Gezondheid

Schuimende Ogen bij Kippen: Oorzaken & Behandeling

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Als een kip luchtbelletjes in de ogen heeft, is dat een duidelijk teken dat er iets aan de hand is. Schuimende ogen kunnen wijzen op een ernstige onderliggende aandoening. Er zijn echter vele oorzaken mogelijk, dus het is niet gemakkelijk om een juiste diagnose te stellen, maar we helpen je graag op weg.

Laten we eerst eens kijken waarom er belletjes ontstaan ​​in tranende ogen, en dan gaan we dieper in op alle mogelijke oorzaken.

Waarom Heeft een Kip Schuimbellen in het Oog?

Luchtbelletjes in de ogen is een symptoom van een onderliggende ziekte. De schuimige bellen vormen zich in de hoek van een oog en zijn het gevolg van overmatig tranen. Meestal duidt dit op infecties van de bovenste luchtwegen, maar het kan ook een oogletsel zijn.

Eerste Hulp bij Schuimende Ogen bij Kippen:

Hoewel er verschillende oorzaken kunnen zijn voor schuimende ogen, zal je kip onmiddellijk minder overlast hebben als je het oog goed spoelt. Dit helpt bij het herstel en zal onmiddellijke verlichting en helder zicht geven. 

Er zijn verschillende producten beschikbaar om eerste hulp en ondersteunende zorg te bieden bij de behandeling van oogaandoeningen bij kippen. Deze zullen zorgen voor onmiddellijke verlichting, bescherming en verzorging van het oog.

Neem bij ernstige ontstekingen van het oog contact op met je dierenarts. Deze zal antibiotische zalf voorschrijven om de ontsteking te verminderen.

Voor gewone wondjes of lichte ontstekingen kom je al een heel eind met volgende producten:

EERSTE HULP BIJ OOGPROBLEMEN BIJ KIPPEN
INSTRUCTIES
 • Spoel het oog met Saline oplossing of met een oogreiniger. Dit stopt de irritatie en zal een verdere infectie voorkomen.
 • Hou de kip op z’n zij om het oog te spoelen en druppel de oplossing in het oog. Probeer het oog geopend te houden tijdens het spoelen. Herhaal indien nodig.
 • Heeft je kip last van een oogbindweefsel- of ooglidontsteking, gebruik dan de Beaphar oogzalf om de ontsteking te verminderen en de irritatie te verzachten. Spoel eerst het oog voor aan te brengen.
 • Vermijd zalf op basis van cortisone omdat deze het immuunsysteem van kippen kunnen onderdrukken.

Hoe Oogaandoeningen Diagnosticeren?

Om een idee te krijgen van wat er juist aan de hand is met je kip, moet je ook naar op andere symptomen controleren. Als de schade beperkt is tot het oog en er voor de rest niets aan de hand lijkt met je kip, zal het waarschijnlijk gaan om een onschuldig oogletsel. Maar als er ook een lopende neus, snot, of pus bij komt kijken, kan je te maken hebben met virale of bacteriële infecties.

Als eerste op onze lijst staan ​​de ziekten die alleen het oog aantasten.

Schuimend Oog: Geen Andere Symptomen

Als er geen andere klinische symptomen zijn, zoals niezen, hoesten of loopneus, is het probleem waarschijnlijk onschuldig en lokaal.

Veelvoorkomende problemen zijn:

 • Oogletsel
 • Ammoniak irritatie
 • Verstopte traanbuis

En ook een minder vaak voorkomend probleem: de oogworminfectie.

Oogletsel

Oogletsel komt vaak voor bij kippen. De vogels spelen, rollen, en schrapen hun poten in stof, zand en modder die in de ogen kan terecht komen. Dit zorgt voor irritatie, een pijnlijk oog, tijdelijk troebel zicht, maar geneest ook vrij gemakkelijk. Daarnaast pikken kippen soms naar elkaar en hanensporen kunnen messcherp zijn. Een ongeluk, of gekwetst oog, is snel gebeurd.

Helaas is oogletsel lastig te diagnosticeren door enkel en alleen naar het oog te kijken. Als het niet over gaat en je je zorgen maakt om je kip, neem dan contact op met een dierenarts.

Oogirritatie door Ammoniak

Ammoniakirritatie komt maar al te vaak voor. Wanneer bacteriën kippenuitwerpselen in het kippenhok verteren, produceren ze ammoniakgassen. Deze dampen hebben een penetrante geur en kunnen giftig zijn voor kippen. Ze irriteren zowel de ogen als de longen van kippen, wat resulteert in troebele, hevig tranende ogen, wat schuimende ogen kan teweeg brengen.

