Hokken

Hoeveel Ruimte Hebben Kippen Nodig?

Door Kippen.be Redactie

Size does matter als het om de kippenren of het kippenhok gaat. Hoeveel ruimte hebben kippen nodig in de ren of het hok? 

Net als mensen houden kippen van hun eigen persoonlijke ruimte. Als een kippenren te druk wordt, voelen ze zich gestrest en ongelukkig. Maar hoeveel ruimte hebben ze echt nodig? En kan je kippen houden in een kleine tuin? Daar proberen we achter te komen.


Verschil Tussen de Ren en het Hok?

Wanneer je net begint met het houden van kippen kan alle informatie die je online vindt wat overweldigend zijn. Dus we beginnen bij het begin. Kippen hebben altijd binnen- en buitenruimte nodig. De binnenruimte is het kippenhok en de buitenruimte is een kippenren.

Wat is een Kippenren?

De afgesloten buitenruimte voor uw kippen noemen we een kippenren. Hier hangen ze overdag rond. Hier rennen ze rond, nemen ze een stofbad, relaxen ze in de zon, dwalen ze rond, krabben ze met hun voeten in het vuil,…

een afgesloten ren

Een kippenren kan overdekt en omheind zijn of alleen omheind, afhankelijk van het type, maar over het algemeen verwijst de term ‘kippenren’ naar de buitenruimte die ze overdag gebruiken.

Wat is het Kippenhok?

Je vindt het kippenhok naast of in de kippenren. Een hok is een binnenruimte waar kippen op hun zitstok slapen en eieren leggen in de legnesten. Dit is geen ruimte waar ze overdag rondhangen (behalve om eieren te leggen of te broeden). 

Als je kip overdag het kippenhok niet verlaat, controleer dan op tekenen van ziekte of wonden.

de binnenkant van een groot kippenhok

Hoe Groot Moet de Ren zijn?

De algemene regel hier is dat je minimaal één vierkante meter buitenruimte per kip voorziet. Als je tien kippen houdt, heb je 10 vierkante meter nodig voor je buitenren. 

Wij raden echter aan om groter te gaan. De standaard legkippen en raskippen zijn vrij actieve dieren, die graag scharrelen. Voorzie best het dubbele van de mininum aanbevolen ruimte en plant struiken of planten in plaats van alleen gras en voorzie een stofbad, voor een betere beleving.

Daarnaast hebben grotere rassen uiteraard meer plek nodig dan krieltjes, voorzie zeker extra ruimte wanneer je van plan bent om grote rassen, zoals Orpingtons of Brahma’s, te houden.

Een grote buitenren met kippenhok
Credits: @tinyfarm_homestead (IG) via ChickenFans

Daarnaast zijn sommige rassen actiever dan anderen. Een Marans heeft meer plek nodig dan een Cochin.

Niet iedereen heeft veel vrije ruimte in de achtertuin om een ​​grote ren te installeren. Wees dus altijd realistisch bij het kippen houden en hou er niet te veel op een kleine oppervlakte.

Activiteiten in de Kippenren

Stofbad

Kippen houden van stofbaden. Ze baden niet in water zoals mensen of andere dieren; kippen reinigen zichzelf door vuil te worden. Maak het stofbad groot genoeg of voorzie meerdere stofbaden zodat alle kippen er tegelijk van kunnen genieten. 

een kip genietend van een stofbad

Losse Bladeren

Zorg voor een plek waar de kippen met hun poten kunnen krabben in wat droge bladeren, gras of droog zand. Ze zijn constant op zoek naar insecten of wormen door met hun poten de aarde om te woelen. 

Daag ze uit door een stapel bladeren te voorzien en meng er wat meelwormen onder, zodat ze op zoek kunnen gaan naar een lekker tussendoortje.

Struiken en Planten

Het is een goed idee om niet alleen gras of kale grond in de ren te hebben. Plaats ook wat struiken en planten.

Dit is leuker voor de kippen, omdat ze meer dingen hebben om te doen, zoals scharrelen en ontdekken. Struiken trekken ook vaak insecten aan, wat dan weer interessant is voor je kippen.

Bovendien geven de struiken in de zomer schaduw, wat erg fijn is bij warm weer.

Hoe Groot Moet Een Kippenhok Zijn?

Het kippenhok moet minstens een halve vierkante meter per kip zijn en moet één legnest per 3 tot 4 hennen bieden. Als je tien kippen wilt houden, moet je kippenhok 5 vierkante meter zijn en heb je minimaal drie legnesten nodig. 

Kippen hebben minder binnenruimte nodig omdat ze alleen in het hok zitten om te slapen en eieren te leggen. Overdag zitten ze buiten. Het is dus belangrijker om meer buitenruimte te hebben dan een groot hok.

Maar als je in een gebied woont met strengere winters of waar ijzige wind kan staan, zorg dan voor een grotere binnenruimte, zoals een schuur, aangezien de kippen niet altijd naar buiten zullen kunnen.

Essentiële Kenmerken in het Kippenhok:

  • Zitstokken
  • Legnesten
  • Eten en drinken
  • Bescherming tegen roofdieren

Zitstok

Kippen slapen op een stok om zichzelf te beschermen tegen roofdieren. Ook in het wild slapen kippen steeds zo hoog mogelijk, op de takken van een boom bijvoorbeeld.

