Gezondheid

Vliegen Bestrijden Rond Het Kippenhok

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Vliegen kunnen een echte plaag zijn tijdens warme zomermaanden. Vooral in en rond het kippenhok, waar kippenpoep en stilstaand water te vinden zijn, zitten soms wel duizenden vliegen.

Vliegen zijn niet alleen vervelend, maar ze kunnen ook ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken bij kippen. Het voorkomen en bestrijden van vliegen en ander ongedierte tijdens warme maanden is van cruciaal belang.

We vertellen je hoe je op een gemakkelijke manier vliegen rond het kippenhok kan bestrijden.

Eerste Hulp bij Vliegenplaag

Er zijn verschillende producten op de markt die én zeer effectief werken tegen vliegen en andere insecten én veilig zijn voor dier en omgeving. We bekijken een aantal vliegenbestrijdingsmiddelen die echt werken en gaan hier later in het artikel dieper op in.

Beste Bestrijdingsmiddelen Tegen Vliegen
Vliegenval
Herbruikbare Vliegenval met Lokmiddel
Herbruikbaar en duurzaam in gebruik
Edialux
Insectenlamp
Elektrische Insectenlamp voor Buiten
Geschikt voor grote insecten
N’OVEEN

Vegetatie Rond Het Hok

Het planten van insectewerende vegetatie rond het kippenhoke en in de ren is een gemakkelijke en natuurlijke manier om vliegenplagen te voorkomen. Veel planten en kruiden ruiken onaangenaam voor vliegen, dus zullen ze weg blijven.

We hebben een lijst samengesteld van enkele insectenwerende planten en kruiden die veilig in een kippenhok kunnen worden gebruikt. Al deze planten en kruiden zijn niet alleen vliegenwerend, maar houden ook andere insecten en muggen op afstand.

  • Petunia’s
  • Lavendel
  • Goudsbloemen
  • Citroengras
  • Basilicum
  • Oost-Indische kers 
  • Munt

Deze lijst kan eindeloos doorgaan; er zijn veel meer planten en kruiden die natuurlijke insectenwerende middelen zijn en niet schadelijk zijn voor kippen en huisdieren. We hebben het teruggebracht tot de meest bekende en gebruikte kruiden en planten, maar als je wat onderzoek doet, zul je nog veel meer opties vinden.

lavendel rond de kippenren als preventie tegen vliegen in het kippenhok

Wees voorzichtig met insectenwerende planten zoals narcissen, knoflook en uien, deze zijn schadelijk en giftig voor kippen.

Alle hierboven genoemde planten en kruiden zijn veilig voor kippen, ook als ze ervan eten. Oost-Indische kers is bijvoorbeeld een zeer winterharde plant die daarnaast een geweldige bron van vitamine C is.

Hou de Omgeving Schoon

Mest en vocht trekken vliegen en ander ongedierte aan. Als je meerdere kippen houdt is het bijna een dagtaak om de poep te verwijderen. En laten we eerlijk zijn, het is ook niet de meest plezierige taak. Maar er zijn verschillende tips die je kunnen helpen om het ruimen van uitwerpselen gemakkelijker te maken.

Mest Beheren In Het Hok

Er zijn veel manieren om het kippenhok zo mestvrij mogelijk te houden. Of maak het op zijn minst een gemakkelijkere taak om het schoon te maken. Laten we het hebben over de meest populaire beheersystemen voor kippenmest.

  • Mestlade
  • Kies het juiste strooisel
  • Deep Litter Methode

Mestlade of Plank

Het plaatsen van een uitwerpselenplank of een mestlade onder de zitstokken maakt het opruimen van de kippenpoep gemakkelijker. Als de plank of schuif op de juiste manier onder de zitstok wordt geplaatst, worden alle nachtelijke uitwerpselen op een uitneembare plank verzameld, zodat je ze ’s morgens gewoon hoeft af te vegen of uit te scheppen. 

Vergeet niet om dit dagelijks te doen, want oude uitwerpselen blijven aan de plank plakken en zijn moeilijk om af te schrapen.

