Hokken

Kippenhokken: De Complete Gids (2022)

Door Kippen.be Redactie

Als je kippen wil houden, heb je ook een hok nodig. En daar komt deze complete gids goed van pas!

Er zijn zo veel verschillende soorten hokken dat het moeilijk kan zijn om door de bomen het bos nog te zien. Geen nood, we helpen je graag!

Laten we beginnen bij het begin.

Welke soorten kippenhokken zijn er?

Als je naar kippenhokken kijkt, variëren de opties van extra kleine hokken tot (heel) grote hokken.

verschillende types kippenhokken: een tipi, gewoon kippenhok, kippen tractor, verhoogd kippenhok, inloophok en een heel huis

Het belangrijkste verschil is het aantal kippen dat ze kunnen huisvesten .

  • Kippen Tipi
    De kleinste oplossing om kippen te houden. In een A-vormig hok kunnen meestal maar twee tot vier (kleine) kippen. Het is wel ideaal om kuikentjes naar buiten te brengen in de tuin of om enkele krieltjes te huisvesten. Omdat het kot zo klein is, kan hij gemakkelijk in de tuin worden verplaatst.
  • Traditioneel Kippenhok
    Een klassiek kippenhok dat gecombineerd kan worden met een kippenren of vrije uitloop. Ze zijn er in verschillende maten, maar zijn meestal geschikt voor maximaal 6 kippen. Een goed kippenhok moet beschutting bieden en gemakkelijk te onderhouden zijn: het moet gemakkelijk zijn om de eieren te rapen en het strooisel te vervangen.
  • Kippen Tractor
    Een tractor is een verplaatsbaar kippenhok op wielen. Het heet tractor omdat de kippen graag in het gras graven en de grond omwoelen, net als een tractor.
  • Verhoogd Bel-Etage Hok
    Grotere hokken hebben vaak meerdere verdiepingen, net zoals een bel-étage woning. Dit zorgt voor wat extra beschutting onder het hok. In de bel-étage kunnen de hennen een luxe leventje leiden. De hokken zijn verhoogd om wateroverlast te voorkomen en om extra bescherming te bieden tegen roofdieren.
  • Inloop Kippenhok
    Een inloop hok is een groter kippenhok waar je in kan rechtstaan. Ze kunnen veel kippen huisvesten en je kan ze zo groot maken als je zelf wil. Inloophokken zijn populair vanwege hun gemak om ze te betreden. De kippen krijgen meestal ook wat meer vrije zithoogte.
  • Kippen Huis
    Sommige mensen bouwen kleine huisjes in hun achtertuin om de kippen te huisvesten. Wij kunnen dit alleen maar aanmoedigen! Laat je fantasie de vrije loop en ontwerp je eigen kippenhuis, volledig op maat van je toom.

Er is slechts één vuistregel bij het zoeken naar een kippenhok: kies een geschikt type voor de grootte van je toom en zorg dat ze genog ruimte hebben. Kies je voor een kant-en-klaar exemplaar? Neem dan eens een kijkje bij onze Kippenhok Reviews, zoals die van de Omlet Cube.

Hoeveel ruimte hebben kippen nodig?

Dat is de vraag van één miljoen.

Voorzie minimaal een halve vierkante meter per kip binnenruimte en zorg voor minimaal 1 vierkante meter per kip in de ren.

Dus als je 6 kippen hebt voorzie je minimaal 3 vierkante meter voor huisvesting en 6 vierkante meter buitenruimte. Dit zijn echter minimale vereisten en geeft hen nog steeds geen overvloed aan plaats. Voorzie daarom steeds wat meer dan de minimale ruimte.

Je kan onze kippenhok calculator gebruiken om de nodige ruimte te berekenen voor het kippenhok en de ren, afhankelijk van de grootte van je toom.

Deze tekening toont de absolute minimum vereisten voor 6 kippen:

dimensies van een kippenhok voor 6 kippen

Dit zijn richtlijnen, niet elke kip is hetzelfde. Brahma ’s en Orpingtons hebben meer ruimte nodig dan Zijdehoentjes. Als het hok te klein is, worden de kippen chagrijnig en gaan ze elkaar pikken.

Even voor de duidelijkheid: hoe meer ruimte hoe beter.

Kippen zijn de meest mishandelde dieren op aarde. Op pluimveehouderijen wereldwijd leven legkippen en vleeskuikens in extreme vormen van opsluiting, in raamloze stallen met enkel kunstmatige verlichting.

