Gezondheid

Eiconcrement Bij Kippen: Alles Over Deze Onsteking

Door Kippen.be Redactie

Het vinden van eiconcrement, of lash egg in het Engels, in je kippenhok kan behoorlijk eng zijn. Deze exentriek uitziende bollen zien eruit als vlezige eieren. Je hoeft niet meteen te panikeren, maar het is belangrijk om te weten dat eiconcrement optreedt als als gevolg van reproductieve of besmettelijke problemen. Snel reageren is de sleutel naar een vlot herstel.

Wat is Eiconcrement of Lash Egg?

Lash Eggs (Salpingitis) of eiconcrement zijn geen echte eieren maar bestaan uit weefsel en afscheiding uit een ontstoken eileider van een kip. Eiconcrement wordt veroorzaakt door virale en bacteriële infecties zoals Salmonella, MG en E. Coli. Antibiotica zoals tetracyclines worden gebruikt om deze aandoening te behandelen.

Als je nieuwsgierig genoeg bent en het eiconcrement open snijdt, zul je merken dat het uit verschillende lagen bestaat. De vaakst voorkomende laag is de binnenkant van de eileider van de kip. Sommige lash eggs bevatten etterende afscheiding, terwijl andere een slijmerige of vezelige consistentie hebben.

een eiconcrement bij kippen

De wetenschappelijke naam van deze aandoening is salpingitis. De term verwijst naar de ontsteking van de eileider, niet naar de oorzaak van de infectie of naar vreemd gevormde eieren.

Wat Veroorzaakt Eiconcrement bij Kippen?

Verschillende ziekteverwekkers kunnen salpingitis veroorzaken, de eileiderontsteking die leidt tot het leggen van eiconcrement. Deze omvatten voornamelijk bacteriële infecties :

 1. Escherichia coli
 2. Mycoplasma gallisepticum (veroorzaakt chronische luchtwegaandoeningen )
 3. Salmonella spp
 4. Streptokokken
 5. Pasteurella multocida (ook bekend als Fowl Cholera )

Er kunnen ook andere bacteriën bij betrokken zijn, zoals Enterococcus faecalis, Chlamydia psittaci.

Sommige virale infecties kunnen ook een ontsteking van de eileider veroorzaken, wat indirect leidt tot de vorming van eiconcrement. Infectieuze bronchitis, de ziekte van Newcastle en vogelgriep kunnen bijvoorbeeld schade aan het voortplantingsstelsel van kippen veroorzaken, wat mogelijk kan leiden tot aandoeningen zoals salpingitis.

De meeste ziekteverwekkers kunnen zich gemakkelijk binnen een koppel verspreiden van de ene kip naar de andere. Het helpt niet dat kippen maar één opening hebben (hun cloaca/opening ) om te paren , eieren te leggen, te poepen en te plassen.

Kippen met een geschiedenis van hoge eierproductie die voornamelijk een dieet krijgen met onvoldoende vitamines en mineralen zijn vatbaarder voor salpingitis. Ook hebben zwaarlijvige kippen meer kans op het ontwikkelen van salpingitis.

Symptomen van Eiconcrement

Typische symptomen van salpingitis zijn:

 1. Het vinden van eiconcrement in de legnest
 2. Eieren met stresslijnen
 3. Windeieren
 4. Geleidelijk gewichtsverlies
 5. Depressie
 6. Zware, vergrote buik
 7. Onverzorgde veren
 8. Overmatig drinken
 9. Moeite met ademhalen, voornamelijk in combinatie met een luchtweginfectie
 10. Rechtopstaande pinguïnhouding
 11. Plotselinge sterfgevallen in de toom

De volgende afbeelding toont een ei van een kip met metritis, die zichtbare stresslijnen vertoont.

een frommelei, een vreemd gevormd ei met rimpels op het oppervlak

De meeste ziekteverwekkers kunnen zich gemakkelijk binnen een toom verspreiden van de ene kip naar de andere. Daarnaast hetlp het ook niet dat kippen maar één opening hebben om te paren, eieren te leggen, te poepen en te plassen.

Kippen met een hoge eierproductie die een dieet krijgen met onvoldoende vitamines en mineralen zijn vatbaarder voor salpingitis. Ook hebben zwaarlijvige kippen meer kans op het ontwikkelen van salpingitis.

Het kan voor een kippeneigenaar moeilijk zijn om precies te begrijpen wat er aan de hand is, omdat de ziekte soms snel werkt. Toch kan het in andere gevallen enkele maanden duren voordat de vogel daadwerkelijk een klinisch beeld vertoont.

