Rassen

Ukkelse Baardkriel: Alles Wat Je Moet Weten

Door Kippen.be Redactie

De Ukkelse Baardkriel is een uniek en prachtig ras dat zijn oorsprong vindt in België. Met zijn kenmerkende baard en bevederde poten is de Ukkelse een opvallende verschijning tussen andere rassen. Het millefleur-kleurenpatroon, ook gekend als duizendkleur, is erg populair in dit ras vanwege zijn unieke patroon.

Kenmerken

De Ukkelse Baardkriel is een klein kippenras en weegt doorgaans ongeveer 650 gram tot 750 gram. Het ras staat bekend om zijn kenmerkende driedelige baard en zwaar bevederde poten. Deze kenmerken geven de Ukkelse een unieke en charmante uitstraling.

Eieren3 eieren per week
Kleur eierenWit tot crème
Grootte eierenKlein
Gewicht kip650 tot 750 gram
HardheidWinterhard maar houdt niet van nattigheid
TemperamentKalm en vriendelijk
Geschikt voor beginnersJa
KleurVerschillende kleurslagen

Het ras is er in verschillende kleurslagen, waarvan Millefleur of Duizendkleur de populairste is. Het Duizendkleur-patroon wordt gekenmerkt door een mix van zwarte, blauwe en bruine spikkels op een witte achtergrond, waardoor een unieke uitstraling ontstaat. Andere kleurvariëteiten zijn zwart, blauw, porselein, kwartel en nog veel meer. In België zijn in totaal 28 kleurvariëteiten erkend. 

een ukkelse baardkriel hen in porselein kleurslag

De veren van het ras zijn zacht en dicht, waardoor het geschikt is voor koelere klimaten. Maar vanwege hun bevederde voeten en kleine gestalte houden ze niet zo van natte en modderige omgevingen.

Ukkelse Baardkriel Duizendkleur

enkele ukkelse baardkriel hennen in duizendkleur

Het meest populaire kleurenpatroon bij de Ukkelse Baardkriel is Millefleur of Duizendkleur. Het Millefleur-patroon bij kippen is een opvallend en ingewikkeld patroon en lijken op kleine bloemen afgetekend op de veren (de naam “millefleur”, betekent het Frans “duizend bloemen”). Deze kleurslag wordt meestal geassocieerd met de Ukkelse Baardkriel, hoewel het ook in andere rassen voorkomt.

Het Millefleur-patroon wordt gekenmerkt door een mix van zwarte, blauwe en bruine spikkels op een witte achtergrond, waardoor een unieke en mooie kleurslag ontstaat. Dit kleurpatroon wordt als een recessieve eigenschap beschouwd en moet bij beide ouders aanwezig zijn om in nakomelingen te verschijnen. Het Millefleur-patroon is een van de vele redenen waarom de Ukkelse Baardkriel een zeer gewild ras is onder kippenliefhebbers.

Leuk weetje: Een Duizendkleur kip krijgt na elke rui meer wit op de veren. Je kunt gemakkelijk zien welke kip meer door de rui is gegaan (en dus ouder is) dan een andere kip. Hoe meer wit in de bevedering, hoe ouder de kip is.

Bijvoorbeeld: De kip links is 3,5 jaar oud en de kip rechts is 1,5 jaar oud.

twee duizendkleur ukkelse baardkrielen naast elkaar om het verschil in kleur aan te tonen

De Ukkelse Baardkriel: Ras

De Ukkelse is een ras dat zijn oorsprong vindt in België, met name in de stad Ukkel. Het ras is eind 19e en begin 20e eeuw ontwikkeld door verschillende krielrassen te fokken; de Sabelpoot en de Antwerpse baardkriel worden verondersteld betrokken te zijn bij het creëren van dit uniek ras.

Het ras werd voor het eerst getoond in 1905 en de eerste kleurslagen waren duizendkleur en porselein. In het begin van de 20e eeuw werd de Ukkelse Baardkriel geïntroduceerd in de Verenigde Staten en werd al snel populair onder hobbyisten en kwekers.

De Ukkelse Baardkriel is een echt krielras; een kriel die van nature klein van formaat is zonder grotere of standaardmaat tegenhanger. Krielkippen zijn kleiner dan standaardrassen. Ze worden vaak gebruikt als sierkippen en zijn er in verschillende kleuren en veerpatronen. Echte krielen zijn vaak compacter, met kleinere kammen, lellen en poten, en ze zien er vaak ronder en molliger uit dan ‘gewone’ krielen die afstammen van een grotere kippensoort.

een ukkelse baardkriel haan in duizenkleur
Een millefleur Belgische d’Ukkel Haan

Voorbeelden van echte krielsoorten zijn de Sebright, de Hollandse kriel, en de Japanse kriel. Deze rassen zijn populair onder hobbyisten en liefhebbers van pluimvee en worden vaak gewaardeerd om hun unieke uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheden.

