Rassen

Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip

Door Kippen.be Redactie

Met zijn unieke looks, zeldzaamheid en culinaire kwaliteiten lijkt de Dong Tao kip in niets op een gewone legkip. Vergezel ons terwijl we ons verdiepen in de fascinerende uiterlijkheden, geschiedenis en andere bijzondere aspecten van dit ras.

  • Zeldzaam en duur Vietnamees kippenras
  • Het vlees wordt beschouwd als een delicatesse
  • Gekenmerkt door de enorme schubbige poten
  • Vriendelijk temperament

Uiterlijk

De Dong Tao kip is direct herkenbaar door zijn unieke uiterlijk. Deze kip lijkt in niets op de gemiddelde legkip.

Eén van de meest opvallende kenmerken van de Dong Tao zijn de poten. Ze zijn enorm en geschubd en zien eruit als gigantische drakenklauwen

Hun poten zien er zo uit omdat ze betere stabiliteit en tractie bieden op ruraal en oneffen terrein, vanwaar het ras afkomstig is.

Daarnaast zijn hun poten ook aanzienlijk korter dan die van de meeste andere kippenrassen. Dit kenmerk geeft ze een kortere bouw, wat hun stevig uiterlijk alleen maar accentueert.

Dong Tao-kippen dragen een rode erwtenkam, die al dan niet geschubd kan zijn. Ze hebben een roodachtig witte huid

Dong Tao Vlees

Het vlees van de Dong Tao kip heeft een gerenommeerde status in z’n land van herkomst.

In de Vietnamese keuken neemt Dong Tao vlees een prestigieuze plaats in, diep geworteld in hun tradities en culinaire praktijken. Historisch gezien was dit ras gereserveerd voor het koningshuis en de adel, wat symbool stond voor luxe op de eettafel.

Wat Dong Tao kippenvlees onderscheidt, is niet alleen de smaak, maar ook de textuur en het aroma .

Het vlees wordt gewaardeerd om zijn sappigheid en malsheid, dankzij de genetica van het ras en de manier waarop het wordt grootgebracht.

Dong Tao kippen worden vaak in vrije uitloop of in semi-wilde omstandigheden grootgebracht, waardoor ze robuuste spieren en rijke smaken kunnen ontwikkelen.

Bovendien draagt ​​de langzamere groeisnelheid van Dong Tao-kippen bij aan rijper en smaakvoller vlees. In tegenstelling tot commerciële vleeskippen die gefokt zijn voor snelle groei, nemen Dong Tao-kippen de tijd om volwassen te worden.

Dit resulteert in smaakvoller vlees, dat minder snel uitdroogt.

Culinaire Doeleinden

In de Vietnamese keuken wordt dit kippenvlees in verschillende gerechten gepresenteerd. Van stevige soepen en stoofschotels tot delicate wokgerechten en gegrilde specialiteiten: chef-koks waarderen de veelzijdigheid van Dong Tao-vlees.

Het rijke smaakprofiel past goed bij veel ingrediënten, waardoor het een geliefd ingrediënt is in traditionele en moderne creaties.

Naast de culinaire kenmerken, draagt ​​het kippenvlees van Dong Tao ook een gevoel van culturele trots en erfgoed met zich mee.

Eeuwenlang wordt het vereerd als een symbool van welvaart en overvloed en vertegenwoordigt het de beste Vietnamese keuken.

Nu de belangstelling voor traditioneel en ambachtelijk voedsel groeit, blijft Dong Tao-kippenvlees een delicatesse, geroemd om zijn uitzonderlijke kwaliteit.

Hoeveel kost een Dong Tao-kip?

Afhankelijk van de soort kan een volwassen Dong Tao kweekpaar tot $2500 kosten, zo’n €2300, maar minder gewilde foklijnen zijn goedkoper. Een paar gesekste kuikens kost ongeveer €370 en broedeieren kosten ongeveer €120 per dozijn. 

dong tao kippen

Een grote vraag tijdens seizoensvakanties kan de prijzen verhogen.

Dong Tao-kippen zijn een gewaardeerde delicatesse in Vietnam, vooral tijdens de Tet-vakantie, de belangrijkste feestdag in Vietnam.

Deze dikpotige kippen behoren tot de duurste kippenrassen ter wereld, naast de Ayam Cemani, de pikzwarte kip.

Eieren

Dong Tao-kippen staan ​​bekend om hun vleeskwaliteit en niet zozeer om hun legcapaciteiten.

Hoewel ze jaarlijks gemiddeld 45 eieren kunnen leggen, met een absoluut maximum van 100 per jaar, ligt hun primaire focus op de vleesproductie. Ter vergelijking: eiermachines zoals de Leghorn leggen jaarlijks meer dan 300 eieren.

De eieren zijn middelgroot en wit getint van kleur.

Persoonlijkheid

Ondanks hun ietwat enge uiterlijk zijn Dong Tao-kippen opmerkelijk vriendelijk en volgzaam. Hoewel hun grote, geschubde poten en stevige lichamen misschien de indruk wekken dat je bang van ze moet zijn, zijn ze echter zachtaardig en sociaal.

Hun kalme houding en aanhankelijke karakter maken hen aangename kippen om te houden, wat bewijst dat uiterlijke schijn bedriegt!

Samenvatting

De Dong Tao-kip is een uniek en zeldzaam ras dat wordt gewaardeerd om zijn uiterlijk en culinaire capaciteiten. Met zijn opvallende eigenschappen, waaronder korte en grote, geschubde poten, vallen Dong Tao-kippen echt op.

Deze kippen staan ​​bekend om hun sappige vlees en worden gekoesterd vanwege hun rijke smaak en zachte textuur, waardoor ze een delicatesse zijn in de Vietnamese keuken.

Ondanks hun imposante uiterlijk zijn Dong Tao-kippen zachtaardig en sociaal, en vormen ze een sterke band met hun menselijke verzorgers.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte: Een Compleet Overzicht
14 november, 2023

Meer Artikels

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
27 maart, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
27 maart, 2024
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
27 maart, 2024