Rassen

Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten

Door Kippen.be Redactie

De Plymouth Rock is een van de meest populaire kippenrassen in de Verenigde Staten. Er zijn meerdere varianten, waarvan de meest voorkomende de Barred of gestreepte Plymouth Rock is .

Deze kippen zijn populair omdat ze een dubbeldoelras zijn dat gehouden kan worden voor zowel eieren en vlees, net als de Rhode Island Red. De Plymouth Rock is ook beginnersvriendelijk, winterhard en geschikt als je kleine kinderen hebt rondlopen.

 • Plymouth Rock-kippen leggen 200 eieren per jaar
 • Gemakkelijk te verzorgen en beginnersvriendelijk
 • Winterhard kippenras
 • Vriendelijk maar assertief

Kenmerken

De Plymouth Rock heeft verschillende kleurslagen, maar buiten de kleur hebben ze allemaal dezelfde kenmerken. De kam, lellen en oorlellen van de vogels zijn helderrood. Hun snavel en poten zijn geel.

Ze hebben geen veren op hun poten, wat een eigenschap is die hen onderscheidt van gelijkaardige rassen, zoals de Mechelse Koekoek. Over het algemeen zijn hun veren donzig en wat opgezet, waardoor ze groter lijken dan ze zijn.

een gestreepte plymouth rock hen

Hoewel de vroege normen hen eerder omschreven als een ras met een korte rug, hebben ze nu eerder een lange, brede rug en diepe borst. 

Ze hebben een enkele rode kam. Soms duiken er niet-standaardvariëteiten op, zoals Plymouth Rocks met roze- en erwtenkam. Ze maken echter geen deel uit van enige Amerikaanse, Europese of Australische standaard, en de meeste kippenclubs erkennen ze daarom niet als rasstandaard.

De hennen wegen rond de 3 kilogram, terwijl de hanen rond de 3,5 tot 4 kilo zitten. De Plymouth Rock is een van de kleinere rassen onder de zwaardere kippenrassen. 

Plymouth Rock Kriel

Er is ook een krielvariant van de Plymouth Rock. Deze miniatuurversie weegt ongeveer 1,5 kg voor een haan en 1,1 kg voor een hen.

Hoewel deze krielen een heel stuk kleiner zijn dan de grote hoenders, produceren ze jaarlijks nog steeds 200 tot 250 eieren. 

Persoonlijkheid

Plymouth Rocks zijn kalm, tam, gemakkelijk in omgang en volgzaam. Ze zijn vriendelijk tegenover andere kippen en tegenover mensen. 

Ze kunnen als schootkippen gehouden worden en vinden het heerlijk om geaaid te worden, maar voor kinderen kunnen ze zwaar zijn om op te pakken. Daarnaast zou je hen al van jongs af aan dit menselijk contact moeten gewend maken.

een gestreepte plymouth rock hen

De hanen zijn doorgaans rustig maar groot genoeg om voor problemen te zorgen als je te maken hebt met een agressieve haan.

Dat gezegd hebbende, de Rock-hanen zijn bijna altijd ‘goedaardige dictators’. Met een beetje werk kunnen de hanen met een minimum aan gedoe kalmer worden gemaakt. 

Het zijn over het algemeen veel minder agressieve hanen vergeleken met bijvoorbeeld Leghorns. Ze bewaren de vrede in de toom zonder pestkoppen te zijn.

Eieren

Plymouth Rock kippen leggen ongeveer 200 eieren per jaar. De eieren zijn groot van formaat en bruin van kleur. Nadat ze de leeftijd van vier tot zes maanden hebben bereikt, zullen de hennen beginnen leggen.

een gestreepte plymouth rock kip

Als de winters in je regio niet te streng zijn, zullen ze ook in de winter blijven leggen, al kan de frequentie verminderen.

Het is niet bekend dat dit ras snel broeds wordt, wat een voordeel is als je niet van plan bent om ze eieren te laten uitbroeden. 

De Plymouth Rock is een tentoonstellingskip en sommige soorten worden sterk beïnvloed door selectief kweken op type en kleur. Deze showlijnen produceren soms veel minder eieren omdat hun voortplantingsvermogen werd aangetast.

Vleesproductie

Plymouth Rocks zijn een dubbeldoelras en kunnen daarom ook gehouden worden als vleeskip. Het vlees wordt omschreven als mals en smaakvol.

een plymouth rock haan

De moderne vleeskipindustrie maakt gebruik van hybride kippen die afkomstig zijn van kruisingen tussen Cornish-kippen en Plymouth Rocks. Hedendaagse vleeskippen groeien binnen een paar weken op voor de slacht.

Voor Plymouth Rocks duurt het meerdere maanden voordat het zijn marktgewicht bereikt. Dit maakt ze minder interessant voor de industrie, omdat ze veel meer voedsel nodig hebben voordat ze worden geslacht en het langer duurt voor ze het ideale gewicht bereiken.

Klimaat

Plymouth Rock-kippen zijn winterharde kippen die het goed doen in de winter. Ze zijn altijd populair geweest bij kleine kuddehouders, omdat ze sterke verzamelaars waren. Ze hebben echter een kam die last kan hebben van bevriezing .

Ze houden niet zo van hete zomers, dus hebben ze voldoende beschutting en plekken met schaduw nodig . Ze zijn tenslotte geen mediterraan ras.

een groep plymouth rock kippen

Kleurslagen

De bekendste kleurslag van de Plymouth Rock is Barred, oftewel, gestreept. Deze kippen dragen het ‘barred-gen’ wat het interessante patroon op de veren toont.

