Gezondheid

Hoeveel Kippen Moet je Minstens Houden?

Door Kippen.be Redactie

Kippen houden is voor vele mensen een manier om gemakkelijk van de keukenrestjes af te geraken en verse eitjes te kunnen rapen. Kippen zijn echte groepsdieren en hebben nood aan gezelschap. Daarnaast hou je best ook rekening met het aantal eieren dat je wekelijks wil, om te bepalen hoeveel kippen je minstens moet houden.

We helpen je op weg!

Hoeveel Kippen Moet je Minimaal Houden?

Kippen zijn echte groepsdieren en hebben gezelschap nodig. Hou dus nooit slechts één kip, ze zal eenzaam en ongelukkig zijn. Een algemene regel is om minstens drie kippen te houden. Zo hebben ze altijd gezelschap, ook als er eentje op de legnest zit of ziek is.

Wil je kippen houden voor een mooie hoeveelheid verse eieren, raden we aan om minstens tussen drie en zes kippen te houden. Hou zeker ook rekening met het ras of soort kip die je zal houden, aangezien sommige kippen bijna dagelijks leggen en andere dan weer slechts twee keer per week.

een kip in een legnest

Gemiddeld gezien legt een kip twee à drie eieren per week. Als je zes kippen houdt, ga je minstens 12 tot 18 eieren per week kunnen rapen. Hou je legkippen zoals de bruine legkip of de Leghorn, dan zijn het er zelfs meer!

Wil je meer weten over de beste legkippen? Lees dan verder: ‘Beste Legkippen: Welke Kippen Leggen de Meeste Eieren?‘.

Worden Kippen Eenzaam?

Ja. Kippen zijn groepsdieren en hebben het gezelschap nodig van anderen om zich gezond en gelukkig te voelen. Zonder gezelschap worden ze eenzaam, ongelukkig en kunnen ze zelfs stoppen met leggen. Voorzie daarom minstens drie kippen in je toom. Zo hebben ze steeds gezelschap tijdens het scharrelen.

Heb je een sterfgeval in je toom en blijft er slechts één kip over? Geef ze dan zo snel mogelijk een nieuwe tuinkameraad. Introduceer de nieuwe kip(pen) bij voorkeur ’s nachts of bij valavond. Kippen kunnen niet goed zien en op die manier kunnen ze alvast wennen aan elkaars geur.

Hoeveel Kippen Houden om je Gezin van Eieren te Voorzien?

Aangezien een kip gemiddeld twee tot drie eieren per week legt, zal een toom van vier tot zes kippen volstaan om een gezin bestaande uit vier personen van eitjes te voorzien. Hou er wel rekening mee dat vele rassen tijdens de winter tijdelijk minder leggen of even de eiproductie volledig stilleggen.

Zorg er steeds voor dat je jouw kippen voldoende ruimte kan bieden.

Stel je Toom Samen

Als je kippen wil houden om dagelijk verse eieren te rapen, raden we aan om een gemengde toom samen te stellen van zeer goede leggers en iets mindere leggers. Zo ben je ook tijdens de wintermaanden zeker van een minimum aan eitjes.

Hou er wel rekening mee om alleen rassen samen te zetten die qua karakter bij elkaar passen. Dominante rassen combineren met zachtaardige, lieve rassen is vragen om moeilijkheden. Hierbij kan de kweker je helpen, vraag steeds raad bij twijfel of raadpleeg onze rassen, waar telkens de persoonlijkheid bij staat vermeld.

een groep kippen

Legkippen

Leghorns, de bruine legkip of een Bleu de Landes zijn zeer populaire legkippen in België en Nederland en leggen wel tot 6 eieren per week. Deze kippen zijn ook bestand tegen koude temperaturen en zullen meestal blijven leggen tijdens de winter.

Deze kippen zien er echter niet erg speciaal uit. Een Leghorn of een hybride legkip ziet eruit zoals je verwacht dat een kip eruit ziet. Je kan echter je toom aanvullen met andere rassen, die vaak ook goed leggen en toch een apart uiterlijk hebben.

Een Orpington bijvoorbeeld, is een meer dan behoorlijke legkip, en zal ook tijdens de winter blijven leggen. Het is een extreem lief en kindvriendelijk ras, dat het heel goed doet bij families met kinderen.

Of waarom niet kiezen voor een ras dat gekleurde eieren legt? Kippen zoals de Araucana, Marans, Groenlegger of Cream Legbar zijn meer dan behoorlijke eileggers en brengen een overvloed aan kleur in je eiermandje.

een doos met gekleurde eieren

Neem een kijkje op onze ‘Rassen‘ pagina om meer te weten te komen over goede legkippen die toch anders zijn dan een gewone legkip.

Sierkippen

Naast de gewone legkippen kan je in diezelfde toom ook kippen houden die er erg speciaal uit zien, maar wat minder eieren brengen. Een Zijdehoentje is een bekend voorbeeld. Dit ras doet het erg goed bij kinderen, omdat ze enorm knuffelachtig en lief zijn. Maar het zijn niet de beste legkippen en leggen zo’n 100 eitjes per jaar. Ze worden ook heel vaak broeds.

twee buff zijdehoentjes
Credits: @persnicketpoultry (IG) via Chicken Fans

Een ander voorbeeld is de Padua, ook een heel gegeerd ras bij families met kinderen. Padua kippen zijn erg lieve schootkippen, al kunnen ze soms schichtig zijn. Ze leggen rond de drie eieren per week, maar zullen niet leggen tijdens de winter.

Een originele en knuffelachtige kip is de Ukkelse Baardkriel, een echte Belgische trots. De duizendkleur Ukkelse Baardkriel is enorm populair omwille van het unieke uiterlijk. Ze leggen tot drie kleine eitjes per week.

Conclusie

Kippen zijn echte groepsdieren en houden er niet van om alleen te zitten. Een standaard regel is om minstens drie kippen te houden en nooit minder dan twee.

Aangezien een kip gemiddeld twee tot drie eieren per week legt, zal een toom van vier tot zes kippen volstaan om een gezin bestaande uit vier personen van eitjes te voorzien. Kies je voor legkippen, dan heb je minstens vier tot vijf eieren per week.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
18 mei, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024

Meer Artikels

een groep kippen
Hoeveel Kippen Moet je Minstens Houden?
7 april, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
7 april, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
7 april, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
7 april, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
7 april, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
7 april, 2023