Kalkpoten bij Kippen: Hoe te Behandelen?
Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.
Kalkpoten bij kippen zorgen ervoor dat de poot van er dik, schilferig en ruw uitziet. Het komt vrij vaak voor bij pluimvee en kan gevaarlijk zijn als je het niet behandelt. We bespreken de oorzaken, symptomen en hoe je kalkpoten bij kippen kan behandelen en voorkomen.
Er zijn verschillende producten vrij verkrijgbaar om eerste hulp te bieden bij de behandeling van kalkpoten bij kippen. Veelvuldige behandeling is waarschijnlijk nodig om volledig te genezen, maar je kippen zullen onmiddellijk het verschil voelen.
We overlopen enkele effectieve producten om kalkpoten te behandelen of om onmiddellijk de symptomen te verzachten. Ivermectine is een dierengeneesmiddel te verkrijgen via de online dierenarts (zie onderstaande knop), en werkt zeer effectief tegen allerhande parasieten, waaronder ook schurftmijten die kalkpoten veroorzaken.
–> Bij een ernstige infectie overweeg je best een effectief geneesmiddel als Ivermectine, in plaats van natuurlijke producten zoals olie. Al zal het weken van de poten en insmeren met olie of kalmerende spray onmiddellijke verlichting brengen.
Leucillin Spray
Reinigt en verzorgt de huid. Reinigt, verlicht en verzacht de huid.
Leucillin
BEKIJK
BEKIJK
- Ivermectine: Lees aandachtig de bijsluiter voor de juiste dosering. Druppel de correcte dosering rechtstreeks op de huid van de kip, liefst in de nek.
- Magnesiumsulfaat: Voor verzorging van kalkpoten: Week de kalkpoten tot 10 minuten in een lauw bad waaraan Epsom zout is toegevoegd. Verzacht onmiddellijk.
- Plantaardige Olie: Smeer de poten in met huishoudolie zoals olijfolie, neemolie of kokosolie. Smeer ook tussen de schubben. Dit zal de mijten verstikken. Laat de olie minstens een dag zitten.
- Kalkpoten Reiniger: Spray het product direct op de poten. Herhaal om de drie dagen, gedurende 21 dagen. Kan ook wekelijks preventief gebruikt worden.
- Blauwspray: Verzorgt en beschermt de huid. Spray rechtstreeks op de huid voor onmiddellijke verlichting en voorkomt verder krabben door jeuk.
- Leucillin Spray: Reinigt de huid en kalmeert en verzacht. Spray direct op de poten voor een effectieve reiniging en verzachting.
Wat zijn Kalkpoten?
Kalkpoten worden veroorzaakt door microscopisch kleine schurftmijten die zich nestelen onder de schubben van kippenpoten. De mijten graven minuscule tunnels onder de huid en beschadigen zo het onderliggende weefsel. Dit resulteert in een dikke, schilferige en korstige huid. Het is pijnlijk voor de kip en kan misvormingen veroorzaken indien onbehandeld.
Symptomen van Kalkpoten:
De symptomen van kalkpoten zijn:
- dikke, ruwe huid op de poten
- korstvorming en schilfering van de huid
- ongelijke en wanordelijke schubben
- opgeheven schubben of bultjes in de huid
- vervorming van de poten en tenen
- huidirritatie en jeuk, veelvuldig krabben, met bloeding tot gevolg
- moeite met lopen
In het vroegste stadium verliezen de schubben hun gladheid en wordt korstvorming en verdikking van de huid zichtbaar.
Om tot een correcte diagnose te komen, zal een dierenarts een stukje huid afkrabben en de mijten onder een microscoop identificeren.
Oorzaken van Kalkpoten
De aandoening wordt veroorzaakt door zeer kleine mijten: Knemidocoptes mutans, ook wel schurftmijt of kalkpootmijt genoemd. Ze zijn zo klein dat ze met het blote oog niet te zien zijn. De gravende mijten hebben kleine klauwen die ze gebruiken om onder de schubben van een kip the graven en zich te voeden met de keratine onder de onbevederde huid van de poten.
De tunnels die ze daar maken veroorzaken zwelling, irritatie en ontsteking van de huid. In ernstige gevallen kunnen de tenen en poten misvormd raken.
Overdracht van Kalkpoten
De primaire vorm van overdracht is via direct contact, waarbij de schurftmijten van vogel op vogel springen. De infectie kan gebeuren van kip op kip, maar ze kunnen ook kalkoenen, fazanten, eenden, ander pluimvee en wilde vogels infecteren.
Overdracht van kalkpoten kan in verschillende vormen voorkomen:
- Direct contact , de vaakst voorkomende vorm van overdracht
- Langdurig nauw contact tijdens het slapen of wanneer hennen kuikens grootbrengen
- Indirect contact via voerbesmetting, zitstokken en ander materiaal
Behandeling van Kalkpoten
Kalkpoten kunnen moeilijk te behandelen zijn. Het duurt 6-8 weken voor volledig herstel, soms zelfs langer. Het is het beste om snel te handelen, om zo je kip onmiddellijk van de pijn en jeuk te verlichten.
