Rassen

Zijdehoentjes: De Ultieme Gids

Door Kippen.be Redactie

Zijdehoenders, Zijdehoentjes, of Silkies, zijn zeer populaire kippen omwille van hun donzige uiterlijk en vriendelijke karakter. Het zijn geweldige kippen om als huisdier te houden. Maar er zijn meer ongebruikelijke kenmerken aan dit ras, waaronder hun zwarte huid, blauwe oorlellen en vijf tenen!

Laten we de zijdehoentjes van iets dichterbij bekijken:

 • Zijdehoentjes leggen ongeveer drie eieren per week
 • Het ras is afkomstig uit het oude China
 • Sierkipjes, vriendelijk en zeer kalm
 • Hun veren missen weerhaakjes, waaraan ze hun donzige uiterlijk te danken hebben
 • Extreem broedse kippen

Eigenschappen

Ook als je geen echte pluimveekenner bent, is de kans groot dat je een zijdehoentje meteen herkent! Ze lijken in niets op een ‘gewone’ kip, zoals de bruine legkip of de Mechelse Koekoek. Zijdehoentjes hebben opmerkelijke kenmerken en worden daarom vooral gefokt als sierkip of voor deel te nemen aan pluimveeshows.

Eieren3 eieren per week
Kleur eierenCrème tot getint bruin
Grootte eierenKlein
Gewicht kip0.9 tot 1.3 kg
HardheidWinterhard maar houdt niet van nattigheid
TemperamentKalm en vriendelijk
Geschikt voor beginnersJa
KleurVerschillende variëteiten

Zijdehoenders zijn kleine kippen. De hanen wegen ongeveer 1,3 kg en hennen amper 900 gr. Deze eigenschap doet uitschijnen dat Zijdehoentjes een krielras zijn, maar in de meeste landen worden ze echter als een regulier ‘groot’ ras aanzien.

Zijdehoentjes verschillen in veel opzichten van andere kippenrassen; het is bijna niet voor te stellen dat het dezelfde soort is.

Belangrijkste ongebruikelijke kenmerken van een Zijdehoen:

 • Zwarte huid en botten
 • Vijf tenen aan elke voet
 • Blauwe oorlellen
 • Gebrek aan ‘weerhaken’ aan de veren

Zwarte Huid En Botten

Zijdehoenders zijn een kippenras met zwarte huid. De bekendste kip met zwarte huid is waarschijnlijk de Ayam Cemani, maar ook de Mystic Onyx, een kruising van Zijdehoenders met een vleeskipras, is een kip met zwarte huid. 

Een zwarte huid bij kippen is verre van gewoon. Stel je voor dat je bij de bestelling van je kipfilet op restaurant zwart vlees voorgeschoteld krijgt. Dat is meteen ook de reden waarom de meeste (vlees)rassen een witte of gelige huid hebben; consumenten geven de voorkeur aan wit kippenvlees.

De aandoening die verantwoordelijk is voor de zwarte huid is een genetische afwijking die bekend staat als fibromelanose. Dit veroorzaakt melanine in de huid, ogen, botten en spieren, waardoor ze allemaal zwart of erg donker kleuren. Fibromelanose heeft niet altijd invloed op de veren en pluimen van een kip, daarom zijn de huid en botten van Zijdehoentjes zwart, maar het verenkleed kan variëren in kleur.

Vijf Tenen

Bijna alle kippenrassen hebben vier tenen, maar sommige rassen, zoals Zijdehoentjes en Faverolles, hebben vijf of zelfs een zesde teen. Zijdehoentjes zijn een oud kippenras waarvan de vijf tenen het gevolg zijn van een genetische storing die polydactylie wordt genoemd.

de tenen en poten van een zijdehoen kip
Credits: @persnicketpoultry (IG) via Chicken Fans

Vanwege hun extra teen is het belangrijk om hun poten regelmatig te controleren. Zijdehoenders zijn vatbaarder voor bumblefoot of kalkpoten. Een snelle inspectie van hun poten om de paar weken is voldoende.

