Rassen

Orpington: Alles Over Deze Lieve Reus

Door Kippen.be Redactie

Orpington kippen zijn een groot, zwaar ras met een vriendelijk karakter. Ze zijn er in verschillende kleurslagen, waarvan ‘Buff’ de populairste is. Hun lieve karakter maakt ze het ideale ras voor beginners of voor kippenhouders met kinderen.

Deze grote kippen hebben wat meer ruimte nodig, dus je houdt ze best niet in een kleine tuin. Maar als je de ruimte hebt zijn Orpingtons geweldig, aangezien ze naast hun lieve karakter ook goede legkippen zijn.

Laten we beginnen met enkele kenmerken te overlopen:

 • Orpington hennen leggen tot 250 lichtbruine eieren per jaar
 • De eieren zijn groot, van L tot XL
 • Makkelijk in omgang, volgzaam en vriendelijk ras
 • Groot en zwaar dubbeldoelras
 • Worden gemakkelijk broeds

REDENEN OM TE HOUDEN

 • 250 grote lichtbruine eieren
 • Uiterst vriendelijk
 • Volgzaam en kalm

REDENEN OM TE VERMIJDEN

 • Houden niet van warme temperaturen
 • Meer ruimte nodig
 • Worden gemakkelijk broeds

Kenmerken

Orpington kippen zijn gemakkelijk te herkennen. Het is een groot kippenras en hun zware en brede lichaam is typerend, evenals hun pluizige uiterlijk. Ze zijn een dual-purpose breed, een dubbeldoelras en kunnen dus gehouden zowel voor vlees als voor eieren.

Credits via ChickenFans: @redbirdranch (IG)

Ze variëren in verschillende kleurslagen maar op dit moment is Buff nog steeds de populairste kleurslag. 

Buff Orpingtons hebben een goud-lichtbruine of goudgele kleur, maar hun diepgekleurde veren kunnen vervagen door blootstelling aan de zon. Na de rui komt hun verenkleed terug in een diepere, rijkere kleur.

Een volwassen Orpington hen weegt ongeveer 3,2 kg en een Orpington haan weegt ongeveer 4 kg. Orpingtons bestaan ​​ook in een krielversie. Deze miniatuur Orpington weegt ongeveer 1,4 kg voor een hen en 2 kg voor een haan.

Omwille van hun gewicht en lichaamsbouw kunnen Orpingtons niet vliegen of hoog springen. Als je Orpingtons houdt hoef je dus geen zeer hoge afsluiting te voorzien. Maar hun plompheid maakt hen ook traag, waardoor ze minder snel aan aanvallers kunnen ontsnappen.

een grote orpington haan vastgehouden door een vrouw
Een Orpington haan (Credits via ChickenFans: @redbirdranch (IG))

Het lichaam van de Orpington heeft één belangrijk voordeel. Het maakt ze bestand tegen zeer koude temperaturen. De kam kan echter, vooral bij hanen, vatbaar zijn voor bevriezing. Voldoende beschutting bieden tijdens de wintermaanden blijft dus noodzakelijk.

Zoals de meeste kippenrassen, kunnen Orpingtons goed om met temperatuursveranderingen, maar ze kunnen beter tegen koude temperaturen dan warme. Zorg voor voldoende verkoeling tijdens temperaturen boven 25°C, zeker tijdens extreem warme zomers.

De poten van Orpingtons hebben een roze-witte kleur en zijn onbevederd. Hun huidskleur is wit. De kam is knalrood en heeft vijf punten. Er bestaat ook een variëteit met een rozekam, maar deze komt minder vaak voor. 

Persoonlijkheid

Orpingtons staan ​​bekend als vriendelijke reuzen, gentle giants. Ze zijn enorm, maar hebben een vriendelijke en lieve persoonlijkheid. 

Dit maakt ze uitstekend gezelschap voor hobbyisten of kippenhouders met kleine kinderen. Zelfs Orpington-hanen hebben een lief maar toch beschermend karakter, hoewel er uitzonderingen bestaan.

Orpingtons reageren goed op elke vorm van menselijke aandacht. Ze zullen je gezelschap leuk vinden en kunnen vrij gemakkelijk opgepakt worden. 

