Gezondheid

Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen

Door Kippen.be Redactie

De meesten onder ons houden kippen voor de mooie hoeveelheid dagelijkse eitjes die ze brengen. Een kip die al dan niet tijdelijk stopt met leggen kan daarom frustrerend zijn, zeker als het een terugkerend of langdurig probleem wordt. Maar wees gerust: dit kan het gevolg zijn van verschillende, vaak onschuldige, factoren, waarvan de ene vaker al voorkomt dan de andere.

We overlopen samen alle mogelijke redenen waarom een kip stopt met leggen.

Redenen Waarom een Kip Stopt met Leggen

Verschillende oorzaken kunnen een kip er tijdelijk van weerhouden eieren te leggen, waaronder stress, veranderingen in de daglicht, rui, ziekte, parasieten, foute voeding en leeftijd. 

Stress en omgevingsfactoren kunnen het hormonale evenwicht verstoren, terwijl rui en leeftijd de eierproductie verminderen. Een goede verzorging kan helpen deze problemen aan te pakken en de legcyclus te herstellen.

Hier is een lijst met veelvoorkomende redenen waarom uw kippen (tijdelijk) stoppen met het leggen van eieren:

Een belangrijk iets om te begrijpen is dat kippen niet altijd dagelijks eieren leggen. De eierproductie is een complex proces dat doorgaans 23 tot 36 uur in beslag neemt, maar ook langer kan duren.

Elke plotselinge stress of verandering tijdens die periode kan ertoe leiden dat de kippen het legproces tijdelijk stopzetten. Het zal een erna tijdje duren voordat ze gekalmeerd zijn en ze de legcyclus opnieuw oppakken.

een gespikkeld ei

Je moet begrijpen dat het leggen van eieren best veel vraagt van een kippenlichaam. Ze nemen tijdens de wintermaanden hun tijd om uit te rusten en hoewel er heel wat rassen zijn die blijven leggen tijdens de winter, zullen ook zij hoogstwaarschijnlijk gevoelig minder leggen dan tijdens de zomer.

Er zijn echter ook minder onschuldige redenen waarom een kip stop met leggen. Ziektes of parasieten kunnen er ook voor zorgen dat je kip stopt met leggen. Zie je naast minder of geen eieren ook een verandering in gedrag, lusteloosheid of vuile veren, dan is het zeker aangewezen om verder te zoeken naar een mogelijke verklaring.

Door te begrijpen waarom je kippen tijdelijk stoppen met het leggen, kan je vervolgens het beste plan uitwerken om ze weer op weg te helpen.

1. Leeftijd

Kippen beginnen doorgaans met het leggen van eieren als zodra ze vijf tot zes maanden oud zijn en de eierproductie is het hoogst gedurende de eerste twee jaar in de leg. Na die eerste topjaren zal de productie beetje bij beetje afnemen tot ze helemaal geen eieren meer leggen.

De gemiddelde levensduur van kippen ligt tussen de vijf en tien jaar, afhankelijk van het ras en de soort kip. Raskippen leven gemiddeld gezien langer dan hybride kippen (zoals de bruine legkip bv), maar hybrides leggen meer eieren op korte tijd.

De exacte leeftijd waarop een kip stopt met het leggen van eieren hangt grotendeels af van het feit of het een raskip of een hybride kip is. Hybride kippen zijn een kruising van verschillende rassen en werden gecreëerd om bepaalde genetische eigenschappen te verbeteren, zoals de ei- of vleesproductie of de weerstand tegen ziekten. De meeste hybride kippen zijn daarom geweldige legkippen maar verminderen de eiproductie aanzienlijk na slechts twee tot drie jaar, terwijl raskippen tot hoge leeftijd blijven leggen.

Naast het ras speelt ook genetica een rol. Kippen worden geboren met een vast stel kleine eierdooiers die in follikels in hun eierstokken groeien. Gemiddeld leggen kippen tijdens hun leven ongeveer 600 eieren, maar dit kan van kip tot kip verschillen. Als alle eierdooiers zijn vrijgegeven, zijn er geen eieren meer.

2. Seizoensgebonden Factoren

Het aantal uren daglicht heeft een grote invloed op het legproces. Een kip heeft in principe minstens 12 uur daglicht nodig om ervoor te zorgen dat ze regelmatig eieren kan aanmaken en leggen. Voor een optimale leg hebben hennen dagelijks tussen de 14 en 16 uur daglicht nodig.

De reden waarom kippen een constante hoeveelheid daglicht nodig hebben, is vanwege de pijnappelklier, een lichtgevoelige klier vlak bij het oog, in de hersenen. Het blootstellen van kippen aan een constante hoeveelheid daglicht zorgt ervoor dat de pijnappelklier hormonen zoals serotonine en melatonine vrijgeeft die helpen bij de eierproductie.

Dit is de reden waarom je vaak zal merken dat kippen tijdens het winterseizoen de leg onderbreken of de hoeveelheid eieren aanzienlijk verminderen. Omdat deze kippen niet voldoende daglicht krijgen, is de productie van eieren moeilijker.

