Hokken

Beste Plastic Kippenhokken (2024)

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Traditioneel kiezen de meeste kippenhouders voor een houten kippenhok, maar er zitten veel voordelen aan een kunststof of aluminium kippenhok. We vergelijken de beste niet-houten kippenhokken op de markt en bekijken de voor en nadelen ervan.

We beginnen met een overzicht.

BESTE KUNSTSTOF KIPPENHOK
omlet eglu cube
BESTE ALGEMEEN: OMLET EGLU
Kwalitatief en onderhoudsvriendelijk
Geschikt voor maximum 10 kippen
nestera
BESTE ECOLOGISCH: NESTERA
Recycleerbaar en zero-waste productie
Verschillende modellen & afmetingen
ferplast coop
BESTE AUTHENTIEKE LOOK: FERPLAST
Meer traditionele houtlook
Geschikt voor 6 kippen
RUN-CHICKEN
BESTE NIET-PLASTIC: RUN-CHICKEN VILLA
Stevig en kwaliteitsvol aluminium hok
Shop met 15% korting!

Onze selectie van de beste plastic kippenhokken is onderverdeeld in vier categorieën , waarbij de algemene winnaar het Omlet- hok is vanwege de kwaliteit en veelzijdigheid. 

Het Nestera- hok is een populair merk van milieuvriendelijke kippenhokken met een vrijwel afvalvrije productie, terwijl het Ferplast- hok is ontworpen om er authentiek uit te zien, met een minder opvallende, meer traditionele, look.

Daarnaast bracht Run-Chicken, die we kennen van de kwalitatieve kippenhokdeurtjes, in 2024 een gloednieuwe versie uit van een niet-houten kippenhok: de Run-Chicken Villa. Deze is niet gemaakt van kunststof, maar van hoogwaardig aluminium en kon niet ontbreken in deze lijst.

1. Beste Algemeen: Omlet

OMLET KIPPENHOKKEN
omlet eglu cube
OMLET EGLU CUBE
Grootste Omlet kippenhok
Geschikt voor maximum 10 kippen
omlet eglu go
OMLET EGLU GO
Klein kippenhok – grondmodel
Geschikt voor maximum 4 kippen
omlet eglu go up
OMLET EGLU GO UP
Klein kippenhok – verhoogs model
Geschikt voor maximum 4 kippen

Omlet is een bekend merk dat een breed assortiment producten aanbiedt voor verschillende dieren, zoals katten, honden, kippen en meer. Ze hebben verschillende soorten kippenhokken:

 • De Omlet Eglu Cube: hun grootste hok dat plaats biedt aan maximaal 10 krielen of 6 grote kippen
 • De Eglu Go en Eglu Go Up: kleinere hokken geschikt voor maximaal 4 kippen

Overzicht

een kip in een omlet eglu cube kippenhok

Alle kippenhokken van Omlet zien er herkenbaar uit; of je ze mooi vindt of niet is een kwestie van smaak, maar ze zijn zeker opvallend! De hokken zijn gemaakt van stevige (thermo)kunststoffen zoals ABS of polyethyleen en zijn volgens de fabrikant gebouwd om lang mee te gaan. 

Elk Omlet kippenhok heeft een levensduur van 10 tot 15 jaar .

Alle Omlet kippenhokken zijn dubbelwandig , zodat de lichaamswarmte van je kippen het hok in de winter warmer houdt zonder dat de warmte door de muren kan ontsnappen. Dit systeem zorgt er, samen met de ventilatie, ook voor dat het hok koel blijft in de zomer.

Wat is het Verschil Tussen de Omlet Eglu Cube en de Omlet Go (Up)?

Op dit moment verkoopt Omlet drie soorten kippenhokken.

 1. De Omlet Eglu Cube: hun grootste hok, geschikt voor maximaal 10 kippen, met een aparte legnest-gedeelte en een ladder voor gemakkelijke toegang.
 2. De Omlet Eglu Go: een perfect kippenhok voor beginners, geschikt voor maximaal 4 kippen. Moet op de grond worden geplaatst.
 3. De Omlet Eglu Go Up: hetzelfde hok als de Omlet Eglu Go, maar met een handige verhoging, zodat je niet hoeft te bukken om de eieren te rapen.

