Zilver Zwartgezoomde Wyandotte: Een Compleet Overzicht
De Zilver Zwartgezoomde Wyandotte is de populairste kleurslag van de Wyandotte kippen. De hennen hebben een prachtig zilverwit verenkleed waarbij elke veer omrand is met een zwarte zoom. Het lijkt bijna alsof ze schubben hebben in plaats van veren. Maar hun charme stopt niet bij het uiterlijk.
In dit artikel bespreken we alle eigenschappen van de Zilver Zwartgezoomde Wyandotte, hun gezoomde patroon, de eieren, de genetica, het temperament, hoe je ze verzorgt, een stukje geschiedenis en de uitdagingen voor fokkers en shows.
Dit zijn de belangrijkste kenmerken:
Eieren | 200 per jaar |
Kleur Eieren | Bruin |
Grootte Eieren | Groot |
Gewicht | 2.9 kg – 3.6 kg |
Beste klimaat | Koude |
Temperament | Vriendelijk, maar assertief |
Geschikt voor beginners | Ja |
Kleur | Zilverwit met zwarte zoom rond elke veer |
Kenmerken
Zilver Zwartgezoomde Wyandottes hebben als basiskleur een zilverwit verenkleed, waarbij elke veer een enkele zwarte rand heeft die aan het uiteinde toeloopt naar een fijn punt. Wyandottes hebben een mooie, volle bevedering met gebogen vormen en lijnen.
Net als de andere kippen uit de Wyandotte-familie zijn de Zilver Zwartgezoomden vrij groot en rond. De hanen wegen 3,6 kg, en hennen ongeveer 2,9 kg. De Wyandotte krielen wegen rond de 1,5 kg.
De Zilver Zwartgezoomde Wyandottes dragen een rozenkam op een redelijk fijne kop. Hun poten zijn geel en vrij van veren. Lellen, oorlellen en gezicht zijn rood. De snavels zijn geel of geelachtig-hoornkleurig en hun ogen zijn oranjerood.
Zoals alle Wyandottes hebben ze mooie, volle en ronde borsten, waardoor ze – naast hun vrij goede legapaciteit – ook uitstekende vleeskippen zijn.
Eieren
De Wyandotte is een dubbeldoelras, wat wil zeggen dat je ze zowel voor de eieren als het vlees kan houden. Het zijn niet de allerbeste leggers, maar leggen toch een behoorlijk aantal eieren.
Ze leggen ongeveer vier grote crèmekleurige tot bruine eieren per week, omgerekend meer dan 200 eieren per jaar. Bij Wyandottes kan de kleur van de eieren kan varieren per kleurslag, maar volgens kwekers legt een toom Zwartgezoomde Wyandottes normaal wel consistent dezelfde tint bruin.
Wyandotte kippen zijn winterhard en blijven vaak doorleggen tijdens de winter als ze extra licht krijgen, al leggen ze dan wel minder. Tijdens de rui stoppen de Zilver Zwartgezoomde Wyandottes altijd met leggen.
Vaak hebben Zilver Zwartgezoomde Wyandotte-hennen wel de neiging om broeds te worden, wat er ook voor kan zorgen dat de eierproductie stopt.
Voor- en Nadelen van de Zilver Zwartgezoomde Wyandotte
De Zilver Zwartgezoomde Wyandotte is een populaire kip, maar zoals alle kippen heeft ze haar sterktes en zwaktes. Voor mensen die twijfelen om voor de Zilver Zwartgezoomde Wyandotte te kiezen hebben we alle sterktes opgelijst, maar ook de redenen om eventueel voor een ander ras te kiezen.
Pluspunten | Nadelen |
---|---|
Winterhard Uitstekende scharrelkippen Dubbeldoel ras Prachtige gekleurde ‘schubben’ Heeft niet veel extra verzorging nodig Kindvriendelijk | Heeft meer ruimte nodig Kan niet goed tegen de warmte Dominant tov kleinere rassen Legt minder eieren dan een bruine legkip Kunnen broeds worden Redelijk groot, geen schootkipjes |
Een groot voordeel is dat ze heel goed koude winters kunnen trotseren. Ze hebben een kleine rozenkam en heel veel veren, waardoor ze opmerkelijk zelfredzaam zijn en bestand tegen koude temperaturen.
