Hokken

Hoeveel Ruimte Hebben Kippen Nodig?

Door Kippen.be Redactie

Size does matter als het om de kippenren of het kippenhok gaat. Hoeveel ruimte hebben kippen nodig in de ren of het hok? 

Net als mensen houden kippen van hun eigen persoonlijke ruimte. Als een kippenren te druk wordt, voelen ze zich gestrest en ongelukkig. Maar hoeveel ruimte hebben ze echt nodig? En kan je kippen houden in een kleine tuin? Daar proberen we achter te komen.


Verschil Tussen de Ren en het Hok?

Wanneer je net begint met het houden van kippen kan alle informatie die je online vindt wat overweldigend zijn. Dus we beginnen bij het begin. Kippen hebben altijd binnen- en buitenruimte nodig. De binnenruimte is het kippenhok en de buitenruimte is een kippenren.

Wat is een Kippenren?

De afgesloten buitenruimte voor uw kippen noemen we een kippenren. Hier hangen ze overdag rond. Hier rennen ze rond, nemen ze een stofbad, relaxen ze in de zon, dwalen ze rond, krabben ze met hun voeten in het vuil,…

een afgesloten ren

Een kippenren kan overdekt en omheind zijn of alleen omheind, afhankelijk van het type, maar over het algemeen verwijst de term ‘kippenren’ naar de buitenruimte die ze overdag gebruiken.

Wat is het Kippenhok?

Je vindt het kippenhok naast of in de kippenren. Een hok is een binnenruimte waar kippen op hun zitstok slapen en eieren leggen in de legnesten. Dit is geen ruimte waar ze overdag rondhangen (behalve om eieren te leggen of te broeden). 

Als je kip overdag het kippenhok niet verlaat, controleer dan op tekenen van ziekte of wonden.

Hoe Groot Moet de Ren zijn?

De vuistregel hier is dat je minimaal één vierkante meter buitenruimte per kip voorziet. Als je tien kippen houdt, heb je 10 vierkante meter nodig voor je buitenren. Hoe groter de kippenren, hoe gelukkiger de kippen. Grotere rassen hebben uiteraard meer plek nodig dan krieltjes, voorzie zeker extra ruimte wanneer je van plan bent om grote rassen te houden. Voor een gewone bruine legkip bv voldoet gewoon de standaard minimum afmeting.

Niet iedereen heeft veel vrije ruimte in de achtertuin om een ​​grote ren te installeren. Wees dus altijd realistisch bij het kippen houden en hou er niet te veel op een kleine oppervlakte.

Deze afmetingen zijn exclusief de ruimte dat het hok eventueel inneemt, die moet je er nog bij rekenen. Het gaat hier ook om absolute minimum vereisten, groter is altijd beter!

Een grote buitenren met kippenhok
Credits: @tinyfarm_homestead (IG) via ChickenFans

Sommige kippenhouders zullen zeggen dat één vierkante meter per kip aan de kleine kant is, dus ga zeker groter als je dat wilt en de ruimte hebt. Het is een aanbevolen afmeting die de meeste kippenspecialisten zullen voorstellen, maar hou er gewoon rekening mee om nooit kleiner te gaan.

Overweeg zeker om enkele activiteiten in de kippenren te voorzien om alle kippen gelukkig en gezond te houden.

Activiteiten in de Kippenren

Stofbad

Kippen houden van stofbaden. Ze baden niet in water zoals mensen of andere dieren; kippen reinigen zichzelf door vuil te worden. Maak het stofbad groot genoeg of voorzie meerdere stofbaden zodat meedere kippen er tegelijk van kunnen genieten. 

een kip genietend van een stofbad

Losse Bladeren

Zorg voor een plek waar de kippen met hun poten kunnen krabben in wat droge bladeren, gras of droog zand. Ze zijn constant op zoek naar insecten of wormen door met hun poten de aarde om te woelen. Daag ze uit door een stapel bladeren te voorzien en meng er wat meelwormen onder, zodat ze op zoek kunnen gaan naar een lekker tussendoortje.

Hoe Groot Moet Een Kippenhok Zijn?

Het eigenlijke kippenhok moet minstens een halve vierkante meter per kip zijn en moet één legnest per 3 tot 4 hennen bieden. Als je tien kippen wilt houden, moet je kippenhok 5 vierkante meter zijn en heb je minimaal drie legnesten nodig. 

Als je in een gebied woont met strengere winters of waar ijzige wind kan staan, zorg dan voor een grotere binnenruimte,, aangezien de kippen in de winter niet altijd naar buiten zullen kunnen.

Met onze calculator voor kippenhokken kan je het minimale formaat berekenen .

Essentiële Kenmerken in het Kippenhok:

  • Zitstokken
  • Legnesten
  • Eten en drinken

Zitstok

Kippen slapen op een stok om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Ook in het wild slapen kippen steeds zo hoog mogelijk, op de takken van een boom bijvoorbeeld.

Plaats de zitstok minimaal 45 cm tot 90 cm van de grond en maak ze steeds in hout in plaats van metaal. Zorg voor ongeveer 20-25 cm zitstok per kip. Meer is prima, maar kippen kruipen tijdens koude nachten lekker dicht bij elkaar.

twee hennen op de zitstok voor het slapen gaan

Legnest

Creëer een rustige en donkere plek voor je hennen waar ze eieren kunnen leggen (of uit te broeden indien gewenst). Voorzie één nestkast per 3 tot 4 hennen, met een minimum van 2, en bekleed ze met droog materiaal zoals houtkrullen, stro of inlegmatjes . 

