Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
Als je op zoek bent naar een slimme manier om je kippen eten te geven, dan is de Feed-O-Matic trapvoederbak het overwegen waard. Deze automatische voederbak is speciaal ontworpen om voedselverlies te verminderen en ongedierte weg te houden.
We bekijken de verschillende modellen en de voor- en nadelen van dit type voederbak.
Gemengde Reviews
We drukken het nogal licht uit wanneer we zeggen dat de meningen over de Feed-O-Matic voederbak zijn verdeeld. Veel gebruikers loven het product vanwege de duurzaamheid en de effectiviteit in het weren van ongedierte.
Aan de andere kant zijn er ook kritische geluiden.
Sommige kippenhouders melden dat hun kippen moeite hebben om de voederbak te gebruiken of het mechanisme niet begrijpen. Daarnaast wordt er soms geklaagd over voer dat toch gemorst wordt.
Tijd om deze voederbak persoonlijk uit te testen! We deden de test met de voederbak van 20 kg.
–> Lees hier onze volledige handleiding over hoe je je kippen laat wennen aan het gebruik van een trapvoederbak!
Overzicht
Eerst wat algemene informatie.
De Feed-O-Matic is een trapvoederbak voor pluimvee, ontworpen om voedselverlies tegen te gaan en ongedierte weg te houden. Deze voederbak is geschikt voor verschillende soorten pluimvee, waaronder kippen, eenden, kwartels, fazanten, kalkoenen en ganzen.
De Feed-O-Matic opent alleen wanneer de kippen op de trede staan, waardoor het voer beschermd blijft tegen muizen, ratten en vogels.
Het ontwerp is volledig waterdicht en gemaakt van PP + GF, PA + GF/Verzinkt 1mm plaatstaal, wat zorgt voor een lange levensduur en weerbestendigheid.
Installatie
De trapbak wordt geleverd als een bouwpakket, maar is gemakkelijk in elkaar te zetten door de bijgeleverde handleiding.
Op een kwartiertje tijd was de Feed-O-Matic trapvoederbak klaar voor gebruik.
Belangrijk is dat je de voederbak plaatst op een vlakke ondergrond. Omdat de trap naar beneden moet kunnen gaan eens de kip erop staat, werkt deze niet op een hobbelige ondergrond.
In ons geval plaatsten we wat stenen onder de voederbak voor stabiliteit.
Groot Gebruiksgemak voor Kippen
Een van de belangrijkste claims van Feed-O-Matic is dat kippen snel wennen aan het gebruik van de trede om bij het voer te komen.
Hier namen we alvast de proef op de som, want, is dit wel zo?
Met onze gemengde toom van volwassen kippen en uit de kluiten gewassen kuikens van een 12-tal weken oud, probeerden we de voederbak uit.
In snelheid van gewenning was er in onze toom een groot verschil te merken tussen de kuikens en de volwassen kippen.
De kuikens waren binnen het half uur volledig weg met het systeem, waar het bij de volwassen kippen een aantal dagen en pogingen geduurd heeft.
Hoe pakten we dit aan?
We vulden de voederbak met hun favoriete voer en plaatsten een houten balk op de trede zodat de voederbak constant open bleef staan.
De belangrijkste eerste stap is dat de dit nieuwe object in de ren als voederbak gaan herkennen.
Om het proces wat te versnellen gooiden we ook wat gedroogde meelwormen in de voederbak. De kippen leken in het begin wat angst te hebben van de trede, maar dankzij de meelwormen was dit probleem snel van de baan.
Omdat het bij de kuikens zo vlot ging, besloten we al snel om de balk weg te halen en ze de trede zelf te laten ontdekken. Hier kwamen weer de meelwormen aan te pas, en weer ging het erg vlot.
Op dat moment zagen we dat de kuikens ook al van het voer aten zonder aanmoediging van de meelwormen. We hebben de balk dus niet terug geplaatst, maar afgewacht of het zou blijven werken.
De volwassen kippen hadden wat meer aanmoediging nodig. Voor de zekerheid hadden we ook de ‘oude’ voederbak in de ren staan, maar na een dag toch beslist om deze weg te nemen.
Monkey see is monkey do, en nadat de volwassen kippen zagen hoe de kuikens de trapvoederbak gebruikten, waren ook zij een anderhalve dag later met het hele systeem weg.
Na twee dagen wisten alle kippen precies wat ze moesten doen.
