Kippen Houden

Brinsea Broedmachines: Review (2024)

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Als fervente kippenliefhebbers die regelmatig kippeneieren uitbroeden, hebben we onlangs een heleboel broedmachines uitgetest. Eén ervan was de Brinsea Mini II Eco, één van de gekendste merken van broedmachines wereldwijd.

Brinsea is een bekend merk gespecialiseerd in broedmachines, opfokhokken en automatische deurtjes voor kippenhokken.

We gebruikte de Brinsea Mini om drie kippeneieren uit te broeden. Volg hier onze reis!

Momenteel heeft Brinsea ongeveer 10 tot 15 broedmachines op de markt, allemaal variërend in prijs, capaciteit en kenmerken.

Ons doel was om verschillende broedmachines rond dezelfde prijsklasse te testen, met een maximum budget van ongeveer €150.

Omdat Brinsea producten wat hoger liggen in prijs, betekent dit dat we hun goedkoopste model, de budget Brinsea Mini II Eco, hebben getest.

BRINSEA BROEDMACHINES

De broedmachines van Brinsea zijn een kwaliteitsvolle keuze voor wie op zoek is naar een betrouwbare broedmachine. Maar hun hogere prijs en gebrek van sommige functies in ‘goedkopere’ modellen maakt dat ze een nadeel hebben ten opzichte van nieuwkomers op de markt.

Installatiegemak
Gebruiksgemak
Grootte
Geluid
WAAROM KOPEN?
 • Brinsea kwaliteit
 • Plug & play
WAAROM VERMIJDEN?
 • Duur
 • Goedkoopste modellen zijn erg basic
 • Luid
Brinsea
Brinsea Mini Eco
Goedkoopste en meest basic model
Geschikt voor max 10 eieren
Brinsea
Brinsea Maxi Advance
Mid-range model, iets meer functies
Geschikt voor max 14 eieren
Brinsea
Brinsea Ovation Fully Automatic
Grootste en volautomatische broedmachine
Zowel voor 28 als 56 eieren

Uiterlijk en capaciteit

De Brinsea Mini II Eco broedmachine is geschikt voor maximaal 10 eieren, waardoor hij vanwege zijn compacte formaat geschikt is voor hobbyisten en kleinschalige fokkers.

De doorzichtige bovenkant van de broedmachine geeft een uitstekend zicht, waardoor het broedproces eenvoudig kan worden gevolgd zonder de eieren te storen.

Het is de budget- en meest eenvoudige broedmachine van Brinsea, zonder extra functies zoals het automatisch keren van de eieren, een display of elektronische temperatuurregeling.

Opmerking: Hou er rekening mee dat, ondanks dat het een broedmachine voor 10 eieren is, er geen tien normale tot grote eieren in kunnen . Ze passen NIET in deze mini-eierbroedmachine, zoals je kunt zien op de onderstaande afbeelding.

Tijdens onze tests probeerden we zeven middelgrote eieren en drie grotere eieren in de broedmachine te plaatsen, maar dat lukte nooit. De eieren staken over de rand uit, waardoor je de doorzichtige koepel er niet op kon sluiten.

Deze Brinsea Mini is niet voldoende als je van plan bent minstens negen tot tien kippeneieren van normale grootte uit te broeden.

Brinsea Broedmachines

Zoals eerder vermeld, concentreren onze tests zich op broedmachines binnen dezelfde prijsklasse, wat ons ertoe brengt het meest basic Brinsea-model, de Mini II Eco, te evalueren.

Het is echter vermeldenswaard dat Brinsea een groot assortiment broedmachines biedt die zijn afgestemd op de behoeften van verschillende kippenhouders.

Of je nu pas begint of een doorgewinterde fokker bent, Brinsea heeft wel een broedmachine die is ontworpen om aan jouw wensen te voldoen. Hier vindt je een kort overzicht van de verschillende beschikbare types.

