Rassen

Faverolles Kip: Alles Wat Je Moet Weten

Door Kippen.be Redactie

Overweeg je een Faverolles kip te houden? Dat is geweldig! Faverolles kippen zijn niet erg ingeburgerd in België en Nederland, maar hier mag wat ons betreft snel verandering in komen. Er zijn wel enkele dingen om rekening mee te houden als je dit pluizige ras overweegt.

  • Faverolles hennen leggen tot 200 eieren per jaar
  • Groot ras, een kruising van verschillende rassen
  • Geschikt voor beginners en zeer lieve kippen
  • Enige kip ter wereld met een zalmkleurige variant
  • Ontstaan in het Franse dorp Faverolles
Eieren200 eieren per jaar
Kleur eierenLichtbruin tot roze
Grootte eierenMedium / Large
Gewicht4 – 5 kg
HardheidKunnen zowel tegen koude als warmte
TemperamentKalm en lief
Geschikt voor beginners?Ja
KleurslagVerschillende kleuren mogelijk, zalm is de populairste

Uiterlijk

Faverolles-kippen hebben een zeer kenmerkende en chique uitstraling, met hun grote lichaam en pluizige baard. Deze schoonheden zijn grote en zware kippen die geschikt zijn voor de productie van vlees en eieren. Het is daarom ook een dubbeldoelras.

Faverolles hebben vijf tenen aan elke voet, net als Zijdehoentjes. Ze zijn pluizig en zwaar bevederd met veren op de poten en tenen. 

Credits:  @fabulous_faverolles  (IG)

Faverolles zijn er in verschillende kleuren, zoals zwart, wit, koekoek en veel meer. Maar de meest populaire kleur is zalm. Zalmkleurige Faverolles zijn immens populair, en de vrouwtjes hebben een mooie bruine tot crème kleur en de mannetjes zijn donkerder met een (licht) bruine en zwarte kleur.

De Faverolles kip is de enige kip ter wereld die ‘zalm’ als kleurslag heeft.

Het ras is vrij groot en zwaar, omdat ze voor twee doeleinden werden gefokt: voor vlees en eieren. Volgens de British Standard wegen hanen ongeveer 5 kg en hennen ongeveer 4 kg.

Er bestaat ook een krielvariant van de Faverolles.

Faverolles Ras

Dit pluizige ras vindt zijn oorsprong in Faverolles, een dorp in Noord-Centraal Frankrijk en ontstond in de jaren 1860. Daarom wordt de naam ‘Faverolles’ altijd geschreven met een ‘s’, ook in het enkelvoud, maar het is een stille ‘s’, dus je hoeft hem niet uit te spreken.

Door meerdere kippenrassen te kruisen; Houdan, BrahmaMechelse Koekoek, Frans Rennes en Dorking, kwam de Faverolles tot stand. Het ras werd in de eerste jaren van de vorige eeuw in de VS geïntroduceerd en won al snel aan populariteit. In 1914 werd de zalmkleurige faverolles erkend door de American Poultry Association, gevolgd door wit in 1981.

Faverolles werden oorspronkelijk gefokt als dubbeldoelras, maar tegenwoordig zijn er veel betere opties voor vlees- en eieren. Momenteel wordt het ras vooral gehouden vanwege zijn showkwaliteiten en om deel te nemen aan kippenshows.

Credits:  @fabulous_faverolles  (IG)

Eieren

Faverolles zijn degelijke legkippen, die wekelijks drie tot vier grote eieren leggen. Dat zijn wel 200 eieren per jaar! Ze beginnen met leggen rond de leeftijd van 20-22 weken en blijven leggen tijdens de winter omdat ze zeer winterhard zijn.

Faverolles hennen zijn geen extreem broedse kippen, maar het kan wel voorvallen. Het zijn goede moeders en hou er rekening mee dat de eierproductie tijdens broedsheid tijdelijk stopt.

Roze Eieren

Je zal misschien al eens gelezen hebben dat Faverolles roze tot paarskleurige eieren legt, maar hier moeten we een kanttekening bij maken. Een Faverolles kip legt bruine eieren. Echter, ze zien er in sommige gevallen roze uit omdat een Faverolles genetisch is voorbestemd om een rooskleurige beschermlaag rond de eieren te leggen.

Door de roodkleurige pigmenten in de ‘bloom’, de afwasbare beschermlaag rond eieren, kunnen de eitjes er wat apart uitzien. Wanneer een roodachtige bloom een lichtbruin ei bedekt, ontstaat er een roze glans. 

De basiskleur van de lichtbruine eierschaal vermengt zich met de roodachtige bloom en kleurt het ei pastelroze.

Dit gebeurt echter niet bij elk ei, wees dus niet teleurgesteld als je Faverolles hen gewone lichtbruine eitjes legt.

Persoonlijkheid

Faverolles zijn geweldige kippen om te houden als je kleine kinderen hebt. Ze zijn lief, vriendelijk en aardig en een echte ‘schootkip’. Het ras is niet agressief of assertief; zelfs de hanen staan ​​bekend als stil en kalm.

Credits:  @fabulous_faverolles  (IG)

Deze zachtaardige aard maakt ze echter ook een gemakkelijk doelwit voor pesterijen, aangezien ze zelden bovenaan de pikorde staan. Faverolles kan je het beste niet houden bij assertieve rassen zoals de Rhode Island Red of Wyandotte

Zoek naar rustigere en lieve kippen, zoals Orpingtons en Zijdehoenders, of hou een toom met alleen Faverolles.

Faverolles zijn geweldige scharrelkippen en lopen het liefst vrij rond in een grote tuin of ren, maar je kan ze ook perfect in gevangenschap houden. Zorg er alleen voor dat ze voldoende ruimte hebben in de ren en het hok. 

Ze kunnen in elk klimaat worden gehouden omdat ze zowel koud en hittebestendig zijn. Maar vergeet niet dat elke kip extra aandacht nodig heeft bij extreme weersomstandigheden of hittegolven.

Samenvatting

Faverolles zijn zwaar bevederde kippen die bekend staan ​​om hun verbluffende uiterlijk. Het zijn vrij grote kippen en daarom een ​​dubbeldoelras, maar ze worden vooral gehouden voor hun showkwaliteiten en als knuffelkip. Faverolles zijn ongelooflijk aardige en vriendelijke kippen, waardoor ze een favoriete huisdierkip zijn, zeker bij gezinnen met kleine kinderen.

Het is het beste om ze niet samen te houden met assertieve rassen, omdat Faverolles gemakkelijk gepest kunnen worden. Ze leggen tot 200 eieren per jaar, sommige met een roze kleur als gevolg van roodachtige pigmenten in de bloom, maar de meeste eieren zijn bruin.

Als je meer wilt weten over kippenrassen die gekleurde eieren leggen, bekijk dan ons artikel ‘Populaire kippenrassen die gekleurde eieren leggen‘. 

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een faverolles kip
Faverolles Kip: Alles Wat Je Moet Weten
6 juli, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
6 juli, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
6 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
6 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
6 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
6 juli, 2023