Eieren

Hoeveel Eieren Legt Een Kip Per Dag?

Door Kippen.be Redactie

Kippen behoren tot de meest efficiënte gedomesticeerde boerderijdieren vanwege hun uitstekende legcapaciteiten. Begrijpen hoeveel eieren ze leggen en welke rassen de meeste eieren brengen is essentiële informatie voor elke kippenhouder. Maar hoeveel eieren legt een kip per dag? En kan een kip meer dan één ei per dag leggen?

We zoeken het uit!

Hoeveel Eieren Legt een Kip Per Dag?

Normaal gesproken duurt het 24 uur voordat een ei zich vormt en de kip het legt, dus meestal leggen kippen niet meer dan één ei per dag. De meeste kippen zullen echter niet dagelijks eieren leggen. Hybride kippen leggen tot 6 eieren per week leggen en sommige goede legrassen ongeveer 4 tot 5 eieren per week.

De eierproductie hangt van veel factoren af zoals ras, leeftijd, gezondheid en leefomstandigheden. Legkippen brengen bijna dagelijks verse eieren en leggen tijdens hun eerste legjaar tot 6 eieren per week. Raskippen leggen minder, maar sommige soorten leggen nog steeds 5 tot 6 eieren per week.

Kan een Kip Meer Dan Eén Ei per Dag Leggen?

Ja, hoewel het zeer ongebruikelijk is en waarschijnlijk een gevolg van een anomalie in de eierproductiecyclus. Er zijn drie mogelijke redenen waarom een ​​kip binnen 24 uur twee eieren legt:

 1. Een eerste ei blijft in de baarmoeder steken totdat het volgende ei arriveert
 2. De eierstok geeft tegelijkertijd twee eitjes vrij
 3. Het eerste ei heeft meer tijd nodig om zich te ontwikkelen en het tweede ei ‘haalt in’

Hoeveel Eieren Zullen Mijn Kippen Leggen?

Het aantal eieren dat je kippen zullen leggen hangt af van heel wat factoren, zoals ras, leeftijd, gezondheid en leefomstandigheden, dus het is een ietwat lastige vraag. De meeste hybride kippen zullen (bijna) dagelijks een ei leggen, terwijl veel raskippen maximum 3 tot 4 keer per week leggen.

Hybride kippen leggen meer eieren dan raskippen. Hybride kippen zijn een kruising van twee of meer kippenrassen, gecreëerd om veel eieren te leggen en weinig onderhoud te vragen, zoals de Bleu de Landes

Raskippen zijn raszuivere kippen die generaties lang selectief werden gefokt, vaak voor specifieke fysieke eigenschappen.

Hybride kippen worden vaak gebruikt in commerciële legbatterijen vanwege hun hoge productiviteit. Terwijl raskippen de voorkeur genieten van kleinschalige boerderijen of kippenliefhebbers die op zoek zijn naar een uniek samengestelde toom.

Kippen zijn het meest productief in de eerste twee tot drie jaar van hun leven. Daarna zal de eierproductie geleidelijk afnemen (raskippen) of abrupt stoppen (hybride kippen).

Voorbeelden van Hybride Kippen

Er zijn veel hybride kippen op de markt, de meeste werde gecreëerd door commerciële broederijen om extreem goede legkippen te creëren die onderhoudsarm zijn en weinig voer nodig hebben. Sommige werden ook gemaakt om gekleurde eieren te leggen of hebben een aparte uitstraling.

Commerciële pluimveehouders geven de voorkeur aan hybride kippen omdat ze een hoge productiviteit en efficiëntie hebben. Ze zijn gefokt om in korte tijd veel eieren te leggen en groeien snel.

Hybride kippen kan je niet doorfokken. Als je twee hybride ouders met elkaar kruist, bijvoorbeeld twee bruine legkippen, zullen hun nakomelingen geen bruine legkippen zijn maar hybride kippen van de tweede generatie.