Beste Eigenschappen

De belangrijkste functie van een kwalitatief kippenhok is het bieden van een veilige omgeving voor je kippen waar ze kunnen slapen en eieren leggen. Kippen gebruiken het hok overdag niet, behalve de legnesten, en brengen doorgaans overdag geen tijd door in het hok.

Een aantal specifieke kenmerken van dit hok zijn het vermelden waard. Laten we ze een voor een bekijken.

Alle Omlet kippenhokken, inclusief de Omlet Go en Omlet Cube, hebben de volgende kenmerken:

 1. Gemakkelijk schoon te maken: een plastic kippenhok kan eenvoudig in de open lucht worden afgespoten en gedroogd. Veel onderdelen zijn afneembaar voor eenvoudige reiniging.
 2. Geen verf of primer nodig: Houten kippenhokken moeten worden beschermd met olie, primer of verf. Deze klus moet jaarlijks worden uitgevoerd en neemt veel tijd en geld in beslag. De UV-beschermde kunststof hokken van Omlet hebben geen onderhoud nodig, behalve een poetsbeurt.
 3. Unieke isolatie: de dubbele wand houdt de kippen warm in de winter en koel in de zomer.
 4. Tochtvrije ventilatie: Zorgt ervoor dat er altijd frisse lucht in het hok circuleert zonder tocht te verzoorzaken.
 5. Directe toegang tot de legnest: Verzamel elke ochtend de verse eieren via de achterdeur in de Omlet Go-hokken en de ‘eierpoort’ in de Omlet Eglu Cube.
 6. Verwijderbare mestbak: alle uitwerpselen vallen op de bak onder de zitstokken. Deze lade kan eenvoudig worden verwijderd om direct te legen op de composthoop of vuilnisbak.

Mogelijke Nadelen

Omlet heeft door de jaren heen bewezen een betrouwbaar merk te zijn voor kippenhouders, hun automatisch kippenhokdeurtje bijvoorbeeld is immens populair! Maar dat betekent niet dat hun producten voor iedereen geschikt zijn. 

Afhankelijk van je voorkeuren kunnen sommige kenmerken van de Omlet kippenhokken minder interessant zijn:

 1. Opmerkelijk ontwerp: Omlet-hokken hebben een ongewoon uiterlijk; je vindt ze mooi of niet. De kleuren en stijl zijn vrij uniek en niet voor ieders smaak. Ze lijken niets op een traditioneel kippenhok.
 2. Prijs: de kippenhokken van Omlet zijn niet goedkoop. Ja, je krijgt een kippenhok van hoge kwaliteit dat tot 15 jaar meegaat in de plaats, maar het is een persoonlijke keuze om te beslissen of dit z’n hoge prijs waard is.
 3. Niet geschikt voor grote toom: Omlet beweert dat hun grootste hok, de Eglu Cube, 10 kippen kan huisvesten, maar dit geldt alleen wanneer er kleine kippen of krielen worden gehouden. Heb je middelgrote of grote kippen, dan is het hok slechts geschikt voor respectievelijk 8 tot 6 kippen.
 4. Het niet mogelijk om een de automatische kippenhokdeur te bevestigen aan de Omlet Go en Omlet Go Up. Wil je toch een automatisch deurtje? Dan kan dit aan de Omlet Eglu Cube.
 5. Accessoires zijn optioneel: Hoewel het Omlet kippenhok aan de prijzige kant is, zijn de meeste accessoires niet bij de prijs inbegrepen en moeten ze apart worden gekocht.
omlet eglu cube
Credits: @pukewarou (IG) via ChickenFans

Verschil met Houten Kippenhok

Als derde-generatie kippenhouders kennen wij het belang van een kwalitatief en betrouwbaar kippenhok. Zoals de meeste mensen gaven wij de voorkeur aan traditionele houten kippenhokken.

