Eieren

Blauw, Groen of Roze: Welke Kippenrassen Leggen Gekleurde Eieren?

Door Kippen.be Redactie

Als je op zoek bent naar een uitstekende legkip die origineel gekleurde eieren legt, ben je hier aan het juiste adres. Blauw, groen, olijf, chocoladebruin, het kan allemaal en zorgt voor een regenboog aan variëteiten.

Ontdek de meest kleurrijke kippensoorten die je verbazen met hun opvallend gekleurde eieren. Perfect voor gezinnen met kinderen die dol zijn op deze kleurrijke verrassingen.

een doos met gekleurde eieren

Er zijn tal van hybride kippen op de markt, speciaal gekweekt om gekleurde eieren te leggen. Een hybride kip is geen raskip, maar een mix van verschillende rassen. Ze worden gekweekt omwille van hun hoge weerstand, goede legcapaciteiten (bv de bruine legkip), hun speciale uiterlijk of de kleur van de eieren.

In dit overzicht beperkten we ons tot kippensoorten en rassen die (vrij) gemakkelijk te vinden zijn in België en Nederland en courant voorkomen.

  1. Araucana
  2. Marans
  3. Cream Legbar
  4. Groenlegger
  5. Faverolles

1. Araucana

Araucana kippen zijn zeer populair omdat ze één van de weinige rassen ter wereld zijn die blauwe eieren leggen. Niet alleen de buitenkant van de schaal kleurt blauw, de binnenkant heeft dezelfde kleur. Naast hun kleurrijke eieren hebben Araucana’s een speciaal uiterlijk. Ze zijn namelijk staartloos en hebben veertoefjes op de zijkant van de kop.

Een araucana hen

Araucana hennen zijn niet de beste legkippen in vergelijking met echte eileggers zoals een bruine legkip of een Bleu De Landes . Maar het zijn nog steeds goede leggers, met ongeveer drie eieren per week. Dat zijn ongeveer 150 eieren per jaar. 

Alle eieren zijn middelgroot en blauw of groen van kleur, al moeten we hier wel een kanttekening bij maken. Wees niet teleurgesteld als de eieren van je Araucana niet felblauw zijn; meestal hebben de eieren een kleur ergens tussen lichtgroen en lichtblauw. Soms zelfs wit, met een blauwe of groene schijn. Maar speciaal, dat zijn deze eitjes zeker en vast!

de blauwe tinten van een araucana ei

Een echte Araucana moet volgens kenners steeds voldoen aan drie eisen: blauwe eieren leggen, staartloos zijn, en veertoefjes op het gezicht hebben. Dat je een originele kip zal toevoegen aan je toom is zeker, en hun aangename karakter is een mooie kers op de taart.

Araucanas zijn aangename kippen met vriendelijke persoonlijkheden. Ze zijn aardig en niet agressief; ze kunnen echter aan de dominante kant zijn ten opzichte van andere kippen. Zet ze daarom best niet samen met onderdanige rassen.

2. Marans

De Marans is een Frans kippenras dat prachtige bruine tot zeer donkerbruine eieren legt. Marans kippen zijn wereldwijd erg populair geworden vanwege hun vriendelijke karakter en prachtige donker gekleurde eieren.

een marans hen in een winterlandschap

Marans zijn goede legkippen en leggen jaarlijks tot 200 eieren, een viertal per week. De eieren zijn relatief groot van formaat en hebben een chocoladebruine kleur. Het is echter eerder uitzonderlijk dat een Marans zeer donkerbruine eieren legt zoals je die ziet op sociale media.

Ze zullen ook hun meest donkere eieren leggen aan het begin van de leg, hoe ouder ze worden, hoe lichter de kleuren worden, al blijven ze altijd aan de donkerdere kant van bruin.

de donkerbruine eieren van een marans kip

De Marans is afkomstig uit de stad Marans, Frankrijk. Daarom gebruik je altijd de naam Marans in het meervoud en schrijf je deze met een hoofdletter ‘M’ vanwege de plaatsnaam. Zeg dus nooit ‘één Maran, twee Marans’, maar ‘één Marans, twee Marans’.

Het zijn vriendelijke kippen en kunnen snel overweg met andere leden van de toom, maar kunnen wat wispelturig en actief zijn. Dit maakt ze uitstekende scharrelkippen, maar minder aantrekkelijk als je niet genoeg ruimte hebt.

3. Cream Legbar

De Cream Legbar is de crèmekleurige variant van de Legbar kip, een legkip van Britse oorsprong. De Cream variant verschilt van andere Legbars omdat deze een kuif op het hoofd heeft en blauwe tot groene eieren legt. Gewone Legbar kippen hebben geen kuif en leggen witte eieren.

een cream legbar hen

Hoewel het ras relatief zeldzaam blijft en soms wat moeilijker te vinden is, wint de Cream Legbar aan populariteit door zijn opvallende uiterlijk en prachtige pastelkleurige eieren.

