Rassen

Zijdehoentjes: Alles Wat Je Moet Weten

Door Kippen.be Redactie

Zijdehoenders, Zijdehoentjes, of Silkies, zijn zeer populaire kippen omwille van hun donzige uiterlijk en vriendelijke karakter. Het zijn geweldige kippen om te houden. Maar er zijn meer ongebruikelijke kenmerken aan dit ras, waaronder de zwarte huid, blauwe oorlellen en vijf tenen!

Laten we de zijdehoentjes van iets dichterbij bekijken:

  • Zijdehoentjes leggen ongeveer drie eieren per week
  • Het ras is afkomstig uit het oude China
  • Sierkipjes, vriendelijk en zeer kalm
  • Hun veren missen weerhaakjes, waaraan ze hun donzige uiterlijk te danken hebben
  • Extreem broedse kippen

Eigenschappen

Ook als je geen echte pluimveekenner bent, is de kans groot dat je een zijdehoentje meteen herkent! Ze lijken in niets op een ‘gewone’ kip, zoals de bruine legkip of de Mechelse Koekoek

Zijdehoentjes hebben opmerkelijke kenmerken en worden daarom vooral gefokt als sierkip of om deel te nemen aan pluimveeshows.

EierenMax 3 eieren per week
Kleur eierenCrème tot getint bruin
Grootte eierenKlein
Gewicht kip0.9 tot 1.3 kg
HardheidWinterhard maar houdt niet van nattigheid
TemperamentKalm en vriendelijk
Geschikt voor beginnersJa
KleurVerschillende kleurslagen

Hoewel Zijdehoentjes kleine kippen zijn, worden ze in de meeste landen niet als ‘krielras’ aanzien, maar als ‘grote hoen’. De hanen wegen ongeveer 1,3 kg en hennen amper 900 gr. 

Zijdehoentjes verschillen in veel opzichten van andere kippenrassen; het is bijna niet voor te stellen dat het dezelfde soort is.

Belangrijkste ongebruikelijke kenmerken van een Zijdehoen:

  • Zwarte huid en botten
  • Vijf tenen aan elke voet
  • Blauwe oorlellen
  • Gebrek aan ‘weerhaken’ aan de veren

Zwarte Huid En Botten

Zijdehoenders zijn een kippenras met zwarte huid. De bekendste kip met zwarte huid is waarschijnlijk de Ayam Cemani, maar ook de Mystic Onyx, een kruising van Zijdehoenders met een vleeskipras, is een kip met zwarte huid. 

De aandoening die verantwoordelijk is voor de zwarte huid is een genetische afwijking die bekend staat als fibromelanose. Dit veroorzaakt een teveel aan melanine in de huid, ogen, botten en spieren, waardoor ze allemaal zwart of erg donker kleuren. 

Fibromelanose heeft niet altijd invloed op de veren en pluimen van een kip, daarom zijn enkel de huid en botten van Zijdehoentjes zwart, maar zal het verenkleed variëren in kleur.

Fun Fact:

Als een teveel aan melanine een zwarte huid veroorzaakt, zal een tekort eraan… de kip volledig wit maken! We spreken dan over albinisme, een aandoening die bij verschillende diersoorten, waaronder ook mensen en kippen, kan voorkomen.

albinisme versus fibromelanose

Vijf Tenen

Bijna alle kippenrassen hebben vier tenen, maar sommige rassen, zoals Zijdehoentjes en Faverolles, hebben vijf of zelfs een zesde teen. Zijdehoentjes zijn een oud kippenras waarvan de vijf tenen het gevolg zijn van een genetische storing die polydactylie wordt genoemd.

de tenen en poten van een zijdehoen kip
Credits: @persnicketpoultry (IG) via Chicken Fans

Vanwege hun extra teen is het belangrijk om hun poten regelmatig te controleren. Zijdehoenders zijn vatbaarder voor bumblefoot of kalkpoten. Een snelle inspectie van hun poten om de paar weken is voldoende.

