Kippen Houden

Kippen Kortwieken: Stap-Voor-Stap Uitgelegd (Met Filmpje)

Door Kippen.be Redactie

Kippen staan misschien niet gekend als de beste vliegers, maar sommigen kunnen best hoog genoeg fladderen om uit de ren te ontsnappen. In dit geval kan kortwieken aan te raden zijn. De vleugels van kippen knippen is echter niet altijd nodig, dus je hoeft het niet standaard te doen. We leggen het hoe, wat en wanneer stap per stap voor je uit.

Hoe Kortwiek je een Kip?

Om een kip te kortwieken, hou je de kip allereerst voorzichtig maar stevig vast. Kijk goed naar waar de primaire slagpennen zich bevinden en knip deze aan één kant af. Het is niet nodig om beide kanten ​​te kortwieken. Knip zeker kort genoeg, maar zeker niet verder dan de volgende rij dekveren.

Kortom: het kortwieken van een kip is niet moeilijk, maar als je graag een meer gedetailleerde uitleg wil, geven we die graag. 

de vleugel van een kip

Kippen Kortwieken: Stap voor Stap Uitgelegd

Voor je jezelf naar de ren begeeft, neem je een schaar mee. Dit kan elk soort keukenschaar zijn, maar bij voorkeur een groot, scherp en stevig model zodat je onmiddellijk kan doorknippen.

Een tweede persoon die de kip kan vasthouden terwijl je knipt is aan te raden. Dit zowel voor jouw veiligheid als voor die van de kip.

Hieronder zie je alvast een kort filmpje van hoe het in z’n werk gaat:

Benodigde tijd: 10 minuten

  1. Vang de kip

    Uiteraard moet je eerst je kip vangen voor je aan het kortwieken kan beginnen. Een kip vangen is niet altijd gemakkelijk, afhankelijk van hoe gewend je kippen het zijn om opgepakt te worden. Probeer om het zo snel mogelijk te doen, zonder de dieren al te bang te maken of ze te bezeren.

  2. Hou het proces zo stressvrij mogelijk

    Het laatste wat je wilt is een nerveuze kip wanneer je moet kortwieken. Probeer je kip kalm te houden, maar laat het hele proces niet langer duren dan noodzakelijk. Hoe eerder ze terug bij de anderen is, hoe beter.

  3. Vouw de vleugel die je wil knippen open

    Pak een van de vleugels vast en trek hem voorzichtig van het lichaam weg, zodat deze uitsteekt. Op deze manier kan je het beste zien welke veren je moet wegknippen.

  4. Kijk waar de slagpennen zich bevinden

    Enkel de primaire slagpennen moeten geknipt worden. De slagpennen zijn de tien lange, smalle veren die een kip gebruikt om te vliegen. Zodra deze slagpennen worden gekortwiekt, verliest een kip het vermogen om te kunnen vliegen.illustratie van waar de slagpennen en dekveren zich bevinden bij een kip

  5. Knip de slagpennen

    Terwijl een tweede persoon de kip stevig vasthoudt, gebruik je de schaar om maximum vijftig procent van de lengte van de slagpennen weg te knippen. Knip de veren ruim onder de dekveren. Zo knip je niet te veel af. Zorg ervoor dat de slagpennen nog steeds langer zijn dan de dekveren.illustratie over waar je de vleugel van een kip moet kortwieken

  6. Kortwiek slechts één vleugel

    In de meeste gevallen zal het kortwieken van één vleugel volstaan. En dankzij de (niet-geknipte) andere vleugel kunnen ze beter hun evenwicht bewaren.

  7. Controleer en laat de kip los

    Controleer of er eventuele problemen zijn opgetreden. Laat de kip daarna voorzichtig los zodat ze zich bij de rest kan voegen. De kip zal zich in eerste instantie wat gedesoriënteerd voelen, maar is binnen de kortste keren weer haar gebruikelijke zelf.

Wat je NIET Moet Doen bij het Kortwieken van een Kip

Hoewel het kortwieken van een kip eenvoudig is, zijn er toch een paar dingen die je moet onthouden voor je eraan begint.

