Rassen

Araucana Kippen: Alles Over De Blauwe Eierlegger

Door Kippen.be Redactie

Araucana kippen behoren tot de weinige rassen ter wereld die blauwe eieren leggen; dat maakt ze ook zo populair. Naast de kleurrijke eitjes hebben Araucanas een prachtig uiterlijk, met hun oortoefjes en staartloze lichaam.

We bekijken alles wat er te weten valt over dit Chileense kippenras.

  • Araucana hennen leggen tot 3 lichtblauwe eieren per week
  • Vindt zijn oorsprong in Chili, pure rassen hebben geen staart en oortoefjes
  • Actieve kippen die houden van scharrelen
  • Worden soms broeds
  • Kunnen goed tegen de koude, minder goed tegen de warmte
Eieren150 per jaar
Kleur EierenLichtblauw tot lichtgroen
Grootte EierenMedium
Gewicht2.5 – 3 kg
HardheidKoude
TemperamentVriendelijk maar actief
Geschikt voor BeginnersJa
KleurslagVerschillende mogelijkheden

Kenmerken

Araucanas zijn middelgrote kippen, niet de zwaarste of grootste van de toom. Maar ze maken hun onopvallende grootte goed met hun speciale uiterlijk en prachtig gekleurde eieren. 

Dit ras heeft een rechtopstaande stand, die doet denken aan vechthoenders, maar het uiterlijk is heel anders.

De Araucana heeft verschillende unieke kenmerken:

  • Oortoefjes
  • Staartloos
  • Blauwe eieren
  • Verschillende huidkleur mogelijk
  • Erwtenkam

Oortoefjes

Araucana-kippen hebben kenmerkende oortoefjes, opstaande veren rond de oren. Sommige oortoefjes zijn groter dan andere en er bestaan ook Araucana’s zondere deze kenmerkende oorpluimen. Dit komt omdat het gen dat zorgt voor deze eigenschap een dodelijk gen is.

Hierdoor komt amper 25% van de kuikens uit met de kenmerkende pluimen, de overige hebben geen oortoefjes of sterven in het ei. We bespreken de bizarre genetica van dit ras later in dit artikel.

een close up van een araucana kip

Oortoefjes zijn iets waarmee een Araucana wordt geboren of niet. Het verschijnt niet plotseling als de kip ouder wordt; het is er of het is er niet.

Staartloos

Als je wil fokken met Araucana’s om deel te nemen aan shows, moeten ze staartloos zijn. In plaats van een staart, hebben Araucana’s een bolvormige rug.

Idealiter worden Araucanas niet alleen staartloos geboren, maar hebben ze ook geen glandula uropygial, een stuitklier. Deze klier gebruiken kippen om hun veren te beschermen en schoon te houden.

een zwarte staartloze araucana

Net als bij de oortoefjes zijn ingewikkelde procedures betrokken bij het creëren van een staartloze araucana. 

Omdat er geen manier is om de uitkomst van de ‘staartgenen’ te voorspellen, komen sommige Araucanas (tot op zekere hoogte) uit zonder staart, sommige met een vreemde gevormde staart en sommige met een staart.

Blauwe Eieren

Er zijn maar weinig kippenrassen die blauwe eieren leggen en de Araucana is er één van. Er is een groot verschil tussen blauwe eierleggers en kippen die bruine eieren leggen. 

Een Araucana legt blauwgekleurde eieren die langs de binnenkant net zo blauw zijn als langs buiten. De kleur van het ei zit namelijk in de schaal.

Bij bruine eieren zit de bruine kleur enkel aan de buitenkant, de binnenkant is wit.

Dit komt omdat het pigment voor blauwe eieren veel vroeger aan het ei wordt toegevoed dan het pigment voor bruine eieren. Het heeft tijdens de ontwikkeling dus voldoende tijd om volledig door de eierschaal heen te dringen, bruine eieren hebben die tijd niet en krijgen enkel een laagje langs buiten.