Blauwe Oorlellen

Alle Zijdehoenders, zowel hennen als hanen, moeten turkooiskleurige orenlellen hebben. Niet alle Zijdehoentjes worden geboren met blauwe oorlellen, de meesten ontwikkelen ze nadat ze vijf maanden zijn, of sommige helemaal niet. Dat is op zich niet erg, maar als je met je zijdehoen wil deelnemen aan tentoonstellingen of shows, moeten ze blauwe oorlellen hebben.

Gebrek aan ‘Haken’ aan de Veren

De meeste gewone kippen kunnen niet goed ver vliegen omwille van hun lichaamsgewicht of korte spanwijdte. Maar sommige rassen kunnen wel korte, intensieve vluchtjes uitvoeren om bijvoorbeeld op de tak van een boom te geraken of over de schutting te flapperen.

buff zijdehoen
Credits: @persnicketpoultry (IG) via Chicken Fans

Zijdehoentjes zijn de uitzondering op de regel omdat ze simpelweg niet kunnen vliegen. Dit niet omwille van hun gewicht, maar door de unieke veren die in niets lijken op gewone kippenveren. 

Een gewone veer bestaat uit een holle schacht met aan weerszijden ‘vlaggen’ staan, die zijn opgebouwd uit ‘baarden’. Deze ‘baarden’, de veerhaartjes eigenlijk, plakken als het ware aan elkaar door kleine weerhaakjes en maken de veren glad en waterdicht.

De veren van Zijdehoentjes zien er heel anders uit omdat ze deze weerhaakjes missen en dus ook het vermogen om de veerhaartjes aan elkaar te laten plakken. Hierdoor blijven alle veerharen gescheiden wat zorgt voor hun pluizige look. Hun veren zien er eerder uit als kuikendons in plaats van gewone vogelveren.

Kleur Kenmerken

Zijdehoentjes komen in vele kleuren, zoals duizendkleur en mauve, maar slechts acht kleuren worden herkend als je mee wilt doen aan pluimveewedstrijden: wit, zwart, patrijs, parelgrijs, rood, blauw, koekoek, zilverpatrijs en buff. Buff Zijdehoenders hebben een prachtige goudbruine kleur die na elke rui dieper goud wordt .

Buff is echter niet de meest populaire kleur voor Zijdehoentjes; die eer is weggelegd voor wit, en daar zijn meerdere redenen voor. Allereerst heeft een witte Zijdehoen het uiterlijk van natuurlijke witte zijde. Ze zien er prachtig uit met hun sneeuwwitte veren, bijna alsof ze uit een sprookje zijn ontsnapt. Ten tweede zijn Buff Zijdehoentjes veel moeilijker te fokken dan witte.

Zijdehoentjes: Het Ras

Het is niet goed gedocumenteerd waar en wanneer de eerste Zijdehoenders verschenen, maar de meest betrouwbare bronnen gaan uit van het oude China. De kippen werden hoogstwaarschijnlijk via de Zijderoute naar het Westen geïmporteerd.

twee zijdehoentjes

Op dit moment zijn Zijdehoentjes wereldwijd de meest populaire sierkippen. Vanwege hun extreem hoge broedsheid worden ze vaak gebruikt om eieren van andere rassen uit te broeden.

Kleurgenetica

Zoals eerder vermeld, is Buff een van de minst begrepen variëteiten onder de kleurslagen. Om een ​​kuiken met de Buff-kleurslag uit te broeden, moet de kip:

 1. Een gen dragen om rood pigment aan de bevedering toe te voegen
 2. Een gen dragen dat het rode pigment afzwakt naar Buff
 3. Een restrictor meedragen die zwart pigment verwijdert

Dit maakt het iets begrijpelijker waarom het kweken van bleekgele kleuren niet zo eenvoudig is. 