  1. Knip de slagpennen niet te ver af. Knip een (paar) centimeter onder de dekveren, niet korter. En zorg er steeds voor dat de slagpennen langer zijn dan de dekveren, zelfs na het kortwieken. 
  2. Kortwiek alleen volwassen kippen. Je moet wachten tot hun verenkleed volledig ontwikkeld is om te voorkomen dat je per ongeluk te veel kortwiekt.
  3. Knip de vleugels niet tijdens of meteen na de rui. Wacht tot ze zijn aangesterkt en hun verenkleed volledig is.
  4. Kortwiek je kip niet af als je van plan bent deel te nemen aan pluimveeshows. Kortgewiekte kippen worden gediskwalificeerd in shows.
kip kortwieken

Bloedaders steken tot een centimeter uit in de veer van een kip. Het is erg belangrijk om niet in dit gebied te knippen. Wanneer dat toch gebeurt, zal er een bloeding optreden die niet zo goed stolt.

Wanneer Kortwiek je de Vleugels van een Kip?

Volgens sommige bronnen zou je je kippen jaarlijks moeten kortwieken. Dit klopt niet altijd. Als je kippen de ren niet ontsnappen of op een andere manier zichzelf in gevaar flapperen, is er geen enkele reden om de vleugels te knippen.

Kortom, kortwiek je kippen alleen als je last ondervindt van hun ontsnappingspogingen. Een gekortwiekte kip is namelijk meer vatbaar voor roofdieren, omdat ze zichzelf moeilijker in veiligheid kan brengen. Doe het dus alleen als het nodig is.

Knip de vleugelveren van een kip pas na de leeftijd van 1 jaar en na de eerste rui af. Volwassen kippen kunnen jaarlijks een paar weken na de rui worden gekortwiekt. Wacht steeds met het kortwieken tot ze volwassen zijn en een volgroeid verenkleed hebben.

De beste manier om te bepalen of de veren van de kip klaar zijn om te worden geknipt, is door de kleur van de veerschacht te controleren. Als deze wit of helder is, zijn de veren volgroeid.

Veren met een donkere veerschacht groeien nog steeds en zijn nog niet klaar om te worden gekortwiekt. Deze veren zitten nog vol bloed, wat de groei voedt. 

een araucana kip met gespreide vleugels

Kan een Kip Vliegen met Gekortwiekte Vleugels?

Het kortwieken van een kip beperkt zijn vliegvermogen omdat het de lift en het evenwicht beïnvloedt. Hoewel ze nog steeds tot een halve meter boven de grond kunnen fladderen of springen, is hoger vliegen onmogelijk met gekortwiekte vleugels.

Dit betekent ook dat als je hogere zitstokken hebt, je de hoogte best aanpast eens je kippen gekortwiekt zijn. Zorg ervoor dat ze de zitstok nog steeds kunnen bereiken. Een maximum hoogte van een halve meter voor een zitstok is perfect.

Is Kortwieken Nodig of Niet?

De noodzaak van het kortwieken van een kip is afhankelijk van het ras en de persoonlijkheid van je kip en de omgeving waarin ze leven. Voor ontsnapgrage kippen die in een omgeving met veel roofdieren wonen, kan kortwieken praktisch zijn. Kippen zoals Serama’s zijn gekend om gemakkelijk weg te vliegen en zullen daarom vaker gekortwiekt worden.

Andere rassen, zoals Orpingtons, Zijdehoentjes, Faverolles of Australorps zullen minder snel ontsnappen. Bij hen zal het kortwieken van de slagpennen minder snel nodig zijn.

Zoals eerder gezegd raden we aan om alleen te kortwieken als het echt nodig is. Wacht daarom af tot je kippen volwassen zijn en of ze interesse tonen om weg te fladderen. Sommigen kippen zullen snel over het hek springen, terwijl anderen geen zin hebben om de omgeving te verkennen.

Als je kippen geen interesse tonen om te ontsnappen, is het niet nodig hun vleugels te kortwieken.

Samenvatting

Het kortwieken van een kip kan noodzakelijk zijn wanneer je kippen houdt. Sommigen kippen zijn eerder geneigd om regelmatig uit de ren te ontsnappen, terwijl anderen geen interesse zullen tonen. Door de vleugels te kortwieken kan je ervoor zorgen dat ze veilig in de afgesloten ren blijven.

De vleugels van een kip kortwieken is niet moelijk, maar lees jezelf eerst in over het onderwerp voor je eraan begint, zodat je jouw kip niet bezeert.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024
een gevangen steenmarter
Bescherm Je Kippen Tegen Vossen En Marters
13 maart, 2024

Meer Artikels

de vleugels van een kip kortwieken
Kippen Kortwieken: Stap-Voor-Stap Uitgelegd (Met Filmpje)
15 november, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
15 november, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
15 november, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
15 november, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
15 november, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
15 november, 2023