Rassen

Bleu de Landes: Alles Over De Grijze Legkip

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Voor diegenen die eens iets anders willen dan een bruine legkip, is er de Bleu de Landes. Deze kip heeft alle goede capaciteiten van een legkip, met een mooie grijze (blauwe) kleur. Het is echter geen echt ras, maar een samengestelde kippensoort, een mix van verschillende rassen.

Wat je moet weten over de Bleu de Landes:

  • Een Bleu de Landes hen legt tot 280 eieren per jaar
  • Kruising tussen verschillende rassen en dus een hybride kip
  • Geschikt voor beginners en zeer vriendelijk en rustig
  • Komt alleen in de typische grijze kleur, maar kan verschillen in tint

Eigenschappen

Een Bleu de Landes is een kip van medium formaat, al is ze vaak iets groter dan de gewone bruine legkip. Ze werden gekweekt om hun goede legkwaliteit en winterhardheid. Volwassen hennen wegen rond de 2.5 kg.

Aangezien een Bleu de Landes als legkip wordt verkocht, zal je niet vaak Bleu de Landes hanen tegenkomen.

Eieren280 per jaar
Kleur eierenBruin tot lichtbruin
Grootte eierenGroot
Gewicht kip2,5 kilo
HardheidWinter en zomerhard
TemperamentKalm en vriendelijk
Geschikt voor beginnersJa
KleurDonkerblauw tot licht zilvergrijs

Deze kippensoort heeft een vrij robuuste bouw, maar ze hebben een zeer vriendelijk karakter. De pluimen zijn donkerder rond de hals en de kop, dan op het lichaam. Kleur varieert van een donkerblauw tot licht blauwgrijs en zilvergrijs.

Een Bleu de Landes heeft donkere poten, en een rode enkele kam en rode lellen. Ze zijn zeer populair omwille van hun gemak in onderhoud en zijn daarom ook het perfecte ras om als beginner mee te starten. Zeker als je een keer iets anders wil dan een gewone bruine legkip.

een bruine en een grijze legkip
Een bruine en een grijze legkip.

Het Bleu de Landes Ras

We moeten hier heel duidelijk zijn. Bleu de Landes is geen ras. Het is een hybride kip, een mix van verschillende kippenrassen, gekweekt om veel eitjes te leggen en gemakkelijk te zijn in onderhoud. Het is de grijze variant van de bruine legkip.

Raskippen zijn vaak minder goede legkippen, al zijn er veel rassen die toch nog aan meer dan 200 eieren per jaar zitten, maar met ongeveer 300 eieren per jaar zijn hybride kippen echte eiermachines!

Bekijk hier onze lijst van ‘Beste Legkippen: Welke Kip Legt de Meeste Eieren?’.

Vaak vinden hybride legkippen hun oorsprong in legbatterijen. Ze hebben een uitstekende voedselconversieratio, wat betekent dat ze weinig eten in verhouding tot de eieren die ze opbrengen.

een closeup van een bleu de landes kip

Het nadeel aan hybride rassen is dat ze sneller ‘uitgelegd’ zijn. Vele soorten stoppen al na 2 jaar met leggen of verminderen hun productie. Vaak worden ze ook niet ouder dan vier jaar, al zijn er zeker uitzonderingen op die regel.

De Bleu de Landes staat gekend als een sterke kip, die best tegen een stootje kan en niet veel zorg nodig heeft. Al zijn ze natuurlijk even vatbaar voor vaak voorkomende gezondheidsproblemen bij kippen als andere rassen, zoals veerluis, kalkpoten en bloedluis.

Wist je trouwens dat een plastic kippenhok, zoals de Omlet Cube, de kans op bloedluis aanzienlijk verkleint? Lees er alles over in onze Omlet kippenhok review.

twee bleu de landes hennen

Wat Eet een Bleu de Landes?

Gezien de Bleu de Landes een legkip is, is het nodig dat je haar voldoende kwalitatief voer geeft zodat ze gezonde en stevige eieren kan leggen. Te weinig calciumopname kan zorgen voor een verminderde eiproductie, vreemd gevormde eieren, of windeieren.

Je hebt de keuze om je kippen voer te geven met of zonder legkorrel. Legkorrel stimuleert de leg, en zal ervoor zorgen dat je legkippen voldoende voedingsstoffen binnen krijgen om stevige en gezonde eitjes te leggen.

close up van de blue de landes hen

Daarnaast is voer beschikbaar in verschillende variëteiten, je kan kiezen voor meel, pellets of gebroken graan. Alle variëteiten zijn volwaardige voeding en verschillen alleen in structuur, niet in voedingswaarde.

Heb je ook een haan in je toom? Dan kies je best voor een gevarieerde graanmengeling zonder legkorrel. Hanen hebben andere behoeftes en hoewel het eten van legkorrel niet gevaarlijk is voor ze, is het ook niet de beste voeding.

We geven hieronder enkele voorbeelden van gezond en kwalitatief kippenvoer voor legkippen en hanen.

Beste Voer voor Legkippen
pellets
Volledig Pellet Legkorrel Voer
Versele-Laga Country’s Best Gold
Beschikbaar in 5kg en 20kg
Graanmix
Graanmix met Legkorrel – Volledig Voer
Versele-Laga Country’s Best Gold
Beschikbaar in 5kg en 20kg
Graanmix
Graanmix Geschikt voor Hennen en Hanen
Garvo Alfamix
Beschikbaar in 4.5kg en 12kg

Extra Calcium

Bleu de Landes zijn echte eiermachines! Ze produceren op korte tijd heel veel eieren. Gemiddeld wordt een grijze legkip maar vier jaar oud en leggen het grootste aantal eieren in hun eerste legjaar.

een hand houdt gebroken oesterschelpen vast

Een ei leggen kost veel energie en voedingsstoffen van een kip. Het is daarom absoluut noodzakelijk om legkippen te voorzien van extra calcium, zodat de eierschalen sterk en hard blijven.

