Kippen Houden

Albino Kippen: Bestaan Ze Echt Of Een Mythe?

Door Kippen.be Redactie

Heb je ooit de krochten van het internet afgestruind, op zoek naar de waarheid over albino-kippen? Zet je schrap, want we staan ​​op het punt het mysterie te ontrafelen! Maar voordat we eraan beginnen, laten we ervoor zorgen dat we allemaal weten waarover het gaat. Weet jij wat een albino kip is?

Laten we eerst eens kijken wat albinisme is.

Wat is Albinisme?

Albinisme is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door de afwezigheid van melanine. Dit pigment is verantwoordelijk voor de kleur van de huid, het haar en de ogen. Het resulteert in een bleek uiterlijk, en komt vaak samen met roodachtige ogen, problemen met het gezichtsvermogen en een verhoogde gevoeligheid voor huidgerelateerde problemen.

Laten we meteen tot de orde van de dag overgaan. Albino kippen zijn geen verzinsel van onze verbeelding. Ze bestaan echt! Er lijkt scepsis te bestaan ​​rond hun echtheid omdat het zeer zeldzaam is en zelden wordt gedocumenteerd.

Bestaan Albino-Kippen?

Ja, albino kippen bestaan, hoewel het vrij ongewoon is. Mensen twijfelen vaak aan het bestaan ​​van deze kippen omdat het vrij zeldzaam is en er niet veel geregistreerde gevallen dit fenomeen aantonen.

Voor wie nog twijfelt, deze aandoening komt niet alleen bij kippen voor. Er zijn geregistreerde gevallen van albino-eenden, muizen, krokodillen en uiteraard ook mensen. Ze hebben allemaal dezelfde aandoening, namelijk, albinisme.

Zijn Alle Witte Kippen Albino’s?

Nee, niet alle witte kippenrassen zijn albino-kippen. Albino kippen hebben een specifieke genetische aandoening die albinisme wordt genoemd en die resulteert in een gebrek aan melanine, waardoor ze een bleek uiterlijk krijgen. 

Ze missen pigmentatie in hun ogen, snavel en poten. De beste manier om ze te onderscheiden is door naar hun ogen te kijken. Albino kippen hebben roodachtig tot roze ogen, terwijl gewone witte kippen donkere ogen hebben.

de rode ogen van albino kippen
Credits: @ ourfeatheredfarm (IG)

Een andere manier is door de snavel, poten, lel en kam te controleren. Vergeleken met een normaal wit kippenras hebben albino-kippen een blekere huidskleur rond die gebieden.

Zijn Albino Kippen Zeldzaam?

Ja, albino kippen zijn vrij zeldzaam. Er zijn geen specifieke gegevens voor kippen, maar bij vogels in het algemeen komt albinisme voor bij ongeveer 1 op de 1800 gevallen. Om deze aandoening door te geven aan de volgende generatie, moeten beide ouders het zeldzame recessieve gen dragen dat albinisme veroorzaakt.

Albinisme komt met meer dan alleen een gebrek aan pigment. De kippen die aan deze aandoening lijden, vertonen ook slechtere zintuigen, een algemeen minder sterk gestel, een kleinere gestalte en zijn vatbaarder voor ziekten.

een albino kip
Credits: @ ourfeatheredfarm (IG)

Dit alles past in het perfecte recept waarom het zeldzaam is om een ​​albinokip te vinden. De albino moet de harde realiteit van de omgeving overleven, zoals roofdieren en concurrentie tussen zijn soortgenoten.

Aangezien albino kippen geen gewenste partners zijn, ontbreekt het hen vaak aan een partner tijdens de paartijd. Dit voegt een extra moeilijkheid toe bij het doorgeven van de aandoening aan de volgende generatie.

Mogelijke Gezondheidsproblemen bij Albino Kippen

Albino-kippen zijn vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen dan kippen zonder deze aandoening. Het gebrek aan melanine in hun huid maakt ze kwetsbaarder voor huidgerelateerde problemen. Bovendien kunnen albino kippen een visuele beperking hebben, waardoor ze moeite hebben met navigeren in hun omgeving.

Met de juiste zorg, waaronder het bieden van voldoende onderdak, voeding en veterinaire aandacht, kunnen albino kippen echter een gezond leven leiden. 