Blauwe Oorlellen

Alle Zijdehoenders, zowel hennen als hanen, moeten turkooiskleurige orenlellen hebben. Niet alle Zijdehoentjes worden geboren met blauwe oorlellen, de meesten ontwikkelen ze nadat ze vijf maanden zijn, of sommige helemaal niet. 

Dat is op zich niet erg, maar als je met je zijdehoen wil deelnemen aan tentoonstellingen of shows, moeten ze blauwe oorlellen hebben.

Gebrek aan ‘Weerhaakjes’ aan de Veren

De meeste gewone kippen kunnen niet goed ver vliegen omwille van hun lichaamsgewicht of korte spanwijdte.

Maar sommige rassen kunnen wel korte, intensieve vluchtjes uitvoeren om bijvoorbeeld op de tak van een boom te geraken of over de schutting te flapperen. Vandaar dat ze soms worden gekortwiekt.

een zijdehoentje
Credits: @persnicketpoultry (IG) via Chicken Fans

Zijdehoentjes zijn de uitzondering op de regel omdat ze simpelweg niet kunnen vliegen. Dit niet omwille van hun gewicht, maar door de unieke veren die in niets lijken op gewone kippenveren. 

Een gewone veer bestaat uit een holle schacht met aan weerszijden ‘vlaggen’ staan, die zijn opgebouwd uit ‘baarden’. Deze ‘baarden’, de veerhaartjes eigenlijk, plakken als het ware aan elkaar door kleine weerhaakjes en maken de veren glad en waterdicht.

De veren van Zijdehoentjes zien er heel anders uit omdat ze deze weerhaakjes missen en dus ook het vermogen om de veerhaartjes aan elkaar te laten plakken. 

Hierdoor blijven alle veerharen gescheiden wat zorgt voor hun pluizige look. Hun veren zien er eerder uit als kuikendons in plaats van gewone vogelveren.

Erkende Kleurslagen

Zijdehoentjes komen in vele kleuren, zoals duizendkleur en mauve, maar slechts acht kleuren worden officieël herkend: wit, zwart, patrijs, parelgrijs, rood, blauw, koekoek, zilverpatrijs en buff. 

Buff Zijdehoenders hebben een prachtige goudbruine kleur die na elke rui dieper goud wordt.

Buff is echter niet de meest populaire kleur voor Zijdehoentjes; die eer is weggelegd voor wit, en daar zijn meerdere redenen voor. 

Allereerst heeft een witte Zijdehoen het uiterlijk van natuurlijke witte zijde. Ze zien er prachtig uit met hun sneeuwwitte veren, het lijkt wel alsof ze uit een sprookje zijn ontsnapt. Ten tweede zijn Buff Zijdehoentjes veel moeilijker te fokken dan witte.

Zijdehoentjes: Het Ras

Het is niet goed gedocumenteerd waar en wanneer de eerste Zijdehoenders verschenen, maar de meest betrouwbare bronnen gaan uit van het oude China. De kippen werden hoogstwaarschijnlijk via de Zijderoute naar het Westen geïmporteerd.

twee zijdehoentjes

Op dit moment zijn Zijdehoentjes wereldwijd de meest populaire sierkippen. Vanwege hun extreem hoge broedsheid worden ze vaak gebruikt om eieren van andere rassen uit te broeden.

Kleurgenetica

Zoals eerder vermeld, is Buff een van de minst begrepen variëteiten onder de kleurslagen. Om een ​​kuiken met de Buff-kleurslag uit te broeden, moet de kip:

  1. Een gen dragen om rood pigment aan de bevedering toe te voegen
  2. Een gen dragen dat het rode pigment afzwakt naar Buff
  3. Een restrictor meedragen die zwart pigment verwijdert

Dit maakt het iets begrijpelijker waarom het kweken van bleekgele kleuren niet zo eenvoudig is. 