Calcium kan gegeven worden door een apart bakje met oesterschelpen of grit te voorzien. Het is niet nodig dit onder het voer te mengen, de kippen nemen wat ze nodig hebben.

Anderzijds kan je ook voedingssupplement voor sterkere eierschalen toevoegen aan het voer. Het supplement ondersteunt kippen tijdens de leg om sterke eieren te leggen. Dit is vooral aan te raden als je vaker windeieren of vreemd gevormde eieren opmerkt.

Persoonlijkheid

De Bleu de Landes is een uiterst vriendelijke kip, en daarom zeer geschikt voor families met kleine kinderen. Ze zijn niet luid, behalve misschien tijdens het leggen en zijn nooit aggressief. Ook naar andere kippen toe, zijn ze zeer toegankelijk en niet dominant.

Omdat ze net wat zwaarder zijn dan de bruine legkip zullen ze niet snel geneigd zijn om over de afsluiting van de ren te springen of te vliegen. Hun lichaamsbouw en gewicht laat dit niet toe. Een afsluiting van 1.20m volstaat zeker om je kippen binnen de ren te houden.

Hoewel ze graag ronscharrelen kan je ze perfect houden binnen een afgesloten ren. Zorg er wel voor dat ze ruimte genoeg hebben, zodat ze zich niet vervelen. Het zijn rustige en kalme dieren, en kunnen perfect gehouden worden door mensen met weinig ervaring, ze hebben weinig speciale zorg nodig.

twee bleu de landes hennen

Om ze te beschermen tegen nachtelijke roofdieren, kan een automatische kippenhokdeur een oplossing zijn. Deze sluiten ’s nachts automatisch het hok veilig af, en openen ’s morgens weer zodra je kippen wakker zijn. Er zijn verschillende aanbieders van automatische kippenhokdeurtjes op de markt, zoals Omlet, Run Chicken, Chickcozy en ChickenGuard.

Eieren

Een Bleu de Landes is een legkip, speciaal gekweekt om veel eieren op te brengen. En dat doen ze ook. Je mag verwachten dat deze grijze legkip tot 280 eieren per jaar legt. Dat zijn er minstens 5 per week! Ze doen het echter niet zo goed als hun bruinkleurige nichtje, de bruine legkip, die tot 320 eieren per jaar leggen.

De eieren zijn groot in formaat en bruin tot lichtbruin in kleur. De grijze legkip zal niet snel broeds worden, al betekent dat niet dat het nooit zal gebeuren. Ze zijn gewoon niet het meest geschikte ras als je eieren wil uitbroeden.

een bleu de landes hen

Verzorging

Een Bleu de Landes is een sterke kip, gekweekt om zo weinig mogelijk zorg nodig te hebben en is zeer geschikt voor beginnende kippenhouders. Maar kippen blijven dieren, en blijven daarom vatbaar voor verschillende aandoeningen.

Kippen, en pluimvee over het algemeen, zijn vatbaar voor parasieten, zowel intern als extern. Wil je de kans op parasieten zo klein mogelijk maken? Bekijk dan even onze artikels voor vaak voorkomende (parasitaire) infecties zoals:

  1. Bloedluis in het kippenhok
  2. Kalkpoten bij kippen
  3. Veerluis bij kippen
  4. Kippen ontwormen
  5. Snot bij kippen

Daarnaast zijn er nog andere vaak voorkomende gezondheidsproblemen waar kippen mee te maken krijgen, zoals windeieren, zwarte vlekken op de kam, oogproblemen, de ziekte van Newcastle, en nog veel meer.

Geef legkippen altijd extra calcium, zodat ze sterke en gezonde eieren kunnen blijven leggen.

Wil je alles te weten komen over ziektes, gezondheid en behandelingen van vaak voorkomende issues? Raadpleeg dan onze ‘Gezondheid‘ pagina.

Waar is de Bleu de Landes Te Koop?

De Bleu de Landes is één van de populairste kippenrassen en is dus gemakkelijk te verkrijgen. Vanaf de vroege lente tot de late herfst worden legkippen verkocht op verschillende plaatsen, zoals tuincentra, markten, dierenwinkels en veel meer.

Neem een kijkje bij enkele dier- of tuin winkels in jouw buurt en je vindt zeker wat je zoekt.

Conclusie

De Bleu de Landes is de grijze variant van de bruine legkip en ze zijn gekweekt om veel eieren te kunnen leggen. Met 280 eieren per jaar doen ze dat ook meer dan behoorlijk. Deze kip is een mooi alternatief wanneer je veel eieren wil, op zoek bent naar een vriendelijke kippensoort en eens iets anders wil dan een gewone bruine legkip.

Wil je meer te weten komen over de verschillende kippenrassen? Raadpleeg dan onze ‘Rassen‘ pagina.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

Bleu de Landes: Alles Over De Grijze Legkip
31 december, 2022

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
31 december, 2022
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
31 december, 2022
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
31 december, 2022
Kleurwedstrijd Pasen
31 december, 2022
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
31 december, 2022