Barnevelder Kippen: Kenmerken, Temperament, Eieren
Welkom in de wereld van de Barnevelder kippen, of zoals veel kippenhouders ze graag noemen, ‘Barnies’. Met hun vriendelijke karakter en weinig extra zorg zijn deze kippen een droom voor beginnende kippenliefhebbers. Maar laat je niet voor de gek houden door hun gemakkelijke temperament; sommige van deze kippen hebben een bijdehante persoonlijkheid.
- Een Barnevelder hen legt drie to vier eieren per week
- Afkomstig uit Barneveld, NL
- Geschikt voor beginners en zeer vriendelijk
- Winterhard ras, kan minder goed tegen warmte
- Geschikt als vleeskip
Kenmerken
Als je op zoek bent naar een ras dat zowel eieren als vlees opbrengt, dan zijn Barnevelders een uitstekende keuze. Dit dubbeldoelras is middelgroot tot groot. De standaard mannetjes kunnen tot 3,5 kg wegen, terwijl de hennen minder wegen met 2,75 kg.
Ze zijn er in verschillende kleuren, maar slechts vier kleuren zijn officieel erkend door de Barnevelderclub in Nederland: dubbelgezoomd zilver (voor krielen), dubbelgezoomd, blauw dubbelgezoomd, zwart en wit.
De American Poultry Association (APA) erkent alleen de dubbelgezoomde versies van dit ras. Interessant is dat hun toenemende populariteit in de VS betekent dat ze nu worden geclassificeerd als niet vaak voorkomende kippen.
Barnevelders zijn er ook in krielversie, waarbij mannetjes 1,2 kg wegen en vrouwtjes 1 kg. Maar ze zijn moeilijker te vinden en worden ook als broeds beschouwd.
Persoonlijkheid
Barnevelders zijn vrij vriendelijke en gemakkelijk te houden kippen, waardoor ze geweldig zijn voor beginnende kippenhouders. Ze zullen ’s ochtends meteen naar je toe rennen om je te begroeten en zijn heel nieuwsgierig.
Ze kakelen echter niet hard en gebruiken liever gedempte tonen. Dit maakt ze een geschikt ras om in dicht bevolkte gebieden te houden. Je hoeft je geen zorgen te maken dat ze te veel lawaai maken.
Barnevelders kunnen goed om met andere kippen. Ze zijn vrij volgzaam. Vaak worden ze gepest door agressieve rassen, dus daar moet je rekening mee houden. Plaats ze liefst bij andere vriendelijke rassen.
Barnevelderkippen zijn scharrelkippen, al kan je ze gerust houden in een afgesloten ren. Laat deze kippen indien mogelijk, altijd scharrelen, want ze houden ervan om in het vuil te graven en achter insecten en ongedierte aan te gaan.
Het zijn over het algemeen geen goede vliegers. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat ze opvliegen en binnenkort de tuin of de ren verlaten.
Hardheid
Barnevelders zijn winterharde kippen, omdat ze zijn gefokt om de strenge winters van Nederland te doorstaan. Ze kunnen koude en vochtige leefomstandigheden aan, al moet je ze wel voldoende beschutting bieden tegen extreme weersomstandigheden.
Ze zijn ook bestand tegen warmere temperaturen in andere landen, zoals Australië, waar het ras enorm aan populariteit geniet, en delen van de VS. Net als de meeste andere kippenrassen kunnen ze echter ook ongemakkelijk worden als ze worden blootgesteld aan te veel hitte. Neem steeds voorzorgsmaatregelen.
Wat bijzonder is aan dit ras is de bovengemiddelde gevoeligheid voor de ziekte van Marek, een verlammingsziekte veroorzaakt door een herpesvirus die wel vaker voorkomt bij pluimvee. Er wordt daarom aangeraden om Barnevelders steeds te vaccineren tegen Marek.
Eieren
De reden dat het Barnevelder ras bestaat is uitsluitend te danken aan hun eieren. Dit ras ontstond oorspronkelijk in de 19e eeuw omdat diepbruine eieren commercieel interessant en duurder waren dan witte eieren.
Ze kunnen elke week wel drie tot vier eieren leggen en blijven dat de hele winter doen. Vanwege hun vriendelijke persoonlijkheid zijn ze geweldig om te houden als je kleine kindere hebt, omdat je je geen zorgen hoeft te maken dat ze aggressief zijn. Tegelijkertijd produceren ze een betrouwbare hoeveelheid eieren.
