Hokken

Omlet Automatische Kippendeur Review (2024)

Door Kippen.be Redactie

Kippen.be wordt gesteund door z’n lezers. Wanneer je via onze links een aankoop doet, kunnen we hierop een commissie verdienen. Meer informatie hierover op onze ‘Privacybeleid‘ en ‘Disclaimer‘ pagina.

Omlet is één van de bekendste en favoriete merken van automatische kippenhokdeuren op de markt. Dit soort kippendeurtjes wordt jaar na jaar populairder. Je kippen zijn elke nacht veilig weggestopt en je hoeft je geen zorgen te maken dat je zou vergeten het hok te openen of te sluiten. 

Wij namen de proef op de som en testten de Omlet kippenhokdeur grondig uit.

OMLET AUTOMATISCHE KIPPENDEUR REVIEW

Omlet is een gekend merk in de huisdierenbranche en verkopen verchillende producten voor kippen, waaronder hun automatische kippendeur. Uniek aan deze deur is dat ze zijwaarts opent, en niet van onder naar boven. Er is slechts één versie van de Omlet kippendeur beschikbaar en deze is te verkrijgen in twee kleuren, groen en grijs.

Installatie
Roofdieren
Functionaliteit
Grootte
Duurzaamheid
Veelzijdigheid
WAAROM KOPEN?
  • Kwaliteitsvolle en stevige deur
  • Zijwaartse deur
  • Licht sensor & timer
WAAROM VERMIJDEN?
  • Opvallend design
  • Batterijen niet inbegrepen
  • Kabel voor netstroom niet inbegrepen
  • Duur
omlet door
OMLET AUTOMATISCHE KIPPENDEUR
Kwaliteit en eenvoudig te installeren
Beschikbaar in groen en grijs

Overzicht

Omlet heeft slechts één model van kippendeur op de markt en deze is verkrijgbaar in twee kleuren, grijs en groen. De Omlet kippendeur verschilt in veel opzichten van andere deurtjes die worden verkocht omdat het opent en sluit als een schuifdeur, van links naar rechts of vice versa.

Sinds 2022 kreeg Omlet concurrentie van een andere kwalitatieve zijwaarts openende kippenhokdeur, de Chickcozy. Over de verschillen tussen de twee later in dit artikel meer.

Dat terwijl de meeste deuren openen van onder naar boven. De kippendeur kan worden geïnstalleerd op de Omlet Eglu Cube, maar ook op een traditioneel houten hok of op de draad van je kippenren.

Let op: de deur kan NIET worden geïnstalleerd op de Eglu Go en Eglu Go Up.

Het pakketje dat we ontvingen bevatte de automatische deur, een bedieningspaneel, schroeven en ander installatiegerief, de handleiding en een kippenhoklamp (apart verkrijgbaar).

een voorbeeld van een uitgepakte omlet kippendeur

De Omlet kippendeur werkt zowel op batterijen als op netstroom, maar hou er rekening mee dat batterijen (4x AA batterijen) en een 12V-voedingskabel voor netstroom niet zijn inbegrepen bij de aankoop.

Bij het openen van de doos lijkt de deur bijna volledig voorgemonteerd, zodat slechts enkele kleine aanpassingen nog nodig zijn. Daarom waren we verrast dat de handleiding uit 101 pagina’s (9 talen) bestaat en de YouTube-instructievideo 42 minuten lang is.

Dat waren echter zorgen om niets, aangezien deze zo uitgebreid zijn omdat alle andere installatiemogelijkheden worden getoond, of je de deur op een Omlet-hok, een omheining of een houten kippenhok wilt plaatsen.

Ontwerp

De Omlet kippendeur heeft een zeer herkenbare en typische uitstraling: je houdt ervan of niet. De deur zelf is gemaakt van ABS, een afkorting van Acrylonitril Butadieen Styreen, een sterk en vormvast materiaal dat bekend staat om zijn stevigheid. De twee beschikbare kleuren voor de Omlet kippenhokdeur zijn groen en grijs.

