Kippen Houden

Hou Ratten Weg van het Kippenhok: 7 Gemakkelijke Tips

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Ratten zijn een vaakvoorkomend probleem in en rond het kippenhok. Eens deze knaagdieren weten waar ze moeten zijn, is het moeilijk om er vanaf te geraken. Ze vermenigvuldigen zich ook zeer snel, een paar ratten kunnen snel uitgroeien tot een echte plaag.

We bekijken zeven gemakkelijke manieren om ratten in en rond het kippenhok te voorkomen en te bestrijden, zonder gebruik te maken van gevaarlijke producten.

Als je toch van plan bent om gif te gebruiken, geven we een paar belangrijke tips mee om je kippen en andere huisdieren veilig te houden.

We bespreken het volgende:

Eerst bekijken we kort wat de risico’s zijn van ratten, muizen en ander ongedierte in en rond je kippenhok.

Gevaren van Ratten Rond het Kippenhok

Wat je niet wil als kippenhouder, zijn ratten en muizen in en rond het kippenhok. Ze zullen niet alleen alle voer opeten, in sommige gevallen eten ze ook de eieren.

Daarnaast brengen knaagdieren ziekten en bacteriën over zoals Salmonella of de ziekte van Newcastle. Deze kunnen je toom, maar ook jou en je gezin in gevaar brengen. Als je echt met een plaag zit zullen ratten ook steeds dichterbij je huis komen op zoek naar meer voedsel.

Een rattenplaag moet je eerder proberen te voorkomen dan genezen. Ratten zullen weinig interesse tonen in je kippen en kippenhok als er geen voedsel te vinden valt. Je kan ongedierte efficiënt op afstand houden door de voedergewoontes van je kippen iets aan te passen.

Knaagdieren zijn schichtig en vertonen zich niet graag in de buurt van mensen. Wanneer je ze in en rond het kippenhok opmerkt, wil dit waarschijnlijk zeggen dat je al met een plaag zit.

Hoe Hou je Ratten Weg van het Kippenhok?

Vermijd Voedselresten in de Ren

Eerlijk is eerlijk, je hebt geen (dure) snufjes nodig om ratten te vermijden in en rond het kippenhok.

Het kan helpen, zeker als je niet veel tijd hebt, maar met wat extra moeite en inspanning kan je ook zonder deze producten het kippenhok ongediertevrij houden.

Alle voedsel trekt knaagdieren aan. In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, is het daarom niet toegestaan je kippen te voeren met etensresten. 

kippen die van tafelrestjes eten

Maar de meeste mensen houden kippen om hen de keukenafval of overschotjes te voederen, in België en Nederland is dit ook toegestaan.

Wanneer je merkt dat er ratten aan rond het kippenhok zitten, stop je beter tijdelijk met het geven van tafelresten.

Daarnaast haal je de voederbak ’s avonds binnen of sluit deze af voor eventueel ongewenst bezoek.

Nog beter is om de kippen dagelijks alleen het voer te geven dat ze nodig hebben, zodat het ’s avonds allemaal op is.

Als er niets te rapen valt, zullen ratten geen interesse meer tonen in jouw kippenhok.

Let wel, eens je met een plaag zit, kan het enige tijd duren voor ze allemaal weg zijn. Je doet dit dus best altijd, niet alleen zodra je ratten spot.

Trapvoederbakken voor Kippen

Speciale voederbakken kunnen helpen in de strijd tegen ongedierte, zeker als je niet veel tijd hebt om telkens het voer binnen te halen.

Voederbakken met trapfunctie, zoals deze van Feed-o-Matic, voorkomen dat knaagdieren of ander ongedierte het voer van je kippen opeten. 

een automatische trap voederbak van het merk feed-o-matic

De voederbak gaat alleen open als je kip op de trap opener gaan staan en deze naar beneden duwt. De voederbak houdt het voer gedurende de dag apart, maar het blijft te allen tijde bereikbaar voor de kippen. 

Nadeel is dat kwalitatieve trapvoederbakken best duur kunnen zijn. De goedkoopste oplossing blijft nog steeds om het voer ’s avonds binnen te halen.

Een andere optie is om zelf aan de slag te gaan en je eigen knaagdierbestendige kippenvoerbak te bouwen met behulp van PVC-buizen. Het is een goedkopere oplossing die zeker een kans op slagen heeft.

