Rassen

Vorwerk Kippen

Door Kippen.be Redactie

Vorwerk kippen zijn een Duits ras met een prachtig zwart-op-goud patroon. Naast de groothoenders is er ook een krielversie met een Europese soort en een aparte Amerikaanse variant.

  • Leggen een 170 eieren per jaar
  • Duits ras, gekenmerkt door z’n zwart-met-goud kleur
  • Vriendelijk maar actief temperament
  • Kunnen goed tegen de koude

Kenmerken

Vorwerk kippen zijn snelgroeiende, sterke en middelgrote kippen. Ze hebben een enkele felrode kam, gelijkmatig gekarteld met vijf verschillende punten. 

De oorlellen zijn middelgroot, amandelvormig, plat en glad. De halsveren vallen sierlijk over de schouders en rug. De staart wordt naar achteren gedragen. De staartveer-sikkels en vleugeldekveren zijn overvloedig aanwezig en breed.

twee vorwerk kippen

Vorwerk kippen worden vaak verward met een goudkleurige Lakenvelder, maar het zijn verschillende rassen.

De hanen wegen 3 kg, terwijl de hennen ongeveer 2-2,5 kg wegen. Er is ook een krielversie. De twee belangrijke kriel-Vorwerk-soorten, de Amerikaanse en de Europese, werden onafhankelijk van elkaar ontwikkeld.

Eieren

De Vorwerk hoenders zijn behoorlijk goede legkippen en produceren jaarlijks ongeveer 170 eieren. De eieren zijn crèmekleurig.

Ze erven hun goede legcapaciteiten van de Orpingtons, een ras dat werd gebruikt om de Vorwerk te creëren, en blijven over het algemeen ook tijdens de winter leggen. 

Zo zijn ze een ideale aanvulling op een gemengde toom, zodat je het hele jaar door eieren hebt.

Ze staan er niet voor gekend om snel broeds te worden, wat een voordeel is als je niet van plan bent om ze eieren te laten uitbroeden. Kippen stoppen namelijk met leggen als ze broeds zijn.

een vorwerk kip met kuikens
Credits via Chickenfans: @vorwerkzwerge

Persoonlijkheid

Vorwerk kippen zijn over het algemeen zachtaardig. Ze zijn actief en alert, net zoals mediterrane rassen, waardoor ze geen schootkippen zijn die je gemakkelijk kan oppakken en knuffelen.

Je kan ze prima houden in een afgesloten ren en, hoewel ze wel kunnen opvliegen, zullen daarom niet telkens proberen om te ontsnappen. Ze zijn echter op hun gelukkigst als ze vrij kunnen rondscharrelen. Zorg dus steeds voor voldoende ruimte.

Dit Duitse ras is gewend aan slechter weer en is winterhard. Als je echter in een zeer koud klimaat leeft, kan hun kam wel gevoelig zijn voor bevriezing.

Credits via Chickenfans: @vorwerkzwerge

Daar tegenover staat wel dat ze minder goed omkunnen met hete temperaturen. Neem voldoende voorzorgen tijdens warme zomermaanden en zeker tijdens een hittegolf.

De hanen zijn gemakkelijk te temmen, behoorlijk tolerant ten opzichte van elkaar en, hoewel actief, over het algemeen niet agressief.

Geschiedenis van Vorwerk

Oskar Vorwerk creëerde de Vorwerk kippen oorspronkelijk in 1900. Hij wilde namelijk een variant op de Lakenvelder creëren:

  • geen witte bevedering, want witte kippen zien er snel vuil uit
  • het creëren van een dubbeldoelras, geschikt voor zowel vlees als eieren

Oskar Vorwerk creëerde de Vorwerk kip door selectief te fokken met de Lakenvelder-, Buff Orpington- , Buff Sussex– en Andalusische kippen.

Na het voltooien van deze missie kreeg de nieuwe soort zijn naam en werd de Vorwerk voor het eerst gepresenteerd op pluimveeshows in 1912.

Vanwege de prominente rol van Duitsland in de Tweede Wereldoorlog werd het Vorwerk-ras bijna volledig weggevaagd. Het ras wordt momenteel vooral gehouden door liefhebbers.

Vorwerk Kriel

In Europa begonnen onafhankelijke fokkers hun eigen krielversies van de Vorwerk kip te creëren. Als zodanig bestaan ​​er op dit moment dus waarschijnlijk meerdere lijnen.

In 1966 raakte Wilmar Vorwerk, een kippenfokker uit New Ulm in Minnesota, geïnteresseerd in de Europese Vorwerkkriel, omdat het ras zijn naam droeg. 

Hij kon geen broedeieren bemachtigen, dus besloot hij zijn eigen krielversie helemaal opnieuw te maken.

Zo zijn is er dus een Europese variant van de Vorwerk kriel en een Amerikaanse variant, de versie van Wilmar Vorwerk.

Er is weinig verschil tussen de twee versies, behalve dat de Europese variant over het algemeen iets zwaarder is dan de Amerikaanse variant.

Europese Vorwerk krielhanen wegen ongeveer 900 gram en hennen ~700 gram, terwijl de Amerikaanse versies 100 tot 150 gram zwaarder zijn.

De Vorwerkkrielen zijn enthousiaste, actieve en alerte kippen. Het zijn zeer volgzame maar goede vliegers en kunnen als fazanten door de lucht fladderen.

Samenvatting

Vorwerk kippen zijn een Duits ras dat lijkt op de Lakenvelder, maar gekenmerkt wordt door een zwart en goudkleurig patroon. Het zijn behoorlijke eierleggers die tijdens de winter zullen blijven leggen. Dit Duits kippenras is volgzaam maar actief en kunnen zelfs opvliegen.

Er zijn Europese en Amerikaanse kriel-versies die onafhankelijk zijn ontwikkeld. 

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024
Zilver Zwartgezoomde Wyandotte: Een Compleet Overzicht
14 november, 2023

Meer Artikels

een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
24 maart, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
24 maart, 2024
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
24 maart, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024