De Omlet deur verschilt in veel manieren van andere kippendeuren, maar het grootste verschil zit ‘m in de zijwaartse opening. In plaats van te openen van onder naar boven, gaat de Omlet zijwaarts open. Dit kan een groot voordeel zijn als je een niet al te hoog kippenhok hebt, of als je niet veel ruimte hebt tussen het dak en de deuropening.

Materialen en Uiterlijk

Omlet verkoopt een breed assortiment producten voor kippenhouders, allemaal in de kenmerkende groene look. Afhankelijk van je smaak zul je deze look leuk vinden of niet aangezien de kleur en stijl nogal opvallend zijn.

Omlet heeft twee kleuropties voor de kippenhokdeur. Hun kenmerkende felgroen, of grijs, voor diegenen die niet zo dol zijn op de groene kleur.

De deur zelf oogt en voelt zeer stevig en kwaliteitsvol aan. De Omlet is ontworpen om barre weersomstandigheden te doorstaan ​​en bestand tegen temperaturen tot -20°C, wat meer is dan de meeste automatische kippendeuren. Het frame meet 49 cm x 42 cm x 5,5 cm en weegt 4 kilo.

Plaatsing Buiten vs. Binnen

Een van de beste eigenschappen van de Omlet deur is dat het bedieningspaneel gescheiden is van de eigenlijke deur. Het maakt niet uit hoe groot of klein je kippenhok is; je vindt zeker een plek voor zowel de deur als het bedieningspaneel.

Een ander voordeel is dat je de deur aan de binnenkant van het hok kan plaatsen, terwijl het bedieningspaneel aan de buitenzijde zit zodat de lichtsensor nog kan worden gebruikt. 

Sommige mensen plaatsen het deurtje liever aan de binnenzijde van het hok, zodat deze van buitenaf niet zichtbaar is. Door je Omlet kippendeur aan de binnenkant te installeren, hang je het hele toestel uit het zicht, wat voordelig kan zijn als je een kippenhok hebt met een unieke of authentieke uitstraling.

twee hennen voor een kippenhok waar de omlet kippendeur is aan bevestigd

Roofdierbestendigheid

De deur is gemaakt van acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), een ondoorzichtige thermoplast die bekend staat om zijn stevigheid en sterkte. De deur ziet er sterk en goed gebouwd uit en voelt stevig aan. Als de deur eenmaal op de frame en het hok is gemonteerd, is er geen bewegingsruimte meer waar roofdieren kunnen tussen wringen.

De Omlet deur is geen opwaartse deur, maar een schuifdeur die van links naar rechts sluit of andersom. Eenmaal gesloten kan de deur op geen enkele manier worden opengeduwd, zelfs niet door een slim roofdier. Je kan er dus zeker van zijn dat je kippen ’s nachts veilig zitten.

Specifieke Functies

Het belangrijkste doel van een automatische kippenhokdeur is om je kippen te beschermen tegen nachtelijke roofdieren. Bijkomend voordeel is dat je ’s ochtends niet vroeg hoeft op te staan ​​om de deur te openen of moet onthouden om hem opnieuw te sluiten ’s avonds. Een automatische kippendeur moet dus vooral stevig en betrouwbaar zijn.

Deze basisvereisten zijn een must voor een kwaliteitsvolle kippenhokdeur en de Omlet deur voldoet hieraan zonder problemen.

Er zijn echter nog andere kenmerken aan de Omlet deur die het vermelden waard zijn. We overlopen ze even:

Ingebouwde Veiligheidssensoren

De meeste duurdere en kwalitatieve kippenhokdeuren, waaronder de Omlet, hebben ingebouwde sensoren die detecteren wanneer een object (bijvoorbeeld een kip) de deur blokkeert. Wanneer de deur sluit en iets de ingang blokkeert, zal de deur stoppen, weer openen en na een paar seconden automatisch weer sluiten.

Als de blokkage er nog steeds is als de deur voor de tweede keer sluit, zal deze weer opnieuw openen en sluiten. Dit gebeurt vier keer en als het blokkerende item er na vier keer nog is, stopt de deur en blijft open.