Bovendien voegt hun opvallende zilverwitte met zwartgezoomde verenkleed een sierlijk tintje toe aan elke toom, waardoor ze een populaire keuze zijn onder pluimveeliefhebbers.
Dat ze ook nog kunnen gegeten worden en bekend staan om hun vleeskwaliteit vergroot de aantrekkingskracht bij hobbyfokkers. Zilver Zwartgezoomde Wyandottes zijn ook uitstekende scharrelkippen, waardoor er minder behoefte is aan extra commerciëel voer.
Aan de andere kant betekent dit ook dat ze meer ruimte nodig hebben dan kleinere rassen. Daarnaast doen ze het, ondanks hun winterharde karakter, niet goed in warme klimaten. Het zijn ook geen legkippen die 300 eieren per jaar leggen, zoals de bruine legkip.
Bovendien zijn Zilver Zwartgezoomde Wyandottes vaak een dominant ras, wat tot conflicten kan leiden als je een gemengde toom hebt. Het is het beste om ze niet samen te houden met onderdanige rassen zoals Zijdehoenders of Faverolles.
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte Hen Vs Haan
Zowel de Zilver Zwartgezoomde hennen als hanen dragen het iconische zilverwitte en zwartgezoomde verenkleed. Ze hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, zoals hun zilverwitte kop, de onderkleur, de zwarte randen rond de veren en de groene glans in de achterste delen van het verenkleed. Jonge hanen en hennen kunnen heel lastig van elkaar te onderscheiden zijn.
Hanen groeien over het algemeen sneller en hebben iets prominentere en rodere lellen en kammen. Die van de hennen zijn doorgaans rozer. Ook zijn de hanen steviger met een hollere ruglijn en hebben langere poten.
Het makkelijkste om hanen en hennen uit elkaar te houden is om te kijken naar de veren en het verenpatroon. Zilver Zwartgezoomde Wyandotte-hanen hebben puntige sikkels en vertonen geen zoming in de staartveren. Ze hebben ook zilverwitte zadelveren met een zwarte schacht in elke veer.
De hanen hebben zwarte stuurveren in de staart. De sikkels en staartdekveren hebben wat een groene glans. De hennen hebben ook wel zwarte stuurveren, maar hebben daarbij witte dekveren met zwarte omzoming.
Jonge hanen hebben meestal geen volledig uniform verenkleed en kunnen er vlekkerig uitzien. Hennen hebben sneller een uniform gezoomd patroon.
Bij Zilver Zwartgezoomde Wyandottes kun je het geslacht definitief onderscheiden op de leeftijd van 5 maanden.
Kuikens
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte kuikens hebben verschillende patronen in hun dons. Sommige zijn bijna volledig zwart, terwijl anderen eerder zilvergrijs zijn. De meeste kuikens hebben donkere strepen op de rug.
Zodra ze uit het ei komen, zie je meteen de gele poten en snavels. Het dons van Zilver Zwartgezoomde Wyandotte-kuikens kan ook wat gele verkleuring vertonen, zoals je op deze foto kan zien.
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte-kuikens zijn niet geslachtsgebonden, dus je kan onmiddellijk na het uitkomen nog niet zien of ze vrouwelijk of mannelijk zijn. Het duurt een paar maanden om het geslacht te bepalen. Als ze ouder worden, zien de haantjes er over het algemeen vlekkeriger uit, terwijl de hennen een meer uniform patroon hebben.
Over het algemeen zijn Wyandotte-kippen uitstekende moeders. Als je graag een nestje hebt kan je er gerust eieren onder leggen van de hennen. Zorg wel altijd dat je een oplossing hebt voor de haantjes.
Klimaat
Zilver Zwartgezoomde Wyandottes waren de allereerste kleurslag binnen het Wyandotte ras en worden sinds 1870 speciaal gefokt om de koude Amerikaanse winters te kunnen doorstaan. Hun kleine rozenkam en donzige lichaam beschermen hen tegen de vrieskou.