Diagnose van Eiconcrement of Salpingitis bij Kippen

Om de oorzaak van salpingitis te achterhalen, breng je het eiconcrement voor onderzoek naar de dierenarts. Deze voert een bacterioscopie uit gevolgd door een bacteriologisch onderzoek.

De tests zullen de specifieke ziekteverwekker of oorzaak identificeren, zodat de dierenarts de juiste medicijnen of behandeling kan voorsrellen. Verschillende bacteriestammen hebben gevoeligheden voor antibiotica en het kennen van de ziekteverwekker helpt bij het vinden van de juiste antibiotica.

Hoe Eiconcrement of Salpingitis Behandelen?

De ideale lash-eggs behandeling omvat een gedetailleerde diagnose en is afhankelijk van de bacteriën die salpingitis veroorzaken. Vaak zijn tetracyclines de beste antibiotica, maar ook amoxicilline, gentamicine, penicilline en chloortetracycline worden gebruikt.

Prostaglandinen, zoals PGE2, kunnen de eileider van de kip helpen om pus, eiconcrement of vocht dat daarin vastzit eruit te persen. Deze prostaglandinen werken als hormonen. Voorzichtigheid is echter geboden, aangezien sterke weeën een breuk van de eileider kunnen veroorzaken.

Bij kippen kan worden geprobeerd deze therapie te combineren met retrograde spoeling van de eileider. ‘Retrograde flushing’ is een medische procedure waarbij zoutoplossing via de cloaca wordt ingebracht om eventuele verstoppingen of opeenhoping van materiaal te verwijderen.

Ondanks enig potentieel succes op korte termijn, keert het probleem vaak terug. De definitieve behandeling vereist chirurgische verwijdering van de baarmoeder en de eileider (salpingohysterectomie).

Behandel de hele toom

Nadat uw dierenarts het antibioticum heeft voorgeschreven, dien je het best aan de ganse toom toe. Als een van je kippen een ernstig geval van salpingitis heeft opgelopen, is de kans groot dat de rest hetzelfde lot te wachten staat.

Uiteindelijk, zelfs als de door de bacteriële infectie en salpingitis aangetaste kip beter wordt, zal de kip waarschijnlijk nooit meer in staat zijn om eieren te leggen zoals voorheen.

een ei zonder schaal
Een ei zonder schaal, een typisch symptoom van salpingitis wanneer de hen nog legt.

Huis-tuin-en keukenmiddeltjes voor de behandeling van salpingitis

Uw dierenarts zal het uitproberen van huis-tuin-en keukenmiddeltjes steeds afraden. Er is niets effectiever om een ​​bacteriële infectie die salpingitis heeft veroorzaakt te behandelen dan het gebruik van de juiste medicatie en antibiotica.

Echter, wanneer je kippen een antibioticakuur ondergaan, kan het nuttig zijn om probiotica toe te dienen, aangezien een antibioticakuur de normale darmflora kan verstoren. Deze nuttige bacteriën helpen bij het herstellen van een uitgebalanceerd darmmicrobioom, bevorderen de spijsvertering en versterken het immuunsysteem van de kip.

Hoe te Voorkomen dat Kippen Salpingitis Krijgen?

Overweeg deze preventieve maatregelen om je kippen te beschermen tegen bacteriële infecties die kunnen leiden tot salpingitis en dus eieren kunnen leggen:

 1. Voer kippen kwaliteitsvoer.
 2. Beperk lekkernijen en tafelresten om overgewicht te voorkomen.
 3. Vaccineren tegen veelvoorkomende vogelziekten.
 4. Plaats kippen die symptomen vertonen in quarantaine en zoek hulp bij een dierenarts.
 5. Haal kuikens of kippen vrij van Salmonella of Mycoplasma bij gecertificeerde leveranciers.
 6. Breng een kip die plotseling is gestorven naar een dierenarts voor autopsie.
 7. Maak de ren van de kippen zo vaak en grondig mogelijk schoon (inclusief voer- en drinkbakken)
 8. Verwijder uitwerpselen op regelmatige basis.
 9. Als je houtstrooisel gebruikt, verwijder dan dagelijks de uitwerpselen en vervang het strooisel elke 3-4 dagen. 
 10. Vermijd preventief gebruik van antibiotica om antibioticaresistentie te vermijden. Dien alleen antibiotica toe zoals voorgeschreven door een dierenarts.

Uitstekende hygiëne is verreweg de beste preventie voor salpingitis – en trouwens ook voor andere infectieziekten. Legnesten, zitstokken en hok moeten zo regelmatig mogelijk worden schoongemaakt.

eiconcrement bij kippen

De meeste homesteaders gebruiken houtkrullen of strooisel als substraat voor hun kippen. Als dat het geval is, raden we aan om dagelijks het vuile schaafsel op te rapen en te vervangen door schoon beddengoed.

