Eieren

Vreemd Gevormde Eieren: Soorten En Eetbaarheid

Door Kippen.be Redactie

Eieren met een vreemde vorm of structuur, het komt vaker voor dan je misschien zou denken. Of het nu om windeieren gaat of geribbelde eieren, je kan nooit helemaal voorkomen dat je kip een vreemd gevormd ei legt. Maar kan je deze eieren eten? En hoe kan je deze zo veel mogelijk voorkomen?

We zoeken het uit en bekijken welke soorten vreemde eieren er zijn en of je deze nog veilig kan eten of niet.

 1. Eieren zonder schaal
 2. Windeieren
 3. Gerimpelde eieren
 4. Kalkaanslag op eieren
 5. Gespikkelde eieren
 6. Eieren met een platte zijde
 7. Gebarsten eieren
 8. Frommeleieren
 9. Gevlekte eieren
 10. Vuile en besmeurde eieren
 11. Bloederige eierschaal

Eieren Zonder Schaal

Zoals de naam al aangeeft, heeft een ei zonder schaal geen eierschaal maar wel een dooier, eiwit en een buitenmembraan. Je hoeft niet onmiddellijk te panikeren wanneer je een ei zonder schaal in het kippenhok vindt. Het is niet meteen een teken van ernstige gezondheidsproblemen.

een ei zonder schaal

Jonge hennen produceren tijdens hun eerste legweken gewoonlijk één of twee eieren zonder schaal. Plotse verstoringen ’s nachts, zoals een rondsluipend roofdier of luide geluiden, kunnen er ook voor zorgen dat kippen uit angst eieren zonder schaal produceren.

Eieren zonder schaal wijzen ook op voedingstekorten in het dieet van de kippen. Het toevoegen van meer calcium, fosfor en vitamines kan het probleem helpen oplossen.

Lukt dat niet, en blijven ze schaalloze eieren leggen, dan hebben je kippen waarschijnlijk toch een ziekte. De ziekte van Newcastle, infectieuze bronchitis en vogelgriep zijn veel voorkomende ziekten die eieren zonder schaal kunnen veroorzaken.

Kan ik eieren zonder schaal eten?

Nee, het is niet veilig om een ​​ei zonder schaal te eten. De eierschaal en de natuurlijke coating rond de schaal beschermen tegen bacteriën, vuil, uitwerpselen en bloed. Het eten van deze eieren kan leiden tot voedselvergiftiging, salmonella-infecties, misselijkheid, braken en diarree.

Windeieren

Eieren met een zachte schaal, beter gekend als windeieren, zijn een andere veel voorkomende afwijking, en vergelijkbaar met eieren zonder schaal. In tegenstelling tot eieren zonder schaal hebben eieren met een zachte schaal wel een schaal, maar is deze zeer broos.

De belangrijkste boosdoener ligt meestal in het dieet van de kip. Te veel kalium, te weinig calcium, mycotoxinen uit beschimmeld voer en een onbalans in mineralen in het drinkwater zijn waarschijnlijke oorzaken waarom je kippen windeieren leggen.

een windei

Andere redenen die niet met de voeding te maken hebben, zijn de leeftijd van de kip, hittestress en een lange legcyclus. Orpingtons en Wyandottes zijn kippenrassen die niet tegen overmatige hitte kunnen en zachte eierschalen kunnen produceren als er niet genoeg drinkwater is om ze af te koelen .

Kun je eieren met een zachte schaal eten?

Net als eieren zonder schaal is het geen goed idee om windeieren te eten. Bacteriën kunnen door deze eieren heen, omdat de zachte schaal weinig weerstand biedt.

Gerimpelde Eieren

Diepe rimpels of vouwen op de eierschaal kunnen twee dingen betekenen. Ten eerste kan het betekenen dat het stressniveau van je kippen bovengemiddeld is. Te weinig plek en bedreigingen van roofdieren zijn de twee belangrijkste factoren.

een gerimpeld ei

En ten tweede kan het betekenen dat je kippen een aanzienlijk gezondheidsprobleem hebben. De schelpklier van de kip is defect of ze lijdt aan besmettelijke bronchitis. Jonge hennen die gerimpelde eieren produceren, hebben vooral last van het laatste.

Gerimpelde eieren betekenen echter niet altijd dat er iets mis is met uw kippen. Oudere kippen hebben ook meer de neiging om gerimpelde eieren te leggen als gevolg van een dunner worden van het eiwit.

Kan ik gerimpelde eieren eten?

Gelukkig zijn gerimpelde eieren veilig om te consumeren. Zorg er wel voor dat je die met een gebarsten oppervlak vermijdt.

Calciumafzettingen op Eieren

Als je plotseling onregelmatig gevormde massa’s aantreft op het oppervlak van de eieren, dan heb je te maken met kalkaanslag. 

een ei met calciumafzetting

Een defecte schaalklier en verstoringen tijdens het verkalkingsproces zijn de twee belangrijkste oorzaken van kalkafzetting in eieren. Onweer, roofdieren en pestgedrag zijn slechts enkele zaken die het verkalkingsproces van een ei kunnen verstoren.

