Hokken

Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?

Door Kippen.be Redactie

Ben je het ook beu dat je kippen niet begrijpen hoe een automatische trapvoederbak werkt? Je bent niet de enige. Veel kippenhouders geven het uiteindelijk op omdat hun kippen het mechanisme van een trapvoederbak, zoals die van Feed-O-Matic, niet onder de knie lijken te krijgen.

Wij namen de proef op de som en probeerden de Feed-O-Matic uit met onze toom. Hieronder zie je alvast enkele modellen van deze gekende voederbak:

FEED-O-MATIC TRAPVOEDERBAK
FEED-O-MATIC
FEED-O-MATIC 5 KG
Trapvoederbak inhoud 5 kg
FEED-O-MATIC
FEED-O-MATIC 20 KG
Trapvoederbak inhoud 20 kg

Volg deze stapsgewijze handleiding en je kippen zullen snel leren hoe ze zelf bij hun voer kunnen komen.

We bespreken de volgende stappen:

 • Zorg voor stabiliteit
 • Laat de voederbak open dmv een object
 • Gebruik lekkers zoals meelwormen
 • Verwijder het object
 • Wees geduldig

1. Zorg Voor Stabiliteit

Voordat je je kippen leert de automatische trapvoederbak te gebruiken, is het belangrijk om te zorgen dat de voederbak stevig en stabiel staat.

Een stabiele voederbak zorgt ervoor dat je kippen niet schrikken van onverwachte bewegingen en sneller zullen wennen aan het nieuwe voersysteem.

Daarnaast moet er ruimte zijn om de trede naar beneden te laten zakken zodat het voedingsgedeelte opent.

Hier zijn enkele tips:

Stabiele Plaatsing: Zet de voederbak op een vlakke, stevige ondergrond. Dit voorkomt wiebelen als je kippen op de trede stappen.

Extra Bevestigen: Bevestig de voederbak indien mogelijk aan de grond of muur.

Regelmatig Controleren: Controleer regelmatig of de voederbak nog steeds stevig staat.

In ons geval plaatsten we de voederbak op een aantal platte stenen zodat er voldoende stabiliteit was en de trede ook vlot naar beneden kon wanneer de kippen er zouden op gaan staan.

2. Laat de Voederbak Open dmv een Object

In de beginfase is het belangrijk om de voederbak open te laten staan zodat je kippen eraan kunnen wennen. Dit helpt hen te begrijpen dat dit vreemde nieuwe ding in de ren hun nieuwe voederbak is.

Wij plaatsten een houten balk op de trede om de voederbak open te houden, maar je kan uiteraard eender welk object gebruiken dat zwaarder is dan 500 gr.

Het open laten staan van de voederbak is een belangrijke stap omdat het je kippen de kans geeft om zonder angst en zonder dat de bak beweegt de nieuwe voederbak te leren kennen.

Pas als je merkt dat ze comfortabel zijn met het eten uit de openstaande voederbak, kun je doorgaan naar de volgende stap.

3. Gebruik Lekkers Zoals Meelwormen

Om je kippen sneller en makkelijker te laten wennen aan de automatische trapvoederbak, kun je gebruik maken van lekkernijen zoals meelwormen.

Strooi wat meelwormen in en rond de open voederbak. Door deze lekkernijen regelmatig in de voederbak te strooien, trek je de aandacht van je kippen en geef je hen een positieve associatie met de nieuwe voerbak.

Als je alleen op gewoon voer rekent om je kippen de nieuwe voederbak te laten gebruiken, zal het leerproces langer duren. Kippen zijn gewoontedieren en zullen aarzelen om nieuwe dingen uit te proberen.

4. Verwijder het Object

Zodra je kippen gewend zijn de nieuwe trapvoederbak, is het tijd om een stapje verder te gaan en hen te leren hoe ze de voederbak kunnen openen. Dit is de meest cruciale stap in het leerproces.

Haal de balk, baksteen of welk object je ook hebt gebruikt om de voederbak open te houden, weg. Nu is het de bedoeling dat de voederbak dicht blijft tenzij een kip op de trede stapt.

FEEDOMATIC trapvoederbak

Ook hier gebruik je best weer wat lokmiddelen zoals meelwormen. Strooi ze genereus bij het gewone voer en kijk hoe ze de nieuwe voederbak gebruiken.