Enkele gekende voorbeelden van hybride kippen en het aantal eieren dat ze jaarlijks opbrengen:

 • Bruine Legkip: 320 eieren per jaar
 • Bleu De Landes (Grijze Legkip): Tot 280 eieren per jaar
 • Groenlegger (kruising Araucana en Marans die groene eitjes legt): Tot 250 eieren per jaar
 • Golden Comet: 300 eieren per jaar

Zoals je kunt zien, leggen de hybride kippen uit deze lijst minimaal 250 eieren per jaar, en de meeste meer dan 300 eieren. Dat zijn maximaal 6 eieren per week. Deze kippen leggen ook in de winter door en zijn zelden broeds. Dit maakt ze tot echte eiermachines!

Houd er rekening mee dat hybride kippen het eerste jaar het meest productief zijn, maar na twee jaar aanzienlijk minder eieren produceren. De meeste hybride kippen worden niet ouder dan vier jaar .

Wat Zijn Raskippen?

Een raskip is een raszuivere kip die generaties lang selectief is gefokt. Raskippen fokken altijd door. Twee raskippen, bijvoorbeeld een Wyandotte haan en hen, zullen altijd Wyandotte-nakomelingen voortbrengen.

Raskippen leggen minder eieren dan hybride kippen, maar sommige rassen geven je nog steeds tot 5 eieren per week. Ze blijven ook op oudere leeftijd leggen, terwijl hybride kippen na twee tot drie jaar geen eieren meer zullen produceren.

een brahma hen

Voorbeelden van populaire raskippen en het aantal eieren dat ze brengen.

Tal van raskippen leggen een meer dan behoorlijke hoeveelheid eieren. Over het algemeen blijven raskippen eieren leggen tot ze ongeveer 6 of 7 jaar oud zijn en ze kunnen 10 jaar of ouder worden.

Sommige rassen zijn echter voornamelijk sierkippen en staan ​​niet bekend om hun legcapaciteit. Voorbeelden van minder goede leggers zijn Zijdehoentjes, de Ayam Cemani en Padua kippen. 

Deze rassen leggen wel eieren, maar hun productie is relatief laag en beperkt tot één of twee eitjes per week.

Leggen Kippen Elke Dag een Ei?

De meeste hybride kippen leggen bijna dagelijks en leggen gemiddeld zes eieren per week. Goed leggende raskippen, zoals een Legbar, nemen soms een dag vrij, maar leggen nog steeds ongeveer vier tot vijf eieren per week. Gemiddeld gezien legt een kip drie eieren per week.

Het is belangrijk om te vermelden dat naast het ras ook leeftijd een belangrijke factor is invloed heeft op de eierproductie van een hen. Over het algemeen leggen de meeste hennen, hybride en raskippen, consequent eieren gedurende 2-3 jaar, met de hoogste eierproductie in het eerste legjaar.

Daarna zal de eierproductie geleidelijk afnemen (raskippen) of abrupt stoppen (hybride kippen).

kippen in een legnest

Waarom Leggen Kippen Niet in de Winter?

Kippen zijn gevoelig voor een vermindering van het aantal uren daglicht, wat de belangrijkste reden is waarom ze de eierproductie in de winter volledig stoppen of verminderen. Ook kunnen koudere temperaturen de leg beïnvloeden, aangezien sommige rassen niet winterhard zijn.

Commerciële legbatterijen gebruiken vaak kunstlicht om de eierproductie ook tijdens de winter hoog te houden, maar we raden af om kunstlicht in je kippenhok te voorzien.

Langdurige blootstelling aan kunstlicht manipuleert de natuurlijke legcyclus van een kip en kan mogelijk stress veroorzaken. Je kan de natuur het beste zijn gang laten gaan en je kippen een welverdiende winterstop gunnen. Zodra de dagen beginnen te lengen zullen je kippen weer op natuurlijke wijze de eierproductie hervatten.

De meeste hybride kippen zullen echter tijdens de winter eieren blijven leggen. Veel raskippen kunnen tijdens de winter de leg minderen of zelfs helemaal stoppen. Maar er zijn heel wat winterharde rassen, zoals de Rhode Island Red of Australorp, die ook blijven leggen.

Hoe Zorg Ik dat Mijn Kippen Veel Eieren Leggen?

Er zijn tal van dingen die je als kippenhouder kan doen om ervoor te zorgen dat je kip zo lang mogelijk blijft leggen, rekening houdend met de gezondheid van de kip.