Toch kan je van kippen die hun eerste winterseizoen doormaken verwachten dat ze, ondanks het gebrek aan daglicht, een degelijke hoeveelheid eieren blijven leggen. De volgende winters zal de eierproductie steeds meer vertragen.

We raden toch aan om in de winter geen kunstlicht in het hok te gebruiken om de eierproductie kunstmatig hoog te houden. Een winterstop is precies wat je kippen nodig hebben om tot rust te komen en gezond te blijven.

3. Rui

Kippen ondergaan periodiek een rui, waarbij ze oude veren afwerpen en nieuwe laten groeien. Dit gebeurt één keer per jaar, meestal tijdens late zomer of herfst.

een kip in de rui

Gedurende deze tijd moeten kippen zich ten volle concentreren op de aanmaak van nieuwe veren. Dit zorgt ervoor dat de meeste kippen aanzienlijk verminderen met eieren leggen of zelfs volledig stoppen. De rui is een natuurlijk proces dat alle kippen ondergaan, en je hoeft je hier geen zorgen over te maken.

Als je de kippen wilt helpen tijdens de rui, kan je tijdelijk de eiwitinname verhogen om hun veren vlotter terug te laten groeien. Hoe sneller je kippen hun veren terug hebben, hoe sneller ze de legcyclus zullen hervatten.

4. Stress

Stressfactoren zoals hittegolven, roofdieren, luide geluiden of veranderingen van omgeving kunnen ervoor zorgen dat kippen tijdelijk stoppen met leggen. Het lichaam van een kip kan namelijk de eierproductie tijdelijk stopzetten als er sprake is van stress of gevaar.

Roofdieren zoals wilde katten, marters, roofvogels kunnen stress veroorzaken bij uw kippen. Als er één roofdier in het kippenhok rondsnuffelt, zullen kippen zeer alert blijven de dagen erna en hun energie meer richten op overleving en ontsnappen eerder in plaats van eieren leggen.

Bovendien kunnen een verandering in hun gebruikelijke omgeving of luide geluiden in de buurt van het kippenhok stress en angst veroorzaken.

Een ander ding om op te letten zijn extreme temperatuurveranderingen. Hittegolven, maar ook extreme kou zorgen ervoor dat uw kippen meer energie verbruiken dan normaal, waardoor de kans groter wordt dat de eierproductie tijdelijk wordt stopgezet.

Kippen hebben sneller last van extreme hitte dan van koude. Door hen toegang te geven tot schaduw, voldoende koel drinkwater en voldoende luchtcirculatie in de omgeving, zullen ze minder last ondervinden van de temperatuur.

5. Voeding

Een goed uitgebalanceerd dieet met de juiste hoeveelheden eiwitten, calcium en andere nodige voedingsstoffen is essentieel voor een goede eierproductie.

Bovendien is het niet erg gezond om regelmatig tafelresten of andere lekkernijen aan je kippen te geven. Af en toe wat lekkers geven is prima, maar gematigd zijn is erg belangrijk. Geef ze nooit meer dan 10% van hun dagelijkse voeropname aan snacks.

kippen eten uit een voerbak

Als je wil dat je kippen regelmatig eieren leggen, geef ze dan een compleet voer met alle essentiële voedingsstoffen en vitamines. Of u er nu commercieël voer koopt of thuis zelf een mengeling samenstelt maakt niet uit. Maar zorg er steeds voor dat ze alle nodige voedingsstoffen binnen krijgen.

Bovendien behoren eiwitten en calcium tot de meest essentiële voedingsstoffen die kippen nodig hebben. Samen vormen ze minimaal 20 procent van kwalitatief legvoer.

Het eiwit zal helpen de energie te leveren die nodig is voor de eierproductie, terwijl calcium ervoor zorgt dat de eieren sterke, goed ontwikkelde eierschalen hebben hebben. Legvoer bevat meer calcium dan niet-legvoer.

6. Ziekte

Verschillende ziekten en infecties, zoals luchtweginfecties of voortplantingsstoornissen, kunnen ervoor zorgen dat je kip stopt met leggen. Vaak voorkomende problemen zijn legnoodsalpingitisinfectieuze bronchitis en veel meer.

Lusteloosheid, lethargie, tranende ogen, hoesten, smerige veren rond de cloaca zijn slechts enkele symptomen waar je op moet letten. Zodra je één van deze symptomen opmerkt kan je al beter begrijpen waarom je kip minder legt, want er is dan duidelijk iets mis. Bij vermoeden van ziekte is een bezoek aan de dierenarts aangewezen.

een kip met legnood in pinguïnhouding

Een van de meest voorkomende ziekten van het voortplantingsstelsel bij kippen last van hebben is Salpingitis. Dit verwijst naar een ontsteking van de eileider van de kip en wordt veroorzaakt door virale en bacteriële infecties zoals Salmonella en E. Coli.

