Kippen Houden

Hou Ratten Weg van het Kippenhok: 7 Gemakkelijke Tips

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Ratten zijn een vaakvoorkomend probleem in en rond het kippenhok. Eens deze knaagdieren weten waar ze moeten zijn om mee te eten van het voer, is het moeilijk om er vanaf te geraken. Ze vermenigvuldigen zich ook zeer snel, een paar ratten kunnen snel uitgroeien tot een echte plaag.

We bespreken zeven gemakkelijke manieren om ratten in het kippenhok te voorkomen en/of te bestrijden, zonder gebruik te maken van vergif of andere chemische middelen. Als je toch van plan bent om gif te gebruiken, geven we een paar zeer belangrijke tips om rekening mee te houden bij je aankoop.

Eerst bekijken we kort wat de risico’s zijn van ratten, muizen en ander ongedierte in en rond je kippenhok.

Gevaren van Ratten rond het Kippenhok

Wat je niet wil als kippenhouder, zijn ratten en muizen in en rond het kippenhok. Ze zullen niet alleen alle kippeneten opeten, in sommige gevallen eten ze ook kippeneieren op.

Daarnaast brengen knaagdieren ziekten en bacteriën over zoals Salmonella of de ziekte van Newcastle. Deze kunnen je toom, maar ook jou en je gezin in gevaar brengen. Als je echt met een plaag zit zullen ratten steeds dichterbij je huis komen op zoek naar meer voedsel.

Het voorkomen van een rattenplaag is makkelijker dan genezen. Ratten zullen weinig interesse tonen in je kippen en kippenhok als er geen voedsel te rapen valt. Je kan knaagdieren efficiënt op afstand houden door de voedergewoontes in de ren iets aan te passen.

Knaagdieren zijn schichtig en vertonen zich niet graag in de buurt van mensen. Wanneer je ze ziet, wil dit waarschijnlijk zeggen dat je al met een plaag zit. Ze zullen zich steeds vaker laten zien en zich op alle tijdstippen naar het voer in de ren begeven.

Je wil uiteraard niet dat ratten ’s nachts je kippen bezoeken in het hok. Zorg er daarom voor dat het kippenhok afgesloten is. Installeer eventueel een automatische kippendeur om te voorkomen dat je vergeet het hok af te sluiten. Er zijn verschillende aanbieders van automatische kippenhokdeuren op de markt, de meest gekende zijn Omlet, ChickenGuard, Chickcozy en Run Chicken.

Hoe Hou je Ratten Weg van het Kippenhok?

Trapvoederbakken voor Kippen

Automatische voercontainers met trapfunctie, zoals deze van Feed-o-Matic, voorkomen dat knaagdieren of ander ongedierte het voer van je kippen opeten. De voederbak blijft gesloten en gaat alleen open als je kip op de trap opener gaan staan en deze naar beneden duwt. De voederbak beschermt het eten gedurende de dag, maar het voedsel blijft te allen tijde bereikbaar voor alle kippen. 

Automatische voederbakken zijn ook een goede oplossing om te voorkomen dat wilde vogels komen mee-eten van het kippenvoer en het vermindert morsen en voedselverspilling.

een automatische trap voederbak van het merk feed-o-matic

Nadeel is dat kwalitatieve trapvoederbakken best duur kunnen zijn. Als geen tientallen euro’s wil spenderen aan een automatische voederbak, haal dan telkens ’s avonds het kippeneten naar binnen en plaats het ’s morgens terug. 

Een andere optie is om zelf creatief aan de slag te gaan en je eigen knaagdierbestendige kippenvoerbak te bouwen met behulp van PVC-buizen. Het is een goedkope oplossing die een grote kans op slagen heeft.