Naast de betrouwbaarheid en het gebruiksgemak van een automatische kippendeur, is deze ingebouwde veiligheidsstop essentieel.

In deze video testen we de veiligheidsstop van de Omlet:

Alkaline Batterijvoeding

Veel kippenhokken staan achteraan in de tuin, waar er geen toegang is tot netstroom. Een automatische kippendeur die zowel op netstroom als op batterijen werkt, is daarom een groot voordeel. Hou er wel rekening mee dat batterijen niet zijn inbegrepen bij aankoop van de Omlet deur; je hebt hiervoor 4 AA-batterijen nodig.

Volgens de fabrikant kunnen zowel lithium- als alkalinebatterijen worden gebruikt om de deur van stroom te voorzien. Maar als je een tweedehands model koopt dat wat ouder is, kan je best kiezen voor alkaline, omdat lithiumbatterijen de werking van de deur kunnen aantasten.

De 4 AA-batterijen gaan 4 tot 6 maanden mee, afhankelijk van of je ook de kippenhoklamp installeert (apart te verkrijgen). Als je van plan bent om ook de verlichting te installeren, hou er dan rekening mee dat je de deur op batterijen moet aansluiten, niet op netstroom.

Op het bedieningspaneel wordt het batterijpercentage weergegeven, zodat je altijd het batterijniveau kunt controleren. Geen waarschuwingslampje of signaal geeft aan of de batterijen bijna leeg zijn. Je moet dit zelf regelmatig controleren, best voor het eerst na een aantal maanden dienst.

Netstroom

Zoals eerder vermeld kan je ook opteren om de Omlet op netstroom te laten werken, in plaats van op batterijen. Als dit je voorkeur wegdraagt, onthou dan dat je de Omlet kippenhoklamp niet kan gebruiken, omdat deze alleen werkt als de deur op batterijen is aangesloten.

Om het kippendeurtje op netstroom aan te sluiten heb je een 12 V-voedingskabel nodig, die niet is inbegrepen bij de Omlet-deur en apart moet worden aangekocht. Deze kost rond €13 en bestel je liefst ineens bij je deur, zodat je maar één keer verzendkosten moet betalen.

Ingebouwd ‘Failsafe’-Systeem

Als voor de één of andere reden je Omlet kippendeur niet meer wil openen, of sluiten, is het handig om te weten dat je de deur handmatig kan worden geopend. Dit wordt door Omlet omschreven als het ‘Failsafe’ systeem. Schroef de twee schroeven aan het voorpaneel van de deur los en je kan deze gemakkelijk zelf openen of sluiten.

de schroeven die je kan losdraaien om de omlet deur handmatig te openen of te sluiten

Nadat je het probleem hebt opgelost, kan je de deur terugplaatsen, de schroeven vastzetten en de deur opnieuw kalibreren door de ‘OK’-knop enkele seconden ingedrukt te houden.

Deuropening aan Linker- of Rechterzijde

Afhankelijk van wat het beste bij je past, kan je ook kiezen om de deuropening links of rechts te plaatsen. Draai simpelweg de Omlet deur in de juiste positie zodat de opening zich aan de juiste kant bevindt.

De Omlet deur is uniek omdat de deur niet naar boven maar zijwaarts opent. Dat maakt de Omlet geschikt voor diegenen die geen hoog kippenhok hebben of ruimte missen tussen de ingang van het hok en het dak. Deuren die naar boven toe open schuiven zijn de meest voorkomende kippendeuren, maar vereisen extra ruimte boven de ingang van het hok, wat veel kleinere hokken niet hebben.

Lichtsensor vs. Timer

Zoals bij de meeste kwalitatieve automatische kippenhokdeuren, is er bij de Omlet de keuze om de deur te openen door middel van een lichtsensor of een timer. We zullen beide kort bespreken:

Licht Sensor

De lichtsensor is het gemakkelijkst in gebruik omdat deze de seizoenen volgt en altijd bij zonsopgang opent en bij zonsondergang sluit. Om te voorkomen dat je kippen ’s ochtends of ’s avonds buiten- of binnengesloten worden, is het mogelijk om de instellingen van de sensoren aan te passen.

