Rassen

Rhode Island Red: Een Fantastische Legkip

Door Kippen.be Redactie

Als je op zoek bent naar een beeldschone raskip die een grote hoeveelheid eieren legt, zal de Rhode Island Red zeker iets voor jou zijn. Dit prachtige Amerikaanse ras is een echte favoriet onder kippenhouders. Ze hebben weinig zorg nodig en toch belonen ze je met een grote hoeveelheid eitjes.

Deze gids neemt je mee door alles wat je moet weten over deze fantastische legkip.

  • Rhode Island Red hennen leggen ongeveer 250 eieren per jaar
  • Beginnersvriendelijk en zeer gemakkelijk te houden
  • Kruising van Oosterse rassen met bruine Leghorns
  • Zeer winterhard
  • Worden zelden broeds
Eieren250 per jaar
Kleur eierenBruin
Grootte eierenGroot
Gewicht kip+- 3,5 kilo
HardheidWinterhard
TemperamentVriendelijk, maar de hanen kunnen aggressief zijn
Geschikt voor beginnersJa
KleurRoestbruin

Uiterlijk

Rhode Island Rode kippen behoren tot de meest populaire kippenrassen in de Verenigde Staten. Ze zijn een favoriete tuinkip omwille van hun uitstekende legvaardigheden en winterharde aard.

Rhode Island Red kippen lijken groot, maar zijn eerder middelgrote kippen. Ze werden gefokt als dubbeldoelras om zowel vlees als eieren te kunnen produceren en zijn daarom zwaarder dan legkippen zoals de bruine legkip of de witte leghorn

een toom rhode island red kippen
Credits: @outlawhens (IG)

Een Rhode Island hen weegt ongeveer 3 kg en een haan 3,8 kg. Ze zijn er ook in een krielvariëteit, met een gewicht van 850 gram voor een volwassen hen en 1 kilo voor een haan.

De kleur van hun verenkleed varieert van roestbruin tot bijna zwart, met een vleugje rood. De staartveren zijn meestal zwart en soms heeft het zwart een groenachtige glans. 

Rhode Island Reds hebben heldere, wijd open ogen, mooi afgeronde lellen, gele poten en een roodbruine snavel. Het gebied rond de ogen, evenals de kam en de lellen, zijn rood.

Persoonlijkheid

Rhode Island Reds zijn onderhoudsarme, beginnersvriendelijke kippen die zelden ziek worden of extra zorg nodig hebben. Ze zijn weerbestendig en kunnen gedijen bij hete temperaturen of strenge winters. 

Dit aanpassingsvermogen maakt ze vrij gemakkelijk te houden in eender welk klimaat je ze ook huisvest. Extreem weer brengt echter extra zorg met zich mee voor. Hou dus zeker een extra oogje in het zeil bij hittegolven of extreme koude.

Aggressief?

De Rhode Island Red heeft de repuatie nogal aggressief of assertief te zijn, maar klopt dit? Over het algemeen, neen, Reds zijn geweldige huisdierkippen. Ze zijn erg vriendelijk en nieuwsgierig en houden ervan om in de buurt van mensen te zijn. 

twee rhode island red kippen
Credits: @outlawhens (IG)

Als je op zoek bent naar een gezinsvriendelijk kippenras dat niet agressief is naar kinderen of andere mensen toe, dan is de Rhode Island Red precies wat u zoekt.

Dit geldt echter niet voor Rhode Island Red mannetjes. Zij staan er wel om gekend om aggressief gedrag te vertonen en hun taak als beschermheer van de toom zeer ernstig te nemen. Uiteraard kan dit variëren van haan tot haan, maar een verwittigd kippenhouder is er twee waard.

Rhode Island Red zijn over het algemeen de meer assertieve hennen binnen de toom en staan ​​meestal bovenaan de pikorde. Meng Reds best met andere assertieve rassen zoals de Wyandotte of een Plymouth Rock.

Hou een Rhode Island Red liever niet bij onderdanige of extreem zachtaardige rassen zoals Zijdehoentjes, Cochins of Faverolles. Zij zullen waarschijnlijk gepest worden.

Luid?

In vergelijking met andere kippenrassen kan Rhode Island Reds behoorlijk luid zijn voor, tijdens en na het leggen. Dit hangt echter af van kip tot kip. Er zijn genoeg eigenaren van Rhode Island Reds die nooit problemen hebben gehad met overlast.

Maar als je in dichtbevolkte gebied of verkaveling woont en niet wilt dat de buren klagen, kan een Rhode Island Red een gok zijn.

Liefde voor Vrije Uitloop

Rhode Island Reds zijn middelgrote kippen, dus ze hebben ruimte nodig. Voor een Red is het altijd beter om meer ruimte te bieden dan minimum vereist is, of ze vrij te laten rondlopen.

een close up van een rhode island red kip
Credits: @outlawhens (IG)

Geen probleem als u geen immens grote tuin heeft om de Rhode Island Reds te laten scharrelen. Geef ze een afgesloten ren die groot genoeg is, met tal van activiteiten zoals stofbaden , planten of hopen bladeren, zodat ze met hun poten in het vuil kunnen krabben terwijl ze op zoek zijn naar insecten of etensresten.

Eieren

De Rhode Island Red is ontwikkeld als een dubbeldoelras om zowel eieren als vlees te leveren. Maar over het algemeen worden ze voornamelijk gehouden voor de eitjes. Een rode Rhode Island Red hen legt ongeveer vijf eieren per week, meer dan 250 eieren per jaar! De eieren zijn groot van formaat en altijd lichtbruin van kleur.

Vanwege het winterharde karakter van Reds zullen ze in de winter niet zo snel stoppen met leggen als andere rassen, hoewel hun eierproductie tijdelijk kan minderen. Deze kippen garanderen je dus van eitjes het ganse jaar door, behalve tijdens de rui.

een rhode island red hen

Rhode Island Red hennen worden zelden broeds. Aangezien ze niet snel broeds worden, blijft de eierproductie altijd hetzelfde omdat ze niet stoppen met leggen vanwege broedsheid.

Geschiedenis

De Rhode Island Red vindt zijn oorsprong natuurlijk in de staat Rhode Island, VS, maar ook in Massachusetts in de tweede helft van de negentiende eeuw. Het is ook de officiële vogel van de staat Rhode Island.

Door het selectief fokken van oosterse rassen zoals de Java en Maleier met bruine Leghorns, werd de Rhode Island Reds geboren. In 1898 stelde de Rhode Island Red club in Boston de eerste rassenstandaard op en keurde deze goed.

Intussen is de Rhode Island Red één van de populairste kippenrassen in de VS. In Europa winnen ze ook steeds aan populariteit.

Samenvatting

De Rhode Island Red zijn op dit moment een van de meest populaire kippenrassen ter wereld. Het is een beginnersvriendelijk ras, onderhoudsarm en kan worden gehouden voor zowel eieren als vlees. 

Ze staan ​​ook bekend als erg nieuwsgierige kippen, maar wees voorzichtig met het houden van een Rhode Island Red haan, want deze kunnen aggressief zijn.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, neem een kijkje op onze ‘Kippenrassenpagina‘.

Credits Featured Image: @outlawhens (IG)

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een rhode island red kip
Rhode Island Red: Een Fantastische Legkip
6 juni, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
6 juni, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
6 juni, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
6 juni, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
6 juni, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
6 juni, 2023