Kies Het Juiste Strooisel

Het type strooisel dat je in het hok gebruikt is belangrijk om vocht en geuren te verminderen. Gebruik geen stro of hooi, want dat rot en houdt vocht vast, waardoor bacteriën en vliegen vrij spel krijgen. 

strooisel in het kippenhok

Houtkrullen en zand zijn de beste opties om als strooisel te gebruiken. Ze absorberen of drogen de mest uit. Zand werkt zoals een kattenbak, terwijl houtkrullen het vocht absorberen en geuren elimineren. Je moet het echter nog steeds op regelmatige basis schoonmaken om geur en overlast te vermijden.

Deep Litter Methode

Een vrij nieuwe manier om met kippenmest om te gaan is de deep litter methode. Deze manier komt overgewaait vanuit de Verenigde Staten en is daar al goed ingeburgerd. De deep litter methode is een manier om de uitwerpselen van je kippen te composteren door de mest, samen met het strooisel, in de loop van de tijd te laten ophopen.

Simpel uitgedrukt zorg je ervoor dat je composteerbare bodembedekking kiest (geen zand) zoals houtkrullen, en één keer per week de bedekking met de mest omschept. Vervangen is slechts één of twee keer per jaar nodig.

de deep litter methode in het kippenhok
Credits: @gluckingham (IG)

In plaats van de uitwerpselen eruit te scheppen, draai je herhaaldelijk de vervuilde bodembedekking om en leg je er een nieuwe laag op. Dit zorgt voor een dikke laag composterende bodembedekking die in de winter veel warmte zal afgeven en in de lente kan gebruikt worden als compost.

De deep litter methode ruikt niet of trekt geen vliegen of insecten aan als deze correct wordt uitgevoerd. De bodembedekking mag nooit naar ammoniak ruiken, maar heeft wel een diepere aarde of compostgeur.

Hou De Ren Schoon

Bij een grotere toom is het onbegonnen werk om alle uitwerpselen uit de ren op te scheppen en te verwijderen, vooral als je de kippen vrij laat rondlopen. Maar vergeet niet dat vocht en mest altijd vliegen aantrekken. 

Om vliegen te voorkomen, moet je de poep regelmatig opscheppen en verwijderen. Als je dit een vreselijk karwei vindt, kan het een oplossing zijn om je kippen los te laten in een grote tuin. Ze poepen dan ook overal, maar nooit op één dezelfde plek, in tegenstelling tot een kleinere ren, wat de kans op een vliegenplaag verkleint.

Ecologische Vliegenvallen

In de zomer kan het gebruik van ecologische vliegenvallen en insectenwerende middelen erg nuttig zijn. Vliegen, wespen en insecten zijn overal en preventieve maatregelen zijn niet altijd voldoende om ze weg te houden. 

Er zijn verschillende soorten vliegenvallen of afweersystemen op de markt, of je kan er zelf maken.

een vliegenval die net buiten de kippenren hangt

Vliegenvallen lokken de vliegen naar de val en doden ze door elektrocutie of vangen ze op in een substantie. Afweersystemen vangen/doden de vliegen niet, maar ontmoedigen ze om in de buurt te komen. Beide methoden zijn effectief en gemakkelijk in gebruik.

Hangende Ecologische Vliegenval

Wegwerp- of herbruikbare vliegenvallen elimineren de meest voorkomende vliegen en zijn gemakkelijk in gebruik. Vliegen worden naar de val gelokt door het lokmiddel dat je activeert door de zak met water te vullen. 

Zet de val ergens in de buurt van het hok, maar plaats de val niet in de ren, want zo lok je de vliegen naar de ren toe. Hang de val ook niet te ver weg van het hok; gebruik een deel van de tuin dat niet wordt gebruikt als zit- of eethoek. 

Dit soort vliegenvallen gebruik je niet binnenshuis omdat de val een sterke geur afgeeft.

Beste Vliegenvallen
Vliegenval
Herbruikbare Vliegenval met Lokmiddel
Herbruikbaar en duurzaam in gebruik
Edialux

Elektrische Vliegenvanger

Elektrische insectenvangers worden vooral tijdens zomeravonden gebruikt om vervelende muggen op het terras te verdrijven. Ze kunnen worden gebruikt om veel insecten zoals muggen en vliegen, te lokken en te doden. Door een elektrische insectenvanger in de ren op te hangen, kan je het aantal vliegende insecten verminderen. Sommige kippenhouders voeren de dode vliegen aan de kippen als tussendoortje.