Over het geheel genomen heeft Brinsea kleine (MINI) broedmachines (7 tot 10 eieren), middelgrote (MAXI) broedmachines (24 tot 30 eieren) en grote (Ovation) broedmachines (tot 56 eieren).

Functies

De Brinsea-broedmachines kunnen worden gekocht in een ‘handmatige‘, ‘automatische‘ of ‘volautomatische‘ versie, allemaal variërend in kenmerken en uiteraard prijs.

In deze review bespreken we de handmatige versie van de mini-broedmachine, maar laten we in het kort de verschillen tussen alle soorten bespreken.

Handmatige broedmachines

De handmatige incubators zijn het meest eenvoudig. Ze zijn voorzien van een kwikthermometer, maar geen automatisch draaisysteem, display van vochtigheid of andere opties.

Automatische broedmachines

De automatische broedmachines hebben meer functies, waaronder een digitaal temperatuurdisplay, een aftelklok tot de dag waarop de eieren uitkomen en het automatisch keren van de eieren.

Volautomatische broedmachines

De volautomatische broedmachines beschikken over alle kwaliteiten van de automatische broedmachines, maar beschikken ook over een display waarop je de vochtigheid kan aflezen.

De goedkoopste incubators kosten ongeveer €150, terwijl de duurste ongeveer €500 kosten.

Daarnaast biedt Brinsea ook grotere, meer professionele, broedmachines, maar we richten ons hier enkel op de modellen voor hobbyfokkers.

Bezint Eer je Begint!

Het is een leuke ervaring om aan deze broedreis te beginnen met de Brinsea-broedmachine, maar er zijn wel enkele cruciale richtlijnen aan verbonden. Zie het als het klaarmaken van een gezellig, stabiel huis voor je toekomstige kuikens.

 • Houd de machine binnen : Zorg ervoor dat je de broedmachine binnen plaatst, in een omgeving die beter te controleren valt dan buiten.
 • Stabiele omstandigheden : Vermijd plaatsen met grote schommelingen in temperatuur en vochtigheid om alles consistent te houden.
 • Veilige plek : plaats de broedmachine uit de buurt van nieuwsgierige huisdieren en kleine kinderen.
 • Niet op de vloer : De lucht nabij de vloer is niet altijd fris vanwege de hogere kooldioxideconcentraties.
 • Weg van ramen : Zonlicht en tocht kunnen de temperatuur beïnvloeden. Zet het op een plek die precies goed is.
 • Kamertemperatuur is belangrijk : De kamer zou idealiter rond de 22°C moeten blijven om de perfecte broedatmosfeer te ondersteunen.

Vóór Incubatie

Het is noodzakelijk om de functies van de broedmachine te testen voordat de bevruchte eieren in de machine gaan. Eens je gekend bent met de werking ervan, is het tijd om de broedmachine klaar te maken voor de eieren.

Hierna bespreken we de essentiële stappen ter voorbereiding op de incubatie.

Incubatietemperatuur

De broedmachine  is vooraf ingesteld op 37,6 °C; je moet deze dus niet handmatig instellen of aanpassen. Nadat je de stekker in het stopcontact steekt, zal de temperatuur geleidelijk stijgen tot de optimale temperatuur.

Het duurde ongeveer 20 minuten voordat de broedmachine de juiste temperatuur had bereikt. Je zal merken dat het rode LED licht begint te knipperen zodra de temperatuur is bereikt.

Handmatige aanpassing is wel mogelijk indien nodig.

Om de temperatuur op deze handmatige incubator aan te passen, heb je de ’temperatuuraanpassingsschroevendraaier’ nodig, veilig verborgen in het achtercompartiment van de machine.

De kleine ‘schroevendraaier’ vonden we in eerste instantie niet, maar deze zit veilig opgeborgen achter het achterpaneel. Om het paneel te openen heb je een echte schroevendraaier nodig.

Om de temperatuur aan te passen volgt u de instructies in de handleiding en controleert u altijd de temperatuur voor en na het aanpassen. Laat de broedmachine een uur stabiliseren voordat u de temperatuurinstellingen aanpast.

