan kleuren leggen; blauw, groen, pastel, paars,…

Een Groenlegger is dus een soort van Easter Egger: eentje die groen- of olijfkleurige eieren legt. Alle Groenleggers zijn Easter Eggers, maar niet alle Easter Eggers zijn Groenleggers. Een beetje zoals alle citroenen geel zijn, maar niet alles wat geel is een citroen is.

Eieren

De meeste Easter Eggers leggen blauwe of groene eieren, maar ook lichtbruin, roze, pastel, of grijstinten zijn mogelijk. Er zijn kwekers die blijven verder kweken om zo de mooiste eieren te creëren, vooral in de US is dit big business. Het resultaat zie je hieronder.

Credits: emseggers (IG) via Chickenfans

Maar vergis je niet, bij ons zal je voornamelijk Easter Eggers vinden die eieren met een lichte tint groen of blauw leggen.

Easter Egger zijn goede legkippen, ze zullen tussen de 200 en 280 eieren per jaar leggen, zo’n 4 à 5 per week.

Ze zijn een populair ras omdat ze een volgzaam, lief temperament hebben. Het is zelfs bekend dat Easter Eggers op de schoot van hun baasje plaatsnemen in ruil voor een beetje genegenheid.

De meeste kippenhandelaars hebben Easter Eggers nog niet standaard opgenomen in hun assortiment, maar op bestelling kan je deze ook bij ons vrij gemakkelijk kopen.

7. Faverolles

De laatste uit ons lijstje is de Faverolles. Nog nooit van een Faverolles kip gehoord? Geen probleem! Het ras is nog volop in opkomst en is vooral populair omwille van het extreem zachtaardige karakter, fluffy uiterlijk en mooie roze-bruin gekleurde eieren.

Credits via chickenfans:  @fabulous_faverolles  (IG)

Faverolles hebben vijf tenen aan elke poot, net als Zijdehoentjes. Ze zijn redelijk groot, pluizig en zwaar bevederd met veren op poten en tenen. De populairste kleurslag in dit ras is zalm. Het is trouwens het enige kippenras ter wereld met een zalmkleurige variant als officiële kleurslag.

Faverolles zijn degelijke legkippen die wekelijks drie tot vier grote eieren leggen. Dat zijn wel 200 eieren per jaar. Ze beginnen met leggen op de leeftijd van 20-22 weken en leggen door in de winter vanwege hun winterhardheid.

Credits: emseggers (IG) via Chickenfans

Hoewel Faverolles bruine eieren leggen, zien de eieren er vaak roze of paars uit vanwege de roodachtige pigmenten in de beschermende laag rond het ei.

Faverolles zijn genetisch voorbestemd om een roze beschermlaag te produceren waardoor het ei er roze of pastelkleurig kan uitzien. Het is dus niet de eierschaal zelf die roze is, maar wel de gepigmenteerde beschermlaag.

Dit ras staat gekend als extreem lief en vriendelijk, maar dit maakt ook dat ze meestal laag in de pikorde staan. Zet ze nooit bij assertieve rassen, zoals de Rhode Island Red, maar eerder bij Zijdehoentjes of Orpingtons.

Ook deze kippen zal je standaard niet in het assortiment van de kippenkweker vinden, maar ze zijn op bestelling, zeker als je op verschillende plaatsen rondvraagt, vrij vlot te krijgen.

Meer weten? Lees hier ons volledige artikel over de Faverolles kip.

Andere Rassen

We hebben ons in deze lijst beperkt tot rassen die hier vrij courant zijn en gemakkelijk te krijgen. Maar er zijn uiteraard veel meer kippensoorten en rassen die gekleurde eieren leggen, maar deze zijn ofwel niet echt courant hier, ofwel zeldzaam.

Enkele voorbeelden zijn de Ameraucana, Isbar (Silverudd Blå), Favaucana, Green Queen, Sapphire Gem, Prairie Bluebell Egger, en nog veel meer! Kwekerijen spelen handig in op de steeds groter wordende vraag naar gekleurde eileggers en er worden steeds nieuwe soorten gecreëerd.

Samenvatting

Legkippen die gekleurde eieren leggen winnen steeds aan populariteit. Het zijn meestal zeer goede legkippen, en je zorgt voor kleur in je kippenhok! Verschillende rassen en hybride kippen zijn hier vrij vlot verkrijgbaar en leggen gekleurde eieren.

De Marans, Araucana, Barnevelder, Easter Egger, Groenlegger, Faverolles en Cream Legbar overlopen we kort, omdat ze allemaal goede leggers zijn, vlot te verkrijgen, en beginnersvriendelijk zijn.

Wil je meer weten over verschillende rassen? Bezoek dan onze ‘Rassen‘ Pagina.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

gekleurde kippeneieren in een nest
Blauw, Groen of Roze: Welke Kippenrassen Leggen Gekleurde Eieren?
18 maart, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 maart, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
18 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
18 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
18 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
18 maart, 2023