Gezondheid

Diatomeeënaarde bij Kippen: Voordelen, Gebruik en Risico’s

Door Kippen.be Redactie

Diatomeeënaarde (DE) wordt steeds vaker gepromoot als een natuurlijk middel tegen parasieten bij kippen. Maar werkt het echt, en zijn er risico’s aan verbonden? We bekijken kort het gebruik, de voordelen én de mogelijke nadelen​ van Diatomeeënaarde bij kippen.

Wat is Diatomeeënaarde?

Diatomeeënaarde bestaat uit fossiele overblijfselen van microscopische algen, de zogenaamde diatomeeën. Het is een fijn poeder dat rijk is aan siliciumdioxide en vaak wordt gebruikt als insecticide. Het werkt door de buitenste laag van het ‘skelet’ van insecten te infiltreren, waardoor ze uitdrogen en sterven.​

Diatomeeënaarde close up

Effectiviteit tegen Parasieten

De voorbije jaren zijn er verschillende onderzoeken geweest die het effect van DE op parasieten bij pluimvee hebben getest. Er werd hierbij gekeken naar interne (bv wormen) en externe (bv mijten) parasieten.

Bij ons wordt Diatomeeënaarde vaak aangeraden als veilig middeltje tegen bloedluis. Door het kippenhok of de kip zelf te besprenkelen met DE zouden deze ectoparasieten geen kans krijgen.

diatomeeënaarde

Interne Parasieten

Kippen zijn erg vatbaar voor interne parasieten zoals wormen. Onderzoek wees uit dat kippen die van nature minder resistent zijn tegen parasieten een positief effect ervaren van het gebruik van DE. De besmetting verminderde en de aanwezigheid van wormen nam af.

Bij kippen die al resistenter zijn tegen interne parasieten werd er geen verschil opgemerkt.

Het effect van diatomeeënaarde op interne parasieten is bijgevolg niet 100% effectief.

Externe Parasieten

Onderzoek toonde aan dat kippen die met diatomeeënaarde werden behandeld minder last hadden van bloedluis. Wat aantoont dat DE effectief kan zijn bij het bestrijden van bloedluis in het kippenhok.

bloedluis in het kippenhok

Andere Voordelen van Diatomeeënaarde bij Kippen

Naast het bestrijden van parasieten werd tijdens het onderzoek ook gekeken naar andere mogelijke voordelen van DE. De volgende resultaten kwamen hieruit:

  • Kippen die diatomeeënaarde door hun voer kregen, waren gemiddeld zwaarder en legden meer en grotere eieren dan de kippen die geen DE in het voer kregen.
  • De eischaal was ook aanvankelijk dikker en zwaarder, maar na 28 weken verbeterde de eierschaalkwaliteit juist bij de kippen zonder DE in het voer.

Dit suggereert dat DE mogelijk een positieve invloed heeft op de groei en productiviteit van kippen en hun eieren, maar dat dit effect na verloop van tijd kan afnemen​.

Mogelijke Risico’s en Nadelen van Diatomeeënaarde

Aan de hand van dit onderzoek lijkt het wel alsof DE een natuurlijk wondermiddel is dat je kan inzetten tegen parasieten en je kippen sterker maakt.

Maar er zijn ook nadelen verbonden aan het gebruik van diatomeeënaarde:

  • Luchtwegproblemen: Diatomeeënaarde is een fijn poeder, en zowel kippen als mensen kunnen het gemakkelijk inademen. Dit kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en mogelijk langdurige schade veroorzaken​.
  • Niet altijd even effectief: Het onderzoek wees uit dat DE vooral nuttig kan zijn voor kippen die van nature minder resistent zijn tegen parasieten. Bij sterkere rassen lijkt het effect beperkter​.
  • Voeding en opname: Hoewel kippen met DE zwaarder waren en meer eieren legden, aten ze ook meer. Hou voer-ei ratio in het oog.

Hoe Veilig Diatomeeënaarde Gebruiken?

Als je toch graag DE wil gebruiken bij je kippen, hou dan volgende richtlijnen in acht:

  • Gebruik het met mate. Overmatige toepassing kan de luchtwegen van kippen irriteren.
  • Stof het niet direct op kippen. In plaats daarvan kun je DE mengen in hun stofbad (max. 20%) of in legnestmateriaal (10%)​.
  • Gebruik een (stof)masker bij het aanbrengen. Dit voorkomt dat je zelf het fijne poeder inademt.
  • Hou rekening met het kippenras. Als je kippen van nature al resistent zijn tegen parasieten, is DE minder nuttig​.

Conclusie

Diatomeeënaarde kan een nuttig hulpmiddel zijn bij de bestrijding van parasieten bij kippen, vooral bij rassen die minder resistent zijn.

Toch is voorzichtigheid geboden, vooral vanwege de mogelijke negatieve effecten op de luchtwegen. Gebruik het daarom met mate.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Vogelgriep: Hoe Bescherm ik Mijn Kippen?
26 februari, 2025
een kip met een prolaps
Prolaps Bij Kippen: Oorzaken en Behandeling
13 februari, 2025
een grote toom kippen in een ren
Hoeveel Kost het om Kippen te Houden?
13 februari, 2025
een kip met euro tekens
Hoeveel Kost Een Kip?
7 februari, 2025
een dierenarts onderzoekt een kip
Ziekte Van Marek Bij Kippen
7 februari, 2025

Meer Artikels

Diatomeeënaarde bij Kippen: Voordelen, Gebruik en Risico’s
11 februari, 2025

Vers van de pers

zwarte legkip harco
Zwarte Legkip (Harco)
11 februari, 2025
Vogelgriep: Hoe Bescherm ik Mijn Kippen?
11 februari, 2025
bouw zelf een kippenhok
Bouw Zelf een Gemakkelijk Kippenhok (+Stappenplan)
11 februari, 2025
een serama kip
Serama Kippen: Het Kleinste Kippenras
11 februari, 2025
een serama kip
De Leukste Krielkippen
11 februari, 2025