Beheers de luchtvochtigheid

Gedurende de eerste 17 dagen van de incubatie moet de luchtvochtigheid tussen 45-55% liggen .

Helaas beschikken de ‘Manual’ en ‘Automatic’ broedmachines niet over een display waar je de luchtvochtigheid kan aflezen, dat is alleen bij de ‘Fully Automatic’ versie. Hierdoor is er geen manier om te controleren of de luchtvochtigheid correct is.

Het gebruik van je persoonlijke hygrometer of simpelweg vertrouwen op de juistheid van het product is het enige dat je nu kan doen.

De luchtvochtigheid kan worden aangepast door water toe te voegen aan één of beide helften van de waterpot. Er is een extern watervulpunt, zodat je de broedmachine niet hoeft te openen om het water bij te vullen.

Incubatie bezig

Hoe hebben we de Brinsea-incubator getest?

We hebben  3 kippeneieren uitgebroed  met de Brinsea Incubator.

Wat spannend!

Dag 1 tot dag 17

Nadat we de broedmachine hebben opgezet en minimaal 24 uur hebben laten draaien om te stabiliseren, zijn we klaar om de eieren te plaatsen.

Laat de eieren vóór het uitbroeden 6 tot 8 uur op kamertemperatuur staan, met de punt naar beneden, eventueel in een eierdoos en zet ze zeker niet in de koelkast.

De volgende stap is het plaatsen van de eieren in de basis van de broedmachine.

Dit type broedmachine heeft geen automatische eierkeerder, waardoor we de eieren minimaal 3 keer per dag handmatig moeten draaien.

Houd de luchtvochtigheid in de gaten

Controleer regelmatig het waterpeil van het externe vulpunt en vul indien nodig bij. Zoals eerder gezegd geeft dit type broedmachine de luchtvochtigheid niet weer, dus opvolging is belangrijk.

Het is het beste om er rekening mee te houden dat je elke 2 dagen meer water moet toevoegen .

Het schouwen van de eieren

Markeer de kalender voor dag 7 en 14 om de eieren te schouwen. Zo kun je controleren welke eieren vruchtbaar zijn en welke niet.

Helaas hebben de Brinsea-incubators geen ingebouwd schouwlampje en er wordt ook geen aparte lampje meegeleverd.

We gebruikten onze eigen schouwlamp om de eieren te controleren. Je kan ook het lampje op je telefoon gebruiken.

Dag 18 tot de kuikens uitkomen

Vanaf de 18de dag kunnen we stoppen met het draaien van de eieren.

Het is dan tijd om het ​​broedmatje te plaatsen om spreidpoten bij kuikens te voorkomen. Een kleine schijfvormige kartonnen broedmat is bij de aankoop inbegrepen, maar we hebben besloten om in plaats daarvan wat vochtig keukenpapier te gebruiken.

Het vochtige keukenpapier helpt ook om de luchtvochtigheid te verhogen.

Kuikendag!

Alle kuikens arriveerden op dag 20 en 21 van het incubatieproces.

Na het uitkomen is het belangrijk om de kuikens minimaal 8 tot 12 uur in de broedmachine te laten, zodat ze volledig kunnen drogen.

De Brinsea broedmachine is achteraf zeer eenvoudig schoon te maken.

Onze Ervaring met de Brinsea Mini-Incubator

Brinsea valt op als een van de gerenommeerde namen voor eierbroedmachines. De jarenlange ervaring uit zich in de kwaliteit van hun producten.

Al onze kuikens kwamen uit en we ondervonden geen grote problemen tijdens de incubatieperiode van 21 dagen.

Maar, in vergelijking met nieuwere merken lijkt de hogere prijs van een Brinsea echter misschien niet meer de moeite waard.

Ondanks de hoge kwaliteit waren wij om verschillende redenen niet helemaal overtuigd van deze Mini Eco broedmachine.

Laten we enkele van onze bevindingen kort aanhalen.