Hoewel we iedereen nog steeds aanmoedigen om hun eigen kippenhok te maken, net daarom bieden we gratis doe-het-zelf-kippenhokplannen aan, beseffen we dat niet iedereen de tijd of handigheid heeft om zelf een ​​kippenhok te bouwen.

Dat gezegd zijnde, voorgemonteerde traditionele houten kippenhokken kunnen zeer duur zijn. Afhankelijk van de grootte en houtkwaliteit kan je tussen een paar honderd en een paar duizend euro kwijt zijn aan één kippenhok.

OMLET KIPPENHOKKEN
omlet eglu cube
OMLET EGLU CUBE
Grootste Omlet kippenhok
Geschikt voor maximum 10 kippen
omlet eglu go
OMLET EGLU GO
Klein kippenhok – grondmodel
Geschikt voor maximum 4 kippen
omlet eglu go up
OMLET EGLU GO UP
Klein kippenhok – verhoogs model
Geschikt voor maximum 4 kippen

Daarnaast ziet een houten kippenhok er misschien stevig en duurzaam uit, maar het vereist regelmatig onderhoud. Om het hout te beschermen is jaarlijks een schilderbeurt of beschermlaag nodig. Het hout zal na verloop van tijd rotten en scheeft trekken.

We merken dat de meeste kippenhouders kiezen voor hout omwille van de traditionele en onopvallende look, wat meer dan begrijpelijk is. Daarom zijn onze volgende modellen van plastic kippenhokken iets minder opvallend dan de Omlet, maar nog steeds gemakkelijk in onderhoud.

Conclusie

De Omlet kippenhokken zijn verkozen tot ‘Beste algemeen’ in onze lijst van beste kunststof kippenhokken vanwege hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hoewel de kippenhokken niet goedkoop zijn, zijn ze van hoge kwaliteit. Het enige waar je volgens ons moet kunnen doorkijken, is de opvallende look.

→  Lees onze volledige review van de Omlet Eglu

→  Lees onze volledige recensie van de Omlet Automatische Kippenhokdeur

2. Beste Milieuvriendelijk: Nestera

BESTE MILIEUVRIENDELIJK: NESTERA
nestera coop
NESTERA House
Perfect voor beginners, grondmodel
Beschikbaar in S – M – L
nestera chicken-coop
NESTERA Lodge
Verhoogd hok met schuilplaats
Beschikbaar in S – M – L
nestera
NESTERA Penthouse
Verhoogd hok met regen & windscherm
Beschikbaar in S – M – L
nestera
NESTERA Wagon
Groot verplaatsbaar kippenhok
Geschikt voor max 8 kippen

Nestera is een Brits bedrijf opgericht in 2020. Hun hoofddoel is het produceren van kunststof kippenhokken gemaakt van 100% recyclebare materialen zonder afval te creëren tijdens de productie. 

Als gevolg hiervan is de ontwikkeling van een Nestera-kippenhok een vrijwel ZERO-waste productieproces.

Overzicht

Alle kippenhokken van Nestera hebben een zeer herkenbare uitstraling. Ze hebben geen opvallende kleur, zoals de Omlet-hokken, maar de stijl is wel steeds dezelfde voor elk hok. Allemaal hebben ze een groen dak en zwarte muren. 

Volgens de fabrikant zijn Nestera-kippenhokken gebouwd om lang mee te gaan en zullen ze zelfs na verloop van tijd hun look en gebruiksgemak behouden. Om dat te bewijzen, bieden ze een verbazingwekkende garantie van 25 jaar aan op al hun kippenhokken.

Wat is het Verschil Tussen de Nestera Kippenhokken?

Nestera heeft tien kippenhokken op de markt, drie verschillende soorten kippenhokken, elk met drie verschillende maten, en één grote kippenwagon.

 1. Kippenhok ‘House’: verkrijgbaar in Small, Medium en Large
 2. Kippenhok ‘Lodge’: verkrijgbaar in Small, Medium en Large
 3. Kippenhok ‘Penthouse’: verkrijgbaar in Small, Medium en Large
 4. Kippenhok ‘Wagon’: Hun grootste kippenhok

Om je te laten beslissen welk kippenhok het beste bij je past, heeft Nestera een handige ‘Kippenhokvergelijkingstabel‘ gemaakt. Dit kan je helpen beslissen welk kippenhok het beste aan je behoeften voldoet.