 1. Zorg voor kwaliteitsvol voer : Een gezonde, uitgebalanceerde voeding is essentieel voor een optimale eierproductie. Voer uw kippen een eiwitrijk dieet.
 2. Vul hun dieet aan met calcium : geef calciumrijke supplementen, zoals oesterschelpen, die zorgen voor sterke eierschalen.
 3. Zorg voor schoon en vers water : Water is van cruciaal belang voor de productie van eieren en vormt ongeveer 70% van het gewicht van het ei.
 4. Houd de ren schoon en hygiënisch : Vuile, overvolle leefomstandigheden kunnen leiden tot stress, ziekte en verminderde eierproductie.
 5. Houd het stressniveau laag : Kippen die gestrest of angstig zijn, leggen minder eieren.

Zoals eerder gezegd, gebruik in de winter geen kunstlicht in het hok om de eierproductie te verhogen. Een winterstop is precies wat ze nodig hebben om gelukkig en gezond te blijven.

Hoeveel Eieren Legt een Kip in Zijn Leven?

Kippen worden geboren met een vast aantal kleine eierdooiers die in follikels in de eierstok groeien. De eierstok laat de dooiers los zodat ze aan hun reis door de eileider kunnen beginnen om een ei te worden. Gemiddeld leggen kippen tijdens hun leven ongeveer 600 eieren, maar het hangt allemaal af van het ras.

Het is heel moeilijk om de gemiddelde hoeveelheid eieren te bepalen die een kip tijdens zijn levenscyclus zal leggen, aangezien sommige rassen langzamer volwassen worden en andere vaak broeds zijn of een minder productieve legcyclus hebben.

gekleurde eieren in een nest

De meeste kippen zijn rond de 20 weken geslachtsrijp en beginnen dan met leggen. Veel hybride kippen beginnen eerder te leggen, rond de 17-18 weken, en sommige raskippen, zoals Zijdehoentjes, worden trager volwassen.

Hybride kippen blijven leggen tot ze sterven, omdat ze zijn gefokt om in korte tijd veel eieren te leggen. Hun eerste actieve legjaar is het meest productief.

Raskippen worden tien jaar en ouder, maar stoppen met eieren leggen rond de leeftijd van 6 of 7. Een gepensioneerde leghen kan nog steeds nuttig zijn in een toom omdat ze nieuwkomers de kneepjes van het vak kan leren.

Welke Kippen Leggen de Minste Eieren?

Sommige kippen zijn eerder sierkippen en leggen niet veel eieren. Bepaalde rassen, zoals Japanse Bantams, zijn geen goede legkippen en brengen jaarlijks maximaal 75 kleine eitjes. Deze kippen worden niet gehouden voor de eieren maar voor hun unieke looks.

Andere rassen die niet veel eieren leggen:

 • Zijdehoentjes : Maximaal 3 per week, maar zijn vaak broeds en leggen niet in de winter.
 • Maleier kip : 120 eieren per jaar
 • Ayam Cemani : 100 eieren per jaar
 • Pavlovskaya : 60 tot 90 eieren per jaar
 • Ukkelse Baardkriel : 100 kleine eieren per jaar

Conclusie

Het duurt ongeveer 24 uur om een ei te produceren, dus in theorie kunnen kippen maximum één ei per dag leggen. In enkele zeldzame gevallen kan een kip twee eieren per dag leggen, wat waarschijnlijk een storing is in de productiecyclus.

Het aantal eieren dat je kippen zullen leggen, hangt af van tal van factoren, zoals ras, leeftijd, gezondheid en leefomstandigheden. Hybride kippen leggen tot 6 eieren per week, terwijl raskippen het houden op ongeveer 4 tot 5 per week.

Gemiddeld leggen kippen tijdens hun leven ongeveer 600 eieren, maar ook dit hangt allemaal af van het ras en de gezondheid van de kip.

Wil je meer weten over kippenrassen, kijk dan op onze ‘ Rassen ‘ pagina, of ga naar de ‘ Eieren ‘ pagina om meer te lezen over alles wat met een kippenei te maken heeft.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een kip naast een nest eieren
Hoeveel Eieren Legt Een Kip Per Dag?
13 april, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
13 april, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
13 april, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
13 april, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
13 april, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
13 april, 2023