Het gen zet de pigmentatie aan en uit terwijl de veer groeit. Dit resulteert in een gestreept patroon dat de kip zijn kenmerkende uiterlijk geeft. Omdat de veren langzaam groeien, is het patroon scherp met mooie lijnen.

Er bestaan ​​echter nog andere variëteiten. 

 • Gestreept
 • Wit
 • Zwart
 • Blauw
 • Buff
 • Zilverpatrijs
 • Columbia
 • Rood porselein

En nog meer…

De varianten gestreept en wit zijn de meest voorkomende. De overige lijnen zijn meestal speciale creaties die je niet even gemakkelijk kan kopen.

Hoe herken je een gestreepte Plymouth Rock

De gestreepte Plymouth Rock, of Barred Rock, is de meest bekende en populaire kleurslag. Ze hebben een wit en zwart verenkleed. De strepen fungeren als camouflage in schaduwrijke gebieden.

een plymouth rock kip

Sommige rassen, zoals de Dominique en de Mechelse koekoek, lijken erg op de gestreepte Plymouth Rock. Voor beginners kan het moeilijk zijn om de Barred Rock in één oogopslag te herkennen.

Een gestreepte Plymouth Rock heeft een zeer uitgesproken streepjespatroon. De Dominique heeft een vager patroon. Dominique-kippen hebben een rozenkam, terwijl Plymouth Rocks een enkele kam met vijf punten hebben.

Mechelse Koekoeks lijken hebben dan weer bleke poten vol veren, terwijl de poten van de Barred Plymouth Rock geel en onbevederd zijn.

Geschiedenis van de Plymouth Rock

De Plymouth Rock werd oorspronkelijk in Amerika gekweekt en voor het eerst getoond op een tentoonstelling in Boston in 1849.

De naam Plymouth Rock verwijst naar een rots die gevonden is op de landingsplaats van de Engelse pelgrims die in 1620 de Plymouth-kolonie in Massachusetts stichtten.

Pas na de burgeroorlog in 1869 kreeg het ras enige bekendheid. In die tijd werd de raszuivere pluimvee-industrie steeds populairder. 

Kippenhouders hadden geëxperimenteerd met mediterrane en dichtbevederde oosterse rassen, maar waren vooral op zoek naar een geschikt dubbeldoelras dat hun Amerikaanse idealen vertegenwoordigde. Dat ras met superieure economische kwaliteiten was de Plymouth Rock. 

De eerste

Een van de oorspronkelijke fokkers was DA Upham uit Worcester, Massachusetts. Hij kruiste Zwarte Cochins en Zwarte Java-kippen met een lokale haan met enkele kam en gestreepte veren droeg. 

Via zeer selectief fokken filterde hij de hennen met prachtige gele poten en gestreepte veren eruit om verder mee te kweken. 

Andere mensen zoals Spaulding en Drake waren ook bezig met het ontwikkelen van dezelfde soort, maar het was Upham die met zijn creatie de show stal op de pluimveetentoonstelling in Worcester in 1869. 

In 1874 nam de American Poultry Association de Plymouth Rock op in hun eerste editie. Destijds was de Plymouth Rock nog heel anders dan hoe we ze nu kennen en leek hij veel meer op een Dominique.

Evolutie van de kenmerken

Het duurde slechts zes jaar voordat het ras zich ontwikkelde en de Plymouth Rock was plotseling aanzienlijk voller en langer. 

Deze evolutie resulteerde in 1910 in een nieuwe standaardbeschrijving voor de American Poultry Association.

De nieuwe norm vereiste dat hanen hun staart in een hoek van 45 graden moesten dragen, terwijl hennen hun staart in een hoek van 40 graden moesten dragen. Sinds dat moment zijn de meeste kenmerken tot op de dag van vandaag ongeveer hetzelfde gebleven. 

Alleen de ruglijn werd in de loop van de tijd geleidelijk afgebouwd. 

Omdat de Plymouth Rock interessant was voor kleinere boerderijen, ontwikkelde de fokkerij uiteindelijk het gelijkmatige, gemakkelijke karakter van het ras.

Evolutie van de variëteiten

Aanvankelijk was er maar één soort, de Barred Rock. Dit ras werd verder gebruikt om andere variëteiten te creëren, waarvan de eerste witte Plymouth Rock was. 

In 1884 werden de eerste White Plymouth Rocks geïntroduceerd door Frost in Maine.

In 1890 werden de eerste Buff Plymouth Rocks getoond op de Providence Poultry Show in Rhode Island. Ze werden gekruist met White Rocks en Rhode Island Reds.

In het begin van de 20e eeuw verschenen de patrijs Plymouth Rocks op de shows in Madison Square Garden. Deze soorten zijn ontstaan ​​door de introductie van patrijs Cochins. 

Tot Slot

De Plymouth Rock is een populair dubbeldoelras en een uitstekende legkip. Hoewel deze tegenwoordig minder interessant is voor de pluimveesector, is de Plymouth Rock een fantastische kip om in de tuin te houden. 

De kippen zijn volgzaam, kalm en vriendelijk naar mensen en kinderen toe. De hanen zijn bijna altijd kalm. De Barred Plymouth Rock is de meest populaire variant, maar er bestaan ​​ook andere soorten en krielen.

Credits afbeeldingen: @cactus_hilll_poultry (via Chickenfans), kweker en liefhebber van Plymouth Rock kippen.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte: Een Compleet Overzicht
14 november, 2023

Meer Artikels

een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
24 februari, 2024
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
24 februari, 2024
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
24 februari, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
24 februari, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
24 februari, 2024