Vervang de krullen eens in de 3-4 dagen volledig en als het seizoen het toelaat, geef de dozen dan een keer per week een mooie scrubbeurt.

Is Lash Egg Besmettelijk voor Kippen?

Ja – de bacteriële infectie die salpingitis en eiconcrement, of lash eggs, veroorzaakt, kan zeker besmettelijk zijn. De mate van besmettelijkheid hangt af van de betrokken bacteriën en de omstandigheden.

Als de salpingitis waar uw kippen aan lijden wordt veroorzaakt door een bacterie zoals Mycoplasma spp., zal dit waarschijnlijk de hele toom aantasten. Dit micro-organisme is buitengewoon agressief en besmettelijk.

Een voorbeeld is Mycoplasma gallisepticum, dat chronische luchtwegaandoeningen veroorzaakt. Eenmaal in de toom verspreiden de bacteriën zich via direct contact, besmet voedsel en water en aerosolen. Helaas verspreidt het infectieuze agens zich ook via de eieren, waardoor het een uitdaging wordt om de bacteriën in een geïnfecteerde toom te elimineren.

Aan de andere kant, als het een geïsoleerde gebeurtenis is die wordt veroorzaakt door een stam van E. coli en de aangetaste kip zich niet veel heeft gemengd met de andere kippen, is de kans kleiner dat de rest de ziekte oploopt.

Kun je Lash Eggs of Eiconcrement Eten?

Nee, eiconcrement eten is onveilig! Deze zogenaamde lash eggs lijken in niets op de eieren die gezonde kippen leggen, dus ze zullen geen dooier en eiwit hebben. In plaats daarvan zijn ze een verzameling afval en pus, dus ze kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken als ze worden gegeten.

Zijn Lash Eggs of Eiconcrement Besmettelijk voor Mensen?

Het hanteren van eiconcrement kan gevaarlijk zijn als je geen goede hygiëne toepast en achteraf je handen niet wast. Gebruik handschoenen om het ontstekingsmateriaal uit het hok te verwijderen, of was na het aanraken grondig je handen.

Hoewel sommige ziektekiemen niet op mensen kunnen worden overgedragen, kunnen andere, waaronder E. coli, Salmonella spp en Enterococcus faecalis, gemakkelijk ernstige medische problemen bij mensen veroorzaken.

Kinderen, senioren of zwangere vrouwen mogen nooit een eiconcrement aanraken of in contact komen met mogelijk zieke kippen.

Salpingitis vs. Metritis bij kippen

Salpingitis en metritis zijn beide ontstekingsaandoeningen die eiconcrement veroorzaken, maar ze beïnvloeden verschillende delen van het voortplantingssysteem.

het voortplantingssysteem van een kip

Ons menselijk voortplantingssysteem bestaat uit de eileiders en de baarmoeder. Infecties worden respectievelijk gediagnosticeerd als salpingitis en metritis . Kippen hebben een gecombineerd orgaan – de eileider – dat bestaat uit het infundibulum, magnum, landengte en baarmoeder (ook bekend als de schaalklier).

In de context van kippen verwijst salpingitis naar een ontsteking langs de eileider, inclusief de baarmoeder. Hoewel metritis technisch verwijst naar een ontstoken baarmoeder, wordt de term salpingitis meestal gebruikt bij pluimvee.

Samenvatting

Eiconcrement bij kippen is het gevolg van salpingitis, wat de ontsteking van de eileider van een vogel betekent. Deze ziekte kan het gevolg zijn van bacteriële of virale infecties en kan zich verspreiden naar andere kippen via ontlasting of het delen van voer- en drinkbakken.

Hoewel er behandelingsopties zijn voor salpingitis, is de prognose voor de aangetaste kippen slecht tot op zijn best matig als de therapie niet vroeg in de progressie van de ziekte wordt gestart.

Bijna alle kippen die getroffen zijn door salpingitis verliezen hun legcapaciteiten. Het voorkomen van deze aandoening, en andere, kan het beste worden gedaan door een goede hygiëne in en rond de nestkast en de ruimte waar kippen overdag rondhangen.

Wil je meer weten over vaak voorkomende ziektes bij kippen? Neem dan een kijkje op onze ‘Gezondheid‘ pagina.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een open gesneden eiconcrement
Eiconcrement Bij Kippen: Alles Over Deze Onsteking
29 juli, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
29 juli, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
29 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
29 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
29 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
29 juli, 2023