De Eco Mini II kost ongeveer €150, wat redelijk is en wordt beschouwd als de budgetoptie van Brinsea. Maar voor deze prijs zijn er dingen waar je rekening mee moet houden:

 • Geen automatisch eierkeersysteem
 • Geen display
 • Geen vochtigheidsweergave
 • Geen schouwlamp
 • Geen alarm bij plotse temperatuurschommelingen
 • Luid

Als we dit vergelijken met bijvoorbeeld de Chickcozy broedmachine, die we ook hebben getest en een directe concurrent is van Brinsea, krijg je veel meer van deze opties voor dezelfde prijs.

Als je dezelfde extra functies als de Chickcozy op een Brinsea-broedmachine wilt, moet je tussen de €300 en €400 uitgeven. Ook zit er geen ingebouwde schouwlamp bij, die heeft de Chickcozy wel.

Dit brengt ons automatisch bij het volgende punt.

Nadelen van de Brinsea Incubator

Hoewel de Brinsea-incubator van hoge kwaliteit is en een aantal geweldige functies biedt, heeft hij, zoals elk product, zijn beperkingen.

In onze ervaring met de Brinsea-incubator zijn we een aantal minpunten tegengekomen die  het vermelden waard zijn.

Geen extra functies

Er zijn geen extra functies opgenomen in de ‘handmatige’ en dus goedkoopste versies van de Brinsea-broedmachines.

Voor ons is het opvolgen van de luchtvochtigheid van cruciaal belang, maar deze functie zit alleen in de duurste modellen, de ‘volautomatische’.

De ‘handmatige’ modellen hebben ook geen display, automatische eierkeerder of schouwlamp.

Lawaai

Deze Brinsea broedmachine maakt behoorlijk wat lawaai. Hoewel alle broedmachines geluid maken, is Brinsea een van de luidruchtigste die we hebben geprobeerd.

Het geluidsniveau ligt altijd rond de 60 tot 65 dB, wat hoog is. We hadden de Brinsea-broedmachine op ons kantoor geplaatst, maar moesten hem verplaatsen omdat deze te vervelend was tijdens het werken.

Prijs

Brinsea-producten zijn niet goedkoop, maar velen vinden de hogere prijs de hoge kwaliteit waard. Of je je geld wel of niet aan een Brinsea-broedmachine wilt uitgeven, is aan jou, maar in het geval van de Eco Mini koop je wel een heel eenvoudig product.

Wat Zit er in de Verpakking?

Onze Brinsea-incubator werd geleverd in een zorgvuldige en aantrekkelijk ontworpen verpakking, waardoor deze in uitstekende staat arriveerde. De broedmachine zelf is extra beschermd door schuim.

De aankoop omvat:

 1. Broedmachine basis en doorzichtige bovenkant
 2. Schroevendraaier voor temperatuurregeling
 3. Glazen thermometer
 4. Adapter
 5. Kartonnen broedmatje
BRINSEA BROEDMACHINES
Brinsea
Brinsea Mini Eco
Goedkoopste en meest basic model
Geschikt voor max 10 eieren
Brinsea
Brinsea Maxi Advance
Mid-range model, iets meer functies
Geschikt voor max 14 eieren
Brinsea
Brinsea Ovation Fully Automatic
Grootste en volautomatische broedmachine
Zowel voor 28 als 56 eieren

Samenvatting

De Brinsea Mini II Eco handmatige broedmachine biedt een hoogwaardige constructie en betrouwbaarheid, typisch voor het merk.

De hoge prijs en het gebrek aan functies, zoals het automatisch keren van de eieren en alarmen voor temperatuurschommelingen, rechtvaardigen echter mogelijk niet de waarde ervan in vergelijking met concurrenten op de markt.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024
een gevangen steenmarter
Bescherm Je Kippen Tegen Vossen En Marters
13 maart, 2024

Meer Artikels

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
10 april, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
10 april, 2024
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
10 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
10 april, 2024