Toch niet zo handig? Dit zijn momenteel de best verkopende anti-ongedierte voederbakken:

Beste Trapvoederbakken
Feedomatic
Meest Budgetvriendelijk
Feed-O-Matic met voetplaat
Beschikbaar in verschillende formaten
trapbak
Beste Prijs Kwaliteit
Duvo Gegalvaniseerde Trapbak
Inhoud tot 12 kg
Voederbak
Beste Alternatief
Feed-O-Matic Anti-Ongedierte Voederbak
Voederdispenser waar ongedierte niet bij kan

Automatische Voederbakken

Een veel gemakkelijker systeem dan de trapvoederbak is een automatische voederbak. Deze opent en sluit automatisch aan de hand van de door jou ingestelde gegevens.

Een vaak gehoorde klacht over trapvoederbakken waar we het eerder over hadden is dat kippeneigenaars hun kippen niet aangeleerd krijgen om de trapvoederbak te gebruiken, of dat er toch veel gemorst wordt.

Dan is een automatische voederbak een betere oplossing.

Deze voederbak, van Run-Chicken, intussen welgekend van de automatische kippenhokdeur, is uitgerust met lichtsensor, handmatige bediening en kan ook bediend worden via de app.

Je stelt zelf in wanneer de voederbak opent en sluit, bijvoorbeeld sluiten bij zonsondergang en openen bij zonsopgang. Maar ook andere instellingen zijn mogelijk!

Het systeem is gloednieuw en, vergeleken met stalen trapvoederbakken, zeer competitief geprijsd. Momenteel alleen te verkrijgen via de Run-Chicken Webshop.

Ga via onze link om een kortingscode te creëren waarmee je shopt met 15% korting.

RUN CHICKEN AUTOMATIC FEEDER
Run chicken feeder
Run Chicken Voederbak
Automatische voederbak
Opent en sluit met lichtsensor of via de app

Voeg Chilivlokken Toe

Een gemakkelijke en effectieve truc tegen ratten is om het kippenvoer te mengen met pikante smaakmakers zoals chilivlokken of cayenne peper.

Wat veel mensen niet weten is dat kippen, en alle vogels, de receptor missen die ervoor zorgt dat pikant eten brandt in je mond. Kippen hebben geen last van gekruid voedsel en kunnen volop pikante pepers eten zonder ziek te worden, of een branderig gevoel te krijgen. Het is ook gezond voor hen en kan absoluut geen kwaad.

Ratten daarentegen proeven wel pikante smaakmakers en vinden het helemaal niet lekker. Door gedroogde chilivlokken of cayennepeper onder het kippeneten te mengen maak je het een pak minder interessant voor knaagdieren, terwijl je kippen er dol op zullen zijn.

Chilivlokken voor Kippen
Chilivlokken
Natuurlijke Chili Peper Vlokken
Verkrijgbaar in verschillende hoeveelheden
Meng een ruime hoeveelheid chili onder het kippenvoer

Verzamel de Eieren Dagelijks

Grotere rattensoorten, maar ook marters en egels, zijn dol op kippeneieren. Eenmaal ze ontdekken waar ze moeten zijn, zullen ze blijven terugkomen.

Door de eieren dagelijks, of indien mogelijk twee keer per dag, te verzamelen, zullen deze roofdieren er snel achter komen dat er niets te rapen valt.

Dagelijks je kippeneieren rapen heeft nog een aantal andere voordelen; het verkleint de kans dat kippen hun eigen eieren opeten, je hebt minder kans op kapotte eieren en je kippen zullen minder de neiging krijgen om broeds  te worden.

Rattenwerende Planten Rond de Ren

Knaagdieren hebben een scherp reukvermogen, dus kan het planten van de juiste kruiden helpen in de strijd tegen ongedierte. Zorg er wel voor dat je alleen kruiden plant die veilig zijn voor de kippen.

Een aantal voorbeelden van planten waar knaagdieren niet van houden, maar veilig zijn voor kippen:

 • Lavendel
 • Bergamot
 • Munt
 • Chili
 • Citronella
een kippenhok met lavendelplanten er rond

Wees voorzichtig met insectenwerende planten zoals narcissen, knoflook en uien, deze kunnen gevaarlijk en giftig zijn voor kippen.

Zet Rattenvallen

Als je een snelle oplossing wilt, kan je knaagdieren vangen met behulp van een val. Er zijn verschillende soorten rattenvallen op de markt. 

Hou er rekening mee dat knaagdieren uiteindelijk zullen terugkeren eens ze de weg naar het kippeneten opnieuw hebben ontdekt. Zolang er voedsel beschikbaar is, komen ze terug.