Conclusie Claim Nr.1
In ons geval waren alle kippen binnen de paar dagen weg met de werking van de trapvoederbak.
Natuurlijk was er wat hulp nodig, zonder de meelwormen had het niet zo vlot gegaan, maar al bij al heeft het ons amper tijd en moeite gekost.
Ongedierteproef
De echte test was natuurlijk of de Feed-O-Matic zijn belofte waarmaakt om ongedierte weg te houden.
Het is namelijk zo dat de trapvoederbak afsluit zodra er geen kip op de trede staat, maar als er rondom de voerbak veel gemorst wordt, haalt dit niet zo veel uit naar ratten en wilde vogels.
In ons geval werd er de eerste dagen wel wat gemorst, maar bijlange niet zo veel als we van andere kippeneigenaars al te horen kregen.
Daarnaast speelt het soort voer ook een grote rol!
Onze kippen krijgen hun voer in meel-vorm, de kleinst en meest gemalen vorm van kippenvoer. Je kan ook voor gebroken graan of pellets kiezen, die iets groter zijn van structuur en dus minder snel morsen.
Of er veel gemorst zal worden hangt meer van je kippen en het voer af, dan van de voederbak. Als ze morsen met de Feed-O-Matic, doen ze dit waarschijnlijk ook bij andere voersystemen.
Wordt er veel gemorst en wil de je de trapvoederbak toch blijven gebruiken? Schakel dan over naar pelletvoer in plaats van meel of gebroken graan.
Daarnaast kunnen ratten of muizen de trapvoederbak niet openen door zelf op de trede te staan.
De voederbak opent pas vanaf 350 gram (voor de modellen van 5 en 8 kg) en 450 gram (voor de modellen van 12 en 20kg). Het gemiddelde knaagdier weegt een stuk minder, dus deze zijn te licht om zelf de trede in te drukken.
Conclusie Claim Nr.2
De Feed-O-Matic houdt ongedierte effectief weg dankzij het afsluitmechanisme dat pas opent bij een gewicht van minimaal 350 of 450 gram.
Knaagdieren zijn te licht om de trede in te drukken, waardoor ze geen toegang hebben tot het voer.
Hoewel er in het begin wat voer gemorst werd, verminderde dit aanzienlijk na een aantal dagen. Indien het morsen aanhoudt schakel je best over naar pelletvoer.
Waterproof & Handig in Gebruik
De voederbak staat bij de meeste kippenhouders buiten, ook hier, dus het is belangrijk dat het voer droog blijft, zelfs na een fikse regenbui.
Hier doet de voederbak wat hij beloofd. Na een flinke regenbui zal je merken dat het voer inderdaad droog blijft, dankzij het goed afgesloten ontwerp.
Dit voorkomt schimmelvorming en zorgt ervoor dat het voer langer goed blijft.
Daarnaast komt de Feed-O-Matic in verschillende modellen met verschillende afmetingen, dewelke voldoende zijn om een kleine tot grote toom voor een paar dagen van eten te voorzien.
Dit betekent dat je met een gerust hart een dagje weg kunt gaan, of zelfs langer, je kippen hebben altijd toegang tot het voer.
Conclusie Claim Nr. 3
Met deze voederbak kunnen je kippen de hele dag door zelf bepalen wanneer ze willen eten, dankzij de ruime voerreservoirs die tot wel 20 kg kunnen bevatten.
Dit geeft je de vrijheid om zonder zorgen een dagje weg te gaan, wetende dat je kippen altijd toegang hebben tot hun voer.
Voordelen van de Feed-O-Matic
De Feed-O-Matic voederbak kan het voeren van je kippen een stuk makkelijker en hygiënischer.
Dit slimme ontwerp beschermt het voer tegen ongedierte en vocht, en zorgt ervoor dat je minder hoeft te vullen dankzij de grote capaciteit.
Hier zijn de belangrijkste voordelen.
- Ongediertebestendig: De voederbak opent alleen wanneer er voldoende gewicht op de trede staat, waardoor muizen en ratten geen toegang krijgen.
- Vochtbescherming: Het afgesloten ontwerp houdt het voer droog, wat schimmel voorkomt.
- Efficiënt: Het ontwerp vermindert voedselverspilling doordat kippen het voer moeilijk uit de bak kunnen krabben.
- Gebruiksgemak: De voederbak is eenvoudig te monteren en te vullen. Met een capaciteit tot 20 kg kun je gerust een dagje of zelfs langer weggaan zonder je zorgen te maken over je kippen.