De meeste Barnevelders leggen eieren in verschillende tinten bruin, niet altijd extreem donkerbruin. Als je een Barnevelder wil die een zeer rijke chocoladekleur van eieren legt, kun je het beste contact opnemen met een betrouwbare fokker gespecialiseerd in dit ras. Het blijft echter altijd een gok en afwachten to je kip z’n eerste ei legt om de ware kleur te kennen.
Een ander ras dat beroemd is om zijn donkerbruine eieren is de Marans.
Het zijn niet de meest productieve legkippen al leggen ze toch 180 tot 200 eieren per jaar. Die aantallen verbleken in vergelijking met andere rassen, zoals Brahma’s en de Witte Leghorn, maar toch brengen Barnevelders een mooie hoeveelheid verse eieren op tafel.
Vanwege hun status als dubbeldoelras beginnen de Barnevelders later met het leggen van eieren dan hun soortgenoten. Maar ze compenseren dit door langer in hun leven te blijven leggen.
Barnevelder hennen zijn ook prima moeders maar zijn niet het beste ras om eieren uit te broeden. Ze brengen hun kuikens met veel zorg en aandacht groot maar worden zelden broeds . Zelfs de Barnevelder hanen doen mee aan het verzorgen van de kuikens.
Vleeskip
Barnevelders worden niet vaak voor vlees gefokt omdat hun hoofddoel de productie van eieren is. Ze zullen je echter nog steeds veel vlees geven, omdat deze vogels behoorlijk groot zijn.
Als je deze kip wilt houden voor zijn vlees, is het aan te raden om voor hetzelfde doel naar een fokker te gaan die gespecialiseerd is in het fokken van vleeskippen. Dit zorgt ervoor dat je de beste kwaliteit vlees krijgt die deze kip kan produceren.
Barnevelder Geschiedenis
Barnevelders komen uit een klein stadje genaamd Barneveld in Nederland. Ondanks hun Nederlandse afkomst is hun afstamming op zijn zachtst gezegd nogal duister.
Tot het midden van de 19e eeuw stond het stadje erom bekend veel eieren te produceren en naar verschillende delen van Europa te exporteren. Er was echter plotseling meer vraag naar bruine eieren op de markt vanwege hun zeldzaamheid.
Bruine eieren konden voor een hogere prijs worden verkocht en werden commercieel interessant voor de pluimveehandel.
Om aan deze hogere vraag naar bruine eieren te voldoen, begonnen fokkers lokale kippen te kruisen met geïmporteerde Aziatische kippen vanwege hun vermogen om bruine eieren te produceren. De Langshan was zeker betrokken bij het kweekproces, maar Brahma’s, Cochins of Maleiers kunnen ook gebruikt zijn.
Rond de eeuwwisseling ging de hoeveelheid Barnevelders achteruit toen steeds meer fokkers overgingen op het gebruik van industriële rassen. Deze kunnen meer eieren en vlees produceren om aan de eisen van de steeds veeleisender wordende consument te voldoen. Pas na de oprichting van de fokkersvereniging begon dit ras enige vooruitgang te boeken in de richting van erkenning. In 1923 werden Barnevelders officieel erkend.
Tegenwoordig komt het Barnevelderras nog steeds voor in verschillende kleuren. Hoewel veel organisaties verschillen in welke de officiële kleuren van het ras zijn, is iedereen het er over eens dat dit één van de mooiste kippenrassen zijn.
Ondanks een nogal tumultueuze geschiedenis sinds het begin van het ras, worden Barnevelders een favoriet bij voornamelijk beginnende kippenhouders en liefhebbers van donker gekleurde eieren.
Samenvatting
Barnevelders zijn lieve en vriendelijke kippen die goed overweg kunnen met andere rassen, maar ook met mensen. Ze gedragen zich braaf, maken niet veel lawaai en zijn een geweldig ras voor beginner vanwege hun winterharde aard en gemakkelijke persoonlijkheid.
Bovendien hebben deze kippen een prachtige look en stralen ze een elegante sfeer uit. De donkerbruine eieren zijn de kers op de taart.
Om meer te weten te komen over kippenrassen, kijk op onze ‘ Kippenrassenpagina ‘.