Rassen

Golden Comet Kippen

Door Kippen.be Redactie

Golden Comets winnen enorm aan populariteit omdat ze uitstekende legkippen zijn en goed tegen de koude kunnen. Maar ze hebben een veel kortere levensduur dan traditionele kippenrassen, iets om in gedachten te houden.

  • Golden Comets leggen ongeveer 300 eieren per jaar
  • Beginnersvriendelijk en zeer kalm en volgzaam
  • Kruising van verschillende rassen
  • Zeer winterhard en gemakkelijk te houden
Eieren300 per jaar
Kleur eierenBruin
Grootte eierenMedium
Gewicht kip+- 2 kilo
HardheidWinterhard
TemperamentKalm en vriendelijk
Geschikt voor beginnersJa
KleurHen: Roodbruin. Haan: wit.

Uiterlijk

Golden Comets zijn roodbruine kippen en zien eruit als de gewone bruine legkip. Dat komt omdat het beide dezelfde rode kleur hebben en kleursexende kippen zijn. Rode ‘sex-link’ kippen komen vaak voort uit dezelfde soort ouders, en lijken daarom wat op elkaar.

Sex-link, of kleursexende kippen betekent dat je het verschil tussen een haan en een hen al meteen als kuiken kan vaststellen. Alleen de vrouwtjes zijn bruin; hanen zijn lichter gekleurd, bijna voornamelijk wit. 

Omdat Golden Comets gefokt worden als eilegger, zijn er niet al te veel mannetjes te vinden, deze worden meestal onmiddellijk na het uitkomen vernietigd.

Comets zijn middelgrote kippen, niet geschikt als vleeskip omwille van hun klein formaat. Ze wegen ongeveer 1,8 kg en hanen rond 2,2 kg. Hoewel Golden Comets vrij kleine kippen zijn, leggen ze toch middelgrote tot grote eieren. 

Het Golden Comet Ras

Golden Comets zijn hybride kippen, dus geen erkend kippenras, ze zijn een kruising. Comets zijn gefokt om winterhard te zijn en veel eieren te leggen.

Veel kwekers stellen dat de Golden Comet altijd een kruising is tussen twee raskippen, maar dat is niet altijd het geval. Er zijn meer combinaties mogelijk om een ​​kip de naam ‘Golden Comet’ te geven.

Een Golden Comet is altijd een kruising tussen een rode haan en een witte hen en in veel gevallen een New Hampshire haan en Witte Plymouth Rock hen, maar er zijn meerdere combinaties mogelijk. De combinatie van een Rhode Island Red haan en een Witte Leghorn hen is ook mogelijk.

Persoonlijkheid

Golden Comets zijn een uiterst beginnersvriendelijke kippensoort. Ze zijn uitstekend om te houden als je nog nooit kippen hebt gehad. Behalve water, voedsel en onderdak hebben ze niet veel extra zorg nodig en zijn ze gemakkelijk te onderhouden.

Het is een gezond ras, zonder speciale behoeften of eisen, behalve de voedselopname. Omdat Golden Comets de eerste jaren een heel grote hoeveelheid eieren leggen, is het best om kwalitatief voer te geven dat minimaal 16% eiwit en ongeveer 4% calcium bevat.

Voer ze nooit meer dan 10% van de dagelijkse voedselinname in snacks of tafelresten. Als je ze niet de nodige voedingsstoffen geeft, stoppen ze met leggen of leggen ze veel abnormaal gevormde eieren, zoals windeieren.

Golden Comets zijn volgzaam, vriendelijk en uitstekend met kinderen. Ze zijn ook nieuwsgierig en volgen je bij het klussen in de tuin. Het zijn geen huisdieren in de zin dat je ze binnen kan houden, zoals Zijdehoentjes, maar hun lieve en zachtaardig karakter maakt ze geweldig gezelschap.

Golden Comets zijn niet alleen vriendelijk naar mensen toe, maar ze kunnen ook goed overweg met andere kippen. Ze in een gemengde toom houden is geen probleem aangezien ze niet dominant of agressief zijn tegenover andere kippen.

Ze kunnen in alle klimaten worden gehouden, maar zoals alle kippen zijn ze beter bestand tegen koude temperaturen dan warme. Golden Comets zijn zeer winterharde kippen, maar zorg ervoor dat je extra voorzorgsmaatregelen neemt wanneer er extreem weer op komst is.

Eieren

Golden Comets zijn uitstekende legkippen die jaarlijks ongeveer 300 eieren leggen. Dat zijn ongeveer zes eieren per week. Hoewel Golden Comets kleinere kippen zijn, leggen ze middelgrote tot grote eieren. Ze zullen ook tijdens de winter blijven leggen.

Door een Golden Comet aan je toom toe te voegen, ben je zeker van een grote hoeveelheid eieren doorheen het jaar.

Ze zullen niet snel broeds worden, hoewel het af en toe kan gebeuren. Dit is iets om te onthouden indien je van plan bent om eieren te laten uitbroeden, aangezien Comets waarschijnlijk niet op de eieren zullen zitten.

Eén zeer belangrijk nadeel aan een Golden Comet, en dit geldt voor de meeste hybride kippen, is dat, aangezien ze in de eerste jaren veel eieren leggen, de aantallen na twee tot drie jaar dramatisch zullen dalen. Al vanaf de leeftijd van twee jaar zullen ze de eierproductie verminderen of zelfs volledig stoppen met leggen.

Golden Comets zullen waarschijnlijk ook niet ouder worden dan vier jaar; ze hebben een veel kortere levensduur dan raskippen.

Uiteraard hangt dit af van kip tot kip, maar over het algemeen zullen hybride kippen, zoals de Golden Comet, minder lang leggen en minder lang leven dan raskippen.

Samenvatting

Golden Comets leggen een grote hoeveelheid eieren op korte tijd en zijn vooral populair vanwege hun beginnersvriendelijkheid. Het zijn winterharde kippen die jaarlijks ongeveer 300 middelgrote tot grote eieren leggen. Als je nog nooit eerder kippen hebt gehouden, zijn Golden Comets een uitstekende keuze omdat ze geschikt zijn voor beginners.

Hun levensduur is echter veel korter dan die van traditionele raskippen en hun eiproductie zal na slechts twee jaar aanzienlijk afnemen. De meeste Golden Comet kippen worden niet ouder dan vier jaar.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, neem een kijkje op onze ‘Kippenrassenpagina‘.

Credits Featured Image: @home_sweet_home_tennessee

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een golden comet hen
Golden Comet Kippen
5 juni, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
5 juni, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
5 juni, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
5 juni, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
5 juni, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
5 juni, 2023