Rassen

Sussex Kip: Alles Wat Je Moet Weten

Door Kippen.be Redactie

Sussex kippen zijn een erg populair ras bij gezinnen met kinderen. Het zijn enorm lieve en vriendelijke kippen en daarbovenop ook uitstekende legkippen. Ze werden oorspronkelijk gekweekt als vleeskip, maar hun lieve karakter maakt hen enorm geschikt als tuinkip.

  • Een Sussex hen legt tot 250 eieren per jaar
  • Afkomstig uit Sussex, UK
  • Geschikt voor beginners en zeer vriendelijk
  • Zeer winterhard ras, kan minder goed tegen warmte
  • Geschikt als vleeskip

Kenmerken

Sussex kippen zijn vrij grote kippen, omdat ze oorspronkelijk werde gefokt als dubbeldoelras, geschikt voor zowel eieren als vlees. Ze hebben een breed, groot lichaam, brede schouders en een rechthoekige bouw. 

Dit ras komt snel aan en wordt dikker dan de meeste andere kippen, wat hen ook een uitstekende vleeskip maakt. Het zijn ook goede leggers, maar als je ze wil houden als legkip laat je ze best niet te dik worden.

De Sussex heeft verschillende erkende kleurslagen en terwijl in België en Nederland vooral de Columbia voorkomt (wit met zwarte hals) is één van de mooiste kleurslagen de roodporselein, ook wel gekend als ‘speckled’.

Credits: @friendlyflockfarm (IG)

Door dit unieke patroon, met witte puntjes op elke veer, lijkt hun verenkleed wel op een camouflagepak. De basiskleur is donker mahoniebruin en wordt intenser na elke rui.

Andere kleurslagen zijn wit, bruin, buff zwart columbia en rood zwartcolumbia, maar de erkenning van kleuren verschilt van land tot land en buiten de erkende kleurslagen zijn er nog veel meer mogelijkheden. In de VS worden slechts drie kleurvariëteiten erkend, in de UK acht.

Dit sierlijke ras heeft een rode enkele kam en ook oren en lellen zijn rood. Hun benen zijn onbevederd en de huid is wit. Hanen wegen tot 4 kg en hennen ongeveer 3,5 kg, waardoor ze vrij grote kippen zijn. Er is ook een krielversie van de Sussex kip.

Het Sussex-Ras

De Sussex vindt zijn oorsprong in, hoe kan het ook anders, Sussex, Zuidoost-Engeland. Er wordt echter aangenomen dat de Romeinen het ras in 43 na Christus importeerden tijdens de Romeinse invasie van Groot-Brittannië.

De regio Sussex stond bekend als hét walhalla voor pluimvee met een uitstekende reputatie voor het kweken van vleeskippen. Tijdens het Victoriaanse tijdperk, in de tweede helft van de 19e eeuw, werd het houden van kippen erg populair en nam het aantal kippenhouders toe. Deze periode staat ook gekend als ‘hen fever‘. 

Credits: @friendlyflockfarm (IG)

Overal ter wereld onstonden nieuwe pluimveeboerderijtjes en de Sussex kip bleef tot ver in de eerste helft van de 20e eeuw populair. Samen met de Rhode Island Red was de Sussex de belangrijkste vleeskip in Engeland, maar was ook geliefd vanwege zijn legvaardigheden.

In 1845 werd het ras zoals we dat nu kennen voor het eerst getoond op een Londense pluimveeshow. Sussex kippen werden nadien gekruist met oosterse hoenders om hun grootte en winterhardheid te vergroten. Maar zonder succes. Het ‘nieuwe’ ras had minder mals vlees. Hierdoor stierf het echte Sussex-ras bijna uit, maar gelukkig vormde een groep liefhebbers een club om het uitsterven te behoeden.

Eieren

Sussex kippen zijn gekend om hun malse vlees, maar het zijn ook uitstekende legkippen. De hennen leggen tot 250 eieren per jaar, dat zijn ongeveer 5 eieren per week. 

Alle eieren zijn lichtbruin tot bruin en groot van formaat. Omdat Sussex-kippen winterhard zijn, blijven ze in de winter leggen, hoewel de eierproductie tijdelijk kan verminderen.

Omdat de Sussex ook een vleeskip is, komen ze snel aan. Als je van plan bent om een ​​Sussex te houden voor de eieren, dan is het beter om ze niet te zwaar te laten worden. Ze leggen beter als ze niet te dik zijn.

De Sussex hennen kunnen af ​​en toe broeds worden; ze zijn uitstekende moeders. Dit kan belangrijk zijn als je van plan bent om eieren uit te broeden, maar onthou dat broedse kippen tijdelijk niet leggen.

Persoonlijkheid

Sussex-kippen zijn onderhoudsarm en hebben geen andere speciale zorg nodig dan water, voedsel en onderdak. Het is een beginnersvriendelijk ras dat zeer geschikt is voor mensen met weinig ervaring in het houden van kippen. 

Ze zijn ook erg vriendelijk en lief, dus je kunt ze gemakkelijk houden als er kleine kinderen rondlopen. Hoewel Sussex een groter ras is, zijn het uitstekende huisdierkippen.

Credits: @parkecreekfarm (IG)

Ze zijn over het algemeen een gezond ras dat winterhard is. Ze zijn beter bestand tegen lage temperaturen dan tegen de hitte. Hou steeds een extra oogje in het zeil tijdens warme zomermaanden of hittegolven. Alles boven de temperatuur van 25°C is onaangenaam voor kippen. Zorg voor extra schaduw, vers drinkwater en stofbaden.

Ze doen het prima in een afgesloten ren, maar zorg ervoor dat ze voldoen aan de minimale ruimtevereisten. Sussex kippen scharrelen ook graag, dus je maakt ze extra blij door ze genoeg ruimte te geven om te scharrelen.

Je kunt de Sussex houden met eender welk kippenras, maar hou er rekening mee dat ze waarschijnlijk lager in de pikorde staan. Dit zal je misschien verbazen, aangezien Sussex kippen behoorlijk groot zijn, maar ze zijn niet dominant of assertief. 

Ze doen het prima met andere grote maar vriendelijke rassen, zoals een Orpington of Australorp. Je kan ze ook houden met legkippen zoals de bruine legkip of Bleu de Landes. Zelfs assertieve rassen zullen waarschijnlijk lukken, zoals Rhode Island Reds of Wyandottes, maar houd ze de eerste weken goed in de gaten.

Samenvatting

Sussex kippen zijn een oud Engels ras afkomstig uit Sussex. Ze zijn een geweldige kip om te houden vanwege de geweldige eierproductie (tot 250 eieren per jaar!) en mals vlees. Het ras is zeer beginnersvriendelijk, onderhoudsarm en vriendelijk en nieuwsgierig naar mensen. 

Ze zullen lager in de pikorde staan, dus het is het beste om ze in de gaten te houden bij het mengen van de Sussex met andere rassen.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘ Kippenrassenpagina ‘.

Credits featured image: @friendlyflockfarm (IG)

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

twee sussex hennen
Sussex Kip: Alles Wat Je Moet Weten
12 juni, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
12 juni, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
12 juni, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
12 juni, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
12 juni, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
12 juni, 2023