De deur gaat opent en sluit op een bepaald lichtniveau dat je zelf kan instellen. Zo weet je zeker dat alle kippen binnen zitten. Een andere instelling is om nog een extra vertraging te voorzien in de openings- of sluitingstijd, zodat de deur pas in beweging zal komen een bepaalde tijd nadat het gewenst lichtniveau bereikt is.

Niet alle kippen zijn hetzelfde. Wij raden dan ook aan om de eerste nachten en ochtenden je kippen en het deurtje goed in de gaten te houden, zodat je indien nodig kan bijsturen.

Omlet beweert dat hun lichtsensor lichten van een zaklamp of korte lichtinvallen herkent en negeert. Toch specificeren ze geen kunstmatige straatverlichting of felle feestverlichting als je buren een feestje geven. Als je kippenhok geplaatst is waar er wel wat felle straatverlichting is, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en de timer te gebruiken.

een kip bij een omlet kippendeur

Timer

Als je liever geen lichtsensor gebruikt, kan je ook kiezen voor de timerfunctie. Zo wordt de deur elke dag op hetzelfde tijdstip geopend en gesloten, zonder rekening te houden met de seizoenswisselingen. Hou er rekening mee dat je de tijd opnieuw moet instellen bij verandering naar winter- of zomeruur.

De Omlet kippendeur kan ook handmatig geopend en gesloten worden, zonder afhankelijk te zijn van de timer of de lichtsensor. Dit neemt een beetje het nut weg van een automatische kippendeur, maar kan handig zijn als je om specifieke redenen niet wilt dat je kippen zonder toezicht naar buiten gaan.

Formaat

De deur en de frame van de Omlet zijn behoorlijk groot en meten 49 cm x 42 cm x 5,5 cm. Het totale gewicht van de deur en frame samen is 4 kilo. Hoewel de deur groot is van formaat is deze toch vrij gemakkelijk te installeren op kleinere kippenhokken omdat deze niet naar boven maar naar opzij opent.

Je hoeft ook niet alles correct op te meten voordat je de deur monteert. Als het frame op het kippenhok past, past de deur ook, omdat deze het frame niet overlapt. Gebruik een waterpas om ervoor te zorgen dat de deur recht hangt.

Gemak van Installatie

een collage van de installatie van de omlet kippendeur

De Omlet kippendeur is vrij eenvoudig te installeren omdat deze zo goed als volledig voorgemonteerd in de doos wordt geleverd, als zijn er nog wel een paar stappen nodig voor je de deur aan het hok kan bevestigen.

Als je, zoals ons, liever geen papieren handleiding gebruikt, kan je op YouTube een aantal uitstekende installatievideo’s van Omlet terugvinden.

Schrik niet wanneer je merkt dat de installatievideo bijna 45 minuten duurt. Hierin worden namelijk alle mogelijke installatiemethoden uitgelegd. Je hoeft alleen de stappen te volgen voor de methode die je voorkeur wegdraagt.

Als je de instructies volgt, kan je binnen de kortste keren genieten van je Omlet automatische deur! We zullen alvast even kijken hoe dat eruit zou zien:

Laten we eerst stap voor stap bekijken en uitleggen hoe je de Omlet deur en het bedieningspaneel installeert.

Heb je geen nood aan de volledig montage-stappen? Geen probleem, sla dit stuk over en lees vanaf hier verder.

Voordat je de deur monteert

Zoals eerder gezegd is de Omlet kippendeur zo goed als voorgemonteerd. Maar er zijn wel een aantal kleine stappen die je moet volgen voor je de deur aan het hok kan bevestigen en het bedieningspaneel kan uitproberen. Volg nadat je de deur hebt uitgepakt de stappen in de handleiding (of de YouTube-installatievideo); het duurt slechts 10-15 minuten om deze taak tot een goed einde te brengen.