Kippen in een pluimveebedrijf

Geef je kippen wat extra ruimte en liefde.

Onderdelen van het Kippenhok

Het hok moet een veilige en stressvrije omgeving zijn waar ze kunnen slapen en leggen.

Net zoals wij verschillende kamers hebben thuis is er ook in het kippenhok vanalles te beleven.

onderdelen van het kippenhok

Allereerst hebben de kippen een verkwikkende slaap nodig.

Zitstok

Het is het natuurlijke instinct van een kip om zo hoog mogelijk te zitten. Kippen in het wild slapen op de takken van de bomen. Ze slapen samen en zitten naast elkaar op de zitstok.

In het kippenhok is de zitstok meestal een tak of stok. Met een houten balk maak je eenvoudig je eigen zitstok. Kippen hebben elk ongeveer 20 tot 25 cm ruimte nodig om comfortabel te kunnen zitten.

Om kippenpoep op te vangen kan je onder de zitstok een plank of plastic plaat voorzien, zodat je de boel snel kunt opruimen.

Nu, voor de afmetingen van de stok.

Hoe hoog moet een zitstok zijn?

De zitstokken moeten minimaal 45 cm tot 90 cm van de grond geplaatst worden. Kleine kippenrassen zoals Zijdehoentjes slapen ook wel graag op iets lagere stokken.

minimale hooge van een zitstok voor kippen

Over het algemeen zitten kippen het liefst zo hoog mogelijk, zolang ze maar bij de zitstokken kunnen. Je kan altijd een ladder maken zodat ze makkelijk naar boven kunnen, maar de meeste kippenrassen kunnen goed springen of tot de zitstok flapperen.

Zorg ook voor ten minste een halve meter ruimte tussen de zitstok en het plafond van het hok. De kippen hebben wat ruimte nodig om op de lat te springen zonder hun hoofd te stoten.

Het belangrijkste is dat de zitstokken hoger zijn dan de legnesten. Anders slapen de kippen al eens gemakkelijk in hun legnest in plaats van op de zitstok.

Dezelfde hoogte versus ladder

Als je de zitstokken op verschillende niveaus plaatst, zullen de kippen allemaal op de hoogste stok willen zitten. De hennen die het laagst in de pikorde staan, eindigen dan onderaan.

Afhankelijk van de opstelling van je zitstokken kunnen de kippen dan op elkaar gaan poepen. Hou hier rekening mee bij het plaatsen van de zitstokken.

De gemakkelijkste oplossing is om alle zitstokken op dezelfde hoogte te plaatsen. Laat in dat geval 30 tot 40 centimeter tussen de verschillende zitstokken om alle kippen de nodige ruimte te geven om te settelen.

Welke Afmetingen moet een Zitstok Hebben?

De zitstok moet een houten balk zijn met een doorsnede van 5 tot 10 centimeter. Dit lijkt misschien breed, maar kippen gebruiken de ganse onderkant van hun poot om te steunen op de zitstok. Een dunnere zitstok geeft niet genoeg steun. 

De brede zijde van de stok komt naar boven te liggen, zodat de kippen een platte oppervlakte hebben om op te zitten, maar ze nog steeds hun tenen rond de randen kunnen krullen. 

Elke houtsoort kan gebruikt worden als zitstok, zolang het hout niet met chemicaliën is behandeld.

Kippen zitten knus naast elkaar op stok. Voorzie ongeveer 20 tot 25 centimeter ruimte per kip, zodat ze comfortabel kunnen zitten.

Legnesten

Kippen hebben legnesten nodig om hun eieren in te leggen. Een goede vuistregel is om voor elke drie tot vier hennen één legnest te voorzien, met een minimum van twee legnesten. 

Als je 6 kippen hebt, kun je beginnen met twee bakken.

Een legnest moet ongeveer 30 centimeter lang, breed en diep zijn, al kan je de afmeting vergroten naar 35-40 cm voor grote rassen zoals Orpingtons of Brahmas.

De bakken moeten hen een veilige en gezellige ruimte bieden om hun eieren te leggen. Het beste is om ze in een donker en rustig deel van het hok te plaatsen. Bij voorkeur zijn ze overdekt, maar dit is geen absolute noodzaak. Sommige mensen hangen zelfs gordijnen aan hun legnesten om ze gezellig en donkerder te maken.