Beste Trapvoederbakken
Feedomatic
Meest Budgetvriendelijk
Feed-O-Matic met voetplaat
Beschikbaar in verschillende formaten
trapbak
Beste Prijs Kwaliteit
Duvo Gegalvaniseerde Trapbak
Inhoud tot 12 kg
Voederbak
Beste Alternatief
Feed-O-Matic Anti-Ongedierte Voederbak
Voederdispenser waar ongedierte niet bij kan

Vermijd Voedselresten in de Ren

Alle soorten voedsel trekt knaagdieren aan, of je nu op het platteland, in de buitenwijken of in de stad woont. In sommige landen, zoals het VK, is het daarom illegaal om je kippen te voeren met keukenresten. Deze maatregel wordt er genomen om te voorkomen dat ziektes zoals varkenspest en mond- en klauwzeer zich verspreiden. 

Maar de meeste mensen houden kippen om hen de keukenafval of overschotjes te voederen, in België en Nederland is dit ook toegestaan. Maar als je geen knaagdieren wil aantrekken, zorg je er best voor dat alle niet opgeten overschotjes ’s avonds uit de ren worden gehaald, voor je kippen op stok gaan.

Wanneer je merkt dat er ratten aan je kippenhok zitten, stop je beter tijdelijk met het geven van tafelresten.

kippen die van tafelrestjes eten

Voeg Chilivlokken toe

Een gemakkelijke en effectieve truc tegen ratten is om het kippenvoer te mengen met pikante smaakmakers zoals chilivlokken of cayenne peper. Wat veel mensen niet weten is dat kippen, en alle vogels, de receptor missen die ervoor zorgt dat pikant eten brandt in je mond. Kippen hebben geen last van gekruid voedsel en kunnen volop pikante pepers eten zonder ziek te worden, of een branderig gevoel te krijgen.

Ratten daarentegen proeven wel pikante smaakmakers en vinden het helemaal niet lekker. Door gedroogde, korrelige chilivlokken of cayenne peper onder het kippeneten te mengen maak je het een pak minder interessant voor knaagdieren, terwijl je kippen er dol op zullen zijn.

Chilivlokken voor Kippen
Chilivlokken
Natuurlijke Chili Peper Vlokken
Verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden
Meng een ruime hoeveelheid chili onder het kippenvoer

Verzamel Dagelijks Eieren

Grotere rattensoorten, maar ook marters en egels, houden van kippeneieren. Eenmaal ze ontdekken waar ze moeten zijn, zullen ze telkens terugkomen. Door de eieren dagelijks, of indien mogelijk twee keer per dag, te verzamelen, zullen roofdieren er snel achter komen dat er niets meer te rapen valt.

Dagelijks je kippeneieren rapen heeft nog een aantal andere voordelen; het verkleint de kans dat kippen hun eieren opeten, je hebt minder vieze of kapotte eieren en hoe kleiner de kans dat je kippen snel broeds worden. Het is dus een win-win voor vele situaties.

Rattenwerende Planten Rond de Ren

Er zijn verschillende natuurlijke insectenwerende planten die je in de buurt van het kippenhok kan plaatsen. Knaagdieren hebben een scherp reukvermogen, dus kan het planten van de juiste kruiden helpen in de strijd tegen ongedierte. Zorg er wel voor dat je alleen kruiden plant die veilig zijn voor de kippen.

Een aantal voorbeelden van planten waar knaagdieren niet van houden, maar die veilig zijn voor kippen:

 • Lavendel
 • Bergamot
 • Munt
 • Chili
 • Citronella
een kippenhok met lavendelplanten er rond

Wees voorzichtig met insectenwerende middelen zoals narcissen, knoflook en uien, deze kunnen gevaarlijk en giftig voor kippen.

Zet Rattenvallen

Als je een snelle oplossing wilt, kan je knaagdieren vangen met behulp van een val. Er zijn verschillende soorten rattenvallen op de markt. Hou er rekening mee dat knaagdieren uiteindelijk zullen terugkeren eens ze de weg naar het kippeneten opnieuw hebben ontdekt. Zolang er voedsel beschikbaar is, komen ze terug.

