Eieren

Wanneer Begint Een Kip Te Leggen?

Door Kippen.be Redactie

Heb je je ooit afgevraagd wanneer je kippen eindelijk beginnen met leggen van heerlijke eieren? Wanneer veranderen deze pluizige tuinkippen in echte eiermachines? We bekijken het even!

Wanneer Beginnen Kippen met Leggen?

Kippen beginnen meestal met leggen rond de 5-6 maanden, hoewel er individuele variaties en verschillen tussen rassen bestaan. Factoren zoals genetica, voeding, gezondheid en uren daglicht spelen een rol bij het bepalen van het begin van de leg.

Welke Rassen Leggen Sneller?

Er zijn kippenrassen die sneller volwassen zijn en op jongere leeftijd eieren beginnen leggen dan andere. Kippenrassen zoals Leghorns bereiken bijvoorbeeld geslachtsrijpheid na 4 tot 5 maanden. Dit ras staat ​​bekend om hun efficiënte eierproductie en vroege ontwikkeling.

Het is echter belangrijk op te merken dat er nog steeds individuele verschillen kunnen zijn.

Welke Rassen Beginnen Later Met Leggen?

Er zijn kippenrassen die langzamer volwassen worden in vergelijking met anderen. Rassen zoals de Brahma en Cochin staan ​​bekend om hun tragere geslachtsrijpheid. Het kan 6 tot 8 maanden of langer duren voor ze beginnen met leggen.

De meeste van deze rassen worden eerder gehouden omwille van hun grote formaat, pluizige uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheid in plaats van de efficiente eierproductie.

een brahma hen

Tekenen van Seksuele Volwassenheid bij Kippen

Wanneer kippen de seksuele volwassenheid naderen en bijna klaar zijn voor de leg vertonen ze veranderingen in fysiek en gedrag.

Hier zijn enkele indicatoren om op te letten:

Ontwikkeling kam en lel: De kam en lellen beginnen te groeien en krijgen een diepere en vollere kleur. Deze verandering is meer merkbaar bij hanen, maar wordt ook waargenomen bij hennen.

Bekkenverbreding: het bekken, dat zich iets onder de cloaca bevindt, worden breder en flexibeler. Deze verandering zorgt voor de vlotte doorgang van eieren.

Gedragsveranderingen: Kippen die seksuele volwassenheid naderen, vertonen gedragsveranderingen. Deze kunnen verhoogde vocalisatie omvatten. Hennen vertonen nestgedrag, scharrelen en nestplaatsen voorbereiden en vertonen tekenen van broedsheid.

Hurkgedrag : wanneer je een kip nadert, kan ze gaan hurken of laag bij de grond squatten. Dit gedrag is een onderdanige pose. Het geeft aan dat de kip zich voorbereidt op de paring en klaar is om binnenkort te leggen.

Het is belangrijk op te merken dat niet alle kippen deze symptomen tegelijkertijd of met dezelfde intensiteit vertonen. 

Elke kip is anders en variaties in de timing en uiting van deze tekenen zijn niet uitzonderlijk. 

Hoe Lang Blijven Kippen Leggen?

Kippen zijn in de loop der jaren selectief gefokt om verschillende patronen in leg te vertonen. Sommige kippen worden gefokt voor een maximale eierproductie in een kortere tijd, terwijl andere prioriteit geven aan duurzaamheid op de lange termijn. 

Daarom moeten we een onderscheid maken tussen raskippen en hybride kippen, aangezien hybride kippen gecreëerd werden om zo veel mogelijk eieren te leggen op een korte tijd.

Hybride Kippen

Hybride kippen overtreffen traditionele rassen in eierproductie. Deze kippensoorten zijn het resultaat van het kruisen van twee of meer kippenrassen, gecreëerd om enorm veel eieren te leggen.

Een bekend voorbeel van hybride kip is de gewone bruine legkip, of de Bleu De Landes, de grijze legkip, maar ook een Golden Comet is een hybride kip.