De eieren van een Araucana zijn verschillend van kip tot kip en je zal de eierkleur van een Araucana pas met zekerheid kunnen zeggen, zodra ze het eerste ei heeft gelegd.

een blauw eitje van de araucana hen

De kleur kan variëren tussen (zeer) lichtblauw, lichtgroen en kaki. Het is ook niet ongebruikelijk om Araucanas te vinden die het blauwe ei-gen missen en bruine eieren leggen. Echter, dit zijn geen zuivere Araucana kippen waarmee je kan deelnemen aan shows. 

Bevatten Blauwe Eieren Minder Cholesterol?

Er wordt vaak gezegd dat blauwe eieren minder cholesterol bevatten. Dit is echter een fabeltje en werd intussen compleet achterhaald door verschillende wetenschappelijke studies. Blauwe eieren bevatten niet meer of minder cholesterol dan andere eieren.

Verschillende Huidkleur Mogelijk

Een Araucana kan verschillende combinaties van huidkleur hebben. Deze is meestal wit, maar kan ook geel zijn. De poten kunnen geel of lichtbruinig zijn, afhankelijk van de kleur van de veren van de kip. De poten moeten wel steeds onbevederd zijn.

Erwtenkam

Araucana kippen hebben een erwtenkam, een zeer lage, knobbelige kam. Het zijn middelgrote dieren; hanen wegen ongeveer 3 kg en kippen ongeveer 2,5 kg. Er is ook een krielversie van de Araucana, waarbij de haan 850 gram weegt en de hennen 800 gram.

Eieren

Araucana’s zijn niet de beste legkippen vergeleken met eiermachines zoals een Leghorn of een Bleu De Landes. Maar het zijn nog steeds goede leggers en leggen tot 3 eieren per week. Dat zijn ongeveer 150 eieren per jaar. Alle eieren zijn middelgroot en lichtblauw of lichtgroen van kleur.

Wees niet teleurgesteld als de eieren van je Araucana niet helderblauw zijn; ze zijn meestal lichtblauw of lichtgroen. De eieren kunnen er zelfs wit uitzien met een groenachtige glans.

Araucana hennen kunnen vaak broeds worden; dit maakt ze uitstekende moeders en is een voordeel als je van plan bent om eieren uit te broeden. Deze broedsheid is echter ook iets om in gedachten te houden, aangezien broedsheid de eierproductie tijdelijk stopt.

Het zijn koudebestendige en winterharde kippen, maar ze vertragen hun eierproductie aanzienlijk in de winter. Dit betekent dat je af en toe een ei van ze krijgt, maar minder dan in het voorjaar of de zomer. Ze zullen hun achterstand inhalen naarmate de temperaturen hoger worden en de dagen langer.

Net zoals de meeste kippen kunnen Araucana’s niet goed tegen de warmte. Zorg steeds voor extra zorg bij warme temperaturen of hittegolven.

Persoonlijkheid

Araucanas zijn aangename kippen met vriendelijke persoonlijkheden. Ze zijn aardig en niet agressief, maar kunnen echter aan de dominante kant zijn ten opzichte van andere rassen. 

Het is het beste om ze bij andere dominante rassen te plaatsen, zoals Wyandottes, om te voorkomen dat ze minder assertieve rassen pesten.

een araucana kip

Een ding om te onthouden is dat Araucanas actieve kippen zijn die graag in de tuin rondscharrelen en veel ruimte nodig hebben

Ze kunnen gemakkelijk opvliegen en hebben weinig moeite om over het hek te fladderen. Ze houden echter van het gezelschap van mensen en kunnen uitstekende schootkippen zijn als ze vroeg worden getraind.

Het ras is winterhard maar heeft extra zorg nodig tijdens extreme weersomstandigheden. Ze zijn niet bijzonder hittebestendig, maar alle kippen zijn beter bestand tegen koude temperaturen dan warme.

Het Araucana-Ras

Geschiedenis

Dit ras heeft een fascinerende geschiedenis. Er wordt aangenomen dat ze afkomstig zijn uit Chili, in het afgelegen gebied Araucania. 