Maar er is één nadeel aan het gebruik van elektrische insectenvangers. Volgens verschillende onderzoeken zijn dit soort verdelgers niet erg goed voor het milieu. 

Ze elimineren namelijk niet alleen muggen en vliegen, maar doden ook nuttige insecten zoals motten en sluipwespen. Elektrische vliegenvangers zijn ook duurder in vergelijking met andere oplossingen die we in dit artikel aanbieden.

Beste Elektrische Insectenlamp
Insectenlamp
Elektrische Insectenlamp voor Buiten
Geschikt voor grote insecten
N’OVEEN

DIY Vliegenafweermiddel

Je kan zelf een afweersysteem voor insecten maken, en je hoeft er zelfs niet handig voor te zijn. Het meest gekende systeem is het ophangen van cd’s of dvd’s in de ren. Als je geen cd’s meer hebt (het zijn de jaren twintig!), gebruik dan een doorschijnend zakje gevuld met water. 

Vliegen die de kippenren naderen raken in de war door het licht dat op het water of de CD weerkaatst en vliegen weg. Eenvoudiger dan dit wordt het niet!

Haal Voedselresten Uit de Ren

Oud kippenvoer, vooral als het nat geworden is, en overgebleven tafelresten zijn behoorlijk aantrekkelijk voor vliegen. Als je merkt dat etensrestjes niet worden opgegeten, verwijder je ze uit de ren. 

Overgebleven tafelrestjes trekken niet alleen vliegen aan, maar ook ander ongedierte zoals ratten en muizen. Beperkt het geven van overschotjes en haal ’s avonds weg wat niet opgegeten is.

kippen eten van tafelresten die in de ren zijn gegooid. Dit kan vliegen aantrekken.

Samenvatting

Vliegen kunnen in de zomer een ware plaag zijn. Ze zijn niet alleen vervelend, maar ze kunnen ook ernstige gezondheidsbedreigingen voor uw kippen veroorzaken. Er zijn verschillende dingen dieje kan doen om een ​​vliegenplaag in de kippenren te voorkomen of op te lossen.

Omring je kippenren en -ren met planten en kruiden die insecten en ongedierte afstoten, maar zorg ervoor dat het veilig is voor kippen. Veilige opties zijn lavendel, petunia’s, munt en citroengras, maar er zijn er nog veel meer.

Hou het hok en de ren zo schoon mogelijk, vooral wat betreft de uitwerpselen van uw kippen. Gebruik de juiste mestmethoden in het hok en schep het strooisel in de ren regelmatig op. Het is geen leuk karwei maar zeer effectief om een ​​vliegenplaag te verminderen.

Gebruik vliegenvallen of insectenwerende middelen; beide zijn effectief en gemakkelijk te gebruiken. Wees voorzichtig bij het gebruik van elektrische vliegenvangers; ze doden ook nuttige insecten.

Laat geen kippenvoer liggen; ruim alle niet opgegeten restjes of tafelresten op.

Lees Verder

Schuimende ogen bij kippen: Oorzaken en behandeling

Coccidiose bij kippen: Bloed in de uitwerpselen

Legnood: Wat als je kip zit als een pinguïn?

Snot bij Kippen: Alles over Infectieuze Coryza

Veerluis bij Kippen: Hoe Behandelen?

Kip met Zwarte Vlekken op de Kam: Oorzaken & Behandeling

Kalkpoten bij Kippen: Hoe te Behandelen?

Kip Ontwormen: Alles Over Wormen Bij Kippen

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een vliegenval bij de kippenren
Vliegen Bestrijden Rond Het Kippenhok
21 maart, 2023

Vers van de pers

een feed-o-matic trapvoederbak
Hoe Laat Je Kippen Wennen Aan Een Trapvoederbak?
21 maart, 2023
FEEDOMATIC trapvoederbak
Feed-O-Matic Automatische Trapvoederbak: Review (2024)
21 maart, 2023
een nestera kippenhok
Nestera Kippenhokken: Review (2024)
21 maart, 2023
Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
21 maart, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
21 maart, 2023