Tegenwoordig wordt de Ukkelse Baardkriel beschouwd als een zeldzaam ras, maar hij blijft populair onder degenen die zijn unieke uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheid waarderen. Het blijft een van de meest populaire krielrassen in België.

Persoonlijkheid

De Ukkelse Baardkriel staat bekend om zijn vriendelijke en volgzame persoonlijkheid. Deze kippen zijn over het algemeen kalm en zachtaardig, waardoor ze een goede keuze zijn voor kippenhouders die kinderen hebben. Ze zijn nieuwsgierig, genieten van menselijke aandacht en zijn niet snel bang.

een ukkelse baardkriel duizendkleur

Het ras staat ook bekend om zijn winterhardheid en aanpassingsvermogen, waardoor ze zeer geschikt zijn om in de tuin te houden. Ze zijn niet agressief en kunnen goed overweg met andere kippen. Omwille van hun zachte persoonlijkheid en hun grootte zullen Ukkelse waarschijnlijk lager in de pikorde staan. Het is belangrijk om ze bij andere volgzame en vriendelijke rassen te plaatsen, zoals andere krielensoorten, Zijdehoenders of Faverolles.

De Ukkelse Baardkriel is een klein kippenras en heeft niet veel ruimte nodig. Ze zijn zeer geschikt om in kleinere tuinen te houden en kunnen in een hok of kleine schuur worden gehouden. Het is echter belangrijk om ze voldoende ruimte te bieden om comfortabel te bewegen en toegang te krijgen tot schoon voedsel, water en voldoende legnesten.

Het ras heeft dichte bevedering aan hun poten, waardoor ze bijzonder gevoelig zijn voor modder en natte omstandigheden. Door deze zware bevedering zijn ze niet geschikt om in modderige of natte omgevingen te houden.

een ukkelse baardkriel porselein

Om deze problemen te helpen voorkomen, is het belangrijk om de Ukkelse Baardkriel een schone en droge omgeving te bieden, uit de regen en wind. Het installeren van een automatische kippenhokdeur is iets om te overwegen om deze krielen te beschermen tegen slecht weer en andere bedreigingen zoals roofdieren . Kleinere hokken, zoals de Omlet, zijn vaak niet groot genoeg voor grote kippenrassen, maar ze zijn perfect voor krielen zoals de Ukkelse Baardkriel.

Eieren

Zoals de meeste krielrassen, zijn Ukkelse Baardkrielen niet de beste leggers. Maar ze brengen nog steeds een behoorlijke hoeveelheid eieren op tafel. Ze leggen ongeveer 3 eieren per week, allemaal wit tot crèmekleurig. Het ras wordt af en toe broeds, dus hun broedsheid zal de eierproductie regelmatig onderbreken. In totaal mag je jaarlijks zo’n 100 eieren verwachten van een Ukkelse. Hun broedsheid maakt ze uitstekende moeders, iets om in gedachten te houden bij het plannen om eieren uit te broeden .

Het is belangrijk op te merken dat omdat de Ukkelse Baardkriel een krielras is en hun eieren dus kleiner zijn dan gemiddeld. Als gevolg hiervan is het ras misschien niet ideaal voor degenen die veel dagelijkse eieren nodig hebben.

een close up van een Belgische bebaarde d'uccle millefleur duivin

Samenvatting

De Belgische baardd’Uccle is een echt krielras dat bekend staat om zijn kenmerkende uiterlijk en vriendelijke persoonlijkheid. Dit ras heeft een kenmerkende driedelige baard en zwaar bevederde poten en is verkrijgbaar in verschillende kleurenslagen en patronen, waarbij de Millefleur de populairste is. Ukkelse Baardkrielen zijn winterhard, waardoor ze zeer geschikt zijn om in de achtertuin te houden. Let er wel op dat ze droog zitten, hun bevederde poten kunnen niet goed tegen modder en nattigheid.

Credits kweker Ukkelse Baardkriel: Klaas Verwimp.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een duizendkleur ukkelse baardkriel hen
Ukkelse Baardkriel: Alles Wat Je Moet Weten
6 februari, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
6 februari, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
6 februari, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
6 februari, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
6 februari, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
6 februari, 2023