Wij vergelijken alvast de modellen.

Kippenhok ‘House’

nestera house plastic kippenhok

Het Nestera ‘House’ model is het ideale instapmodel voor iedereen die nieuw is in het houden van kippen. De ingang van het kippenhok bevindt zich op de begane grond, wat handig is voor broedse kippen, krielkippen of kuikens.

Zoals alle Nestera-hokken is dit model verkrijgbaar in drie maten: small, medium en large. Het kleinste hok (S) biedt plaats aan maximaal drie grote kippen of vijf krielkippen, het middelgrote hok (M) biedt plaats aan maximaal 5 grote kippen en het grote hok (L) biedt plaats aan maximaal acht grote kippen of 15 krielkippen.

De Nestera ‘House’ heeft één (S) of twee (M & L) zitstokken, aparte nestkasten (één voor het kleine model en twee voor het middelgrote en grote) en een mestlade. Het heeft geen regen- of windscherm aan de buitenkant en is ook niet compatibel met de wielen. Het is dus geen verplaatsbaar hok.

Lodge-Model

nestera lodge plastic kippenhok

Het Nestera Lodge-model is een verhoogd hok dat 23 cm boven de grond staat. Er is een ladder voorzien zodat je kippen gemakkelijk bij het hok geraken. Het is niet groter dan het ‘House’ model; het enige verschil is dat het zich boven de grond bevindt en een ladder heeft.

Dit model is ook verkrijgbaar in drie maten: small, medium en large. Aangezien het even groot is als het ‘House’ model, geldt hier hetzelfde maximum aantal kippen per kippenhok.

Omdat dit hok verhoogd is, biedt het een extra schuilplaats voor je kippen, die bij hevige regenval onder het hok kunnen schuilen. Het Lodge-model is echter ook niet compatibel met de wielset en dus niet verplaatsbaar.

Penthouse-model

nestera penthouse plastic kippenhok

Het ‘Penthouse’ model is ook een verhoogd kippenhok, maar dit keer 48 cm boven de grond, en de mogelijkheid om extra wielen aan te schaffen om het kippenhok verplaatsbaar te maken.

De extra ruimte onder het kippenhok kan worden gebruikt om het voer te plaatsen, zodat je kippen uit de wind en regen rustig kunnen eten.

Dit model is ook verkrijgbaar in drie maten, klein, middelgroot en groot, en biedt plaats aan drie tot acht kippen.

De Wagon

De Nestera kippenwagon is het nieuwste en grootste kippenhok uit de reeds en is zeer duidelijk geïnspireerd op het Wilde Westen.

De ‘Wagon’ staat op vier wielen en kan door één persoon gemakkelijk worden verplaatst. Dit hok is verkrijgbaar in slechts één maat en biedt plaats aan maximaal 8 grote kippen of 15 krielen.

Anders dan de andere hokken uit de Nestera-collectie heeft de kippenwagon verborgen ventilatienokken langs de voor- en achterkant van het dak. Dit zorgt voor een constante luchtstroom door het hele hok, maar ver boven de kippen zodat ze nooit in de tocht zitten.

Beste Eigenschappen

Alle kippenhokken van Nestera zijn van hoge kwaliteit en bieden uw kippen een veilige slaap- en legplaats. Maar er zijn tal van andere specifieke kenmerken die het vermelden waard zijn.