Zodra je dit hebt gedaan, is de deur klaar om aan het hok te worden gemonteerd. Het enige dat je later nog hoeft te doen is het bedieningspaneel installeren en de deur kalibreren. Daar komen we later op terug.

De Omlet deur aan een houten kippenhok bevestigen

Een belangrijk voordeel van de Omlet kippendeur is dat je geen Omlet kippenhok moet hebben om hun automatische deur te gebruiken. De deur kan eenvoudig op elk houten kippenhok worden geïnstalleerd. Plaats het frame op de plaats waar je de deur wilt hebben, boor wat gaten om de deur vast te schroeven aan het hok en je bent klaar.

Als je het de installatie voor een houten kippenhok stap-per-stap wil volgen, kan je deze terugvinden in de handleiding of de YouTube-video.

gebruik een waterpas bij het installeren van de omlet kippendeur

De Omlet deur bevestigen aan een Omlet kippenhok

Als je reeds een Omlet kippenhok hebt, de Cube genaamd, is het heel gemakkelijk om de automatische deur hieraan te bevestigen. Maar afhankelijk van welke versie van Omlet Cube je bezit, is er wel een verschil in installatie. Er zijn slechts twee versies van de Omlet Cube, we bespreken ze beide kort.

Omlet Eglu Cube Mk1

De Mk1 is de eerste versie van het Omlet Eglu Cube en de productie hiervan stopte in 2017 omdat de nieuwste versie, Mk2, in 2016 werd uitgebracht. Het belangrijkste verschil tussen het eerste, oudere model en het tweede is dat je een de bevestigingsset nodig hebt om de automatische deur te installeren. Deze bevestigingsset moet je apart aankopen.

Let er dus op om niet alleen de deur aan te kopen, maar ook de montage kit, als je nog een Mk1 model hebt. Je koopt deze zaken extra:

  1. Automatische deur Mk1 Cube Bevestigingsset om de deur aan het hok te bevestigen
  2. Bedieningspaneel Mk1 beugel om het bedieningspaneel aan het hok te bevestigen
OMLET EGLU CUBE MK1 BEVESTIGINGSSETS
omlet door
OMLET AUTOMATISCHE KIPPENDEUR
+ bevestigingssets voor de Eglu Cube MK1
Beschikbaar in de Omlet Webshop
omlet door
BEUGEL CONTROLEPANEEL EGLU MK1
Bevestig het controlepaneel aan de Eglu Mk1
Apart te koop in de Omlet Webshop
omlet door
BEVESTIGINGSSET EGLU MK1
Bevestig het deurtje aan de Eglu Mk1
Apart te koop in de Omlet Webshop

Deze extra’s maken de aankoopprijs hoger, hou dus in het achterhoofd om wat meer uit te geven dan alleen het bedrag van de deur. Als u onlangs een Omlet Cube heeft gekocht (na 2017), heb je het nieuwere model gekocht en hoef je de bevestigingsset niet aan te schaffen aangezien in het nieuwe model de bevestigingspunten reeds zijn ingebouwd.

Omlet Eglu Cube Mk2

Alle Omlet Eglu-modellen die momenteel worden verkocht, zijn de Mk2-versie; deze nieuwste versie is uitgebracht in 2016. Als je een Mk2 Cube bezit, hoef je de bevestigingsset voor de deur te plaatsen niet apart aan te schaffen, gezien de bevestigingspunten al klaarzitten in het hok.

Je hebt de extra montagebeugel voor het bedieningspaneel wel nodig als je het paneel aan het hok wilt bevestigen. De beugel om het bedieningspaneel aan de zijkant van het hok te hangen is beschikbaar op de webshop van Omlet.

