Rassen

Witte Leghorn: Alles Over Deze Fantastische Legkip

Door Kippen.be Redactie

Ben je op zoek naar een winterhard, onderhoudsarm ras dat bijna dagelijks een eitje legt, dan is de Leghorn een geweldige keuze! Deze kip legt tot 6 eieren per week en blijft ook leggen tijdens de winter. Ze hebben ook weinig zorg nodig en zijn dus erg beginnersvriendelijk.

Laten we kijken wat er te zeggen valt over deze fantastische legkip.

  • Een Witte Leghorn legt tot 300 witte eieren per jaar
  • Begint op jonge leeftijd te leggen en blijft tot late leeftijd leggen
  • Geschikt voor beginners en zeer vriendelijk
  • Bestand tegen alle klimaten, zowel koude als hitte

Uiterlijk

Witte Leghorns behoren tot de populairste kippenrassen ter wereld. Ze zijn beginnersvriendelijk, winterhard en echte eiermachines. Witte eieren uit de supermarkt, zullen bijna altijd van witte Leghorns komen of van hybride kippen afkomstig van de Leghorn.

een witte leghorn kip aan het scharrelen
Credits via ChickenFans: @friendlyflockfarms (IG)

Omdat ze zulke goede leggers zijn, zijn ze het perfecte ras voor kippenhouders die niet op zoek zijn naar een zeldzame kip, maar gewoon elke ochtend van een gebakken eitje willen genieten.

Witte Leghorns zijn middelgrote kippen met een prachtig sneeuwwit verenkleed, een felrode kam, rode lellen en witte oorlellen. Ze hebben een enkele kam. Hun poten zijn schoon en geel; hun huidskleur is ook geel.

Er worden verschillende kleuren van de Leghorn herkend, maar wit is verreweg de meest populaire, met bruin als tweede. Leghorns hebben een rechtopstaande stand en een smalle borst; ze zijn daarom minder geschikt als vleeskip. Hanen wegen ongeveer 2,7 kg en vrouwtjes 2 kg.

De Witte Leghorn heeft ook een krielvariant. Ze worden vaak over het hoofd gezien als tuinkip, maar ze zijn net zo productief als hun grote zussen. Krielleghorn hanen wegen ongeveer 750 gr en hennen 600 gr.

een witte leghorn kip
Credits via ChickenFans: @friendlyflockfarms (IG)

Witte Leghorn versus Bruine Leghorn

De Bruine Leghorn is net als de Witte Leghorn een kleurvariant van de Leghorn. Zowel witte als bruine Leghorns zijn uitmuntende eierleggers. Beide leggen wel tot 6 witte eieren per week.

In de meeste landen, behalve België, worden vooral witte eieren verkocht. Deze komen meestal van de witte Leghorn. Bruine eieren die je in de winkelrekken kan vinden zijn hoogstwaarschijnlijk van de bruine legkip, of ISA brown. De populairste bruine legkip.

Het Leghorn-Ras

De Leghorn is een mediterrane kip die oorspronkelijk uit Italië komt. Leghorn is het Engelse woord voor Livorno, een stad aan de westkust van Toscane, Italië. Het ras werd in de eerste helft van de 19e eeuw geëxporteerd naar Noord-Amerika. Nadat ze in 1853 in Connecticut waren aangekomen, werden Leghorns overal in New England gefokt. In 1865 werden ze voor het eerst Leghorns genoemd in Worcester, Massachusetts.

een close up van een witte leghorn kip
Credits via ChickenFans: @friendlyflockfarms (IG)

Amerikanen experimenteerden met verschillende kippenrassen om hun eigen gedomesticeerde rassen te verbeteren. Ze werden al snel verliefd op de Witte Leghorn vanwege zijn vermogen om het hele jaar door een groot aantal witte eieren te leggen.

Om de zuiverheid van de Leghorn te waarborgen, stelden fokkers in 1871 enkele normen vast. In 1874 voegde de American Poultry Association ze toe aan de Standard of Perfection. Selectief fokken gedurende meer dan 140 jaar heeft geresulteerd in prachtige kippen van hoge kwaliteit.

Ei Productie

Zoals eerder vermeld zijn Leghorns één van de beste eierleggers ter wereld. Ze leggen jaarlijks ongeveer 290 – 310 witte eieren, tot zes eieren per week! De eieren zijn middelgroot en wegen ongeveer 55 gram.

Vanwege hun winterhardheid blijven ze in de winter leggen en voorzien ze u het hele jaar door van eieren. Leghorns zijn eerder geslachtsrijp dan de meeste andere rassen en beginnen met leggen zodra ze 18 weken oud zijn. Ze zullen ook langer blijven leggen dan andere rassen en tot op oudere leeftijd. De meeste Leghorns leggen goed tot ze vijf of zes jaar oud zijn. Daarna neemt de eiproductie aanzienlijk af.

Leghorns staan er niet om gekend om snel broeds te worden, maar dit betekent niet dat het af en toe kan gebeuren. Ze zijn het juiste ras als je niet van plan bent eieren uit te broeden en wil dat je kippen het ganse jaar door leggen.

Persoonlijkheid

Leghorns zijn vriendelijke kippen met dynamische persoonlijkheden. Ze kunnen prima in gevangenschap worden gehouden; ze houden er echter van om te scharrelen. Leghorns kunnen opvliegen, dus zorg ervoor dat het hek hoog genoeg is (minstens 1,80 meter), zodat ze er niet over kunnen flapperen of eroverheen kunnen springen.

een witte leghorn kip
Credits via ChickenFans: @friendlyflockfarms (IG)

Dit ras is een grote aanwinst voor je toom omdat ze zo weinig onderhoud vragen. Leghorns hebben een uitstekende verhouding tussen voer en eieren. Ze eten niet zo veel terwijl ze je tot zes eieren per week geven. Het is ook niet waarschijnlijk dat ze ziektes oplopen of snel ziek worden; het is over het algemeen een gezond ras met een hoge weerstand.

Hoewel Leghorns vriendelijke kippen zijn, zijn het geen schootkippen die opgepakt en geaaid kunnen worden. Het zijn actieve legkippen, geen schootkippen. Als je op zoek bent naar een lief en knuffelig ras, dan is de Leghorn niet wat je zoekt en is bijvoorbeeld een Zijdehoen een veel betere optie.

Omdat ze zowel hitte- als winterhard zijn, kunnen Leghorns in elk klimaat gehouden worden. Maar neem altijd extra voorzorgsmaatregelen als er extreem weer op komst is, want elke kip heeft meer zorg nodig tijdens hittegolven of extreme kou.

Samenvatting

Witte Leghorns zijn een perfecte match als je op zoek bent naar een fantastische legkip in combinatie met een mooi sneeuwwit uiterlijk, winterhardheid en hoge weerstand. Het is een ideale tuinkip voor iedereen die op zoek is naar een ras om een dagelijkse voorraad eieren te geven.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘Kippenrassenpagina‘. 

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een witte leghorn kip
Witte Leghorn: Alles Over Deze Fantastische Legkip
7 april, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
7 april, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
7 april, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
7 april, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
7 april, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
7 april, 2023