 1. 100% recyclebaar: niet alleen zijn alle Nestera-hokken gemaakt van 100% gerecycled plastic, maar ze kunnen na gebruik ook volledig worden gerecycleerd, in tegenstelling tot de meeste andere plastic kippenhokken.
 2. Bijna afvalvrij productieproces: al het afval wordt tijdens elke stap van het productieproces verzameld en gerecycleerd. Het hok wordt tijdens de verzending verpakt in gerecycleerd karton.
 3. 25 jaar garantie: het bedrijf vertrouwt erop dat ze een product hebben gemaakt dat een leven lang meegaat. Daarom hebben alle hokken 25 jaar garantie.
 4. Gemakkelijk schoon te maken: deze hokken zijn sneldrogend en gemakkelijk schoon te maken. Gebruik eenvoudig een tuinslang of hogedrukreiniger om al het vuil te verwijderen.
 5. Onderhoudsarm: kunststof hokken vereisen geen constant onderhoud zoals houten hokken. Het is niet nodig om het kippenhok jaarlijks te schilderen of te behandelen, waardoor je tijd en geld bespaart.
 6. Comfort het hele jaar door: Het kippenhok is bestand tegen alle weersomstandigheden. In de winter zal de binnentemperatuur vergelijkbaar zijn met de buitentemperatuur. Het UV-bestendige dak reflecteert de warmte van de zon en houdt je kippen koel tijdens de zomer.
 7. Modulair ontwerp: Alle Nestera-hokken hebben een modulair ontwerp dat binnen enkele minuten uit elkaar kan worden gehaald en weer in elkaar kan worden gezet voor een extra grondige reiniging.
een nestera kippenhok

Eventuele Nadelen

Omdat Nestera vrij nieuw is in de sector kan het bedrijf nog niet rekenen op een trouwe schare fans, zoals Omlet. Maar de producten zijn allemaal van hoge kwaliteit en gemaakt door kippenhouders met kennis van zaken.

We moeten echter enkele potentiële nadelen van deze kippenhokken benoemen.

 1. Design: De Nestera kippenhokken hebben een opvallend design en zien er niet uit als traditionele houten hokken. Dit kan een nadeel zijn als de look je niet bevalt.
 2. Prijs: De Nestera-hokken zijn goedkoper dan de Omlet-hokken, maar blijven een investering. Nestera biedt een retourbeleid van 30 dagen zonder vragen als je niet tevreden bent met je aankoop.
 3. Niet voor grote toom: De grootste Nestera-hokken bieden plaats aan maximaal 8 kippen of 15 krielen en zijn dus niet geschikt voor een zeer grote toom.

Conclusie

Nestera is een vrij nieuw bedrijf. Zij maken het verschil door een 100% milieuvriendelijk kippenhok te verkopen, gemaakt van gerecycleerde materialen en ook nog eens recycleerbaar na gebruik. Het bedrijf is zeker van de kwaliteit die zij leveren en geeft bij elke aankoop 25 jaar (!) garantie.

→  Lees onze volledige review van de Nestera kippenhokken

Beste Authentieke Look: Ferplast

BESTE AUTHENTIEKE LOOK: FERPLAST
ferplast coop
Ferplast Happy Farm 120
Meer traditionele houtlook
Geschikt voor 6 kippen

Plastic kippenhokken zijn meestal minder gewild door kippenhouders omwille van hun uiterlijk. Ze zien er vaak heel opvallend uit, waardoor kippenhouders liever kiezen voor een traditioneel houten hok. 

Het kan ook anders! En dat bewijst Ferplast met z’n Happy Farm kippenhok, een kunststof kippenhok dat er een pak minder opvallend en meer authentiek uitziet dan de voorgangers.

Overzicht

Ferplast is een Italiaans bedrijf en is al langer gekend om zijn producten voor allerhande huisdieren. Ze hebben drie kippenhokken op de markt, maar slechts één in kunststof, de andere twee zien er gelijkaardig uit maar zijn gemaakt uit hout.

ferplast plastic kippenhok

Het kuststof kippenhok, de ‘Happy Farm 120’ onderscheidt zich van de meeste andere plastic kippenhokken op de markt, omdat ze een minder opvallende look heeft. Het ziet eruit als een traditioneel houten kippenhok, maar dan in kunststof.

Wat zowel een voordeel als een nadeel kan zijn; dit kippenhok is slechts verkrijgbaar in één model en kleur, wat het kiezen een stuk makkelijker maakt. Geen keuzestress over welke kleur het beste bij je tuin past – maar ook niet de keuze tussen verschillende modellen.