Eieren

Zijdehoenders zijn sierkippen en worden dus niet gekweekt voor vlees of eieren maar vooral voor hun uiterlijk. Zijdehoenders zijn echter nog wel ok legkippen, ze leggen ongeveer drie eieren per week, wat zou moeten resulteren in 160 eieren per jaar.

Maar, er is altijd een maar; Zijdehoenders zijn extreem broedse kippen. Er wordt zelfs gezegd, het meest broedse kippenras ter wereld.

Tijdens de broedsheid zal een kip nooit leggen. Dit betekent dat een Zijdehoen regelmatig zal stoppen met leggen omwille van die broedsheid. Dit is iets om rekening mee te houden, vooral omdat het frusterend kan zijn indien je geen eitjes wil uitbroeden.

Daarnaast leggen Zijdehoenders ook niet graag in de winter; bij koud weer zullen ze tijdelijk stoppen met leggen.

Het is daarom waarschijnlijker om rekening te houden met maximum een 100 eieren per jaar. Alle eieren zijn klein van formaat en crème tot getint van kleur.

Persoonlijkheid

twee zijdehoentjes buff
Credits: @persnicketpoultry (IG) via Chicken Fans

Zijdehoentjes zijn geweldige kippen om als huisdier te houden, omwille van hun vriendelijke en tamme aard. Ze kunnen zelf in huis worden gehouden om je gezelschap te houden. En ze zijn geweldige huisdieren voor kinderen!

Je kan Zijdehoenders binnen in huis nemen om ze te knuffelen, te aaien of ze trucjes leren. Maar uiteindelijk hebben alle kippen, ook Zijdehoentjes, buitenruimte nodig. Het blijven kippen natuurlijk.

Omdat Zijdehoentjes zo klein en lief zijn, kunnen ze gepest worden en zullen ze zeer laag in de pikorde staan. Hou ze daarom liefst samen met andere rustige en kalme rassen, zoals Faverolles, OrpingtonsFrizzle kippen of Cochins.

Hoewel ze best tegen de koude kunnen, houden ze niet van nattigheid. Hun donzige veren zijn namelijk niet waterdicht. Zorg dus voor voldoende beschutting tijdens natte en koude maanden.

Roofdieren 

Hou er wel rekening mee dat Zijdehoentjes kwetsbaarder zijn voor roofdieraanvallen dan de meeste andere kippenrassen. Daar zijn enkele redenen voor.

Ten eerste bedekken de pluizige veren hun ogen waardoor ze minder goed kunnen zien en roofdieren niet zien naderen. 

Ten tweede kunnen ze niet vliegen. Het is voor hen bijna onmogelijk om te ontsnappen bij een aanval. Je houdt dit ras daarom best in een overdekte en afgesloten ren, met veilig afsluitbaar kippenhok.

Geen enkel hok of ren kan 100% roofdierproof zijn, maar stevige en goed beveiligde kippenhokken zoals de Omlet Eglu Cube met aangehechte ren, komen heel dichtbij en zijn groot genoeg om enkele kleine Zijdehoentjes in te houden.

OMLET EGLU CUBE KIPPENHOK
omlet eglu cube
OMLET EGLU CUBE
Onderhoudsvriendelijk & duurzaam kippenhok
Geschikt voor maximum 10 kippen

Overzicht

De Zijdehoen is het juiste ras voor jou als je op zoek bent naar een lieve, vriendelijk kip, zonder dat er veel eieren tegenover staan. Ze zijn tam en kalm en houden van menselijke aandacht. Buff Zijdehoentjes zijn populair vanwege hun goudbruine uiterlijk, het resultaat van een gecompliceerd kweekproces.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘Kippenrassenpagina‘ om elk specifiek ras te zien dat we behandelen.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een buff zijdehoen hen
Zijdehoentjes: Alles Wat Je Moet Weten
31 december, 2022

Vers van de pers

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
31 december, 2022
Kleurwedstrijd Pasen
31 december, 2022
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
31 december, 2022
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
31 december, 2022
een gevangen steenmarter
Bescherm Je Kippen Tegen Vossen En Marters
31 december, 2022