Een teveel aan calcium in het voer van de kippen kan dit probleem ook veroorzaken. Het is echter niet zo gebruikelijk als de vorige twee.

Kan ik eieren met kalkaanslag eten?

Deze eieren zijn volkomen veilig om te consumeren. De extra kalkaanslag op het oppervlak doet niets af aan de kwaliteit van het ei.

Gespikkelde Eieren

Verwar dit niet met de gespikkelde eieren die sommige kippenrassen leggen. Die zijn van nature gespikkeld in kleur, terwijl deze dat niet zijn.

Deze gespikkelde eieren lijken op kalkaanslag op eieren. Het enige verschil is dat de kalkaanslag zich vlak voor de cuticula vormt, de laatste laag van het ei.

een gespikkeld ei

In plaats van ongelijke massa’s calcium op het oppervlak van het ei te creëren, creëert het een gespikkelde look. Net als bij het vorige punt zijn de twee belangrijkste boosdoeners een defecte schaalklier en verstoringen tijdens het verkalkingsproces.

Kan ik gespikkelde eieren eten?

Gespikkelde eieren zijn eetbaar. Je krijgt nog steeds alle voedingsstoffen en heerlijke smaken van het ei binnen, zoals anders.

Eieren met een Platte Zijde

Dit gebeurt wanneer een tweede ei te snel volgt op het eerste ei. Het tweede ei gaat het schaalklierzakje binnen en komt in contact met het eerste ei dat nog moet vertrekken. 

Omdat het tweede ei nog midden in het verkalkingsproces zit, is het nog niet sterk genoeg om de klap van de botsing te weerstaan. Hierdoor zal het tweede ei een platte kant hebben waar het tegen het eerste ei is gebotst.

Stress, veranderingen in omgeving, overbevolking en ziektes zijn de belangrijkste oorzaken van dit probleem. Zelfs de kleinste verandering kan de kwaliteit van de eieren aanzienlijk beïnvloeden.

Kan ik eieren met een platte kant eten?

Deze eieren zijn perfect eetbaar, maar vermijd de eieren met barstjes aan de oppervlakte.

Gebarsten Eieren

Simpel gezegd, gebarsten eieren zijn eieren met breuken aan het oppervlak, kleine haarscheurtjes die na verloop van tijd groter kunnen worden. Dit komt vaker voor bij oudere hennen, maar onder bepaalde omstandigheden kunnen jongere hennen ook gebarsten eieren leggen.

Gebrek aan calcium en vitamine D, hittestress en de aanwezigheid van mycotoxinen resulteren allemaal in gebarsten eieren. Onvoldoende strooisel in hun legnest kan ook zorgen voor barstjes in de eierschaal.

Kan ik gebarsten kippeneieren eten?

Vermijd het eten van gebarsten eieren. Een scheur in het oppervlak nodigt bacteriën en andere vreemde stoffen uit om het ei binnen te dringen en het te bederven.

Frommeleieren

Als de eieren een ruwe of verfrommelde oppervlakte hebben, zijn er verschillende factoren in het spel waar je op moet letten. Slechte voeding, onthard water, mycotoxinen en hittestress zijn slechts enkele van de redenen waarom dit probleem zich voordoet.

een frommelei, een vreemd gevormd ei met rimpels op het oppervlak

Frommeleieren gebeuren tijdens het proces waarbij voedingsrijke vloeistoffen door het eimembraan en in het eiwit worden gepompt. Dit helpt het ei zijn uiteindelijke vorm te geven voordat het bedekt wordt met de schaal. Ouderdom en andere externe factoren kunnen ervoor zorgen dat deze opzwelling te vroeg stopt, wat resulteert in het gegolfde oppervlak.

Het voeren van beschimmeld voer aan je kippen kan ook frommeleieren veroorzaken. Hetzelfde geldt als je ze onthard water geeft, omdat deze meestal kalk, hars en verschillende andere vreemde stoffen bevatten die het oppervlak van het ei kunnen aantasten.

Kan ik frommeleieren eten?

Ondanks het gerimpelde oppervlak zijn deze eieren veilig om te eten. Zolang er geen barsten in het oppervlak zitten, hoef je je geen zorgen te maken dat je er ziek van wordt.

Gevlekte Eieren

Overvolle kippenhokken met een hoge luchtvochtigheid zorgen wel vaker voor gevlekte eieren. Als je moeite hebt om deze eieren te identificeren, probeer dan eens een ei dicht bij een lichtbron te houden. Van daaruit kan je zien of het ei stevig is of meerdere vlekken heeft.

Mycotoxinen en ziektes zijn de andere gebruikelijke verdachten, evenals een mangaantekort in het dieet van de hennen.

Kan ik gevlekte eieren eten?

Gelukkig heeft deze afwijking op geen enkele manier invloed op de kwaliteit van het ei. En als gevolg hiervan zijn deze eieren volkomen veilig om te eten.