OMLET EGLU CUBE MK2 BEVESTIGINGSSET
omlet door
OMLET AUTOMATISCHE KIPPENDEUR
+ beugel controlepaneel Eglu Cube MK2
Beschikbaar in de Omlet Webshop
omlet door
BEUGEL CONTROLEPANEEL EGLU MK2
Bevestig het controlepaneel aan de Eglu Mk2
Apart te koop in de Omlet Webshop

Bevestiging van de Omlet deur aan elke kippenren

Wil je de Omlet kippendeur niet installeren op het hok, maar wel op de draad van je ren? Dat kan ook. En het maakt niet uit of je een traditionele ren met draad hebt, of je de Omlet ren hebt. Je kan de kippendeur aan beide bevestigen, maar je hebt er wel een bevestigingsset voor nodig.

Het enige waar je dus rekening mee moet houden is het aanschaffen van de juiste bevestigingsset om de Omlet aan de ren te monteren.

  1. De traditionele gaas- bevestigingsset om de Omlet te installeren op traditionele kippenrennen met gaas of draad. Prijs: € 12.
  2. Omlet ren bevestigingsset voor diegenen die de Eglu Go of Eglu Go Up samen met de Omlet ren kopen en het deurtje hieraan willen bevestigen. Prijs: € 7.

Bedieningspaneel Installeren

Zodra de Omleet deur aan het hok of de ren is gemonteerd, moet je alleen het bedieningspaneel nog installeren en de deur te kalibreren voor gebruik. We gebruikten batterijen in het bedieningspaneel in plaats van netvoeding omdat de 12 V-voedingskabel niet beschikbaar was op het moment van aankoop.

de binnenkant van het bedieningspaneel van de omlet kippendeur

Schroef de voorkant van het bedieningspaneel los om de 4 AA batterijen te plaatsen. Let op, deze worden niet meegeleverd en moeten apart gekocht worden.

Volgens Omlet kan je op de huidige automatische deuren zowel lithium- als alkalinebatterijen gebruiken, maar als je een tweedehands model koopt dat wat ouder is, gebruik je best alleen alkalinebatterijen.

Bedieningspaneel Bevestigen

Houten kippenhok: Als je het bedieningspaneel op een houten kippenhok plaatst, schroef je de meegeleverde montageplaat op het hout en schuif het bedieningspaneel erover om het vast te zetten.

Traditionele of Omlet kippenren: Gebruik de meegeleverde kabelbinders om de montageplaat op zijn plaats te hangen. Bevestig het bedieningspaneel op de montageplaat.

Eglu Cube Mk1 of Mk2: om het bedieningspaneel op de Eglu Cubes te monteren, heb je een apart verkrijgbare Eglu Cube montagebeugel nodig (€ 8). Zorg ervoor dat je de juiste koopt, aangezien de montagesets voor de Mk1 en Mk2 verschillend zijn.

Installeer het bedieningspaneel in een natuurlijk verlichte omgeving, aangezien de plaatsing invloed heeft op de lichtmeting van de sensor. Bedek het bedieningspaneel niet.

De automatische deur aansluiten op het bedieningspaneel

de binnenkant van het controlepaneel van de omlet kippendeur met melding waar de aansluiting van de deur en de kippenhoklamp is

Zodra de batterijen zijn geplaatst en het bedieningspaneel is bevestigd aan het kippenhok of ren, moet je de automatische deur aansluiten op het bedieningspaneel. Eens je het paneel opent, zie je de uitgang waar je de controller op de deur moet aansluiten.

Als je een kippenhoklamp hebt gekocht, sluit je hier ook de lamp aan op de controller.

De automatische deur kalibreren

Als alles op zijn plaats zit, moet de deur voor gebruik worden gekalibreerd, zodat de deur z’n positie bij het eerste gebruik herkent. In de handleiding staat uitgelegd hoe je de deur moet kalibreren, maar het is heel eenvoudig om te doen. Hou de ‘OK’-knop ingedrukt en de deur zal zichzelf kalibreren door één keer in elke richting te schuiven.

Zo ziet de deurkalibratie eruit:

De deurmodus kiezen

De automatische Omlet kippendeur heeft drie standen:

  1. Handmatig
  2. Timer
  3. Licht sensor

De standaardmodus zoals is ingesteld in de fabrieksinstellingen is de lichtsensormodus. Zelfs als je niets doet om de open- en sluitmodus van de deur in te stellen, werkt deze op de lichtsensor. Best is wel om even de instellingen van deze modus te controleren.