We raden af om gif te gebruiken, omdat het gevaarlijk is voor alle dieren, inclusief huisdieren en kippen, maar ook voor kleine kinderen.

Gebruik je toch gif, zorg er dan voor dat het niet bereikbaar is voor kinderen, kippen, (buurt)katten of honden.

Gebruik daarom altijd afgesloten lokdoosjes of zet het gif op een plek die niet bereikbaar is voor andere dieren of kinderen.

Huisdierveilig Rattenvergif
Rattengif
Edialux Storm Veilig Pakket
Rattenvergif in afgesloten lokdoos
Stevige lokdozen die volledig afsluitbaar zijn

Maak je Tuin Rat-proof

Ongediertebestrijding heeft weinig zin als je je alleen op een klein stukje van de tuin, nl het kippenhok, concentreert. 

In plaats van alleen de ren ongediertebestendig te maken, controleer je best even de hele tuin om deze zo onaantrekkelijk mogelijk te maken voor knaagdieren. 

Een rat aan het kippeneten

Een paar simpele trukjes kunnen helpen om ratten te vermijden.

 • Vogelvoederhuisjes (tijdelijk) weghalen
 • Geen voedsel op de composthoop
 • Ruim de tuin op
 • Scherm je moestuin af zodat ze niet bereikbaar zijn voor knaagdieren
 • Plant natuurlijke afwerende middelen zoals lavendel en citronella
 • Ruim struiken, takken of andere schuilplaatsen op waar knaagdieren zich kunnen verbergen

Simpelweg, maak je tuin zo oninteressant mogelijk, zo zullen ratten minder geneigd zijn om jouw tuin uit te kiezen voor een bezoekje.

Zullen Ratten mijn Kippen Aanvallen?

Gelukkig, komt het zelden voor dat een rat een kip fysiek aanvalt of doodt. Niet alleen zijn ratten kleiner dan volwassen kippen, ze eten vooral noten, planten en fruit en zijn niet geïnteresseerd in levende dieren als voedselbron. 

In sommige gevallen jagen knaagdieren echter op kleine dieren of insecten, dus wees wel extra voorzichtig als je kuikens hebt rondlopen

Ratten zijn nachtdieren, wat betekent dat ze ’s nachts het meest actief zijn. ‘S Nachts slapen kippen; ze blijven nooit op na zonsondergang. Als je kippen ’s nachts in een afgesloten hok zitten waar geen knaagdieren in kunnen, zien ratten en kippen elkaar zelden.

een chickcozy automatische kippendeur

Om je kippen ’s nachts af te zonderen van alle soorten gevaren en roofdieren, kan je een automatische kippenhokdeur installeren. Zo zitten je kippen elke nacht veilig weggestopt zonder dat je er zelf aan moet denken om het deurtje te openen of te sluiten.

Check ons artikel over de ‘Beste Automatische Kippenhokdeuren‘. We hebben ze allemaal persoonlijk getest!

Kunnen Kippen Ratten Doden?

Hanen kunnen ratten, muizen, vogels en kleine knaagdieren doden met hun klauwen en sporen. Maar, ze vallen zelden zelf aan en het gaat in de meeste gevallen over zelfverdediging. 

Kippen zijn prooidieren, maar hanen die hun toom beschermen kunnen behoorlijk agressief zijn. Sommige hanen zullen ratten doden en het karkas achterlaten zodat de hennen ervan kunnen eten.

Conclusie

Ratten, en andere knaagdieren, zijn ongewenste gasten in de buurt van het kippenhok. Ze eten al het eten en komen ook voor de eieren. 

Knaagdieren zijn dragers van ziekten zoals de ziekte van Newcastle en kunnen snel uitgroeien tot een ware plaag. Zorg ervoor dat ze niet bij het voedsel van de kippen kunnen, en je maakt de ren al een heel pak mindere interessant voor hen.

Let op met rattenvergif, want dat is gevaarlijk voor alle dieren, ook voor je kippen en huisdieren.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
10 april, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
3 april, 2024
Kleurwedstrijd Pasen
24 maart, 2024
het grote kippenboek
Leestip: Het Grote Kippen Boek
24 maart, 2024
een gevangen steenmarter
Bescherm Je Kippen Tegen Vossen En Marters
13 maart, 2024

Meer Artikels

ratten in het kippenhok
Hou Ratten Weg van het Kippenhok: 7 Gemakkelijke Tips
2 januari, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
2 januari, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
2 januari, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
2 januari, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
2 januari, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
2 januari, 2023