In deze regio werden twee kippensoorten gevonden die de genen van oortoefjes, staartloosheid en blauwe eieren combineren: de Collonocas en Quetros

Het eerste ras was staartloos en legde blauwe eieren. Het tweede ras had kenmerkende oortoefjes maar legde bruine eieren en had een staart.

Tijdens de jaren 1880 kreeg een jonge Chileense fokker belangstelling voor deze twee soorten. Na ze een tijdje te hebben geobserveerd, kruiste hij de twee rassen, en na vele jaren ontwikkelde dit zich tot wat we nu kennen als de moderne Araucana. 

In 1914 kreeg de Chileense fokker bezoek van Salvador Castello Carreras, een Spaanse aviculturist, die de nieuwe soort introduceerde op het World Poultry Congress in 1918.

Het exporteren van Araucana’s vanuit Chili bleef echter erg moeilijk. De toom van de originele Chileense fokker kon niet worden geëxporteerd en de twee oorspronkelijke soorten werden gekruist met andere rassen. 

Het duurde tot de jaren 60 voordat een groep toegewijde fokkers een Araucana-kwekersgroep begon. 

Het ras werd in de jaren 70 officieel erkend.

Genetische Problemen

Het blijft behoorlijk uitdagend om Araucana-kippen te fokken vanwege de combinatie van verschillende ongebruikelijke eigenschappen, zoals blauwe eieren, oortoefjes en staartloosheid.

De grootste uitdaging voor fokkers zijn de oortoefjes en het ontbreken van een staart. Zowel de oorpluimen als de staartloosheid worden veroorzaakt door een dodelijk gen

een staartloze araucana hen

Als beide ouders dat specifieke gen dragen, sterft het kuiken in de schaal tussen dag 17 en 19 van de incubatie

Zelfs als een kuiken met toefjes met succes uitkomt, is het overlevingspercentage bij veel lager dan bij kuikens zonder deze eigenschap. 

Slechts 25 tot 50% van de staartloze kuikens met oortoefjes overleeft de incubatie en de periode na het uitkomen, waar de meeste rassen een succesvol uitkomstpercentage van 90% hebben.

Naast de oortoefjes en de staartloosheid wordt de blauwe eikleur ook veroorzaakt door een (niet-dodelijk) gen. Kippen die blauwe eieren leggen hebben Dominant O in hun genen op chromosoom 1. Deze factor heet Oocyan, daarom wordt het met de letter O geschreven.

Kippen met het blauwe ei-gen leggen eieren die blauw zijn aan de binnen- en buitenkant van de schaal.

Het gen voor erwtenkammen (P) zit ook op chromosoom 1, heel dicht bij de O-gen locatie. Omdat de genen zo dicht bij elkaar liggen, komen ze vaak samen voor. 

Dat gezegd zijnde, het erwtenkamgen en het blauwe ei-gen zijn twee verschillende genen, dus ze hoeven niet altijd samen te komen, maar in de praktijk doen ze het vaak wel.

Samenvatting

Araucana-kippen hebben een fascinerende geschiedenis en kweekproces. Deze kippen zijn niet gemakkelijk te fokken vanwege hun bijzondere combinatie van kenmerken: staartloosheid, oortoefjes en blauwe eieren. Daarom zie je Araucanas vaak één of meer van deze kenmerken missen.

Ze zijn geweldige tuinkippen en leggen ongeveer 3 middelgrote lichtblauwe eieren per week. Araucanas kunnen een goede aanwinst zijn voor jouw toom vanwege hun vriendelijke persoonlijkheid en kleurrijke eieren.

Als je meer wilt weten over kippenrassen die gekleurde eieren leggen, bekijk dan ons artikel ‘Welke Kippenrassen Leggen Gekleurde Eieren?’. Of ga naar onze lijst met verschillende kippenrassen op onze ‘Rassen‘ pagina.

Meer Lezen Over Gekleurde Eileggers?

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een araucana hen zonder staart en met oortoefjes
Araucana Kippen: Alles Over De Blauwe Eierlegger
4 april, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
4 april, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
4 april, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
4 april, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
4 april, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
4 april, 2023