Rassen

Frizzle Kip: Alles over Krulveer Kippen

Door Kippen.be Redactie

Frizzle kippen, ook gekend als ‘Krulveer’ veroveren de wereld met hun pluizige en schattige uiterlijk. Ze zijn een perfect ras voor beginnende kippenhouders, geschikt voor kinderen en Instagram-waardig. Als je nog moest twijfelen waarom een Frizzle kip een geweldige aanwinst zou zijn, helpen we je graag op weg.

Laten we eens kijken waarom een ​​Frizzle kip een geweldige kippensoort is om te houden

 1. Uitstekende huisdierkippen
 2. Beginnersvriendelijk
 3. Social media superster
 4. Geweldige gezelschap voor kinderen
 5. Goede eierproductie
 6. Goed moederinstinct
 7. Volgzaam en huiselijk
 8. Interessant voor fokkers
 9. Geschikt voor kleinere tuin
 10. Veel variaties in kleur en ras

1. Uitstekende Huisdierenkippen

Laten we eerst een veel voorkomende misvatting uit de weg ruimen. Ja, een Frizzle kip is een kippenras (althans in sommige landen), maar wordt meestal gezien als een soort kip, in plaats van een ras. Dit betekent dat je een krulvariëteit kan hebben in veel kippenrassen, zoals Polish (Padua), Zijdehoen en Cochins .

Frizzle kippen zijn meestal een mix van Zijdehoentjes,, Padua’s of Cochins en erven dus de persoonlijkheid en kenmerken van dit ras. Dit maakt van hen uitstekende huisdierkippen. Ze zijn knuffelig en vriendelijk en vinden menselijke aandacht heel fijn.

Frizzle kippen kunnen ook binnenshuis worden gehouden; je kan ze zelfs leren een kippenluier te dragen. Maar hou er rekening mee dat elke kip buitenruimte nodig heeft om te scharrelen en met z’n pootjes in de aarde te krabben.

Een kuiken van een frizzle kip, ook gekrulde kip genoemd
Credits: @emseggers (IG) via ChickenFans

2. Beginnersvriendelijk

Frizzle-kippen zijn gemakkelijk te verzorgen. Ze doen het goed in de meeste klimaten en hebben niet veel extra zorg nodig behalve water, voedsel en onderdak. Omdat Frizzle kippen meestal kleinere kippen zijn, hebben ze niet veel voer nodig. Maar afhankelijk van het type gekrulde kip dat je wil houden, zijn er enkele dingen waarmee je rekening moet houden.

Dingen om in gedachten te houden:

 1. Frizzle-kippen houden niet van natte of modderige omgevingen. Het kan voetproblemen en schimmels veroorzaken, aangezien sommige soorten geen waterafstotende bevedering hebben .
 2. De meeste kippen, inclusief Frizzle kippen, kunnen niet goed tegen de hitte. Houd ze extra in de gaten tijdens hittegolven en probeer ze af te koelen.
 3. Sommige Frizzle-kippen hebben gevederde poten. Om er zeker van te zijn dat ze geen voetziektes of schimmels hebben, moet je hun poten minstens om de twee weken controleren.
 4. Frizzle Cochins zijn vatbaar voor obesitas. Geef ze niet te veel tafelresten of lekkernijen.

3. Social Media Superster

Als je op zoek bent naar een unieke kip om mee te pronken op Instagram, dan is een Frizzle kip de prefecte keuze. Ze zien er niet alleen bijzonder uit, maar hun grappige en pluizig uiterlijk zal ook jong en oud aanspreken. Dit ras is er in verschillende kleuren en looks, dus je zal sowieso een variëteit vinden die bij je past.

a frizzle cochin chicken
Credits: @emseggers (IG) via ChickenFans

Tal van populaire Instagram-accounts verdienen hun brood door foto’s en filmpjes van hun kippen te posten. Wil je dit ook proberen? Perfect! Maar het spreekt voor zich dat unieke rassen of kippen met een speciale look meer originaliteit aan de dag brengen. Je moet origineel zijn in zowel raskeuze als de inhoud van je posts. Een Frizzle heeft alles in huis om een ​​Instagram-ster te worden. Dus waarom zou je het niet proberen?