Je kan alle gewenste instellingen aanpassen door simpelweg het menu van het configuratiescherm te doorlopen.

Timer vs. lichtsensor

De Omlet heeft een lichtsensor en timer, zodat je kan kiezen welke je wil gebruiken. De deur zal standaard de lichtsensor gebruiken, maar je moet nog wel het lichtniveau en de vertraging bij het openen en sluiten controleren.

Standaard instelling is dat het lichtniveau voor openen 26 is en voor sluiten 6. De standaardvertraging is 20 minuten nadat de sensor het gewenste lichtniveau heeft bereikt. Als je deze standaardinstellingen wil aanpassen, volg je best de handleiding om de wijzigingen door te voeren.

De instellingen voor het lichtniveau kunnen enigszins verwarrend zijn. Je kan elk getal kiezen tussen 0-100 om het lichtniveau in te stellen, waarbij 0 donker is en 100 licht. Hou er rekening mee dat de standaardinstelling van een Omlet-deur is om pas 20 minuten na het bereiken van dat lichtniveau te sluiten. Je kan de vertraging ook korter zetten, als 20 minuten vertraging niet nodig is.

Om de timermodus te gebruiken, moet je eerst de tijd instellen voordat je de openings- en sluitingstijden kan ingeven. Na het instellen van de tijd geef je de openings- en sluitingstijden afzonderlijk in. De deur verandert de tijd niet automatisch in het geval van zomer- of wintertijd. Hou daar rekening mee bij het kiezen van de timeroptie.

Onderhoud bij Extreme Weersomstandigheden

Je kan de Omlet deur simpelweg schoonmaken met een vochtige doek. Bij een erg vuile deur of als er vuil tussen de rails zit, is er een mogelijkheid om de deur uit de frame te halen. Let wel op dat er geen water komt binnen de module van de deur, waar de tandwielen zich bevinden.

De Omlet is bestand tegen extreme weersomstandigheden. Volgens de fabrikant is de Omlet deur getest in extreme omstandigheden van -20°C.

Verschillen met de Concurrentie

Omlet is lang de enige aanbieder van zijwaarts openende kippenhokdeuren geweest maar onlangs kwam daar verandering in. In 2022 kwam Chickcozy op de markt met een gloednieuw concept van zijwaartse kippendeur, in 2023 werd het merk iets gekender bij het grote publiek en werd het een te duchten concurrent voor Omlet.

Hoewel beide modellen kwalitatieve producten zijn, en Omlet kan genieten van heel wat jaren ervaring en trouwe kopers, zien we Chickcozy met rasse schreden zijn concurrent inhalen. Hier zijn heel wat redenen voor, maar oordeel vooral zelf mee.

chickcozy vs omlet

De grootste verschillen tussen Omlet en Chickcozy zijn:

  1. Installatiegemak: Een Chickcozy is een groter installatiegemak dan Omlet.
  2. Design: Dit is een kwestie van smaak. Omlet heeft een zeer opvallend ontwerp, je bent er fan van of niet. Daarnaast is de Omlet een stuk groter en ‘plomper’ dan de Chickcozy, wat ons de voorkeur doet wegdragen voor Chickcozy.
  3. Prijs: Omlet is een heel stuk duurder dan Chickcozy, bijna €100 duurder zelfs! Daarnaast zitten bij Omlet de extra’s niet inbegrepen, zoals batterijen, netstroomkabel of verzendkosten, terwijl dit bij Chickcozy voor €100 minder wel het geval is.

Sinds Chickcozy op de markt kwam, heeft Omlet de prijs van zijn kippenhokdeur al in verschillende landen verlaagd om te kunnen concurreren met, onder andere, dit nieuwe merk, maar voorlopig blijven de prijzen dezelfde in België en Nederland.

