Rassen

Marans Kip: Chocolade-Kleurige Eieren En Meer

Door Kippen.be Redactie

De Marans is een Frans kippenras dat prachtige bruine tot zeer donkerbruine eieren legt. Marans kippen zijn wereldwijd erg populair geworden vanwege hun vriendelijke karakter en prachtig gekleurde eieren. Maar er is meer!

Laten we eens kijken wat we moeten weten over de Marans kip.

  • Marans kippen leggen tot 200 eieren per jaar
  • Kruising van een lokaal Frans ras met Croad Langshans
  • Beginner-vriendelijk en gemakkelijk te houden
  • Leggen prachtige donkerbruine eieren
  • Vriendelijk en intelligent
Eieren200 per jaar
Kleur EierenDonkerbruin
Grootte EierenGroot
Gewicht2.5 – 3.5 kilo
HardheidWinter en zomerhard
TemperamentVriendelijk maar vliegen snel op
Beginner-vriendelijkJa
KleurslagenVerschillende mogelijkheden

Kenmerken

Marans kippen zijn vrij grote kippen. Het is een dubbeldoelras dat zowel voor eieren als vlees wordt gehouden en zwaarder is dan pure legkippen zoals de bruine legkip of Bleu de Landes

Een hen weegt ongeveer 2,5 kg en hanen bijna 4 kg. Ze komen ook voor in een krielvariëteit, waarbij de hen ongeveer 450 g weegt en de haan 550 g.

een close up van een marans kip

De Franse Marans zijn een ras met licht bevederde poten, terwijl Engelse Marans geen veren op de poten hebben. 

De Marans die je vooral bij ons zal terugvinden is die met de licht bevederde poten, de Franse dus.

Tien kleurslagen worden vermeld in de Franse rasstandaard. De meest populaire soorten zijn de koperzwarte en koekoek Marans.

Marans hebben opvallende oranje ogen en een grotere enkele kam. Hun lellen zijn middelgroot en de oorlellen zijn felrood. De relatief grotere kam maakt deze vatbaar voor bevriezing.

Persoonlijkheid

Marans zijn zeer vriendelijke en rustige kippen, maar dat betekent niet dat je ze gemakkelijk kan oppakken en op je schoot houden. 

Ze zijn niet agressief, waardoor het gezinsvriendelijke kippen zijn en zijn ook geschikt als je kleine kinderen hebt. 

een marans hen

Ze houden van mensen en kunnen ook vreedzaam overweg met alle leden van de toom. Omdat Marans behoorlijk winterharde dieren zijn, zijn ze beginnersvriendelijk en onderhoudsarm.

Zoals alle hanen kunnen mannelijke Marans behoorlijk pittig zijn, maar ze zijn niet agressiever of territorialer dan andere rassen.

Marans zijn intelligente dieren, en vaak ook de slimste kippen van de toom. Je kan ze belonen om gedrag aan of af te leren of om ze trucjes aan te leren.

Marans kippen zijn rustige kippen, maar ze zijn actiever dan andere grotere rassen zoals Orpingtons of Brahma’s.

Ze staan erom gekend om snel op te vliegen. Dit betekent dat je een hek moet plaatsen dat hoog genoeg is zodat ze er niet overheen kunnen springen of fladderen. Zorg voor een hekwerk van minimaal 1,5 meter; je kunt uitbreiden tot 2 meter als je Marans blijft ontsnappen. 

Maar met deze ‘frequent flyer’ is het makkelijker om de kippenren te overdekken in plaats van een hoger hek te plaatsen.

Je kan er ook voor kiezen om een Marans vrij te laten rondlopen, ze zullen het geweldig vinden. Marans zijn nieuwsgierige kippen die graag ronddwalen in je achtertuin en die van je buren als ze de kans krijgen.

Een Marans is niet het beste ras om te houden als je maar een kleine ren ter beschikking hebt.

Eieren

Naast hun vriendelijke karakter is de Marans vooral populair omwille van de mooie donkerbruin gekleurde eieren. Het lijken wel chocolade eieren!

De meeste eieren van een Marans zijn donkerbruin, maar het is eerder uitzonderlijk dat een Marans zeer donkerbruine eieren legt zoals je die ziet op sociale media.

Wees dus niet teleurgesteld als je Marans ‘gewone’ donkere eieren legt in plaats van zeer donkerbruin.

Marans zijn goede legkippen en leggen jaarlijks tot 200 eieren. De eieren zijn relatief groot van formaat en hebben een chocoladebruine kleur. Marans zijn een winterhard ras, maar ze hebben de neiging om in de wintermaanden te hun eierproductie te minderen.

Marans hennen worden gemakkelijk broeds, hoewel dit van vogel tot vogel afhangt. Dit kan handig zijn als je eieren wilt uitbroeden.

Geschiedenis

De Marans is afkomstig uit de stad Marans, Frankrijk. Daarom gebruik je altijd de naam Marans in het meervoud en schrijf je deze met een hoofdletter ‘M’ vanwege de plaatsnaam. Zeg dus nooit ‘één Maran, twee Marans’, maar ‘één Marans, twee Marans’.

Door een lokale Franse legkip te kruisen met Croad Langshans, verbeterden ze het ras voor de productie van vlees en eieren. Maar als je specifiek op zoek bent naar een vleeskip, zijn er betere opties dan een Marans zoals een Brahma, Mechelse Koekoek of Orpington .

Samenvatting

Marans zijn een Frans kippenras, beginnersvriendelijk, winterhard en gemakkelijk te houden kippen. Ze staan ​​bekend om hun prachtige chocoladebruine eieren, maar niet alle Marans leggen de echte donkerbruine eieren die je op sociale media ziet. De meeste Marans-eieren zijn donkerder bruin, maar niet zeer, zeer donker.

Het zijn goede legkippen en leggen jaarlijks ongeveer 200 eieren. Het zijn vriendelijke kippen en kunnen snel overweg met andere leden van de toom, maar kunnen wat wispelturig en actief zijn. Dit maakt ze uitstekende scharrelkippen, maar minder aantrekkelijk als je niet genoeg ruimte hebt.

Wil je meer weten over gekleurde eieren of over de verschillende rassen? Raadpleeg onze ‘Rassen‘ pagina en het artikel over ‘Welke Kippenrassen Leggen Gekleurde Eieren?’.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een marans hen in een winterlandschap
Marans Kip: Chocolade-Kleurige Eieren En Meer
9 maart, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
9 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
9 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
9 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
9 maart, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
9 maart, 2023