Gezondheid

Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?

Door Kippen.be Redactie

Wist je dat kippen verrassend winterhard zijn? Ze kunnen prima overweg met verschillende temperaturen, zeker de koude. Maar er is een limiet aan hoeveel kou ze aankunnen.

Wanneer het echt té koud wordt, krijgen kippen last van stress, gezondheidsproblemen, bevriezing of zelfs aandoeningen die de dood tot gevolg hebben.

We bekijken samen welke temperaturen ideaal zijn voor kippen, wanneer je best actie onderneemt tijdens barre winternachten en welke rassen beter of minder goed tegen de koude kunnen.

Hoe Koud is te Koud voor Kippen?

Kippen kunnen kou redelijk aan, maar onder de 1,5°C kan bij sommige rassen al koudestress ontstaan. Zwaardere rassen verdragen kou beter dan krielen. Let op tekenen zoals opgepofte veren en lethargie. De ideale temperatuur voor kippen is tussen de 15 en 24°C.

Het is belangrijk om te weten dat er geen eenduidig antwoord is op deze vraag. Het hangt namelijk allemaal af van verschillende factoren, zoals het ras van de kip, hoe goed het kippenhok geïsoleerd is en andere omstandigheden.

een kip in de sneeuw

Over het algemeen is het beter om rassen die minder goed tegen de kou kunnen, zoals veel kriel- en Mediterrane rassen, niet bloot te stellen aan temperaturen onder het vriespunt.

Maar zoals eerder gezegd, de zwaardere rassen of gewone legkippen kunnen temperaturen tot ongeveer -7°C prima aan, als ze ’s nachts in een droog hok kunnen zitten.

Koude in het Kippenhok

Een goed geïsoleerd kippenhok helpt om de temperatuur aangenaam te houden. Maar zorg dat er nog steeds voldoende ventilatie is.

Extra verwarming plaatsen is niet nodig bij beperkte vriestemperaturen. Leg wat extra strooisel die dient als extra isolatie en je kippen zitten goed. Ze zullen zelf ook kiezen of ze gezellig binnen blijven of op buiten op avontuur gaan. En als ze het koud krijgen, weten ze de weg terug naar hun warme(re) hok.

Interessant weetje: kippen gaan beter om met kou dan met hitte. Hittestress is een veel groter probleem dan koudestress bij kippen.

Hoe Koud is te Koud voor Kuikens?

Kuikens kunnen hun lichaamstemperatuur nog niet reguleren, waardoor ze erg koudegevoelig zijn. Je moet hun warmte behouden met warmtelampen op 32-35°C, waarbij je wekelijks 3°C verlaagt.

Een comfortabele kamertemperatuur van rond de 22°C is te koud voor jonge kuikens; ze moeten minimaal vijf weken oud zijn om aan deze temperatuur te worden blootgesteld. Kuikens zullen sneller sterven als ze het te koud hebben.

kuikens in een opfokkooi met rode lamp

Het spreekt voor zich dat je jonge kuikens niet buiten laat, zeker niet tot ze hun volledig verenkleed hebben.

Signalen van Koudestress bij Kippen

Laten we het hebben over koudestress bij kippen. De normale lichaamstemperatuur van een kip ligt rond de 41-42°C.

Ze zijn best sterk en kunnen goed tegen winterse temperaturen, maar koudestress ligt op de loer als ze te veel warmte verliezen.

Let op tekenen zoals kort bij elkaar kruipen, een poot optrekken, veren opzetten en minder bewegen. Blootstelling aan extreme kou, gevolgd door koudestress, kan leiden tot minder eieren, langzamere groei, een zwakker immuunsysteem en zelfs sterfte.

Ideale Temperaturen In en Rond het Kippenhok

Wist je dat niet alle kippenrassen hetzelfde reageren op koude en warmte? Neem bijvoorbeeld robuuste rassen zoals Orpingtons en Australorps; die trotseren de kou met gemak.

Aan de andere kant houden Mediterrane rassen en kippen met een grote kam, zoals Andalusiërs of de Siciliaanse Bekerkamhoen, juist meer van warm weer.

Als je twijfelt over hoe jouw kippen reageren op kou of hitte, let dan extra op tijdens extreme weersomstandigheden. Zorg altijd voor de juiste verzorging, zowel tijdens hittegolven als in de ijskoude winters.

een kip in de sneeuw

Maar wat is dan de ideale temperatuur voor kippen?

In de Winter

 • Kippen voelen zich het best bij temperaturen tussen 15 en 24°C
 • Koudestress kan al de kop opsteken bij temperaturen onder 1.5°C
 • Let op tekenen zoals samen kruipen, veren opzetten en een sterk verminderde activiteit

In de Zomer

 • De ideale temperatuur is niet hoger dan 24°C
 • Temperaturen boven 30°C zijn te warm voor kippen
 • Bij meer dan 38°C kan het dodelijk zijn
 • Vergeet niet dat luchtvochtigheid een grote rol speelt bij hittestress

Welke Kippenrassen Kunnen het Beste tegen de Koude?

Sommige rassen kunnen beter tegen de koude dan andere. Ze kunnen met gemak temperaturen tot een stuk onder het vriespunt (-7°C) doorstaan.

Winterharde rassen zijn meestal rassen die oorspronkelijk gekweekt werden in het noorden of in zeer koude regio’s. De kip paste zich intussen helemaal aan aan z’n leefomgeving. Zweedse rassen, zoals de Zweedse hoen of Hedemora kunnen van nature goed tegen de koude.

Een Hedemora kip. (Credits Featured Image: @hensonoxney)

Russische kippen, zoals de Pavlovskaya kunnen ook goed tegen de koude. Er wordt zelfs gezegd dat dit één van de meest koudebestendige rassen is wereldwijd.