Omdat de Cream Legbar een Legbar-kip is, zijn het zeer goede legkippen, die dagelijks voor een grote aanvoer van verse eieren zorgen. Deze kippen leggen gemiddeld zo’n 250 eieren per jaar, dat zijn bijna vijf eieren per week. Het meest opvallende kenmerk van de Cream Legbar eieren is de pastelkleur.

een pastelkleurig ei van de cream legbar

Hoewel de persoonlijkheden van Cream Legbars van kip tot kip verschillen, staan ​​ze algemeen bekend als volgzaam en sociaal. De meeste Cream Legbars zijn graag in de buurt van mensen en zijn aangename dieren om te houden. Bovendien zijn het zeer winterharde kippen en kunnen ze de meeste klimaten verdragen.

4. Groenlegger

De eerste hybride kip uit dit lijstje is de Groenlegger. Een hybride kip is geen kippenras, maar een mix van verschillende rassen. Hybride kippen kweken ook niet door.

Als je een mannelijke en vrouwelijke groenlegger mixt, zullen de kuikens geen groenleggers zijn, maar een tweede generatie hybride kip. Combineer je de ouders van een raskip, bv twee Marans, dan zijn de kuikens steeds 100% Marans.

een groenlegger hen

In dit geval ontstaat een Groenlegger door een Marans te kruisen met een Araucana. Het donkerbruine ei-gen van de Marans in combinatie met het blauwe ei-gen van de Araucana zorgen voor groene tot olijfgroene eieren. Groenleggers zijn geweldige legkippen, die tot 3 tot 5 eieren per week leggen. Alle eieren zijn groen getint en groot. 

de eieren van een groenlegger

Omdat het ras een mix is, kunnen Groenleggers er heel verschillend uitzien. Als je op zoek bent naar een kip met een specifieke look, is een Groenlegger misschien niets voor jou.

Afhankelijk van de Groenlegger, kunnen de eieren lichtgroen tot bijna wit of een zeer donkere avocadokleur zijn. Ook hier zal je de juiste kleur van de eieren pas kennen zodra ze hun eerste ei hebben gelegd.

5. Faverolles

Heb je nog nooit van een Faverolles kip gehoord? Geen probleem! Het ras is nog volop in opkomst, en zijn vooral populair omwille van hun extreem lieve karakter, fluffy uiterlijk en mooie roze-bruin gekleurde eieren.

Credits via chickenfans:  @fabulous_faverolles  (IG)

Faverolles hebben vijf tenen aan elke voet, net als Zijdehoentjes. Ze zijn pluizig en zwaar bevederd met veren op poten en tenen. De populairste kleurslag in dit ras is zalm. Het is trouwens het enige kippenras ter wereld met een zalmkleurige variant.

Faverolles zijn degelijke legkippen die wekelijks drie tot vier grote eieren leggen. Dat zijn wel 200 eieren per jaar. Ze beginnen met leggen op de leeftijd van 20-22 weken en leggen door in de winter vanwege hun winterhardheid.

Hoewel Faverolles bruine eieren leggen, zien de eieren er vaak roze of paars uit vanwege de roodachtige pigmenten in de beschermende laag rond het ei. Faverolles zijn genetisch voorbestemd om een roze beschermlaag te produceren waardoor het ei er roze of pastelkleurig kan uitzien. Het is dus niet de eierschaal zelf die roze is, maar wel de gepigmenteerde beschermlaag.

Dit ras staat gekend als extreem lief en vriendelijk, maar dit maakt ook dat ze meestal laag in de pikorde staan. Zet ze nooit bij assertieve rassen, zoals de Rhode Island Red, maar eerder bij Zijdehoentjes of Orpingtons.

Andere Rassen

We hebben ons in deze lijst beperkt tot rassen die hier vrij courant zijn en gemakkelijk te krijgen. Maar er zijn uiteraard veel meer kippensoorten en rassen die gekleurde eieren leggen, maar deze zijn ofwel niet echt courant hier, ofwel zeldzaam.

Enkele voorbeelden zijn de Ameraucana, Isbar (Silverudd Blå), Favaucana, Green Queen, Sapphire Gem, Prairie Bluebell Egger, en nog veel meer! Kwekerijen spelen handig in op de steeds groter wordende vraag naar gekleurde eileggers en er worden steeds nieuwe soorten gecreëerd.

Samenvatting

Legkippen die gekleurde eieren leggen winnen steeds aan populariteit. Het zijn meestal zeer goede legkippen, en je zorgt voor kleur in je kippenhok! Verschillende rassen en hybride kippen zijn hier vrij vlot verkrijgbaar en leggen gekleurde eieren.

De Marans, Araucana, Groenlegger, Faverolles en Cream Legbar overlopen we kort, omdat ze allemaal goede leggers zijn, vlot te verkrijgen, en beginnersvriendelijk zijn.

Wil je meer weten over verschillende rassen? Bezoek dan onze ‘Rassen‘ Pagina.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.