Hier lopen vele kippenhouders wat tegen het kunnen van hun kippen aan, het hangt echt van kip tot kip af. En zodra eentje ermee weg is, zal de rest snel volgen.

Voor ons ging het zeer vlot. Al na een tiental minuten tot een kwartiertje gebruiken de jongste kippen (haantjes van een 12-tal weken oud) de voederbak alsof ze nooit anders hebben gekend.

Dit zag er zo uit:

De volwassen kippen deden er iets langer over, maar volgden binnen de paar dagen het voorbeeld van de jongere kippen.

5. Wees Geduldig

Dit hele proces kan tijd kosten en vraagt geduld. Sommige kippen zullen sneller leren dan anderen.

Het is belangrijk om consequent te zijn en de kippen regelmatig de kans te geven om te oefenen met de trapvoederbak.

Hier leek het ook wel alsof de jonge kippen een heel pak minder angst hadden van de voederbak dan de volwassen kippen en daardoor het voorbeeld stelden.

Naarmate je toom meer vertrouwd geraakt met het mechanisme, zullen ze het zelfvertrouwen en de vaardigheid ontwikkelen om de voederbak zelfstandig te openen.

Voordelen van een Trapvoederbak

Hier zijn de belangrijkste voordelen van het gebruiken van een automatische trapvoederbak zoals de Feed-O-Matic in vergelijking met gewone voerbakken.

 • Ongediertebestendig: De voederbak opent alleen wanneer er voldoende gewicht op de trede staat, waardoor muizen en ratten geen toegang krijgen.
 • Vochtbescherming: Het afgesloten ontwerp houdt het voer droog, wat schimmel voorkomt.
 • Efficiënt: Het ontwerp vermindert voedselverspilling doordat kippen het voer moeilijk uit de bak kunnen krabben.
 • Gebruiksgemak: De voederbak is eenvoudig te monteren en te vullen. Met een capaciteit tot 20 kg kun je gerust een dagje of zelfs langer weggaan zonder je zorgen te maken over je kippen.
 • Duurzaam Materiaal: Gemaakt van hoogwaardige materialen en verzinkt staal, wat zorgt voor een lange levensduur en weerbestendigheid.
 • Geschikt voor Verschillende Soorten Pluimvee: De voederbak is geschikt voor kippen, eenden, kwartels, fazanten, kalkoenen en ganzen.
 • Vrijheid voor de Kippen: Kippen kunnen op deze manier zelf bepalen wanneer ze eten.

Nadelen van een Trapvoederbak

Hoewel een automatische trapvoederbak best wat voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen.

 1. Kost: Dit soort voederbakken zijn duurder vergeleken met traditionele plastic voederbakken.
 2. Aanpassingstijd: De meeste kippen hebben tijd nodig om te leren hoe ze de trede moeten gebruiken en dat kan wat voor frustratie zorgen.
 3. Morsen: Afhankelijk van het type voer kan er in het begin wat gemorst worden, vooral bij gebruik van fijn meel (mash).
 4. Gewichtslimiet: De voederbak opent alleen bij een bepaald minimumgewicht, wat een probleem kan zijn voor zeer licht pluimvee zoals sommige krielsoorten. Wij deden echter de test met Cochin krielkippen en zij hadden geen enkel probleem met de voerbak te openen.
FEED-O-MATIC TRAPVOEDERBAK
FEED-O-MATIC
FEED-O-MATIC 5 KG
Trapvoederbak inhoud 5 kg
FEED-O-MATIC
FEED-O-MATIC 20 KG
Trapvoederbak inhoud 20 kg

Conclusie

Het trainen van je kippen om een automatische trapvoederbak, zoals die van Feed-O-Matic, te gebruiken kan een uitdaging zijn, maar met geduld en de juiste aanpak is het zeker mogelijk.

Door geduldig te blijven en bovenstaande stappen te volgen, zullen je kippen snel en efficiënt leren hoe ze hun nieuwe voederbak kunnen gebruiken, wat jouw werk als kippenhouder zonder twijfel vergemakkelijkt.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
19 juni, 2024
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
31 mei, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024

Meer Artikels

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
20 juni, 2024

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
20 juni, 2024
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
20 juni, 2024
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
20 juni, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
20 juni, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
20 juni, 2024