Rassen

Cream Legbar: De Pastelkleurige Eierlegger

Door Kippen.be Redactie

De Cream Legbar is een fascinerend ras en wordt geroemd door pluimveehouders over de hele wereld. Hoewel deze kip relatief zeldzaam is, wint de Cream Legbar aan populariteit door zijn opvallende uiterlijk en prachtige pastelkleurige eieren.

De Cream Legbar is een ras waar veel aan te ontdekken valt, dus laten we beginnen!

  • Een Cream Legbar hen legt tot 250 pastelkleurige eieren per jaar
  • Brits kippenras met een opvallende kuif achter de kam
  • Geschikt voor beginners en zeer vriendelijk en rustig
  • Autosexend ras, het geslacht kan onmiddellijk worden bepaald na het uitkomen

Uiterlijk

Een Cream Legbar heeft een apart uiterlijk, met gekuifde hoofd en crèmekleurige veren. Ze hebben een een driehoekig lichaam en een rechtopstaande staart. 

Cream Legbars zijn meestal een mix van crème, grijze en goudbruine veren, waarbij hennen lichter gekleurd zijn dan hanen.

Het toefje veren bovenop hun hoofd, achter de kam, is kenmerkend voor een Cream Legbar. Het geeft hen ook de naam ‘Crested Cream Legbar’, oftewel gekuifde Cream Legbar. 

een cream legbar hen

Ze hebben onbevederde gele poten, een gele snavel en een enkele rode kam. De kam kan bij sommige kippen overhangen.

Cream Legbars zijn geen groot kippenras; het zijn middelgrote kippen. De vrouwtjes wegen doorgaans ongeveer 2,5 kilo, terwijl de mannetjes ongeveer 3,5 kilo wegen.

Het is een autosexend ras, wat betekent dat de kleur of het patroon van de bevedering het geslacht van het eendagskuiken bepaalt. Het spreekt voor zich dat dit soort autosexende rassen zeer interessant zijn voor broederijen, omdat je onmiddellijk kan zien of een kip mannelijk of vrouwelijk is.

Cream Legbars zijn het meest populaire autosexende kippenras ter wereld.

Eieren

Omdat de Cream Legbar een Legbar kip is, zijn het zeer goede legkippen die dagelijks voor een mooie aanvoer van verse eieren zorgen. 

Deze kippen leggen gemiddeld zo’n 250 eieren per jaar, dat zijn bijna vijf eieren per week. Het meest opvallende kenmerk van deze eieren is echter hun pastelkleur.

pastelkleurige eieren

De meeste websites vermelden dat Cream Legbar blauwe eieren legt en hoewel dat correcte informatie is, is het nodig om te vermelden dat de kleur van de eieren ergens tussen lichtblauw en lichtgroen ligt. 

Verwacht geen diepblauwe of olijfgroene eieren; een Cream Legbar legt eerder een lichtere tint. Bel je op zoek naar een ras dat een diepere kleur blauwe eieren legt, kijk dan eerder naar de Araucana in plaats van de Cream Legbar.

Kippenhouders die meerdere Cream Legbars bezitten, geven aan verschillende tinten van eieren te hebben, dit verschillen van kip tot kip. 

een ei van een cream legbar

Sommige hennen leggen een meer groenachtige tint, terwijl andere blauwe eieren produceren. Houd hier rekening mee voordat u een Cream Legbar aanschaft.

Cream Legbar kippen zullen niet snel broeds worden , hoewel het kan gebeuren. Broedse kippen stoppen tijdelijk met het produceren van eieren, wat vervelend kan zijn als je niet van plan bent om kippeneieren uit te broeden.

Persoonlijkheid

Hoewel de persoonlijkheid van de Cream Legbar van kip tot kip kan verschillen, staan ​​ze algemeen bekend als volgzaam en sociaal. 

De meeste Cream Legbars kunnen goed om met menselijke aandacht en kunnen gemakkelijk worden opgepakt. Ze zijn geweldig om te hebben omdat ze niet schichtig of agressief zijn. 

Ze kunnen prima in gevangenschap worden gehouden; ze houden echter van scharrelen in de tuin. Voldoende ruimte voorzien is daarom nodig.

een cream legbar hen kijkt vanop een verhoogje naar een haan

Over het algemeen zijn Cream Legbars nieuwsgierige en oplettende kippen en zijn ze zich meer bewust van hun omgeving in vergelijking met andere rassen. Het maakt hen goede bewakers van de toom.

Dit ras vraagt zeer weinig onderhoud en is zeer beginnersvriedelijk. Legbars zijn zeer resistent tegen ziektes, wat hen een gezond ras maakt. 

Bovendien zijn het winterharde kippen en kunnen ze de meeste klimaten verdragen. Maar zoals alle dieren hebben ze extra zorg nodig tijdens extreem weer of hittegolven.

Het Legbar Ras

De Legbar is een uniek autosexend kippenras dat zijn oorsprong vindt in Groot-Brittannië. Het werd begin 1900 ontwikkeld door Reginald Crundall Punnett en Michael Pease aan het Genetical Institute van de Universiteit van Cambridge.

Om de Legbar te creëren, kruisten ze Barred Plymouth Rock kippen met bruine Leghorns, wat resulteerde in de goud en zilverkleurige Legbar. Later is de Cream-variant ontstaan ​​door een goudkleurige Legbar te kruisen met een Witte Leghorn

Door een experimentele kruising met een crèmekleurige Araucana kreeg de Cream Legbar de kenmerkende kuif en pastelkleurige eieren.

De Legbar was het tweede autosexende kippenras ontwikkeld door de makers van de Legbar, na de Cambar.

De Legbar is bestaat in drie kleuren: goud, zilver en crème, maar alleen de crèmekleurige variant heeft een kuif en legt eieren in verschillende pastelkleuren, waaronder blauw en groen.

Waar is een Cream Legbar te Koop?

Een Cream Legbar is een iets minder courant ras, al is deze al bij al nog vrij gemakkelijk te vinden. De kans is echter klein dat je het ras bij de gewone tuincentra zal kunnen kopen, je zal je tot een fokker of pluimveehandelaar moeten richten.

De prijs ligt hoger dan die van een gewone bruine legkip. Een Cream Legbar zal tussen €15 en €25 per kip kosten, al kan deze veranderen naargelang vraag en aanbod.

Samenvatting

De Cream Legbar is een middelgroot autosexend kippenras, ontstaan ​​in het begin van de twintigste eeuw. Ze staan ​​bekend om hun blauwe tot lichtgroene eieren. Deze kippen zijn over het algemeen volgzaam en vriendelijk, maar hun persoonlijkheid kan per vogel verschillen.

Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘Kippenrassenpagina‘. Ben je op zoek naar een goede legkip? Bezoek dan ons artikel over ‘Beste Legkippen: Welke kip legt de meeste eieren?’. Of zoek je verder naar gekleurde eieren? Ga dan naar ‘De beste legkippen met gekleurde eieren‘.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
27 maart, 2024
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
24 maart, 2024
een plymouth rock haan
Plymouth Rock Kippen: Wat Je Moet Weten
24 februari, 2024
cochin krielkip
Cochin Kriel: Alles Over Deze Lieve Tuinkip
9 februari, 2024
een groenlegger kip
Groenlegger: De Kip Die Olijfkleurige Eieren Legt
19 januari, 2024

Meer Artikels

een cream legbar kip
Cream Legbar: De Pastelkleurige Eierlegger
19 maart, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
19 maart, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
19 maart, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
19 maart, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
19 maart, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
19 maart, 2023