Kippen zijn vaak fan van dezelfde legnest, waardoor er soms wachtrijen aan de legbak ontstaan. Soms zitten ze met meerdere kippen in dezelfde nest. Dit wil niet per sé zeggen dat je te weining legnesten hebt, ze willen gewoon allemaal dezelfde legnest.

Legnest materiaal

Over het algemeen zijn kippen niet al te kieskeurig over hoe de legnest eruit ziet of waarvan hij gemaakt is. Hout, metaal en kunststof kunnen allemaal worden gebruikt.

Hout is stevig maar gevoelig voor bacteriegroei. Plastic is minder vatbaar voor bacteriën.

Hobbykwekers gebruiken vaak alles wat ze kunnen vinden, zoals emmers, tonnen en kattenbakken als legnest, en hun kippen leggen er graag eieren in.

Welk strooisel is het beste voor legnesten?

De populairste bodembedekkingen voor een legnest zijn hooi, stro, dennen- of cederhoutkrullen, inlegmatjes en zand. Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.

Houtkrullen zijn populair omdat ze water en vuil opzuigen, snel drogen, bestand zijn tegen vocht en mooi vers blijven. Stro is een goedkoop alternatief, maar houdt vocht vast en gaat gepaard met insecten en schimmels. Hooi is een andere optie voor legbakken, maar het is een broedplaats voor schimmels en bacteriën.

Een alternatief is om nestmatjes te gebruiken, die je snel kan reinigen. Legmatten blijven netjes op hun plaats liggen, en gaan lang mee. Ze bestaan zowel in herbruikbare en afwasbare variant als in een wegwerpversie. Maar zelfs de wegwerpversie gaat maanden mee. Legmatjes zijn gemakkelijk in gebruik, maar zijn niet zo goedkoop als hooi of stro.

We raden af ​​om krantenpapier te gebruiken, het kleeft aan de eieren en de inkt kan giftig zijn. Het wordt papperig als het nat is en de kippen slepen het alle kanten op.

Strooisel in het kippenhok

Het strooisel voor het hok is iets anders dan het strooisel in de nestkasten. We raden hooi niet aan voor kippenhokken. Het is te nat, herbergt ziekteverwekkers en zal eerder schimmelen dan uitdrogen. Stro kan een betere optie zijn.

De meest voorkomende materialen zijn:

  1. Stro
  2. Houtkrullen
  3. Zand
  4. Versnipperd papier

Ze zijn allemaal mogelijk en hebben hun voor- en nadelen.

Maar wat zijn nu de grootste voor en nadelen?

  • Stro – sommige mensen houden ervan, anderen haten het. Het is een goedkope en droge oplossing die composteerbaar is. Stro is echter minder absorberend, vatbaar voor schimmel en herbergt insecten.
  • Houtkrullen – zijn erg populair vanwege hun aangename aroma en uitstekende absorptie. Hokken met houtkrullen zijn gemakkelijk schoon te maken en de krullen zijn composteerbaar. Het nadeel is echter dat het stoffig is en de luchtwegen van de kippen kan irriteren. Het kan ook een schuilplaats zijn voor bloedluizen in je hok. Sommige soorten houtkrullen zijn bovendien duur.
  • Zand – is één van de beste opties, hoewel het niet zo bekend is als materiaal voor het kippenhok. Het is comfortabel, net zo gemakkelijk schoon te maken als kattenbakvulling en trekt geen insecten of parasieten aan. Zand is echter niet composteerbaar en je zal het regelmatig moeten omwoelen om de geur onder controle te houden
  • Papiersnippers – een optie die we niet aanbevelen. De inkt kan giftig zijn en de kippen zullen het papier door het hok slepen. Het absorbeert niet en stinkt meteen. Het is wel erg goedkoop.

Eten en drinken

Zorg ervoor dat je kippen altijd proper drinkwater ter beschikking hebben. Ze drinken ongeveer een glas per dag, afhankelijk van de weersomstandigheden.

eten en drinkbak voor kippen

Er zijn grote automatische drinkbakken, maar voor kleine toompjes volstaat een normale drinkbak. Als je de drinkbak boven de grond hangt vermijd je dat het water snel vuil wordt.