Om je een idee te geven van wat er nodig is om het te maken als Social Media ondernemer, kijk naar populaire social media platforms, gebruik hashtags als ‘frizzlechicken’ en ‘chickensofinstagram’. Er is altijd plek voor nog een kippenliefhebber!

4. Geweldige Gezelschap Voor Kinderen

Kinderen zijn dol op Frizzle kippen vanwege hun unieke pluizige uiterlijk. En die liefde is wederzijds. Frizzle kippen houden van de aandacht die ze krijgen en worden graag opgepakt als schootkippen als je ze dit leert van jonge leeftijd.

Natuurlijk zijn tal van andere kippenrassen geweldig voor kinderen. Maar sommigen zijn wat te groot voor kinderen om ze gemakkelijk op te pakken. Denk bijvoorbeeld aan een Orpington. Deze ‘gentle giants’ zijn ongelooflijk aardig en knuffelachtig, maar hun grootte maakt hen geen geschikte schootkip voor kleine kinderen. 

frizzle chick
Credits: @emseggers (IG) via ChickenFans

De meeste Frizzle kippen zijn echter klein van formaat, dus kinderen zullen er geen moeite mee hebben om ze op te pakken om te aaien.

Het houden van dieren is ook een geweldige les in verantwoordelijkheid voor kinderen. Een hond, kat of konijn zijn ook geweldige opties, maar ze hebben meer werk nodig en zijn niet altijd onderhoudsarm. Bovendien kunnen honden of katten wel 20 (!) jaar oud worden. 

Kippen hebben weinig zorg nodig, ze zijn perfect gelukkig met een afgebakend stukje tuin, een hok, water en voer. De meeste hybride legkippen worden niet veel ouder dan vier of vijf jaar, raskippen kunnen ouder worden. Het houden van kippen als je kinderen hebt zal hen ook de verantwoordelijkheid bijbrengen van eten geven, het hok schoonmaken, of eitjes rapen.

5. Goede Eierproductie

De meeste mensen houden kippen voor de ​​dagelijkse hoeveelheid verse eieren. En het is geen extra werk voor de kippen, het is gewoon hun manier van huur te betalen 🙂 De meeste Frizzle kippen zijn een Cochin-, Poolse of Silkie-mix en al deze rassen zijn behoorlijke leggers.

Een Frizzle-kip zal je gemiddeld minimaal drie eieren per week per hen geven. Maar vergeet niet dat Zijdehoentjes of Cochin Frizzles ongeloofelijk broed kunnen zijn. Tijdens het broeds zijn stopt de eierproductie tijdelijk. Padua kippen zijn minder vaak broeds. Met een Padua frizzle zal je dus regelmatiger eitjes hebben dan met een Zijdehoen of Cochin mix.

Aantal eieren dat je kan verwachten van Frizzle kippen:

 1. Zijdehoen mix: Ongeveer 3 eieren per week, maar Zijdehoentjes zijn veruit de meest broedse kippen ter wereld. Je krijgt ongeveer 100-120 eieren per jaar. Zijdehoentjes zullen ook minder leggen tijdens de winter en hete zomerdagen.
 2. Cochin-mix : 3 tot 4 eieren per week. Het zijn goede legkippen, maar het kunnen behoorlijk broedse kippen zijn, en alle broedse kippen stoppen tijdelijk met leggen.
 3. Padua (Polish) mix: Maximaal 4 eieren per week. Padua kippen zijn niet vaak broeds, maar zullen stoppen met leggen tijdens de winter.

6. Goede Moeders

Broedsheid brengt goed moederschap. Zowel Zijdehoentjes als Cochins zijn uitstekende moeders en worden zelfs gebruikt om eieren van andere kippen uit te broeden. De incubatietijd voor kippeneieren is 21 dagen. Gedurende deze tijd verlaten kippen zelden het nest en blijven ze constant op de eieren zitten.

Broedse hennen hebben wat extra aandacht nodig, want sommige hennen vergeten tijdens het broeden te eten en te drinken. Dit zorgt uiteraard voor gezondheidsproblemen.

een frizzle kip
Credits: @emseggers (IG) via ChickenFans

Als je niet van plan bent om eieren uit te broeden dan stop je best de broedsheid van je kip door haar regelmatig van de nest te halen. Zet ze desnoods een tijdje apart, na een aantal dagen is de broedsheid meestal verdwenen, maar het kan tot weken duren voor ze opnieuw begint te leggen.