Albinisme Versus Fibromelanose

Is er een tegenhanger van albino kippen? Nou ja, het tegenovergestelde van albinisme bij kippen staat bekend als fibromelanose. Laten we ze kortweg “fibro-kippen” noemen.

Fibromelanose treedt op wanneer kippen te veel melanine hebben. Als een gebrek aan melanine kippen wit maakt, maakt een overvloed ervan ze helemaal zwart. Over een dramatisch contrast gesproken!

een close up van de ayam cemani kip
Credits:  @hatchitfarms  (IG)

Bovendien zijn fibro-kippen niet zo zeldzaam als albino-kippen. In tegenstelling tot het gen dat verantwoordelijk is voor albinisme, is het fibromelanose-gen dominant. Dit leidde in de loop der jaren tot veel kruisingen om kippen met die gitzwarte kleur te produceren, zoals Zijdehoentjes, Ayam Cemani, en de hier wat minder gekende Fibro Easter Egger of Mystic Onyx .

Voorbeelden van Fibro-kippen

De meest populaire en bekende van allemaal is de Ayam Cemani, afkomstig uit Indonesië. De letterlijke vertaling van de naam is door en door zwart omdat het kippenras van top tot teen en binnenstebuiten gitzwart van kleur is.

Dit kippenras wordt ook wel ‘Lamborghini of Poultry’ genoemd vanwege zijn adembenemende uiterlijk. Op Bali is dit kippenras een populaire kemphaan vanwege zijn grotere dijspieren in vergelijking met andere kippenrassen.

Vanwege de populariteit van deze kip, probeerden veel enthousiastelingen hybriden te vinden en te maken die deze kleur hebben. Voorbeelden hiervan zijn de Fibro Easter Egger en Mystic Onyx.

een fibro easter egger kip
Credits: @hatchitfarms

Beide rassen hebben veel kwaliteiten en kenmerken waar veel mensen naar op zoek zijn in de Ayam Cemani, namelijk de algehele gitzwarte kleur. In tegenstelling tot de Ayam Cemani overtreffen de Fibro Easter Egger en Mystic Onyx echter zijn ei- en vleesproductie en zijn ze een pak goedkoper, al zijn ze in Europa nog niet zo gemakkelijk te vinden.

Daarenboven leggen Fibro Easter Eggers gekleurde eitjes. Ze kunnen blauwe, groene, grijze en zelfs roze eieren produceren. 

Samenvatting

Albino kippen bestaan echt en zijn boeiende wezens met een genetische aandoening die albinisme wordt genoemd. Deze aandoening wordt veroorzaakt een gebrek aan melanine, wat resulteert in hun unieke bleke uiterlijk. 

Albino-kippen hebben roodachtig tot roze ogen en vertonen vaak een blekere huidskleur in hun snavel, poten, lel en kam in vergelijking met gewone witte kippenrassen.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘Kippenrassenpagina‘ om over elk specifiek ras te lezen. 

Credits Featured Image: @ ourfeatheredfarm (IG)

Gerelateerde Vragen

Wat zijn albino kippen?

Albino-kippen zijn kippen met een genetische aandoening die albinisme wordt genoemd, wat resulteert in een bleek uiterlijk en roodachtige ogen door een gebrek aan melaninepigment.

Zijn albino kippen zeldzaam?

Ja, albino kippen zijn zeldzaam. Er zijn geen specifieke aantallen voor kippen, maar bij vogels komt albinisme voor bij ongeveer 1 op de 1800. Om deze aandoening door te geven aan de volgende generatie, moeten beide ouders het zeldzame recessieve gen dragen dat albinisme veroorzaakt.

Hebben albino kippen grotere kans op gezondheidsproblemen?

Albino kippen zijn vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen dan kippen zonder deze aandoening. Het gebrek aan melanine in hun huid maakt ze kwetsbaarder voor huidgerelateerde problemen. Bovendien kunnen albino kippen een visuele beperking hebben.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024

Meer Artikels

Albino Kippen: Bestaan Ze Echt Of Een Mythe?
5 juli, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
5 juli, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
5 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
5 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
5 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
5 juli, 2023