Hybride kippen zijn relatief vroeg geslachtsrijp, meestal rond de leeftijd van 5 tot 6 maanden.

Tijdens hun piekfase van het leggen van eieren kunnen hybriden een indrukwekkend aantal van zes eieren per week leggen. Het is niet ongebruikelijk dat hybride kippen meer dan 300 eieren per jaar leggen.

Hun voortplantingssysteem is geoptimaliseerd voor een constante en hoge eierproductie. Het is echter belangrijk op te merken dat hybride kippen het meest actief zijn in hun eerste legjaar, maar produceren al een pak minder eieren na amper twee jaar.

De meeste hybride kippen leven niet langer dan vier jaar .

Raskippen

Raskippen zijn, zoals de naam doet vermoeden, raszuivere kippen die generaties lang selectief gefokt zijn, vaak met de nadruk op fysieke kenmerken.

Bekende voorbeelden van raskippen zijn Rhode Island Red, WyandotteCream Legbar en Orpington.

cream legbar

Raskippen leggen over het algemeen minder eieren dan hybride eiermachines, maar sommige leggen nog steeds een groot aantal, zoals de Leghorn. Ze blijven ook tot op oudere leeftijd leggen, terwijl hybride kippen na ongeveer drie jaar geen eieren meer produceren.

Veel raskippen leggen een meer dan behoorlijke hoeveelheid eieren. Over het algemeen blijven deze kippen eieren leggen tot ver in hun oude dag, meestal tot ze ongeveer 6 of 7 jaar oud zijn, en ze kunnen 10 jaar of ouder worden.

Het Eerste Ei!

Na maanden wachten is het dan eindelijk zo ver! Het eerste ei van je kip. Dit is een belangrijke mijlpaal voor zowel kippenhouder als kip. Deze ervaring varieert van kip tot kip, maar sommige algemene zaken kan je in het achterhoofd houden.

een kip met haar eerste ei

Grootte en vorm: Het eerste ei dat door een jonge kip wordt gelegd, is meestal kleiner dan de eieren die ze later in haar leven zal produceren. Het is zelfs gebruikelijk dat het eerste ei een heel stuk kleiner is dan gewone eieren, in de volksmond vaak ‘hanescheet‘ genoemd. Ook de vorm kan variëren.

Schaalkwaliteit: De schaal van het eerste ei kan een zachtere textuur hebben of zelfs helemaal geen schaal hebben. Dit wordt een windei genoemd. Het voortplantingssysteem van je kip staat nog niet op punt, dit komt wel goed.

Kleur dooier: De kleur van de dooier van het eerste ei is vaak lichter of bleker dan later gelegde eieren.

Frequentie: Hennen leggen aanvankelijk niet regelmatig eieren. Het kan even duren voordat het tweede en derde ei volgen.

Gedrag: Wanneer een hen haar eerste ei gaat leggen, kan het zijn dat je enkele gedragsveranderingen opmerkt. Ze lijkt misschien rusteloos, op zoek naar aparte ruimtes in het hok om een nest te maken.

Samenvatting

Kippen beginnen meestal met het leggen van eieren rond 5-6 maanden, hoewel er individuele verschillen kunnen bestaan. Genetica, voeding, gezondheid en uren daglicht spelen een rol bij het begin van de leg.

Hybride rassen, gefokt voor een hoge eiproductie, kunnen eerder geslachtsrijp worden en sneller beginnen met leggen, ongeveer op 4-5 maanden. Bij raskippen, bekend om hun duurzaamheid en lange levensduur, kan het langer duren, ongeveer 6-8 maanden of langer.

Zodra je kip enkele tekenen van ontwikkeling vertoont, zoals het roder worden van kammen en lellen, gedragsveranderingen, en hurken kan je er zeker van zijn dat ze bijna klaar is voor de leg.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024

Meer Artikels

een kip in een legnest
Wanneer Begint Een Kip Te Leggen?
31 mei, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
31 mei, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
31 mei, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
31 mei, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
31 mei, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
31 mei, 2023