Vuile en Besmeurde Eieren

Het is niet abnormaal dat een ei vies wordt tijdens het leggen. Maar dit kan er ook op wijzen dat de hennen diarree hebben of een vuil achterste, als gevolg van een slechte darmflora.

Om dit te voorkomen, geef je ze best kwaliteitsvoer dat alle noodzakelijke voedingsstoffen bevat. Daarnaast is het ook een goed idee om hun legnesten schoon te houden om vieze eieren in de toekomst te voorkomen. Laat je kippen nooit in de legnesten slapen; ze zullen snel vies worden.

Hoewel je technisch gezien het vuil van het ei kunt wassen voor het koken om het veilig en eetbaar te maken, raden we dit niet aan. Het is NIET nodig om verse eieren te wassen voordat u ze opbergt, zelfs niet als ze vuil zijn.

Integendeel, het vermindert het risico op besmetting met bacteriën of salmonella niet. Het is echter gunstig om vuile eieren vlak voor het eten te wassen.

Bloederige Eierschaal

Bloedvlekken op eierschalen komen meestal voor bij jongere hennen die voor het eerst beginnen te leggen. Bovendien zullen jongere hennen met overgewicht waarschijnlijker met bloed bevlekte eieren leggen.

een ei met een bebloede eierschaal

Slechte hygiëne is een andere veel voorkomende factor als het gaat om met bloed bevlekte eieren. Pikgedrag rond de gebied aan de cloaca is het gebruikelijke gevolg van slechte hygiëne en zal leiden tot bloedvlekken op vers gelegde eieren.

Kan ik bloederige eieren eten?

Je kan het bloed van de eieren wegspoelen en ze normaal klaarmaken voor consumptie. Velen beschouwen deze eieren echter als onhygiënisch, dus deze worden niet aan consumenten verkocht.

Zijn Abnormaal Gevormde Eieren Veilig om te Eten?

Ja, de meeste zijn volkomen veilig om te eten, ondanks hoe raar sommige er ook uitzien. Deze eieren zijn meestal meer langwerpig dan gemiddeld en hebben een duidelijk bolvormig uiteinde, een klonterige look of een extreem puntig uiteinde.

een zeer langwerpig ei, naast een normaal kippenei

De meest voorkomende reden waarom deze eieren in deze vormen komen, is te wijten aan overbevolking in en rond het kippenhok. Wie commercieel eieren levert aan een grote groep consumenten, komt wel vaker vreemd gevormde eieren tegen. Maar omdat veel bedrijven waarde hechten aan uniformiteit, bereiken deze eieren nooit de supermarkt.

Afgezien van hun rare vorm zijn deze eieren eetbaar en smaken ze hetzelfde als elk ander gewoon ei dat je bij je plaatselijke supermarkt kunt kopen. 

Samenvatting

Afwijkingen van de eierschaal kan je eenvoudig voorkomen door je kippen de juiste hoeveelheid ruimte en kwalitatieve voeding te geven. Door dit te doen, kunt u de meeste afwijkingen in kippenei elimineren.

Bovendien is een incidentele afwijking of twee geen reden tot bezorgdheid. Als hetzelfde probleem zich echter gedurende een paar dagen tot een week voordoet, zoek dan de hulp van een dierenarts om vast te stellen of je kippen al dan niet aan een ziekte lijden.

Als je meer wilt weten over het houden van kippen of veelvoorkomende gezondheidsproblemen, bezoek dan onze pagina ‘Gezondheid‘.

share
Kippen.be Redactie

De kippen.be redactie bestaat uit Kat, hoofdredacteur, en Nick, die samenwerkt met pluimvee specialisten en dierenartsen in het veld.

Lees Ook

een kip met een muts en een sjaal wegens de koude
Kunnen Kippen Goed Tegen De Koude?
1 februari, 2024
appelciderazijn voor kippen
Appelciderazijn Voor Kippen: Voordelen En Mythes
30 november, 2023
een lusteloze kip
14 Redenen Waarom Je Kip Lusteloos Lijkt (+ Oplossing)
23 november, 2023
zwarte vlekken op de kam van een kip
Bevroren Kam Bij Kippen: Frostbite Uitgelegd
15 november, 2023
een kip in een legnest
Redenen Waarom Je Kip Stopt Met Leggen
15 november, 2023

Meer Artikels

een frommelei, een vreemd gevormd ei met rimpels op het oppervlak
Vreemd Gevormde Eieren: Soorten En Eetbaarheid
26 juli, 2023

Vers van de pers

Hollywood Celebrities Die Kippen Houden
26 juli, 2023
een brinsea broedmachine
Brinsea Broedmachines: Review (2024)
26 juli, 2023
de chickcozy broedmachine
Chickcozy Broedmachine: Review (2024)
26 juli, 2023
dong tao kip
Dong Tao: Een Majestueuze Drakenkip
26 juli, 2023
Kleurwedstrijd Pasen
26 juli, 2023