Behandeling bestaat uit:
- het doden van de mijten door ze te verstikken of medicijnen te gebruiken
- de poten laten weken voor onmiddellijke verlichting
- de huid behandelen met hydraterende en verzachtende spray
- dode huidcellen en schilfers regelmatig verwijderen
- het hele kippenhok schoonmaken en ontsmetten en het strooisel vervangen
Milde Gevallen
Herhaal dit proces om de paar dagen om milde gevallen van kalkpoten te behandelen:
- Week de poten van je kip in lauwwarm water waaraan magnesiumzout (Epsom Salt) is toegevoegd
- Verwijder dode huidcellen en maak de schubben schoon
- Smeer de poten in met plantaardige olie, zoals bv olijfolie of kokosolie, om de mijten te verstikken, smeer ook tussen de schubben
- Zorg ervoor dat de poten een tweetal dagen volledig bedekt zijn met olie om zeker te zijn dat niet alleen de mijten, maar ook hun eitjes dood zijn
- Eens de schurftmijten dood zijn, volstaat het om de poten regelmatig te reinigen en te verzachten. Gebruik hiervoor producten die geschikt zijn voor dieren, zoals blauwspray of Leucillin spray
Wees voorzichtig bij het schoonmaken van de schubben; ze kunnen beginnen bloeden als je te hardhandig bent. Verwijder alleen loshangende schubben, trekt ze niet zelf los.
Als de poten zeer droog en schubbig zijn, gebruik dan een klein borsteltje om ervoor te zorgen dat de olie op alle plekken geraakt, ook tussen de schubben.
Om de poten te reinigen en de pijn te verzachten gebruik je een anti-schurftmijt spray of een kalmerende spray geschikt voor dieren. Een kalkpotenreiniger kan ook wekelijks preventief gebruikt worden.
Sommige kippenhouders gebruiken producten op basis van petroleum, zoals Vaseline, om de schubben los te maken. Petroleum is giftig voor kippen, dus gebruik dit liever niet. Ze kunnen aan hun poten beginnen pikken en het goedje binnen krijgen. Er zijn andere effectieve producten beschikbaar, meestal in sprayvorm.
Ernstige Gevallen
Raadpleeg bij ernstige gevallen steeds een dierenarts. Een dierenarts zal medicijnen voorschrijven als de toestand van je kip verslechtert.
Voor ernstige gevallen van kalkpoten:
- Week de poten in een oplossing van lauw water en Magnesiumsulfaat
- Breng een anti-kalkpoot product aan om de jeuk en ongemak te verzachten
- Gebruik milde ontsmettingsmiddelen of antimicrobiële zalf om de poten te ontsmetten als er bloeding is
- Raadpleeg uw dierenarts
Met de juiste medicatie duurt een behandeling ongeveer drie tot vijf weken. Maar het teruggroeien van gezonde nieuwe schubben kan langer duren. De poten kunnen er geruime tijd misvormd uitzien, zelfs als de mijten verdwenen zijn.
In zeer ernstige gevallen kan de schade blijvend zijn.
Preventie van Kalkpoten
Om kalkpoten te voorkomen:
- gebruik maandelijks anti-kalkpootspray voor kippen
- voorkom dat wilde vogels toegang krijgen tot de ren
- hou het hok droog en schoon
- controleer regelmatig de poten van je kippen
- houd nieuwe kippen een tijdje in quarantaine
- neem onmiddellijk actie als je symptomen opmerkt
De Boosdoener: K. Mutans
De mijt die verantwoordelijk is voor kalkpoten is Knemidocoptes mutans en komt zeer vaak voor bij tuinkippen. De kleine gravende mijten hebben een rondachtig lichaam met voelbare haartjes en klauwen.
Eén enkele mijt leeft ongeveer twee tot drie weken. Het grootste deel van zijn leven graaft het actief tunnels onder de huid. De mijten paren op de kip en de vrouwtjes leggen hun eieren in de kleine tunnels die ze in het huidweefsel graven.
Samenvatting
Schubpootmijten zijn piepkleine mijten die tunnels graven onder de huid van een kippenpoot. Dit resulteert in een dikke korstige huid en misvormingen. Het kan moeilijk zijn om van deze mijten af te komen, dus het is een goede gewoonte om regelmatig de poten van uw vogels te controleren.
Als u een van de eerste tekenen opmerkt, kan een eenvoudige behandeling met alle beschikbare huishoudolie en vaseline voldoende zijn. Voor ernstigere gevallen zal een dierenarts medicijnen voorschrijven.
Behandeling is belangrijk. De aandoening is pijnlijk en veroorzaakt misvormingen en verlies van tenen wanneer deze niet wordt behandeld.
Lees Verder
Schuimende ogen bij kippen: Oorzaken en behandeling
Legnood: Wat als je kip zit als een pinguïn?
Coccidiose bij Kippen: Bloed in de uitwerpselen
Snot bij Kippen: Alles over Infectieuze Coryza
Veerluis bij Kippen: Hoe Behandelen?
Kip met Zwarte Vlekken op de Kam: Oorzaken & Behandeling
Kalkpoten bij Kippen: Hoe te Behandelen?
Kip Ontwormen: Alles Over Wormen Bij Kippen
Bloedvlek in een Eierdooier: Is dit Gevaarlijk
Andere veelgestelde vragen
Neen. Deze mijten komen alleen voor bij pluimvee en wilde vogels en komen niet voor bij mensen.
Neen. Deze mijten komen alleen voor bij pluimvee en wilde vogels en komen niet voor bij huisdieren zoals honden of katten.
Nee, mijten in kalkpoten zijn Knemidocoptes mutans en voeden zich met kippenhuid. Bloedluizen zijn Dermanyssus gallinae en voeden zich met het bloed van een kip. Terwijl de mijten in kalkpoten te klein zijn om met het blote oog te zien, zie je bloedluizen rondkruipen in het hok.