Eieren

Zijdehoenders zijn siervogels en dus niet gefokt voor vlees of eieren maar vooral voor het uiterlijk. Zijdehoenders zijn echter behoorlijke legkippen, ze leggen ongeveer drie eieren per week, wat zou moeten resulteren in 160 eieren per jaar.

Maar, er is altijd een maar; Zijdehoenders zijn extreem broedse kippen. Er wordt zelfs gezegd, het meest broedse kippenras ter wereld. Tijdens de broedsheid zal een kip nooit leggen. Dit betekent dat een Zijdehoen regelmatig zal stoppen met leggen omwille van broedsheid. Dit is iets om rekening mee te houden, vooral omdat het frusterend kan zijn indien je geen eitjes wil laten uitbroeden.

Daarnaast leggen Zijdehoenders ook niet graag in de winter; bij koud weer zullen de meeste tijdelijk stoppen met leggen.

Het is daarom waarschijnlijker om rekening te houden met maximum een 100 eieren per jaar. Alle eieren zijn klein van formaat en crème tot getint van kleur.

Persoonlijkheid

twee zijdehoentjes buff
Credits: @persnicketpoultry (IG) via Chicken Fans

Zijdehoentjes zijn geweldige kippen om als huisdier te houden, omwille van hun vriendelijke en tamme aard. Ze kunnen zelf in huis worden gehouden om je gezelschap te houden. En ze zijn geweldige huisdieren voor kinderen!

Je kan Zijdehoenders binnen in huis nemen om ze te knuffelen, te aaien of ze trucjes leren. Maar uiteindelijk hebben alle kippen, ook Zijdehoenders, buitenruimte nodig. Het blijven kippen natuurlijk. Als je Zijdehoenders toch tijdelijk binnen wilt houden, leer ze dan een kippenluier te dragen zodat ze niet overal in huis poepen.

Een andere reden om ervoor te kiezen om Zijdehoentjes tijdelijk binnen te houden is dat ze kwetsbaar zijn voor roofdieren. Door de pluizige veren die hun ogen bedekken hebben ze moeite met zien, waardoor ze roofdieren niet zien naderen. 

Een ander nadeel is dat ze niet kunnen vliegen, het is voor hen bijna onmogelijk om te ontsnappen bij een aanval. Je houdt dit ras daarom best in een overdekte afgesloten ren, met veilig afsluitbaar kippenhok. Geen enkel hok of ren kan 100% roofdierproof zijn, maar stevige en goed beveiligde kippenhokken zoals de Omlet Eglu Cube met aangehechte ren, komen alvast heel dichtbij.

OMLET EGLU CUBE KIPPENHOK
omlet eglu cube
OMLET EGLU CUBE
Onderhoudsvriendelijk & duurzaam kippenhok
Geschikt voor maximum 10 kippen

Omdat Silkies zo klein en lief zijn kunnen ze gepest worden of zeer laag in de pikorde staan, zeker als je ze houdt met assertieve rassen, zoals de Rhode Island Red of de Wyandotte. Hou Zijdehoenders liefst samen met rustige en kalme rassen, zoals Faverolles, OrpingtonsFrizzle kippen of Cochins.

Door hun donzige veren, is het beste om Zijdehoentjes niet in een modderige en natte ren te zetten. Hun verenkleed is niet waterdicht, zorg dus voor voldoende beschutting tijdens natte en koude maanden.

Overzicht

De Zijdehoen is het juiste ras voor jou als je op zoek bent naar een lieve, vriendelijk kip, zonder dat er veel eieren tegenover staan. Ze zijn tam en kalm en houden van menselijke aandacht. Buff Zijdehoentjes zijn populair vanwege hun goudbruine uiterlijk, het resultaat van een gecompliceerd kweekproces.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘Kippenrassenpagina‘ om elk specifiek ras te zien dat we behandelen.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.