Een alternatief voor de gewone drinkbak is om een wateremmer met nippels in huis te halen. Niet alle kippen lijken er even snel mee weg te zijn, maar eens ze het concept doorhebben is het een heel nette oplossing. Zorg ervoor dat je de nipples af en toe controleert, want deze kunnen verstopt raken.

Volwassen legkippen eten ongeveer 125 gram kippenvoer per dag per kip . In werkelijkheid hangt het echter af van het ras en je omgeving. Onder normale omstandigheden kun je kippen niet overvoeren.

Het is een beetje controversieel of het eten en drinken binnen of buiten het hok moet worden geplaatst. De meeste mensen plaatsen ze buiten het kippenhok. Het idee is dat het hok een plek is om te slapen en eieren te leggen en niets anders. 

Kippen eten en drinken ’s nachts niet dus in principe hebben ze geen water en eten nodig in het hok. Je kan er echter voor opteren om water binnen te zetten bij vriestemperaturen, of als je het eten droog wil houden. Hou er wel rekening mee dat eten en drinken bewaren in het hok, dit het extra vuil en rommelig kan maken.

Ventilatie

Ventilatie in een kippenhok wordt vaak over het hoofd gezien, maar is cruciaal.

Kippen ademen en poepen in het hok. Hierdoor wordt de lucht vochtig en komen er meer kooldioxide- en ammoniakdampen vrij. Kippen kunnen veel temperaturen verdragen, maar hebben tijdens koude periodes of hittegolven vaak wel last van een slechte luchtkwaliteit in het hok.

Slechte leefomstandigheden trekken schimmels en bacteriën aan. Als je ’s ochtends het hok opent en je valt achterover van de ammoniakgeur, dan heb je meer ventilatie nodig!

De ventilatie gaat doorheen het hele hok, zodat de ammoniakdampen en kooldioxide kunnen worden vervangen door frisse lucht. Zorg dat je onderaan het hok geen grote openingen hebt, zodat je kippen niet in de tocht zitten. Dit is vooral in de winter belangrijk tijdens vriestemperaturen, zodat je kippen warm blijven.

Helaas zijn veel kippenhokken niet voldoende geventileerd. Dit kan, vooral in de winter, zorgen voor bevroren kammen en ademhalingsproblemen door te vochtige lucht.

Temperatuurregeling

Het kippenhok moet een frisse plek zijn in de zomer en een warme schuilplaats in de winter.

Als kippen de keuze hadden, zouden de meeste kippen de thermostaat in het hok ergens rond de 21°C zetten.

Winter

Kippen zijn behoorlijk winterhard en kunnen veel lagere temperaturen aan dan sommige mensen denken. Zelfs als de temperatuur onder het vriespunt zakt leggen vele rassen nog steeds bijna dagelijks. Ze hebben niet zo veel last van de koude. Kippen nestelen zich tegen elkaar aan en blazen hun veren op om een ​​luchtkussen te maken dat dient als extra isolatielaag.

Dat gezegd zijnde, kippen zijn ook geen pinguïns. Leghorns (witte legkippen) dartelen normaal vrolijk rond in de zon op Siciliaanse heuvelruggetjes, maar worden hier geïmporteerd omdat ze zo veel eieren leggen. Bij extreem weer horen extra voorzorgsmaatregelen.

Sommige rassen zoals Zijdehoentjes hebben gewoon niet het softshell-vederkleed om buiten te overleven bij extreme vriestemperaturen. Andere rassen zoals gewone bruine legkippen of kippen met een kleine kam zijn winterharder.

Als het te koud wordt of als je gevoelige rassen hebt, zorg er dan voor dat je het hok warm en tochtvrij houdt om bevriezing te voorkomen. Je kunt een warmtelamp gebruiken, maar het is niet de eerste keer dat een hok in vlammen opgaat na gebruik van een onveilige lamp. 

Veiligere alternatieven zijn verwarmingskussens. Zorg er ook voor dat het hok goed geïsoleerd is. Enkel bij echt extreme temperaturen kan je ervoor opteren om je kippen tijdelijk binnen te houden, bv in de garage of een schuur.

Zomer

Waar kippen behoorlijk winterhard zijn, kunnen ze in de zomer veel minder goed tegen de hitte. Temperaturen van meer dan 30°C zorgen voor hittestress, wat kan leiden tot orgaanschade, vervorming van eieren en zelfs tot de dood kan leiden.