We raden af om gif te gebruiken, omdat het gevaarlijk is voor alle dieren, inclusief huisdieren en kippen, maar ook voor kleine kinderen.

Gebruik je toch gif, zorg er dan voor dat het niet bereikbaar is voor kinderen, kippen, (buurt)katten of honden. Gebruik daarom altijd afgesloten lokdoosjes of zet het gif op een plek die niet bereikbaar is voor andere dieren of kinderen.

Huisdierveilig Rattenvergif
Rattengif
Edialux Storm Veilig Pakket
Rattenvergif in afgesloten lokdoos
Stevige lokdozen die volledig afsluitbaar zijn

Maak je Tuin Rat-proof

Ongediertebestrijding heeft weinig zin als je je alleen op een klein stukje van de tuin, nl het kippenhok, concentreert. In plaats van alleen de ren ongediertebestendig te maken, controleer je best even de hele tuin om ervoor te zorgen dat knaagdieren wegblijven. Een paar simpele tips kunnen helpen om ratten te vermijden.

 • Vogelvoederhuisjes (tijdelijk) weghalen
 • Geen voedsel op de composthoop
 • Ruim de tuin op
 • Bescherm de moestuin en gewassen
 • Plant natuurlijke insectenwerende middelen zoals lavendel en citronella
 • Ruim struiken, takken of andere schuilplaatsen op waar knaagdieren zich kunnen verbergen

Simpelweg, maak je tuin zo oninteressant mogelijk, zo zullen ratten minder geneigd zijn om jouw tuin uit te kiezen voor een bezoekje.

Zullen Ratten mijn Kippen Aanvallen?

Het komt zelden voor dat een rat een kip fysiek aanvalt of doodt. Niet alleen zijn ratten kleiner dan volwassen kippen, ze eten vooral noten, planten en fruit en zijn niet geïnteresseerd in levende dieren als voedselbron. In sommige gevallen jagen knaagdieren echter op kleine dieren of insecten, dus wees wel extra voorzichtig als er kuikens rondlopen. 

Ratten zijn nachtdieren, wat betekent dat ze ’s nachts het meest actief zijn. ‘S Nachts slapen kippen; ze blijven nooit op na zonsondergang. Als je kippen ’s nachts in een afgesloten hok zitten waar geen knaagdieren in kunnen, zien ratten en kippen elkaar zelden.

Om je kippen ’s nachts af te zonderen van alle soorten gevaren en roofdieren, kan je een automatische kippenhokdeur installeren. Zo zitten je kippen elke nacht veilig weggestopt zonder dat je er zelf aan moet denken om het deurtje te openen of te sluiten. Check ons artikel over de ‘Beste Automatische Kippendeuren‘. We hebben ze allemaal persoonlijk getest!

Een rat aan het kippeneten

Kunnen Kippen Ratten Doden?

Hanen kunnen ratten, muizen, vogels en kleine knaagdieren doden met hun klauwen en sporen. Maar, ze vallen zelden zelf aan en het gaat in de meeste gevallen over zelfverdediging. Kippen zijn prooidieren, maar hanen die hun toom beschermen kunnen behoorlijk agressief worden. Sommige hanen zullen ratten doden en het karkas achterlaten zodat de hennen ervan kunnen eten.

Conclusie

Ratten, en andere knaagdieren, zijn ongewenste gasten in de buurt van het kippenhok. Ze eten al het eten en komen ook voor de eieren. Knaagdieren zijn dragers van ziekten zoals de ziekte van Newcastle en kunnen snel uitgroeien tot een ware plaag. Zorg ervoor dat ze niet bij het voedsel van de kippen kunnen, en je maakt de ren al een heel pak mindere interessant voor hen.

Let op met rattenvergif, want dat is gevaarlijk voor alle dieren, ook voor je kippen en huisdieren.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.