Een kippenhok mag nooit naar ammoniak ruiken. Zodra je deze geur waarneemt, maak je best het hok volledig schoon en zorg voor extra ventilatie in het kippenhok. Zo kunnen vieze geuren weg en worden vervangen door schone lucht.

ventilatie in het kippenhok

Een goede ventilatie in het kippenhok is essentieel om overtollige ammoniakdampen kwijt te raken. Zorg voor ventilatieopeningen aan de bovenzijde van het kippenhok. Hierdoor wordt de luchtstroom boven hun hoofd geplaatst en zitten je kippen niet in de tocht. Zorg er ook voor dat je kippen voldoende ruimte hebben. 

Verstopte Traanbuis

Net als mensen hebben kippen traanbuisjes. Deze kleine tunnels voeren het water in de ogen af ​​naar de neusholten.

Het oog van een kip wordt continu nat gehouden om het vrij te maken van stof en vuil. In alledaagse situaties worden tranen afgevoerd en uiteindelijk ingeslikt, via de traanbuisjes naar de neusholtes. Maar wanneer de traanbuisjes verstopt zijn, kan het water en vuil uit het oog nergens naartoe, wat tranende ogen, irritatie en schuimende ogen veroorzaakt. 

Een kleine irritatie van de traanbuis valt op te lossen door het oog veelvuldig te spoelen en te reinigen. Voor een erstigere traanbuisverstopping neem je best contact op met een dierenarts.

Oogworm Infectie

Een minder vaak voorkomende situatie is een oogworminfectie. Een oogworm is een dunne witte worm die het oog van een kip kan infecteren. Kippen raken besmet door het eten van een besmette Surinaamse kakkerlak of door contact met wilde vogels die drager zijn van de eieren. De worm nestelt zich in de ooghoek en veroorzaakt ongemak en tranende of schuimende ogen.

Dit probleem komt wereldwijd voor, maar (sub)tropische gebieden zijn de natuurlijke habitat van de kakkerlak. Besmette kippen krabben de hele tijd in hun ogen, met het risico op extra oogletsel.

Door direct contact met geïnfecteerde kippen kan de worm zich door de toom verspreiden. In het geval van een oogworminfectie is het belangrijk om de besmette kip te scheiden van de rest en een dierenarts te raadplegen.

Oogworminfecties kunnen gemakkelijk worden bestreden met het dierengeneesmiddel Ivermectine. Dit geneesmiddel werkt zeer effectief tegen allerhande parasitaire infecties, waaronder ook (oog)wormen. Ivermectine is toe te dienen via de huid, volg steeds de bijsluiter voor een correcte dosering.

Schuimend Oog: Extra Symptomen aan Luchtwegen

De kans is groot dat er sprake is van een luchtweginfectie wanneer de kip naast het schuimende ook ook nog andere symptomen heeft zoals:

 1. Hoesten, niezen, geeuwen
 2. Loopneus en pus
 3. Gorgelende geluiden
 4. Zwelling in het gezicht

Kippen hebben een geavanceerd ademhalingssysteem met longen en meerdere luchtzakken.

een illustratie die het ademhalingsstelsel van een kip toont

Veel voorkomende luchtweginfecties die schuimende ogen kunnen veroorzaken zijn:

 • Chronische ademhalingsziekte (CRD), ook bekend als mycoplasmose
 • Infectieuze bronchitis (IB)
 • Infectieuze Coryza (IC)
 • Infectieuze laryngotracheïtis (IL)
 • Vogelgriep

Chronische luchtwegaandoeningen en infectieuze Coryza zijn bacteriële infecties en kunnen worden behandeld met antibiotica.

Infectieuze bronchitis, infectieuze laryngotracheïtis en vogelgriep zijn virale infecties. Voor deze aandoeningen zijn antibiotica alleen effectief bij het voorkomen van secundaire bacteriële infecties. Ze kunnen alleen worden voorkomen door vaccinatie.

Bij een vermoeden van een luchtweginfectie neem je best contact op met een dierenarts voor een correcte diagnose en behandeling.

Bacteriële Infecties

Helaas zijn bacteriële infecties bij kippen niet zo ongewoon.