Plaats de zitstok minimaal 45 cm tot 90 cm van de grond en maak ze steeds in hout in plaats van metaal. Zorg voor ongeveer 20-25 cm zitstok per kip. Meer is prima, maar kippen kruipen tijdens koude nachten lekker dicht bij elkaar.

twee hennen op de zitstok voor het slapen gaan

Legnest

Creëer een rustige en donkere plek voor je hennen waar ze eieren kunnen leggen (of uit te broeden indien gewenst). Voorzie één legnest per 3 tot 4 hennen, maar nooit minder dan twee, en bekleed ze met droog materiaal zoals houtkrullen, stro of inlegmatjes . 

Kippen gebruiken hun legnest uitsluitend om eieren te leggen, zorg er zeker voor dat er geen kippen in de legnesten slapen.

Eten en Drinken

In principe is het niet nodig om water en voer te voorzien in het kippenhok. Zoals gezegd, hier zitten ze alleen om te slapen.

Maar heb je een groot kippenhok, of schuur, dan kan je wel overwegen het voer en water binnen te zetten, weg van regen en wind. Zet het voer en water wel zo ver mogelijk weg van hun slaapplaats, om te vermijden dat de kippen erin zullen poepen.

Als de voederbak niet te groot is, zoals deze van Run-Chicken, kan je deze wel in het hok zetten.

Bescherming tegen Roofdieren

Kippen zijn enorm kwetsbaar ’s nachts, dus een goed afgesloten kippenhok is een must. Voorzie een deurtje dat je ofwel handmatig elke dag opent en sluit, of kies voor een automatisch exemplaar dat al het werk voor je doet.

Sluit raampjes af en bedek ventilatiegaten met gaas, zodat er zeker geen kleiner roofdier, zoals marters, op bezoek kunnen komen.

Kan ik Kippen Houden in een Kleine Tuin?

Hoe meer ruimte ze hebben, hoe gelukkiger kippen zijn. Dus als je maar een klein terras of patio hebt, kan je beter geen kippen houden. Misschien is een buurttuin dan een goed idee. Wees altijd realistisch als je kippen, of eender welke diersoort, wil houden.

een kip vrij scharrelend

Langs de andere kant heb je geen enorme tuin nodig als je van plan bent de toom klein te houden. Kippen houden van gezelschap, dus zet ze nooit alleen . Drie kippen houden is het beste, het absolute minimum is twee. 

Zo heb je weinig ruimte nodig en heb je in het voorjaar en de zomer toch elke week een mooie hoeveelheid eitjes.

Sommige kleine kippenrassen , zoals krielen of zijdehoenders, hebben niet veel ruimte nodig. Als je een kleinere tuin hebt, kan een krielkip misschien een oplossing zijn.

Vergeet niet dat je minstens één vierkante meter buitenruimte per kip nodig hebt voor zowel rassen van standaardformaat als kleinere kippen. Maar voor standaard legkippen en raskippen raden we minstens het dubbele aan.

Problemen Wanneer Kippen Niet Genoeg Ruimte Hebben

  1. Gezondheidsproblemen
  2. Pesten
  3. Stoppen met leggen

Als kippen te lang in een kleine ruimte worden samengepakt met andere kippen, worden ze ongelukkig, ongezond en zullen ze zich kortom ellendig voelen. Laat uw toom nooit overbevolkt raken; het zal het op de lange termijn niet waard zijn.

Gezondheidsproblemen

Er zijn allerlei gezondheidsproblemen die terug te voeren zijn op overbevolking van het kippenhok. Wanneer kippen te dicht bij elkaar leven, geven ze ziektes aan elkaar door. 

Ten eerste trekt het verspreiden van parasieten en drukke plaatsen ook bacteriën, schimmels, mijten, luizen en nog veel meer aan.

Ten tweede betekent meer kippen op één plek meer kippenpoep, gemorst water of voedsel, en kippen die blijven rennen over het gemorste water en de gemorste poep. 

Het strooisel van het hok wordt vuil en vies, wat leidt tot smerige leefomstandigheden, die een uitbraak van coccidiose en vele andere ziekten kunnen veroorzaken .

Pesten

Net zoals mensen, houden ook kippen van hun eigen ruimte en kunnen ze geïrriteerd geraken als ze te kort op elkaar zitten. 

Ze worden humeurig en boos als ze niet genoeg ruimte hebben om hun vleugels en poten uit te strekken. Het is dus mogelijk (en waarschijnlijk) dat ze met elkaar zullen vechten of er kippen gepest worden. 

Een groot probleemhierbij is het plukken van veren, waarbij de dominante vogel veren plukt van kippen die lager in de pikorde staan. 

Stoppen met Leggen

Gestresste hennen leggen geen eieren meer, dus het is volkomen logisch om ze alle ruimte te geven die ze nodig hebben.

Conclusie

Zorg er altijd voor dat je genoeg ruimte hebt voor je hele kudde. Maak een kippenhok nooit te druk en je zult heel lang genieten van deze vrolijke huisdieren in de achtertuin!

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

de run chicken villa
Run-Chicken VILLA: Luxe In Het Kippenhok
5 maart, 2024
Beste Plastic Kippenhokken (2024)
15 januari, 2024
chickencuard all in one kippendeur
ChickenGuard All-in-One: Review (2024)
22 oktober, 2023
een kerbl automatische deuropener bevestigd aan een hok
Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
29 mei, 2023
drie kippen bij de chickcozy automatische kippenhokdeur
Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
11 april, 2023

Meer Artikels

verschillende kippen in een grote buitenren
Hoeveel Ruimte Hebben Kippen Nodig?
31 december, 2022

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
31 december, 2022
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
31 december, 2022
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
31 december, 2022
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
31 december, 2022
Kleurwedstrijd Pasen
31 december, 2022