Maar goed, deze zijn uiteraard minder courant in onze regio’s dus we geven graag wat andere voorbeelden.

Koudebestendige rassen:

 • Hebben vaak een dikke, donzige verenvacht die isolerend werkt
 • Hebben kleinere kammen die het risico op bevriezing doet afnemen
 • Blijven vaak actiever foerageren tijdens koude winterdagen

Enkele voorbeelden van koudbestendige rassen zijn de Orpington, Australorp, Mechelse Koekoek, Brahma, Wyandotte, Sussex en Leghorn.

Hier staat tegenover dat de meeste van deze rassen absoluut niet houden van warme temperaturen.

De bij ons bekendste kippen zoals de Bruine Legkip en de Bleu de Landes kunnen ook goed tegen de koude. Zij verdragen over het algemeen zowel warmere als koelere temperaturen.

Warmtebestendige rassen:

Daarnaast zijn er natuurlijk een hele hoop rassen die van nature wat minder goed tegen de koude kunnen, maar het iets gemakkelijker hebben met zomerse temperaturen.

Het gaat hier in dit geval vaak om krielkippen of Mediterrane rassen. Enkele voorbeelden:

 • Ancona
 • Menorca
 • Ukkelse Baardkriel
 • Spaanse Witwang
 • Siciliaanse buttercup

Weetje: Hoewel Zijdehoenders over het algemeen als winterhard worden beschouwd, zijn ze niet het beste ras om te houden in besneeuwde of natte klimaten. Hun donzige verenkleed houdt niet van nat of koud weer, omdat het niet waterdicht is en hen dus niet warm houdt.

Extra Verzorging voor je Kippen Tijdens de Winter

Naarmate de winter nadert en de temperatuur daalt, wordt het welzijn van je kippen een topprioriteit. Zo lang de temperatuur niet te ver onder het vriespunt daalt, zullen kippen geen moeite hebben om de winter door te komen. Maar toch zijn er enkele zaken die je kan doen om je kippen te helpen.

water bevriest tijdens koude wintermaanden

Hier zijn enkele essentiële tips om je kippen warm en beschermd te houden tijdens de winter.

 • Isoleer het hok : Isoleer de muren, het plafond en de vloer om tocht te voorkomen, maar zorg ervoor dat het hok goed geventileerd blijft.
 • Extra bodembedekking : Zorg voor een dikke laag bodembedekking voor extra isolatie of pas de ‘deep litter methode’ toe.
 • Ventilatie : Het kippenhok ventileren is altijd belangrijk, maar in de winter nog meer. Zorg voor een goede luchtstroom om te voorkomen dat vocht zich ophoopt in het hok.
 • Voorkom dat het water bevriest : zorg ervoor dat de kippen altijd toegang hebben tot schoon, niet-bevroren water.
 • Extra warmtebron : In extreme winterse omstandigheden kan je overwegen om extra warmtebronnen in het hok te plaatsen, maar nog beter is het om je kippen tijdelijk in een geïsoleerde schuur of garage te houden.
 • Evenwichtige voeding : Geef kippen een uitgebalanceerd dieet om hen te helpen de lichaamstemperatuur op peil te houden. Verhoog de voeropname tijdens koud weer.
 • Houd hun gedrag in de gaten : als ze actief zijn en buiten op ontdekkingstocht gaan, hebben ze het waarschijnlijk warm genoeg. Als ze bij elkaar kruipen en binnen blijven, kan het zijn dat ze het te koud hebben.

Wat je niet moet doen:

 • Gebruik kunstlicht in de winter om de eierproductie te verhogen : Langdurig kunstlicht manipuleert de natuurlijke legcyclus van een kip en zal stress veroorzaken. Laat de natuur zijn gang gaan.
 • Gebruik geen ongeschikte verwarmingsapparatuur. Het gebruik van extra warmtebronnen in het hok is niet altijd zonder risico. Let op voor brandgevaar en kortsluitingen.
 • Geen extra controle : Kippen kunnen een paar dagen alleen gelaten worden als ze toegang hebben tot water en voedsel, maar vermijd dit tijdens extreem koud of warm weer. Check meerdere keren per dag hoe het met hen gaat.

Gezondheidsrisico’s Tijdens Koud Weer

Extreem koud weer kan ernstige gezondheidsrisico’s voor kippen met zich meebrengen, waardoor hun algehele gezondheid en overlevingskansen in gevaar kunnen komen.

Enkele van deze risico’s zijn:

 • Bevriezing : De kam en lellen van een kip zijn zeer gevoelig voor bevriezing in koude omstandigheden. Langdurige blootstelling aan temperaturen onder het vriespunt zonder adequate bescherming kan leiden tot weefselbeschadiging en bevriezing.
 • Ademhalingsproblemen : Koude lucht kan de luchtwegen van kippen belasten, waardoor ze vatbaarder worden voor luchtweginfecties.
 • Uitdroging : Kippen drinken mogelijk minder tijdens temperaturen onder het vriespunt, vooral als hun drinkwater bevriest. Dit zal hun algehele gezondheid en eierproductie beïnvloeden en kan leiden tot legnood.
 • Hogere sterfte : Ernstige kou zonder goede beschutting of warmte kan leiden tot onderkoeling en overlijden, vooral bij jongere of zwakkere kippen.

Samenvatting

Begrijpen hoe koud te koud is voor kippen is essentieel voor het behoud van een gezonde toom. Door te zorgen voor goede beschutting, aanvullende warmte, uitgebalanceerde voeding en regelmatige verzorging, help je jouw kippen te gedijen bij koud weer.

 

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
20 juni, 2024
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
19 juni, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024

Meer Artikels

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
1 februari, 2024
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
1 februari, 2024
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
1 februari, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
1 februari, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
1 februari, 2024