Maar het is niet omdat ze zwart en wit zijn dat het pinguïns zijn natuurlijk. Hun kammen en lellen kunnen nog steeds bevriezen. Wees dus toch altijd nog voorzichtig bij extreem koud weer en zorg dat ze beschutting hebben.
De andere kant van de medaille is dat de mooie Zilver Zwartgezoomde Wyandottes niet van tropische temperaturen houden. Zorg voor verkoeling bij een hittegolf.
Wyandottes zijn met hun lichaamsstructuur en kam niet het beste ras om in een mediterraan of zuidelijk klimaat te houden. Ze raken snel oververhit en lijden dan aan hittestress.
De Zilver Zwartgezoomde Kleurslag
De Zilver Zwartgezoomde variëteit is slechts één van de vele kleurslagen van Wyandottes. En als het gaat over al de verschillende soorten Wyandotte-kippen, kan het snel heel ingewikkeld worden.
Terwijl de American Poultry Association slechts negen officiële rassen beschrijft in de states, beschrijven de Nederlandse standaarden 18 officieel erkende kleurslagen bij de Wyandotte hoenders. België heeft ondertussen 22 officieel erkende Wyandotte kleuren.
Als je daar de niet-officiële bij optelt kom je al snel aan een 30-tal kleurslagen. Tel daar nog eens de zeldzame kleuren bij, en dan kom je aan meer dan 50 kleurslagen. Niet allemaal erkend dus, maar ze bestaan wel, of ze zijn er ooit geweest.
Over het algemeen zijn Wyandottes in drie groepen te verdelen:
- Gezoomde Wyandottes : zilver zwartgezoomd, goud zwartgezoomd, goud blauwgezoomd, …
- Getekende Wyandottes : wit zwartcolumbia, meerzomig patrijs, …
- Eenkleurige Wyandottes : wit, blauw, zwart, buff, …
De Zilver Zwartgezoomde Wyandotte, waar we het in dit artikel over hebben, is een kip met een witte basiskleur en zwarte randen rond zijn veren. Het is de populairste en oudste kleurslag binnen dit ras.
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte vs Meerzomig Zilverpatrijs
De Meerzomig Zilverpatrijs Wyandotte heeft meerdere lijnen in plaats van een enkele zoom, wat resulteert in een heel ander patroon dan bij de Zilver Zwartgezoomde. Hieronder kan je duidelijk het verschil zien tussen beiden.
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte vs Gezoomde Wyandottes
Een Goudgezoomde Wyandotte is een bruin-gele kip met zwarte zoom rond de veren. Rode varianten hebben iets meer rood in de veren. Bij de Blauwgezoomde variant is alleen de zoom blauw en hebben ze telkens een andere basiskleur.
Als we nog een stap verder gaan, is er ook nog de Vuilwitgezoomde Wyandotte. Deze is vergelijkbaar met de Blauwgezoomde, maar de vuilwitgezoomde kippen drage twee exemplaren van de Blauw-gen, waardoor de zoom er bijna wit uitziet in plaats van grijs.
Geschiedenis van de Zilver Zwartgezoomde Wyandotte
De Wyandotte werd in de jaren 1870 in de Verenigde Staten gecreëerd door vier fokkers: HM Doubleday, John Ray, L. Whittaker en Fred Houdlette. De Zilver Zwartgezoomde Wyandotte was de eerste officiële kleurslag en kreeg erkenning in de American Standard of Perfection in 1883.
Tegelijkertijd stak het Wyandotte-ras de Atlantische Oceaan over en vond zijn weg naar Groot-Brittannië, waardoor het ras aan beide kanten van de oceaan bewondering kreeg.
De eerste kleurslagen hadden verschillende namen die verwezen naar zwart-witte Sebrights, zoals Sebright Cochin of American Sebright. De naam ‘Wyandotte’ werd pas in 1883 geïntroduceerd, geïnspireerd door de Indiaanse Wyandot-stam die de regio’s in de staat New York en Ontario bewoonde.