- Duurzaam Materiaal: Gemaakt van hoogwaardige materialen en verzinkt staal, wat zorgt voor een lange levensduur en weerbestendigheid.
- Geschikt voor Verschillende Soorten Pluimvee: De voederbak is geschikt voor kippen, eenden, kwartels, fazanten, kalkoenen en ganzen.
- Seizoensbestendig: De Feed-O-Matic is geschikt voor gebruik in alle seizoenen, bestand tegen winterse koude en zomerse uv-straling.
- Vrijheid voor de Kippen: Kippen kunnen op deze manier zelf bepalen wanneer ze eten.
- Gemaakt in Nederland: Dit garandeert een hoge kwaliteit en snelle levertijd.
Nadelen van de Feed-O-Matic Trapvoederbak
Hoewel de Feed-O-Matic veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen. Het is belangrijk om een compleet beeld te hebben van de voor- én nadelen voor je beslist of deze voederbak geschikt is voor jouw kippen.
- Kost: De Feed-O-Matic is duurder vergeleken met traditionele plastic voederbakken.
- Aanpassingstijd: Sommige kippen hebben tijd nodig om te leren hoe ze de trede moeten gebruiken en dat kan wat voor frustratie zorgen.
- Morsen: Afhankelijk van het type voer kan er in het begin wat gemorst worden, vooral bij gebruik van fijn meel (mash).
- Gewichtslimiet: De voederbak opent alleen bij een bepaald minimumgewicht (350 gram voor de 5 en 8 kg modellen, 450 gram voor de 12 en 20 kg modellen), wat een probleem kan zijn voor zeer licht pluimvee zoals sommige krielsoorten. Wij deden de test trouwens met Cochin krieltjes en zij hadden geen enkel probleem met de voerbak te openen.
Verschillende Feed-O-Matic Modellen
Er zijn vier verschillende varianten die je kunt opdelen in twee groepen: grote en kleine trapbakken, elk met een andere inhoud.
Feed-O-Matic 5KG
- Geschikt vanaf 350 gram
- Afmetingen: 40 x 28 x 26 cm
- Gewicht: 5,36 kg
- Inhoud: 5 kg
Feed-O-Matic 8KG
- Geschikt vanaf 350 gram
- Afmetingen: 45 x 28 x 26 cm
- Gewicht: 5,88 kg
- Inhoud: 8 kg
Feed-O-Matic 12KG
- Geschikt vanaf 450 gram
- Afmetingen: 54 x 35.5 x 25.5 cm
- Gewicht: 7,34 kg
- Inhoud: 12 kg
Feed-O-Matic 20KG
- Geschikt vanaf 450 gram
- Afmetingen: 33.5 x 23 x 66 cm
- Gewicht: 8,82 kg
- Inhoud: 20 kg
Hoe Deden we de Test?
Als ervaren kippenhouders die zeer geïnteresseerd de wisselende commentaren lazen over de Feed-O-Matic, waren we enorm benieuwd hoe deze trapvoederbak zou presteren bij onze kippen.
We testten de voederbak met onze toom van 9 kippen: vier volwassen kippen en vijf kuikens van 12 weken oud.
We plaatsten de voederbak in het hok en hielpen de kippen de eerste paar keren door te laten zien hoe ze de trede moesten gebruiken om bij het voer te komen.
Na deze initiële hulp stonden ze er alleen voor. Tot onze verrassing duurde het slechts een half uurtje tot een tweetal dagen voordat iedereen de werking doorhad en zonder problemen de voederbak gebruikte.
Conclusie
Na het testen van de Feed-O-Matic trapvoederbak bij onze toom van negen kippen, kunnen we stellen dat we deze zullen behouden. De voederbak biedt voor ons een effectieve en handige oplossing tegen ongedierte.
Waar we vroeger telkens ’s nachts het voer weghaalden om ongedierte te vermijden, hoeft dit nu niet meer. Een grote vooruitgang in gemak.
Onze kippen leerden snel hoe ze de trede moesten gebruiken om bij het voer te komen, wat aantoont dat het systeem toch wel eenvoudig te begrijpen is, maar het kan wel wat inspanning en hulp van jou als kippenhouder vragen.
Hoewel de aanschafprijs hoger is en sommige kippen wat aanpassingstijd nodig hebben, wegen voor ons persoonlijk de voordelen zwaarder dan de nadelen.