Kippen kunnen niet zweten omdat ze geen zweetklieren hebben. Ze voeren overtollige warmte af via de delen die niet bedekt zijn met veren: hun kammen en lellen. De enige manier om af te koelen is door te hijgen en hun vleugels te spreiden.

Daarom kunnen rassen met grotere kammen en minder veren beter tegen de hitte. Legkippen, Groenleggers of New Hampshires hebben bijvoorbeeld grotere kammen en lellen en zijn minder vatbaar voor oververhitting.

Om het kippenhok zomerbestendig te maken, moet je ervoor zorgen dat ze voldoende schaduw hebben en toegang tot vers (fris) water. Een goede ventilatie in het hok is ook in de zomer essentieel. Als je wil vermijden dat er in en rond het hok te veel vliegen zitten in de zomer, kan je everwegen om vliegenvallen te installeren.

Locatie van het kippenhok

De beste plaats voor uw kippenhok is afhankelijk van uw persoonlijke situatie: de hoeveelheid ruimte die je ter beschikking hebt, de oriëntatie van de tuin, enzovoort.

Hier zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden:

  • half zon, half schaduw
    hennen hebben zon en schaduw nodig, een plekje onder een boom of half schaduw is ideaal
  • afstand van het huis
    het hok moet ver genoeg weg zijn om eventuele geuroverlast en vliegen buiten te houden, maar dicht genoeg zodat onderhoud geen last wordt
  • afstand van voorraad en opslag
    bewaar het kippeneten en strooisel niet te ver van het kippenhok. Probeer het jezelf zo gemakkelijk mogelijk te maken
  • de nabijheid van water en elektriciteit
    je wilt niet elke dag emmers water naar het hok sleuren. Electriciteit kan handig zijn als je licht wil bij de ren, of als je een automatische kippendeur wil installeren, hoewel er ook zijn die werken op batterijen.
  • lawaai en buren
    niet alle buren houden van luidruchtige kippen, en al zeker geen hanen. Stem best even met hen af
  • heuvels en regen
    zorg ervoor dat het hok niet in het laagste plekje in de tuin staat, zodat bij zware regenval de ren niet meteen overstroomt

Veiligheid en bescherming tegen roofdieren

Helaas zijn er veel roofdieren die kip wel eens lekker vinden als avondeten. Je kan echter heel wat maatregelen treffen om je kippen te beschermen.

Roodieren en roofvogels rond het kippenhok

Hier zijn een aantal maatregelen die je kan treffen:

  • begraaf de omheining in de grond
    steek je schop in de grond en begraaf je hek 10 tot 30 cm diep om te voorkomen dat vossen onder het hek graven
  • gebruik gegalvaniseerd kippengaas
    vossen kunnen door normaal kippengaas kauwen. Kies daarom best voor een gelast alternatief, waarvan de mazen niet groter zijn dan 2 à 3 cm
  • bedek de ren
    om je kippen te beschermen tegen roofvogels overdek je de ren met gaas of een net, zo hou je ook wilde vogels buiten die een graantje willen komen meepikken en zo ziektes binnenbrengen
  • sluit je hok ’s nachts af
    sommige roofdieren zijn slim genoeg om gemakkelijke deurtjes te openen, dus doe je het hok best op slot of installeer een automatische deur.
  • verzamel je eieren dagelijks
    ratten en egels zijn geïnteresseerd in eieren. Raap minstens één keer per dag de eieren om ze niet in verleiding te brengen

Conclusie

We hebben ongeveer alles besproken in en rond het kippenhok. In onze andere artikels vind je nog veel meer informatie over al deze onderwerpen. Veel succes met je kippenhok!

Aarzel niet om ons te contacteren, wij horen graag wat jullie allemaal doen in en rond de ren!

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

de run chicken villa
Run-Chicken VILLA: Luxe In Het Kippenhok
5 maart, 2024
Beste Plastic Kippenhokken (2024)
15 januari, 2024
chickencuard all in one kippendeur
ChickenGuard All-in-One: Review (2024)
22 oktober, 2023
een kerbl automatische deuropener bevestigd aan een hok
Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
29 mei, 2023
drie kippen bij de chickcozy automatische kippenhokdeur
Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
11 april, 2023

Meer Artikels

kippenhokken gids
Kippenhokken: De Complete Gids (2022)
31 december, 2022

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
31 december, 2022
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
31 december, 2022
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
31 december, 2022
Kleurwedstrijd Pasen
31 december, 2022
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
31 december, 2022