De oorsprong van de Zilver Zwartgezoomde Wyandotte blijft een mysterie, maar volgens Livestock Conservancy wordt aangenomen dat deze het resultaat is van kweekinspanningen met Hamburg-kippen en donkere Brahma’s. De bijdrage van de Hamburg is te zien aan de rozenkam van het ras, waardoor ze zeer geschikt zijn voor koudere klimaten.
Zilver Zwartgezoomde Genetica
Het patroon van de Zilver Zwartgezoomde Wyandotte is het resultaat van twee effecten:
- de zilverwitte basiskleur
- de zwarte zoom
De Zilver Zwartgezoomde Wyandotte is wit omdat zijn DNA het Zilver-gen (S, silver) bevat. Dit geslachtsgebonden gen bevindt zich op het Z-chromosoom.
Hanen dragen twee exemplaren van het S-gen, hennen slechts één. Een Zilver Zwartgezoomde haan kan dus wat goud dragen (onderdrukt door het S-gen), maar een hen kan geen goud verbergen als ze wit is.
De zwarte zoom is niet het resultaat van één enkel gen, maar komt voort uit een complex samenspel van meerdere genen die het zwarte pigment in de veer verschuiven:
- Patroon gen (Pg): het patroongen zorgt voor lijnen in de veer, maar met alleen Pg zou de rand van de veer niet zwart zijn en zouden de veren meerdere concentrische lijnen vertonen
- Melanotisch gen (Ml): dit gen maakt de lijnen breder en zorgt ervoor dat ze naar de rand van de veer verschuiven
- Columbian gen (Co): dit gen verwijdert de binnenste zomen en creëert een enkele zoom
Fokken van Zilver Zwartgezoomde Wyandotte
De Zilver Zwartgezoomde kleurslag was, zoals reeds eerder vermeld, de eerste kleur die officiëel werd erkend en is nog steeds de meest voorkomende kleur onder fokkers.
Eén van de voordelen van Zilver Zwartgezoomde Wyandottes is dat de kleur behouden blijft bij het fokken. Als je een Zilver Zwartgezoomde hen en een Zilver Zwartgezoomde haan met elkaar kruist, zullen de nakomelingen ook Zilver Zwartgezoomd zijn. Bij andere varianten, zoals de Goud Blauwgezoomde, is dit niet altijd het geval.
Uitdagingen voor Kwekers
Zilver Zwartgezoomde Wyandottes trekken vaak de aandacht op tentoonstellingen. Ze worden relatief weinig tentoongesteld, ten opzichte van het aantal mensen die ze in de tuin houden. Dat komt waarschijnlijk omdat het zo moeilijk is om de de kleur en de zoom perfect afgelijnd te krijgen.
Het kan een uitdaging zijn om de gebogen lijnen en rondingen juist te krijgen omdat ze een hardere en ietwat langere veerstructuur hebben. Vaak zijn er meerdere kweekcycli nodig om een uniforme en mooie zoom rond de veer te krijgen.
Zilver is echter wel gemakkelijker om te kweken dan sommige andere kleurslagen, zoals de blauwgezoomden.
Zilver Zwartgezoomde Wyandottes Kruisen
Houders en hobbyfokkers van Zilver Zwartgezoomde Wyandottes creëren vaak allerlei officiële en niet-officiële kleurvariëteiten. Een van de meest voorkomende is de kruising met de Goudgezoomde Wyandotte.
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte kruisen met Goudgezoomde Wyandotte
De Goudgezoomde Wyandotte heeft een gouden grondkleur met zwarte zoom. Bij deze kruising draait het bij de resultaten allemaal om het zilver-gen (S, silver). Dit zilver-gen zorgt ervoor dat de grondkleur wit is. Kippen zonder zilver zien er goud uit (de standaardkleur).
Het zilvergen is geslachtsgebonden en zit op het Z-chromosoom van een kip. Hanen hebben twee Z-chromosomen (ZZ), hennen hebben er maar één (ZW). Zilver is dominant, dus als een haan één exemplaar heeft (S s+), zal die wit zijn.
In de volgende tabel kan je alle mogelijke uitkomsten voor hanen en jonge hennen in de nakomelingen terugvinden als je een Zilver Zwartgezoomde Wyandotte kruist met een Goud Zwartgezoomde.