Beste Eigenschappen

 1. Geschikt voor winter en zomer: het kippenhok is gemaakt van stevig plastic en is bestand is tegen allerlei weersomstandigheden, van warme zomers tot bibberende winters.
 2. Opklapbaar dak: je kan gemakkelijk van bovenuit in het hok, om bijvoorbeeld je kippen te controleren of schoon te maken.
 3. Mestlade: haal de uitneembare mestlade uit het hok om simpelweg de uitwerpselen weg te doen en nieuw strooisel te leggen.
 4. Apart legnest met deurtje: geen wilde toeren om eieren te rapen, het legnest gedeelte heeft een apart deurtje zodat je gemakkelijk de eitjes er kan uit halen.
 5. Deur met veiligheidssluiting: je kippen zitten veilig ’s nachts. Je kan het deurtje gewoon afsluiten en ’s morgens opnieuw openen.
 6. Verhoogd hok: het hok staat niet rechtstreeks op de grond, maar verhoogd, zo hebben je kippen extra schuilplaats onder het hok en zitten ze extra veilig voor roofdieren.
 7. Gemakkelijk schoon te maken: deze hokken zijn sneldrogend en gemakkelijk schoon te maken. Gebruik eenvoudig een tuinslang of hogedrukreiniger om al het vuil te verwijderen.
 8. Onderhoudsarm: kunststof hokken vereisen geen constant onderhoud zoals houten hokken. 
 9. Prijs: dit kunststof kippenhok is bijna de helft goedkoper dan de Omlet.

Potentiële nadelen

Hoewel het kunststof kippenhok van Ferplast veel goede eigenschappen heeft, zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden voordat je tot kopen overgaat.

 1. Niet zo gemakkelijk weer in elkaar te zetten: het ontwerp is niet modulair en kan dus niet zo gemakkelijk uit elkaar worden gehaald als de Nestera-hokken.
 2. Garantie-informatie: De garantie van het product hangt af van bij welke retailer je deze koopt. Er is dus geen standaard garantie voor een Ferplast product. Er is wel een 30 dagen niet tevreden geld terug periode.
 3. Klein kippenhok: de Happy Farm 120 is een klein kippenhok. Volgens hen geschikt voor 6 kippen, maar het maximum lijkt ons eerder 4.
BESTE AUTHENTIEKE LOOK: FERPLAST
ferplast coop
Ferplast Happy Farm 120
Meer traditionele houtlook
Geschikt voor 6 kippen

Conclusie

De Ferplast Happy Farm 120 is niet alleen een stijlvol en praktisch hok, maar het is ook een stuk goedkoper dan de meeste andere kippenhokken uit deze lijst. Een perfecte keuze voor iedereen die op zoek is naar een combinatie van functionaliteit, comfort, en een aantrekkelijk prijs.

Niet-Kunststof Hok: Run-Chicken Villa

In dit artikel over ‘Beste Plastic Kippenhokken’ springt er één echt uit: de Run-Chicken Villa.

NIET- PLASTIC: RUN-CHICKEN VILLA
smart smart-coop
RUN-CHICKEN VILLA
Duurzaam aluminium hok, hoge kwaliteit
Geschikt voor 6 tot 8 kippen

In tegenstelling tot zijn kunststof tegenhangers is dit kippenhok vervaardigd uit robuust aluminium. Bekend om zijn fantastische automatische kippenhokdeurtjes en andere kwaliteitsvolle producten, introduceert Run Chicken in 2024 hiermee voor het eerst een volwaardig kippenhok.

Natuurlijk werd onze interesse meteen gewekt en we konden niet weerstaan om te onderzoeken wat de Run-Chicken Villa onderscheidt van z’n plastic tegenhangers.

Overzicht

De Run-Chicken Villa scoort met een ontwerp dat ruimte, comfort en gemak vooropstelt. Gemaakt van duurzaam aluminium en isolatiepanelen van EPS, biedt het uitstekende weerbestendigheid en eenvoudig onderhoud.