Andere problemen bij het voortplantingsstelsel bij een kip kunnen gemakkelijk worden opgemerkt doordat je kip bijna rechtop zal staan, zoals een pinguïn. Als je dit gedrag opmerkt, heb je zo snel mogelijk een dierenarts nodig.

7. Broedsheid

Broedse kippen leggen geen eieren. Broedsheid betekent dat een hen op de legnest blijft zitten vanwege een zeer sterk verlangen om eieren uit te broeden.

Zo ziet een broedse kip eruit:

Hoewel broedsheid een goede zaak als je eieren wil uitbroeden, is het niet leuk als je dat niet wil. Een broedse kip kan erg koppig zijn en het zal je wat moeite kosten om haar broedsaf te maken.

Gelukkig zijn er heel wat trucjes om dit gedrag te doorbreken. Hou er ook rekening mee dat niet alle kippenrassen snel broeds worden; er zijn veel rassen te vinden waarvan bekend is dat ze (bijna) nooit broeds worden. Je kan hiermee rekening houden bij het kiezen van je rassen.

Als je op zoek bent naar een niet-broedse kip, kies dan een mediterraan ras of een hybride kip die gefokt is om veel eieren te leggen. Zijdehoentjes en Cochin krielkippen staan ​​bekend als de meest broedse kippen ter wereld. Beginnende kippenhouders zien dit vaak over het hoofd, omdat ze deze rassen voornamelijk houden vanwege het aparte uiterlijk en lieve karakter.

8. Omgevingsfactoren

Oncomfortabele leefomstandigheden, zoals vuile of overvolle legnesten, kunnen ervoor zorgen dat je kippen stoppen met leggen. Een te vuil hok of legnest kan aanzienlijke stress veroorzaken, waardoor hun lichaam tijdelijk zal stoppen met leggen.

Gelukkig is dit probleem eenvoudig op te lossen. Zorg ervoor dat je het hok regelmatig schoonmaakt en vergeet zeker de legnesten niet. Als de legnesten niet donker genoeg zijn om de hennen wat privacy te gunnen, kan je overwegen om deze te bedekken of af te schermen met een doek die fungeert als gordijn.

Bovendien voorkom je beter om te veel kippen te houden. Als je weet hoeveel kippen je best in de tuin kan houden, kan je overbevolking voorkomen.

9. Ras

Kippenrassen hebben verschillende niveaus van eierproductie en sommige rassen staan ​​erom bekend dat ze consistenter leggen dan andere. We maakten zelfs een lijst van de allerbeste legkippen die in België en Nederland gemakkelijk te krijgen zijn.

Er zijn tal van kippenrassen die gekend zijn om hun betrouwbare leg en grote hoeveelheid eieren. De Witte Leghorn, Rhode Island Red en Plymouth Rock zijn enkele van de meest productieve kippenrassen. Ze kunnen tussen de 250 en 300 eieren per jaar produceren.

een groep kippen

Andere rassen, zoals de Zijdehoentjes en de Ayam Cemani, zullen slechts 150 tot 200 eieren per jaar leggen. Dat is een enorm verschil met de vorige groep.

Als je van plan bent om kippen voornamelijk voor de eieren te houden, kies dan voor het juiste ras of ga voor een hybride kip.

10. Parasieten

Interne en externe parasieten, zoals wormenluizen of bloedluizen, beïnvloeden de gezondheid van je kip en zullen ervoor zorgen dat je kip stopt met leggen. Deze organismen veroorzaken constante irritatie bij kippen, waardoor ze geen eieren meer leggen.

De symptomen van een parasiet infestatie in het kippenhok kunnen uiteenlopen. Maar je kippen zullen er onverzorgd uitzien, hun eigen veren pikken, overmatig de veren poetsen of een bleke kam hebben. Je kan ze controleren op veerluis door de veren rond de cloaca te controleren op zichtbare luizen of naar de stoelgang te kijken om wormen te detecteren. Om bloedluis vast te stellen zal je eerder in de spleten en kieren van het hok op zoek moeten gaan.

Deze parasieten irriteren kippen, waardoor ze elke nacht slechter zullen slapen. In het geval van bloedluizen en veerluis worden kippen leeggezogen, waardoor ze bloedarmoede kunnen krijgen.

Samenvatting

Kippen kunnen om verschillende redenen stoppen met het leggen van eieren, waaronder stress, vermindering in uren daglicht, rui, ziekte, slechte voeding en leeftijd. 

Deze factoren kunnen hun hormonale evenwicht verstoren en de eierproductie tijdelijk stopzetten. Een goede verzorging en beheer kunnen deze problemen helpen aanpakken en de leg herstellen.

Als je meer wil te weten komen over gezondheidsproblemen bij kippen, neem dan een kijkje op onze ‘Gezondheid‘ pagina.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024
een gevangen steenmarter
Bescherm Je Kippen Tegen Vossen En Marters
13 maart, 2024

Meer Artikels

een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
15 november, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
15 november, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
15 november, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
15 november, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
15 november, 2023