Vanwege hun volgzame en passieve karakter staan ze vaak nogal laag in de pikorde, zeker als je ze samenzet met dominante rassen zoals de Rhode Island Red of de Wyandotte. Kies voor een toom die volledig bestaat uit Orpingtons, of zet ze samen bij andere rustige rassen zoals Zijdehoentjes, Faverolles of een Australorp.

Bij het zoeken naar een rustig kippenras staan Orpingtons bovenaan de rij. Dit ras is uitzonderlijk kalm en maakt niet veel lawaai. Dit maakt ze geschikt als tuinkippen in een dichter bevolkt gebied, omdat ze je buren niet lastig vallen.

Zoals eerder gezegd, Orpingtons zijn grote kippen, dus ze hebben vrij veel ruimte nodig. Ze houden van scharrelen en zijn een hele dag op zoek in de tuin naar onkruid en insecten.

Het liefst kunnen ze vrij rondlopen, maar een groter afgebakend stuk tuin is ook goed. Ze zullen door hun volgzame karakter niet niet te ver van huis afdwalen.

Eieren

Een Orpington hen is volwassen op de leeftijd van 20 weken en zal rond die tijd beginnen leggen. Het zijn uitstekende legkippen en leggen ongeveer vijf grote lichtbruine eieren per week. Dat zijn meer dan 250 eieren per jaar!

Credits: @sylvia0223 (IG)

Deze uitstekende legkippen zijn winterhard en blijven daarom meestal het hele jaar door eieren leggen, met uitzondering van de ruitijd waarin hun eierproductie kan afnemen.

Hoewel de Orpingtons goede moeders zijn vanwege hun snelle neiging tot broeden, moet je hier wel rekening mee houden als je geen plannen hebt om kuikens uit te broeden, aangezien broedse kippen tijdelijk stoppen met leggen.

Geschiedenis

Het Orpington-ras is afkomstig uit Groot-Brittannië en werd eind negentiende eeuw gefokt in Orpington, Zuidoost-Engeland. Gedurende deze tijd in de geschiedenis was er een enorme belangstelling voor binnenlandse kippen en buitenlandse en exotische vogels.

Tijdens ‘Hen Fever‘ waren mensen geobsedeerd door grote exotische kippen die uit het Verre Oosten kwamen, zoals Brahma’s. De belangstelling voor exotische soorten was echter slechts tijdelijk en werd snel vervangen door het fokken van kippen die zowel eieren als vlees konden geven. Hallo Orpington!

Door de Plymouth Rock , Minorca en Langshan te kruisen, ontstond een nieuwe kip die bekend stond als de Black Orpington. Omdat het een zeer winterhard dubbeldoelras was, werd het meteen erg populair. 

een buff orpington hen

De American Poultry Association erkende de Buff Orpington in 1902, later gevolgd door de zwarte, witte en blauwe variëteit. Sindsdien is de Buff Orpington altijd de meest populaire variëteit geweest.

Tot 2016 stond de Orpington op de prioriteitenlijst van The Livestock Conservancy. Gelukkig worden ze nu niet meer als bedreigd beschouwd.

Samenvatting

Orpington kippen zijn grote, zware kippen met een heel lief en vriendelijk karakter. Ze zijn winterhard en geschikt voor beginnende kippenhouders. Ze zijn een rustig ras en kunnen in dichter bevolkte gebieden worden gehouden, hoewel ze vanwege hun grootte meer ruimte nodig hebben dan kleinere kippen.

Orpingtons zijn een dubbeldoelras en kunnen zowel voor vlees als voor eieren worden gehouden. Het zijn uitstekende legkippen en leggen ongeveer vijf grote lichtbruine eieren per week. Orpington-hennen worden echter gemakkelijk broeds, dit is iets om in het achterhoofd te houden aangezien broedse kippen tijdelijk stoppen met leggen.

Als je meer wilt weten over kippenrassen, kijk dan op onze ‘Kippenrassenpagina‘.

Credits foto’s via Chickenfans:  @sylvia0223 (IG) en @redbirdranch (IG)

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een buff orpington kip
Orpington: Alles Over Deze Lieve Reus
1 maart, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
1 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
1 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
1 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
1 maart, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
1 maart, 2023