Het hok past zich aan naar de behoeften van je toom, door het modulair ontwerp. Dit is wat de Villa onderscheidt van vele andere hokken. Je kunt het gemakkelijk upgraden en aanpassen aan de veranderende behoeften van je kippen.

de run chicken villa

Bovendien kan één persoon de Run Chicken Villa in slechts één uur in elkaar zetten. De modulaire constructie maakt het ook gemakkelijk schoon te maken, met gebruik van hogedrukreiniging.

Met afmetingen van 124cm x 124 cm x 182 cm en een gewicht van 67 kg, kan de Villa 6 tot 8 kippen herbergen.

Beste Kenmerken

 • Duurzaam: Vervaardigd uit robuust aluminium, zorgt de Villa voor kracht, weerbestendigheid en een moderne look.
 • Modulariteit: Ontworpen met aanpasbaarheid in gedachten.
 • Klimaatbeheersing: De wanden van de Villa zijn bevatten roll-form EPS isolatiepanelen, zodat het binnen koel blijft in de zomer en warm in de winter.
 • Daglicht: Een polycarbonaat raam met veiligheidsgravure laat natuurlijk licht toe.
 • Eenvoudig Onderhoud: De modulaire constructie maakt reiniging met hogedrukreiniging mogelijk.
 • Automatische Deur: Uitgerust met een automatische kippenhokdeur.
 • Ook Inbegrepen: De Villa bevat ook een voederbak en een legnest.

Mogelijke Nadelen

 1. Grootte en Gewicht: De stevige aluminium constructie, hoewel duurzaam, heeft een relatief zwaar totaalgewicht (ongeveer 67 kg).
 2. Prijs: De kwaliteit en extra’s van de Run-Chicken Villa gaan gepaard met een hogere prijs, die hoger is dan de andere opties uit dit artikel. Je kan wel onze link hieronder gebruiken voor 15% korting!
NIET- PLASTIC: RUN-CHICKEN VILLA
smart smart-coop
RUN-CHICKEN VILLA
Duurzaam aluminium hok, hoge kwaliteit
Geschikt voor 6 tot 8 kippen

Conclusie

De Run-Chicken Villa is iets duurder, maar je krijgt luxe, comfort en gebruiksgemak. Als je al bekend bent met Run-Chicken producten, weet je dat ze hun hoge verwachtingen waarmaken.

Dit hok biedt duurzaamheid, klimaatbeheersing en een modulair strak ontwerp. Het bevat ook een automatische kippenhokdeur, een voederbak en een legnest. Beschouw het als een investering in een gezellige, hoogwaardige thuis voor je kippen.

Als je kwaliteit, gebruiksgemak en een hoogwaardige afwerking belangrijk vindt, zal je meer dan tevreden zijn met een Run-Chicken Villa. Zoals eerder gezegd kan je via de link hieronder een kortingscode genereren die je 15% korting geeft op alle Run-Chicken producten, inclusief de Villa.

NIET- PLASTIC: RUN-CHICKEN VILLA
smart smart-coop
RUN-CHICKEN VILLA
Duurzaam aluminium kippenhok van hoge kwaliteit
Geschikt voor 4 tot 6 kippen

Plastic Kippenhok versus Houten Kippenhok

Kippenhouders kiezen steeds vaker voor plastic hokken in plaats van houten hokken vanwege het onderhoudsgemak. Dat gezegd zijnde, blijven houten hokken toch de meest populaire keuze.

We bekijken de grootste voordelen van een kunststof kippenhok, in vergelijking met de houten.

plastic kippenhok vs houten kippenhok

1. Gemakkelijk schoon te maken

Kunststof hokken zijn gemakkelijker schoon te maken dan houten hokken. Spuit ze af met de tuinslang of hogedrukreiniger en gebruik een harde borstel om hardnekkige uitwerpselen of modder te verwijderen. Bovendien zijn veel plastic hokken voorzien van een uitschuifbare mestbak, wat het opruimen van uitwerpselen dan weer vereenvoudigt.

In tegenstelling tot hout droogt kunststof snel, wat een groot voordeel is in de winter, wanneer het uren kan duren voordat hout droog is.