Om deze redenen is Omlet sinds dit jaar niet meer de ‘Beste Zijwaartse Kippenhokdeur‘ uit onze lijst ‘Beste Kippenhokdeuren‘, maar wel Chickcozy. Omlet is een mooie tweede, aangezien het nog steeds een zeer goed product is, maar de veel hogere prijs valt nog moeilijk te verantwoorden.

Verpakking

De Omlet kippendeur is mooi verpakt in een platte doos. Het bedrijf heeft veel ervaring als online shop en dat merk je. Ze verkopen slechts één versie van de Omlet-deur, dus je kan geen verkeerde bestelling maken. 

Inhoud van de verpakking van een Omlet en de melding dat de kippenhoklamp apart wordt verkocht

De doos bevat:

  1. De Omlet automatische deur
  2. Controlepaneel
  3. Bevestigingsmateriaal zoals schroeven, tandwielsteun,…
  4. Compleet bevestigingspakket, inclusief een montageplaat voor het bedieningspaneel, een montagebeugel, schroeven en kabelbinders.
  5. Handleiding

De doos bevat NIET het volgende:

  1. Batterijen
  2. Kippenhoklamp (apart verkrijgbaar)
  3. 12 V voedingskabel
  4. Afstandsbediening

Prijs en Beschikbaarheid

Je kan de Omlet deur kopen in de Omlet webshop. Verzendkosten zijn niet gratis, maar worden berekend op de plaats waar je woont en variëren rond de € 8. 

Verzending naar België en Nederland gebeurt vanuit Duitsland. Controleer altijd extra kosten voordat je jouw aankoop voltooit. UPS of FedEx doet meestal de verzending.

OMLET AUTOMATISCHE KIPPENDEUR
omlet auto door
OMLET AUTOMATISCHE KIPPENHOKDEUR
Onderhoudsvriendelijk & duurzaam
Geschikt voor maximum 10 kippen

De deur van Omlet is niet de goedkoopste; met prijzen rond de € 230 zijn ze zelfs duur, zeker in vergelijking met alle andere concurrentie die qua prijs eerder rond de €150-€200 zit.

Omlet deurtjes worden, net zoals vele andere kippenhokdeurtjes, geproduceerd in China, maar dit doet niets af aan hun kwaliteit.

Omlet accepteert allerlei soorten betaalmethoden, zoals creditcards/betaalkaarten (Visa, Mastercard, Maestro, American Express), Paypal en Klarna. Op alle producten, inclusief de Omlet automatische deur, zit 2 jaar garantie. 

Als je een ongebruikt artikel wilt retourneren dat tot 180 dagen geleden is gekocht, accepteert Omlet het geretourneerde artikel altijd, maar bewaar zeker de originele verpakking om het retourproces te vergemakkelijken. Omlet heeft een zeer goede dienst na verkoop, de kantoren zijn gevestigd in het Verenigd Koninkrijk en zijn gemakkelijk te contacteren.

Wil je meer weten over automatische kippendeurtjes of over kippenhokken? Ga naar onze ‘Hokken‘ pagina en kom alles te weten.

Bekijk onze beste automatische kippenhokdeuren om alle automatische deuren te zien die we hebben getest, waaronder ChickcozyRun ChickenChickenGuard, ChickenGuard All-in-One en Vevor .

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

de run chicken villa
Run-Chicken VILLA: Luxe In Het Kippenhok
5 maart, 2024
Beste Plastic Kippenhokken (2024)
15 januari, 2024
chickencuard all in one kippendeur
ChickenGuard All-in-One: Review (2024)
22 oktober, 2023
een kerbl automatische deuropener bevestigd aan een hok
Kerbl Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
29 mei, 2023
drie kippen bij de chickcozy automatische kippenhokdeur
Chickcozy Automatische Kippenhokdeur: Review (2024)
11 april, 2023

Meer Artikels

een hen voor de Omlet kippendeur
Omlet Automatische Kippendeur Review (2024)
14 januari, 2023

Vers van de pers

een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
14 januari, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
14 januari, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
14 januari, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
14 januari, 2023
een vorwerk kip
Vorwerk Kippen
14 januari, 2023