Je kan zelfs een nestkastgordijn hangen om meer privacy te creëren. Kippen gebruiken hun nestkasten uitsluitend om eieren te leggen, dus zorg ervoor dat er geen hennen in de nestkast slapen.

Eten en Drinken

Voorzie uw kippen altijd van water en voer en plaats de voorraad boven de grond. Houd het voer en water zo ver mogelijk bij de slaapplaatsen vandaan om te voorkomen dat de kippen erin poepen.

Andere kenmerken zoals isolatie, ventilatie, verlichting, kattenbakken, verwarmde vloerkussens en automatische kippenhokdeuren om ze te beschermen tegen roofdieren , kunnen erg handig zijn.

Wat Is een Scharrelkip?

We hebben het gehad over de grootte van de kippenren, afhankelijk van het aantal kippen dat je hebt, dus alle kippen die je grootbrengt zullen scharrelkippen zijn. De term wordt voornamelijk gebruikt voor commerciële doeleinden. 

Als u bijvoorbeeld voorgekookte scharrelkip in de supermarkt koopt, betekent dit dat (afhankelijk van waar de kip vandaan kwam) de kip toegang had tot buitenruimte. Er is ook een verschil tussen bijvoorbeeld de Amerikaanse en EU-wetgeving met betrekking tot de term ‘vrije uitloop’.

Als je kippen in je achtertuin houdt, is de kans groot dat ze toegang hebben tot buitenruimte, dus al je kippen zijn scharrelkippen. Maar in de meeste gevallen zal hun buitenruimte afgeschermd worden door een afsluiting. Sommigen zeggen dat de enige natuurlijke scharrelkippen de kippen zijn die vrij rondlopen in de natuur. We laten je zelf beslissen wie er gelijk heeft over dit onderwerp ;-).

Kan ik Kippen Houden in een Kleine Tuin?

Hoe meer ruimte ze hebben, hoe gelukkiger kippen zijn. Dus als je maar een klein terras of patio hebt, kan je beter geen kippen houden. Misschien is een buurttuin dan een goed idee. Wees altijd realistisch als je kippen, of eender welke diersoort, wil houden.

een kip vrij scharrelend

Langs de andere kant heb je geen enorme tuin nodig om een ​​paar kippen te houden als je van plan bent de toom klein te houden. Kippen houden van gezelschap, dus zet ze nooit alleen . Drie kippen houden is het beste, het absolute minimum is twee. 

Zo heb je weinig ruimte nodig en heb je in het voorjaar en de zomer toch elke week een mooie hoeveelheid eitjes.

Sommige kleine kippenrassen , zoals krielen of zijdehoenders, hebben niet veel ruimte nodig. Als je een kleine achtertuin hebt, kan een kleiner ras misschien een oplossing zijn.

Vergeet niet dat je minstens één vierkante meter buitenruimte per kip nodig hebt voor zowel rassen van standaardformaat als kleinere kippen. Bekijk onze ruimtecalculator voor kippenhokken !

Problemen Wanneer Kippen Niet Genoeg Ruimte Hebben

  1. Gezondheidsproblemen
  2. Pesten
  3. Stoppen met leggen

Als kippen te lang in een kleine ruimte worden samengepakt met andere kippen, worden ze ongelukkig, ongezond en zullen ze zich kortom ellendig voelen. Laat uw toom nooit overbevolkt raken; het zal het op de lange termijn niet waard zijn.

Gezondheidsproblemen

Er zijn allerlei gezondheidsproblemen die terug te voeren zijn op overbevolking van het kippenhok. Wanneer kippen te dicht bij elkaar leven, geven ze ziektes aan elkaar door. Ten eerste trekt het verspreiden van parasieten en drukke plaatsen ook bacteriën, schimmels, mijten , luizen en nog veel meer aan.

Ten tweede betekent meer kippen op één plek meer kippenpoep, gemorst water of voedsel, en kippen die blijven rennen over het gemorste water en de gemorste poep. Het strooisel van het hok wordt vuil en vies, wat leidt tot smerige leefomstandigheden, die een uitbraak van coccidiose en vele andere ziekten kunnen veroorzaken .

Pesten

Net zoals mensen, houden ook kippen van hun eigen ruimte en kunnen ze geïrriteerd geraken als ze te kort op elkaar zitten. 

Ze worden humeurig en boos als ze niet genoeg ruimte hebben om hun vleugels en poten uit te strekken. Het is dus mogelijk (en waarschijnlijk) dat ze met elkaar vechten of pesten of gepest worden. Een groot probleemhierbij is het plukken van veren, waarbij de dominante vogel veren plukt van kippen die lager op de pikorde staan. 

Stoppen met Leggen

Gestresste hennen leggen geen eieren meer, dus het is volkomen logisch om ze alle ruimte te geven die ze nodig hebben.

Conclusie

Zorg er altijd voor dat je genoeg ruimte hebt voor je hele kudde. Maak een kippenhok nooit te druk en je zult heel lang genieten van deze vrolijke huisdieren in de achtertuin!

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.