 • Chronische ademhalingsziekte is wereldwijd een van de meest voorkomende bacteriële infecties. De wetenschappelijke naam is mycoplasmose. Het komt met alle bovenstaande symptomen. Soms hoor je borrelende of gorgelende geluiden als de kip ademt. En ook schuimende en tranende ogen zijn een normaal symptoom. Chronische luchtwegaandoeningen kunnen met verschillende antibiotica worden behandeld.
 • Infectieuze Coryza is een andere wijdverbreide bacteriële ziekte die zich snel verspreidt in een toom. Afgezien van de bovenstaande symptomen, is het gezicht van de kip gezwollen en is er een stinkende pus of afscheiding te vinden op de neusgaten en snavel. Sommige kippen zullen ook last hebben van diarree. Naast tranende en schuimende ogen, kan er ook afscheiding in het oog zijn die het oog volledig sluit. Infectieuze Coryza kan bij kippen ook troebele ogen veroorzaken.

Virale Infecties

Virale infecties zijn lastiger te diagnosticeren in vergelijking met bacteriële infecties. Sommige virale infecties veroorzaken aandoeningen van de luchtwegen die leiden tot tranende ogen:

 • Infectieuze bronchitis is een wereldwijde besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door verschillende coronavirusstammen. Het veroorzaakt schuimige tranen en kleine belletjes in de ogen. Het infectieuze bronchitisvirus beschadigt de luchtpijp van de kip, waardoor deze vatbaar wordt voor secundaire infecties zoals chronische luchtwegaandoeningen. Vaccinatie is niet altijd succesvol omdat er zoveel verschillende stammen zijn.
 • Infectieuze laryngotracheïtis is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een herpesvirus uit dezelfde familie als het virus dat de ziekte van Marek veroorzaakt . Het komt in twee vormen voor, een milde vorm en een ernstige vorm. In de ernstige vorm is er een aanzienlijke impact op het ademhalingssysteem tot het punt waarop je bloed in de mond kan zien. Ontsteking van het oog en oogafscheiding zijn typische symptomen van infectieuze laryngotracheïtis, resulterend in schuimende ogen .
 • Vogelgriep is een andere zeer besmettelijke virale infectie die vele varianten kent. Door de vele verschillende stammen kunnen de symptomen erg verschillen. De luchtwegen en sinussen worden meestal aangetast en komen vaak samen met bacteriële infecties voor. De overeenkomstige ooginfecties resulteren in rode, waterige en soms schuimende ogen.

Overzicht

Schuimende ogen of ogen met luchtbelletjes zijn symptomen van een onderliggende aandoening. Soms kan de oorzaak onschuldig zijn en uit zichzelf genezen, maar vaak is het een teken van een ernstige ziekte.

Als de symptomen enkel betrekking hebben tot een schuimend oog, zal de oorzaak waarschijnlijk lokaal zijn en vrij onschuldig. In dat geval kan het dan gaan om een wondje aan het oog, ammoniakirritatie, een verstopt oogkanaal of een oogworminfectie. Maar zodra je andere symptomen opmerkt bij een schuimend oog, zoals hoesten, niezen, gorgelende geluiden en een loopneus is er meer aan de hand. Dit zijn symptomen van luchtweginfecties.

Luchtweginfecties zijn een wereldwijd probleem en komen vaak voor bij kippen. Bacteriële infecties die een veelvoorkomende oorzaak zijn van schuimende ogen zijn chronische luchtwegaandoeningen en infectieuze Coryza. Virale infecties kunnen ook kleine belletjes in de tranende ogen van een kip veroorzaken. Typische voorbeelden zijn infectieuze bronchitis, infectieuze laryngotracheïtis en niet in de laatste plaats vogelgriep.

Wil je meer lezen over gezondheidsproblemen, symptomen en ziektes bij kippen, kijk dan op onze ‘Gezondheidspagina‘.

Gerelateerde Artikels:

12 Redenen Waarom Je Kip Windeieren Legt

Kalkpoten bij Kippen: Oorzaken en Behandeling

Bloedluizen in het Kippenhok: Hoe Aanpakken?

Kip Ontwormen: Alles over Wormen Bij Kippen

Snot bij Kippen: Alles over Infectieuze Coryza

Veerluis bij Kippen: Hoe Behandelen?

Verzuurde Krop bij Kippen

Veerluis bij Kippen: Hoe Behandelen?

Coccidiose bij Kippen: Bloed in de uitwerpselen

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

schuimende bellen op het oog van een kip
Schuimende Ogen bij Kippen: Oorzaken & Behandeling
31 januari, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
31 januari, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
31 januari, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
31 januari, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
31 januari, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
31 januari, 2023