Haan | Hen | Haan Nageslacht | Hen Nageslacht |
---|---|---|---|
Goud Zwartgezoomd (s+s+) | Zilver Zwartgezoomd (S-) | Zilver Zwartgezoomd (Ss+) | Goud Zwartgezoomd (s+-) |
Zilver Zwartgezoomd (SS) | Goud Zwartgezoomd (s-) | Zilver Zwartgezoomd (Ss+) | Zilver Zwartgezoomd (S-) |
Zilver Zwartgezoomd draagt Goud (Ss+) | Goud Zwartgezoomd (s+) | Zilver Zwartgezoomd (Ss+) Goud Zwartgezoomd (s+s+) | Zilver Zwartgezoomde (S-) Goud Zwartgezoomd (s+-) |
Zilver Zwartgezoomd draagt Goud (Ss+) | Zilver Zwartgezoomd (S-) | Zilver Zwartgezoomd (Ss+) Goud Zwartgezoomd (s+s+) | Zilver Zwartgezoomd (S-) Goud Zwartgezoomd (s+-) |
Let op: als je een Zilver Zwartgezoomde Wyandotte haan hebt, kan je niet zien of deze puur zilver (SS) of goud (Ss+) is. Als je dat wilt te weten komen, moet je de ouders kennen.
De Zilver Zwartgezoomde Wyandotte kruisen met andere variëteiten
Als je de Zilver Zwartgezoomde Wyandotte kruist met andere kleurslagen, krijg je een samenspel van de verschillende genen:
- Goud Blauwgezoomde Wyandotte: door het blauwe gen aan de mix toe te voegen, wordt de zwarte zoom verdund tot blauw (grijs) of vuilwit. De nakomelingen hebben dan allerlei kleuren.
- Wit Zwartcolumbia Wyandotte: Columbian Wyandottes hebben het Ml-gen niet, de nakomelingen zullen vaak een onvolledige zoom hebben
- Meerzomig Zilverpatrijs Wyandotte: de Meerzomige Zilverpatrijs Wyandottes zijn genetisch gezien Zilver Zwartgezoomde Wyandottes die het Columbiaanse gen (Co) missen. Het is de Co-gen die het meerzomige patrijs patroon in enkele zoom verandert. De nakomelingen zullen een mix zijn van zowel meerzomige patrijskleuren als Columbia-kleuren.
- Buff Wyandottes: als je buff-kleurige Wyandottes mengt met Zilver Zwartgezoomden geeft dit veel verschillende kleuren, mengelingen en patronen (bijv. half patrijs etc.)
Persoonlijkheid
Zilver Zwartgezoomde Wyandottes zijn over het algemeen tam en hebben een rustig, vriendelijk karakter, net als andere Wyandottes. Ze zijn lief voor mensen en kindvriendelijk, maar wel net iets te groot voor kinderen om ze op de schoot te pakken.
Ze passen goed bij de andere kippen in de toom, maar de hanen kunnen soms wel enigzins dominant zijn als je pech hebt. Wyandottes staan meestal hoog in de pikorde, omdat het assertieve kippen zijn die wat groter zijn.
Gerelateerde Artikels
Wil je meer lezen? Neem alvast hier een kijkje:
- Beste Legkippen: Welke kippen leggen de meeste eieren
- Brahma: Een ras gebruikt bij het creëren van de Wyandotte
- Gekleurde Eieren: Welke rassen leggen gekleurde eieren
- Alles over de meest kindvriendelijke kippenrassen
- Kom te weten hoeveel kippen je best kan houden
Credits voor de foto’s en een speciale dankjewel gaan naar de Nederlandse Wyandotte Club, de hobbyfokkers van de Wyandotte Facebook Groep en naar Cactus Hill Poultry, een hobby farm gespecialiseerd in het fokken van Wyandotte kippen.
De Nederlandse Wyandotte Club, opgericht in 1923, is een grote speciaalclub voor liefhebbers van het Wyandotte hoenderras. Hun doel is het behouden en verbeteren van het Wyandotte hoendderras, zowel voor hoenders als dwerghoenders.