7. Volgzaam en Huiselijk

Frizzle kippen zijn volgzame kippen; ze vinden het prima om in een afgesloten ren te leven en zullen niet snel ontsnappen. Ze kunnen ook niet over het hek flapperen. Door hun unieke bevedering kunnen ze niet vliegen, hoewel de meeste kippen daar niet zo goed in zijn.

De veren van een Frizzle zijn naar boven gekruld, waardoor deze ze niet kunnen vliegen. Ze kunnen echter nog steeds over een laag hek springen, hoewel de meeste niet zullen proberen te ontsnappen. Dit maakt ze een uitstekende kippensoort om in kleinere tuinen te houden of als je in een dichterbevolkte buurt woont. Ze zullen niet ontsnappen om bij de buren op bezoek te gaan.

8. Interessant voor Fokkers

Frizzle kippen zijn uitgegroeid tot een van de meest populaire rassen voor gezinnen met kleine kinderen. Maar het is geen makkelijk ras om mee te fokken. Het gen dat verantwoordelijk is voor de gekrulde veren kweekt niet door van ouder op kuiken. Dit betekent dat wanneer beide ouders het gekrulde gen hebben, dit niet betekent dat hun nakomelingen frizzle kippen zullen zijn.

een frizzle kip kuiken
Credits: @emseggers (IG) via ChickenFans

Een goede fokker zal frizzle kippen alleen combineren met normaal bevederde kippen. Op deze manier zal het nageslacht een combinatie zijn van gekrulde, niet-gekrulde en half-gekrulde kuikens. Gemiddeld zal 50% van de nakomelingen een gekruld zijn. Je zult het verschil in bevedering pas opmerken als de kuikens twee weken oud zijn.

Wil je zelf graag kuikens uitbroeden en hoop je op frizzle kuikens, hou er dan rekening mee dat slechts 50% gekruld zal zijn en er ook haantjes zullen tussen zitten.

9. Geschikt voor Kleinere Tuin

Frizzle kippen zijn meestal een mix van kleine en rustige rassen. Ze doen het prima in een afgesloten ren en hebben geen behoefte aan een immens grote oppervlakte. Dit betekent dat ze in relatief kleine tuin kunnen worden gehouden, zolang er maar ruimte is om te scharrelen en een stofbad te nemen.

Alle kippen hebben ruimte nodig, zeker als je verschillende rassen houdt. Zorg er dus steeds voor dat er voldoende ruimte is voor je kippen, zoniet kan dit gezondheidsproblemen veroorzaken.

een gekrulde kip ook frizzle kip genoemd
Credits: @emseggers (IG) via ChickenFans

10. Grote Kleur- en Rasvariëteiten

Frizzle kippen zijn er in allerlei kleuren en rassen. Je kunt twee kippen van dezelfde soort kruisen; bijvoorbeeld, een Frizzle Zijdehoen en een niet-gekrulde Zijdehoen zullen je +-50% Frizzle Zijdehoentjes opleveren. Maar je kan ook een Frizzle Cochin combineren met een niet-gekrulde Zijdehoen om zo een combinatie te creëren. Dit zijn slechts twee voorbeelden; er zijn nog veel meer variaties mogelijk.

Naast de verschillende rassen zijn er tal van kleurslagen en patronen van de Frizzle kip.

Samenvatting

Als je op zoek bent naar een unieke en schattige kippensoort, zit je bij de Frizzle kip aan het juiste adres. Ze zijn volgzaam en vriendelijk en kinderen zijn er dol op! Daarnaast zijn het uitstekende huisdierkippen en kunnen ze in een kleinere tuin gehouden worden. Ze hebben niet veel zorg nodig en zijn een beginnersvriendelijk ras. Omdat Frizzle kippen in verschillende kleuren en soorten verkrijgbaar zijn, kan je kiezen welke kip het beste bij jou en je gezin past.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, neem een kijkje op onze ‘Kippenrassenpagina‘.

Foto Credits: @emseggers (IG) via ChickenFans

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

a frizzle chicken mix
Frizzle Kip: Alles over Krulveer Kippen
1 maart, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
1 maart, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
1 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
1 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
1 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
1 maart, 2023