Bovendien is bioveiligheid in en rond het kippenhok essentieel wanneer je kippen houdt. Het desinfecteren van een houten kippenhok kan een uitdaging zijn, maar plastic hokken kunnen simpelweg worden afgespoeld en behandeld met een ontsmettingsmiddel of stomer, zodat je zeker weet dat het kippenhok volledig is gedesinfecteerd.

2. Anti Bloedluis

Het is bekend dat plastic kippenhokken beter bestand zijn tegen parasieten zoals bloedluis, waardoor je bij dit soort hokken minder snel met een plaag zal te maken krijgen. Maar we moeten hier wel een kanttekening bij maken.

Er zijn geen kippenhokken die 100% parasietbestendig zijn, ook geen plastic hokken. Dus waarom is een plastic kippenhok beter dan een houten kippenhok?

Ten eerste hebben plastic hokken minder schuilplaatsen voor bloedluis dan houten hokken van vergelijkbare grootte. Bloedluis verschuilt zich het grootste deel van de dag in de hoeken en kantjes van het kippenhok. Hoe minder schuilplaatsen, hoe kleiner de kans dat je je kippenhok interessant blijkt te zijn voor bloedluis.

Ten tweede: zodra er bloedluis in een plastic hok verschijnt, kunnen ze gemakkelijk met de tuinslang worden weggespoeld, terwijl ze zich in houten hokken onder het dak en tussen de kieren verstoppen, waardoor ze moeilijk te bereiken zijn.

Een houten hok bloedluisvrij houden is simpelweg tijdrovender. Maar onthou dat een kunststof kippenhok geen garantie geeft op een bloedluisvrij hok, wat de producent ook mag beweren.

3. Mobiliteit

Plastic kippenhokken zijn gemaakt van kunststof dat lichter is dan hout en zijn vaak voorzien van wielen, waardoor ze gemakkelijk te verplaatsen zijn. Je kan het hok dus gemakkelijk verplaatsen in de tuin.

Hoewel er ook houten hokken met wielen verkrijgbaar zijn, zullen deze sneller slijtage vertonen dan een kunststof kippenhok.

Als je op zoek bent naar een draagbaar kippenhok, kijk je beter naar een plastic hok in plaats van een houten hok. 

4. Isolatie

Plastic hokken zijn doorgaans gemaakt van gerecycleerde materialen en bieden uitstekende isolatie. In de winter zorgt de ventilatie van het hok ervoor dat de temperatuur vergelijkbaar is met die buiten, hoewel kippen van nature tolerant zijn tegen de kou dankzij de isolerende eigenschappen van hun veren.

Tijdens de zomer reflecteren plastic hokken met UV-bestendige daken effectief de hitte van de zon, waardoor de kippen comfortabel en koel blijven. Ongeacht het type kippenhok is het echter van cruciaal belang om tijdens de zomer schaduw te bieden aan kippen als ze in afgesloten een ren zitten.

Samenvatting

Kunststof kippenhokken winnen elke dag aan populariteit vanwege hun eenvoudige onderhoud en hoge kwaliteit. Ze gaan langer mee dan houten hokken en sommige modellen zijn zeer milieuvriendelijk. We benadrukken ook graag andere voordelen van plastic hokken, waaronder het gemak van schoonmaken, goede isolatie en weerstand tegen bloedluis.

Er zijn tal van modellen op de markt, dus je kan er zeker van zijn dat je er een vindt die aan je behoeften voldoet.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
31 mei, 2024
de run chicken villa
Run-Chicken VILLA: Luxe In Het Kippenhok
5 maart, 2024
chickencuard all in one kippendeur
ChickenGuard All-in-One: Review (2024)
22 oktober, 2023
een kerbl automatische deuropener bevestigd aan een hok
Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
29 mei, 2023
drie kippen bij de chickcozy automatische kippenhokdeur
Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
11 april, 2023

Meer Artikels

Beste Plastic Kippenhokken (2024)
15 januari, 2024

Vers van de pers

een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
15 januari, 2024
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
15 januari, 2024
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
15 januari, 2024
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
15 januari, 2024
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
15 januari, 2024